Patronlar Yolsuzluğu Biliyordu

Bezmi$h

Banned
Libor manipülasyonu soruşturmasında CEO'lar hep üç maymunu oynadı. Skandaldan haberleri olmadığını öne sürdüler

Küresel çapta 21 bankanın adının karıştığı Libor manipülasyonu soruşturmasında CEO'lar skandaldan haberleri olmadığını söyleyip durdu. Sabah'ın haberine göre "Traderların aralarındaki e-mailleri görünce midem bulandı" diyen bile oldu. Peki bu bankaların alt ve orta düzeydeki çalışanlarının yönetimin haberi olmadan böyle büyük bir yolsuzluğa imza atmaları mümkün mü? Bu soruyu uluslararası arenada çalışmış, şu anda Ata Portföy'ün Genel Müdürülüğü'nü yapan Murat Demirel'e sorduk... Demirel'in cevabı net: "Üst yönetim bilmeden bu işler yapılamaz."

Bankalarda suç hep traderlara ve alt düzeydeki çalışanlara atıldı. Tepe yönetim "Haberim yoktu", "Görünce midem bulandı" gibi yorumlar yaptı. Bu mümkün müdür? Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Sade bir çalışan yönetimin haberi olmadan böyle şeyler yapamaz. Bunların arasında kötü ve iyi niyetli hatalar var. Mesela eleman bir sıfırı fazla basabiliyor. Buna benzer hatalar da yapılmış. Denetimin artırılması lazım.

MATRUŞKA ÖRNEĞİ
Yatırımcı CEO'su içeri atılan ve yolsuzluğa bulaşmış bir bankaya niye yatırım yapar? Bu bankalar her zaman ayakta kalacak. Sadece içindeki insanları temizleyecekler. Yolsuzluğa bulaşanları ayıklayacaklar. Buradaki sorun şahsi menfaatlerin ön plana çıkması ve müşterinin unutulması. 10 lira kazanan adama 40 lira verirseniz, Rus matruşkaları gibi içinden sürekli bir bebek çıkar ve sonunda küçük bir odun parçası kalır.
Daha agresif olan yeni nesil bankacıların nitelikleri nasıl? Çok yetenekliler. Goldman Sachs'a girebilmeniz için ABD'deki ilk 10 okulda yüzde 1'lik dilime girmelisiniz. Millet kuyrukta...
Faiz oranlarını belirlerken yapılanlara bakınca niteleliklerini sorgulamak gerekmez mi? Sistem böyle kurulmuş. Sisteme vurulan algısal bir darbe bu. Aslında politikacıların da işine geliyor. Çünkü denetleme kanunu çıkaranlar kendileri ama senelerce hiçbir şey yapmadılar.

BANKALAR 200 BAŞKANLAR 4 YILLIK
Siyasi malzeme olarak mı kullanıldı? Dünyayı yöneten o kadar büyük bir kitleden bahsediyorsunuz ki hangi politikacı dayanabilir. Düşünün, bir banka 200 senedir var. Amerikan Başkanı dört senede bir seçiliyor. Don Kişotluğun da o kadar etkisi yok. Ama şimdi başka bir baskı var. O da toplumsal baskı. Standard Chartered'da olan son olay önemli. Hazine Bakanlığı "Benden izinsiz nasıl böyle bir şey yaparsın" diye sordu. Kara para aklanıyormuş? Düşünebiliyor musunuz? Hazine savcıya diyor ki "Böyle ulu orta söylenmez bunlar." Savcılar yıldız olma peşinde. Kolay bir şey değil.
Türkiye'de denetleme mekanizması 2001'de oturdu. İki kişiden biri işinden oldu.. Türkiye o zaman cesaret gösterdi. Bize o nedenle gıptayla bakıyorlar. Seçimler yaklaşıyor. Kısa vadede popüler olmayan kararlar almak zorundalar.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst