Pınguıcula (yaş çanağı)

meridyen2

Kayıtlı Üye
PINGUICULA (YAŞ ÇANAĞI)


bitki_clip_image044.gif
bitki_clip_image046.gif



Etobur bitkilerden olan Pinguicula (yağ çanağı) gibi bitkiler yapışkan ve kaygan yüzeyli yapraklarıyla üzerlerine konan böcekleri ipliksi bir salgının içine alırlar. Bu salgının içinde bulunan protaz, lipaz ve asit fosfataz gibi enzimler böceği parçalayarak, böceğin sindirilmesini sağlarlar.

Kökleri çok az gelişmiştir. Bu bitkinin kökleri daha çok toprağa atılmış bir çapa gibidir ve sadece topraktan gerekli nemi çekmek için kullanılır. Bitkinin ihtiyacı olan diğer besinler avlarından elde edilir.

Böcekleri yakalayıp sindirmek için yapraklarının üzerine serpiştirilmiş iki özel tür salgı bezinden faydalanırlar, bu salgı bezleri genelde üst yüzeyde bulunur. Bu bezlerden biri yaprağın üzerinde kolaylıkla farkedilebilen su damlacıkları salgılar ve avı bu ıslak görüntü sayesinde bitkiye çeker. Bu damlacıklar fazla enzim içermez ve genelde sadece avı çekmek için kullanılırlar. Böcekle temasa geçtiklerinde diplerinde bulunan rezervuar hücrelerinden ekstra yapışkan, bakteri öldürücü özel bir sıvı salgılarlar. Böcek kurtulmak için çırpınmaya başladığında daha fazla bezi harekete geçirir ve av kendini bir zamk içinde hapseder.Bazı türler temas anında yapraklarını bükerek diğer salgı bezlerinin de böcekle temasa geçmesini sağlayabilirler.

Bitkide bulunan diğer salgı bezi türü ise yaprakların yüzeyinde bulunan “sapsız bezler”dir. Böcek yakalandıktan ve sindirim başladıktan sonra, ilk nitrojen akışı bu bezler tarafından salgılanmakta olan bir enzimi harekete geçirir. Bu enzimler böceğin yenilebilir kısımlarını parçalarlar. Bu sıvılar daha sonra yaprağın üzerindeki delikler tarafından emilir ve geriye sadece böceğin kabuki iskeleti (eğer böcek büyükse) kalır. Bu delikler bitkinin sindirim sürecinin bir parçası olsa da aynı zamanda bitkinin kurumasına neden olabilecek özelliktedir. Bu nedenle bu bitkiler oldukça nemli ortamlarda yaşarlar. Aynı zamanda yapraklarının üzerine düşen polenleri de sindirirler.

Bu bitkinin kendisine yaklaşan canlıları ustaca yakalayabilmesi ve bunları yakalamak için sahip olduğu muhteşem tasarım, sonsuz güç sahibi Rabbimiz'in üstün yaratışının göstergelerinden sadece bir tanesidir.
(alıntı harun yahya ilmimercek)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst