patent tescil

Salvo

Kayıtlı Üye
patent tescil


Patent Nedir ?
Patent buluş sahibinin buluş konusu ürünü belirli bir süre (en az 7 en fazla 20 yıl) üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkıdır.
Türkiye'de Patent Konusunda Yetkili Kurum Neresidir ? Bu konuda tek yetkili kurum Türk Patent Ensitüsü'dür.
Patentle Korunacak Buluşlarda Hangi Kriterler Aranır ? Bir buluşun; patent başvurusundan önce yazılı, sözlü veya diğer şekilde açıklanmamış olması şartını içeren 'yenilik', konusunda uzman bir kişinin kolayca düşünüp ortaya koyamayacağı bir buluş olma şartını içeren 'tekniğin bilinen durumunun aşılması' ve buluşun pratiğe geçirilebilir olması şartını içeren 'sanayiye uygulanabirlik' özelliklerine sahip olması gerekir.
Hangi Buluşlara Patent Alınamaz ? Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metodları, zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar, edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri, estetik niteliği olan yaratmalar, bilgisayar yazılımları, bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller, konusu kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlar, bitki ve hayvan türleri veya önemli ölçüde biyolojik esaslara dayanan bitki veya hayvan yetiştirilmesi usulleri, patentle korunamazlar.
Faydalı Model Nedir, Avantajları Nelerdir ? Yenilik ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerini taşıyan buluş sahiplerine verilen 10 yıllık bir koruma hakkıdır. Genel anlamda, KOBİ'lerin buluş üretme ve bunları sanayiye uygulanmasını teşvik amacıyla geliştirilmiş, patente oranla daha az maliyetli, işlemleri daha kısa süren basit bir sistemdir. Ancak, faydalı modelle kimyasal bileşikler, kısmen elektronik devreler, usuller ve bu usuller sonucu elde edilen ürünler korunamamaktadır.
Patent Başvurusundan Önce Neler Yapılmalıdır ? Başvurudan önce ve hatta Ar-Ge çalışmasına başlamadan önce buluşun teknik alanıyla ilgili bir patent araştırmasının yapılması son derece önemlidir. Bu araştırma sonucu ele geçen verilerle, buluşun dünyadaki benzerleri görülerek başvuru daha dikkatli hazırlanabilir. Ya da Ar-Ge çalışmaları bu veriler ele alınarak yönlendirilebilir. Kapsamlı bir patent araştırmasının maliyeti 1000 - 2000 $ dolar arasında değişmekle beraber, İsteyenler http://www.ep.espace.net adresinden sınırlı bir araştırma yapabilirler.
Buluşla İlgili Koruma Ne Zaman Başlar ? Patent başvurusu için gereken evrakların Türk Patent Ensititüsü'ne evrak girişinin gerçekleştiği gün koruma başlar. Ancak, buluş henüz bir inceleme veya araştırmaya tabi tutulmadığı için, patentin getirdiği yaptırım haklarını en azından buluş ilanı çıkıncaya kadar (bu süre başvuru tarihinden itibaren 18 aydır) kullanmamak daha sağlıklı olur.
Türkiye'de Kaç Çeşit Patent Sitemi Vardır ? İncelemeli patent (koruma süresi 20 yıl), incelemesiz patent (koruma süresi 7 yıl) ve faydalı model (koruma süresi 10 yıl) olmak üzere üç çeşittir.
Türkiye'de Patent İşlemlerinin Maliyeti ve Süresi Nedir ? İncelemeli patent maliyeti seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1750 - 3500 $ dolar arasında değişmektedir. Tahmini belgeye bağlanma süresi :
30 - 40 aydır. İncelemesiz patent maliyeti seçilen araştırma otoritesine bağlı olarak 1250 - 2500 $ dolar arasında değişmektedir. Tahmini belgeye Bağlanma Süresi :
20 - 24 aydır. Faydalı model maliyeti buluşun kompleksliğine bağlı olarak 400 - 500 $ dolar arasında değişmektedir. Tahmini belgeye bağlanma süresi : 10 - 12 aydır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yukarıda belirtilen ücretlerin bir anda değil, patent alma süreci boyunca (bu süreç 2 - 4 yıl arasında değişmektedir) gerekli zamanlarda ödeniyor olmasıdır. Ayrıca bu ücretlere ek olarak, buluş sahipleri her yıl TPE'ye yıllık harçlarını ödemek zorundadırlar.
Buluş Sahibi Belgeyi Aldıktan Sonra Neler Yapmalıdır ? Begeye hak kazanıldığını belirten ilanın Resmi Patent Bülteni'nde yayınlanmasının ardından 3 sene içinde buluş sahibinin Türk Patent Enstitüsü'ne buluşu kullanıldığını kanıtlamaı gerekir. Ayrıca, patent ya da faydalı modelin koruma süresi boyunca her yıl gerekli yıllık ücretlerin Türk Patent Enstitüsü'ne ödenmesi zorunludur.
Türkiye'de Alınan Bir Patent Tüm Dünyada Geçerli midir ? Hayır. Bir buluşun patentle korunması için, koruma istenen her ülkede o ülkenin patent ofisine başvuru yapılması gerekir.
Yurtdışında Patent Başvurusu Nasıl Yapılır ? Temel olarak yurtdışında üç şekilde koruma talep edilebilir. Klasik patent : Koruma sadece 2 - 3 ülkeyle sınırlı kalacaksa tercih edilmelidir. Her ülke için tek tek başvuru yapılıp her ülkede ayrı ayrı tüm patent süreci (araştırma, inceleme) tekrarlanır. PCT (Patent İşbirliği Anlaşması) : Koruma çok sayıda ülkede talep edilecekse tercih edilmelidir. Tek bir başvuru ile PCT'ye üye 108 ülkenin tamamında koruma talep edilebilmektedir. PCT patenti bir belge değildir. Araştırma ve inceleme işlerinin ortak yapıldığı bir sistemdir. EPC (Avrupa Patent Sözleşmesi) : sadece Avrupa kapsamında (20 Avrupa ülkesi) bir koruma düşünülüyorsa tercih edilmelidir.
Patent Buluş Sahibine Ne Tür Haklar Sağlar ? 1- Direkt rekabet olmaksızın buluşun avantajlarından yararlanılması, 2- Alınıp satılabilir bir mülkiyet olması, 3- Rakiplerin ticari faaliyetlerini kısıtlaması, 4- Lisans verilmesi suretiyle kiralama ve değiş - tokuşa imkan tanıması, 5- Rakiplerce neyin korunduğunu ve neden uzak durulması gerektiğini öğrenilmesi, 6- Taklit halinde yasal uygulamalar, cezalar, mahkeme masrafları, ticari utanç ve
tazminat.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst