Pipo Tarihi

h.i.m.e.s.54

Kayıtlı Üye
PİPO NASIL İÇİLİR?

"Pipo içmek, her şeyin ötesinde bir zevk ve estetik tecrübedir. Bu yönünü koruduğu sürece o, kötü bir alışkanlığa dönüşmediği gibi, “bir sanat ve hayat tarzı” niteliğine bürünür."

Pipo içerken öncelikle kaliteli tütünler tercih edilmelidir. Piponun ilk kez kullanımında iç hazneye bal sürmek hem tütünde hoş bir kokunun hem de haznede karbon tabakasının daha hızlı oluşumuna yol açar. Piponun ilk 10-15 kullanımında tütünü haznenin yarısına kadar doldurmak, daha sonra bu miktarı artırmak piponun çatlamasını önleyici bir tedbirdir. Tütün ne çok sıkı ne de çok gevşek biçimde doldurulmalıdır. Daire çizerek yapılan ilk yakıştan sonra kabaran tütün kaşıkla hafifçe bastırılmalı, şayet köz sönmüşse, tütün tekrar yakılmalıdır.

İlk yakıştan sonra tütünün merkezinde açılacak hava deliği, közün haznenin ortasında oluşmasına yol açar ve böylece hazne içinde sıcaklık-soğukluk dengesini koruyarak su oluşumunu önler. Ritmik ve rahat bir nefesle pipo içimine devam edilmeli ve duman asla ciğere çekilmemelidir. Pipo içiminde asıl olan dumanı boğazdan geri çevirmektir.

Daha az riskli ve rahat bir içim elde etmek için lületaşı ızgaraları kullanmak uygundur. Lületaşı ızgaralar aynı zamanda tütünde önemli bir tasarruf sağlayarak, ekonomik katkıda da bulunurlar. Pipo literatürüne “balsa sistem” olarak geçmiş olan Afrika kökenli ağaç veya kömür filtreli pipoları kullanmak tütünün aromasının korunmasında ve daha serin bir dumanın oluşumunda oldukça etkilidir. İçim esnasında ve sonunda haznede oluşan külleri dökerken, pipo sert cisimlere vurulmamalı, bunun yerine özel mantarlı pipo küllükleri tercih edilmelidir.

Pipo alırken dikkat edilmesi gerekenler
Kaliteli bir pipo almak ileriye yönelik iyi bir yatırımdır. Bilindiği gibi piponun damarları, hafif olması ve belki de en önemlisi kişinin fiziki yapısına uygun olması çok önemlidir. Piponuzun hafif olması, gözeneklerin yeterince açık olduğunu ve kıvamında bir içim sağlayacağını gösterir. Seçimlerinizi en az 7 adet olarak düşünüp, kullanacağınız yere göre beğenmelisiniz. Kullandığınız pipoları yine en az 7 gün dinlendirmelisiniz ki gözenekleri su ile dolan ağaç tekrar eski kıvamına kavuşsun. Yoksa su yapar ve ağza çok acı bir tat gelir.

Tütünün doldurulması çok önemlidir. İçerken zorlandığınızı hissederseniz hemen bırakın ve o gün mümkünse bir daha içmeyin. Haznede ısınma olabilir. Isınmayı engellemek için tütünü iyi seçmek ve iyi tutuşturmak gerekir. Yakımı yapılmadan önce tütünün hava akımının, içime uygun sıkıştırılması gerekir. Bunu da nefesinizle kontrol ederek ayarlayabilirsiniz. Tütünü yakarken mutlaka pipo için özel yapılmış çakmak veya kibrit kullanın. Yoksa elinizi ve ağacı muhakkak yakarsınız. Tütünün merkezinden açacağınız hava deliği ile ateşi merkezden indirmek gerekir. Eğer ateş haznenin bir kenarında yanar diğer kenarında yanmaz ise soğuk - sıcak hava olayı yüzünden tütün rutubet yapar. Su oluşur ve kirlenir. Yine tütün haznesine yerleştirilen lületaşı ızgara filtreler kullanabilirsiniz. Bu filtreyi ikinci bir sistem olarak tercih edin. Metal filtreli eski sistem pipolarda su yapma olayı olur. Bunun için dünyadaki en son sistem olan aktif sistemli pipoları tercih edin sebebi ise daha az su yapar dumanı, ateşi ve tütün parçalarının ağıza gelmesini engeller, tütünün zararını en aza indirger. Normalde her içimden sonra filtreyi değiştirmek gerekir. Unutmayın, sağlık açısından çok önemli olmasının yanı sıra aktif filtreler tütün tasarrufu sağlar. Yeni alınan pipoyu üçte bir oranında doldurmalı ve zamanla arttırmalısınız. 10-15 içimden sonra tam olarak doldurabilirsiniz.

Yeni pipolarda isteğe bağlı olarak, hiç kullanılmamış durumdayken, piponun içine süzme bal sürerseniz, bu durum piponun iç kısmının çok daha çabuk kurum yapmasını sağlar ve tütüne hoş bir koku verir. Temizlik de çok önemlidir. Her içimden sonra tütün haznesini ve ebonit kısmını pamuk temizleyicilerle kurulayın. Her içimden sonra sıcak olan ebonit kısmını pipodan ayrı tutun ki ileride sap kısmında bir gevşeme yapmasın. Piponuzu temizlerken sap kısmını sağa sola kıvırarak çıkarıp - takmaya dikkat edin. Temizlik esnasında piponuzu sert yerlere vurarak tütünü boşaltmaya çalışmayın. Özel mantarlı pipo küllüklerini kullanmak en güzelidir. Haznede tütün kalmamasına ve içerisinin iyice kurulandığına dikkat edin. Zamanla piponun içerisinde kurum oluşacaktır. 1 mm kalınlığındaki kurum normaldir. İç çeperin iyice daraldığını hissettiğiniz zaman, yani kurum 1 mm. yi geçtiği zaman kesinlikle çakı, bıçak, ya da herhangi bir kesici alet kullanmayınız. Ağaç içerisinde açılan herhangi bir yara, ölçüsüz kazımak ağacın yanmasına sebep olabilir. Özel olarak hazırlanan pipo kazıyıcılarını kullanınız. Şunu unutmayalım; pipo, tek başına lastiği ve motoru olmayan bir arabaya benzer. Temizleme malzemeleri, kazıyıcı aleti, kaşığı, tütün kesesi, pipo çantası, pipo koltuğu ve filtresi olursa pipo setiniz kusursuz olmuş olur. Bu malzemeler size hem güzel bir içim sağlayacak hem de piponuzun ömrünü uzatacaktır. Piponuzu muhakkak keyifli bir anınızda yakınız. Pipo o zaman size iyi arkadaş olacaktır. Tütün muhafazasıda önemlidir. Özel nemlendiricili deri, kauçuk veya porselen gibi hava almasını engelleyici koruyucular kullanılmalıdır. Pipoların kendi kusurlarından dolayı veya hatalı içim sonucunda çeşitli zararlar görülebilir. Hasarları kendiniz tamir etmeye çalışmayın, muhakkak işin ehli ustalara gösterin. Piponuzu; kolonya, alkol, sıcak su, direkt güneş ve spot ışığından koruyunuz. Araba kullanırken içmezseniz seviniriz.

Pipo'nun Tarihi

Fransa'nın Jura dağı eteklerinde Saint Claude'nin köylerinde pipo yapımının en eski ustaları bulunmaktadır. İlk önce Ateşle Pişirdikleri Çamurdan ticari amaçlı pipo üretmişler; fakat çok hassas olan kil hem ısınmış, hemde çabuk deforme olmuştu. Bunun üzerine mobilya şehri olan Saint Claude'de ahşap üzerine yapılan araştırmalar Erica Arborea'nın ateşe dayanıklı ve kendini koruyan bir sisteme sahip olduğunu gösterdi. Ve taştan, çamurdan yapılan pipoların yerine 1855-1859 yılları arasında Erica en mükemmel materyal olarak kabul edildi. Bu bilgiler Fransa`da şehir kütüphanesinde mevcuttur.

Ayrıca bir Fransız (Francois Comoy) hakkında piponun imalatını yaptığı hususunda bilgilerde mevcuttur. Francois Comoy 1825'te kilden yaptığı pipoların atölyesini Saint Claude'de kurmuştu. 23 sene sürdürdüğü bu iş, Comoy'un oğlunun 1848'de ilk kez gülkökünü pipo yapımında kullanmasıyla farklı bir boyut kazandı ve Erica piponun tarihi süreci başlatmış oldu.

Yine bir araştırmaya göre, Ulysse Courrieu isminde bir ustanın Saint Tropez'in Cogolin köyünde 1802'den beri bu kökü pipo yapımında kullandığı kaynaklardan tespit edilmiştir. Bir de kuzey İskandinav ülkelerinde (Adalar, Hollanda, İngiltere, Danimarka,
İrlanda) ve kuzey buzulları (Kanada) yakınlarında 1900'lü yıllardan sonra çok yaygın bir şekilde kullandığı biliniyor."

Pipo_ve_Aksesuarlar.jpg


PIPSAN-PIPO-BUYUK-BOY-KASIK-AYAKLIK-HEDIYELI__17885180_0.jpg


PIPSAN-9mm-GUL-KOKU-PIPO-AYAKLIK-KASIK-HEDIYE__18073239_0.jpg


aklıma geldı bırden paylasayım dedım :D
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst