Pierre Bonnard (Pierre Bonnard Kimdir? - Pierre Bonnard Hakkında)

AySe^^

Bayan Üye
Pierre Bonnard (3.10.1867 - 23.1.1947)
pierrebonnard.jpg

Fontenay-aux-Roses’da savaş bakanlığında memur olan bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Liseyi bitirdikten sonra babasının isteği üzerine Paris’te hukuk okudu. Bunun yanı sıra Acad Julian’da yağlıboya ve karakalem resim derslerine devam etti. Burada, başkaları meyanında Maurice Denis, Henri Gabriel Isels, Paul Ranson ve Paul Sörusier ile tanıştı. Bu beş sanatçı 1888’de, adını İbranicedeki nabi=aydınlatılmış sözcüğünden alan Nabiler Topluluğunu kurdu. Bu topluluğun amacı sanatı “kopye niteliğinden” çıkartmaktı. Doğadaki örneklerin renk ve biçim açısından sübjektif bir değişikliğe uğratılmasını istiyorlardı. Lisans sınavını verdikten bir yıl sonra Bonnard, Ecole des Be aux-Arts’ta (Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) 1889’da hukuksal çalışmalarıyla finanse ettiği sanat eğitimine başladı.

1890’dan sonra, Afişler
Paul Gauguin’in ve Japon gravürlerinin etkisinde kalarak yaptığı dekoratif tablolarını satamayan sanatçı, 1890 sıralarında Afiş Sanatı'na yöneldi. 1891’de bir şampanya afışi için yapılan yarışmayı kazandı. Bu başarısından sonra esas mesleğini bırakıp tamamen resim ve grafik sanatına yoğunlaştı. Bu arada Paul Verlaine’in kitaplarını da resimledi. Bonnard ayrıca Alfred Jarry’nin Kral Ubu adlı tiyatro oyununa dekor da yaptı.
1896’da Paris’teki Galerie Durand Ruel, Bonnard’ın kişisel sergisini düzenledi. Bonnard Paris ve çevresinin günlük hayatından resimlediği sahnelerde, plastik bir yansıtmayı amaçlamayıp bezemeli bir düzlem strüktürüyle çalıştı. Tablolarının çoğu koyu renktedir.

1900’dan sonra, İç açıcı Renkler
Yüzyılın başından sonra Bonnard, ilkbahar ve yaz aylarını çoğunlukla kırsal alanlarda geçirdi. Yavaş yavaş o kopkoyu renk paletinden ayrıldığı, özellikle Terrasse Aiksi (1902 sıraları) gibi huzurlu ve sakin tablosundan da anlaşılmaktadır. Bundan böyle daha çok yaptığı kent tasvirlerinde, sonraları manzara görüntülerinde uygulayacağı bir konstrüksiyon prensibine yöneldi. Masaya da trabzan gibi bariyerler koyarak izleyiciyi olayın dışında tuttu (örn. Place Clichy; Clichy Alanı, 1912) tablosunda olduğu gibi). Manzara resimlerinde insan doğayla tam bir birlik içinde görünür (örn. Av, 1908 tablosunda olduğu gibi).
Bonnard 1912 yılında Vernnet’de bir villa aldı. Burada, iç mekan ile dış dünya arasındaki diyaloga yoğunlaştığı Jnıerieurs (Eviçi resimler) dizisini gerçekleştirdi. Tablolarında sık sık, arkasında bir yaz günü manzarasının göründüğü, açık bir teras kapısına bir masa üzerinden bakan bir insan görülmektedir. Jnıerieurs’lerin diğer bir konusu da masa sahnelerinden oluşmaktaydı. Burada masa zaman zaman resmin içinde bir resim gibi görünmekte olup insanlar kompozisyonun aksesuarları gibidir (örn. Akşam Vakti, 1921; Yemek Odası, 1925).

1926’dan sonra, Le Cannet’de Yaptığı Resimler
Paris’teki Galerie Druet 1924 yılında ilk kez Bonnard için retrospektif bir sergi düzenledi. Bir yıl sonra hayat arkadaşı Maria (Marthe) Boursin ile evlendi. 1926’da Güney Fransa’nın Cannes kentine yakın olan Le Cannet’de “Le Bosquet” adlı villayı satın aldılar. Burada iki yıl sonra teras resimleri dizisinin en ünlüsü olan büyük boyutlu yapıtı Die Terrasse von Vernon (Vernon Terası) adlı tablosu gerçekleşti. Burada Bonnard için tipik olan olayın, resmin tüm genişliğine yayıldığını görüyoruz. Bol ışıklı resimlerinde Bonnard, sıcak renklerle ışık ile havanın oyununu yakaladı. Sunu yaparken her ne kadar empresyonist resim tarzını kullanmışsa da, gerçeği sübjektif yorumlamalarla da yansıtabildi. Bonnard’ın yapıtlarında görülen çıplak sahnelerde kendisi için birinci derecede önemli olan renklerle biçimlerdi. Sık sık kullandığı sarı ve oranj tonların, özellikle banyo odası ya da banyo küveti içindeki Nü sahnelerinde bedenin çevresiyle içiçe aktığı görülmektedir. Bonnar’ın bu sahneleri için en sevdiği modeli, ruh hastası olup sık sık yıkanma manisine tutulan karısı Marthe idi.

bonnardmodelinbacklight.jpg


30’lu yllar, Renk Akorları
30’lu yılların ikinci yarısında sanatçı daha ekspresif renkler kullanarak doğaya kendine özgü bir yaşam kazandırdı. Örneğin ağaçları ve bitkileri renk akorlarına göre gruplaştırdı: Der Garten (Bahçe, 1936 sıraları). Çoğu zaman, ayrı ayrı düzlemleri arka arkaya diziyordu (örn. Deniz Kıyısındaki Kırmızı Tarla, 1939). Yine 30 yılların başlamasıyla Bonnard kendi sanatçı kimliğini sorgulamaya başladı. Kendisini yaşlı ve sıska olarak gösterdiği Aynada Otoportre (1945) acımasız bir tablodur. Bu umutsuz tablosunu yapmadan önce feleğin birkaç sillesini yemişti. 1942’de karısını yitiren sanatçı, 1947’de 79 yaşında Le Cannet’de hayata gözlerini yumdu.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst