Amerikadan gelen ve Eski Dünyanın en önemli gıdalarından biri haline gelen patates 1520lerde İspanyaya getirildi. Patatesin yayılması oldukça yavaş oldu. İspanyada tıırma de tierra, papa, patata, İtalyada patata, tartuffola, Fransada önceleri cartuffle turffle sonra patate, pomme de terre, İngilterede potato; Almanyada ilk dönemde Triffel sonra Kartoffel adını aldı. Türkiyeye patates adıyla Batıdan, kartof adıyla Almanya kanalıyla Rusyadan girdi.
Patates önce hayvan yemeği olarak yetiştirildi; 1781de Elbe bölgesinde, Patates yemektense ağamı değiştiririm, sözü yaygınlaşmıştı. Fakat Veraset Savaşları, Yedi Yıl Savaşları gibi uzun süreli ve çok taraflı savaşlar patatesin benimsenmesini hızlandırdı, patates yerin altında yetiştiğinden, orduların geçiş ve çatışmalarından zarar görmüyordu. Sonuçta Bavyera Veraset Savaşlarına (1778-79), iki tarafın birbirinin iaşesine el koyma çabasına dönüştüğünden Patates Savaşları denildi.
Kıtlık dönemleri ve yeni üründen alınacak vergilerin tartışmalı olması da benimsenme sürecini hızlandırdı. Patates tek ürün haline geldiği ve yaşanan kıtlık yıllarında nüfusun yarısının öldüğü ya da ülkeyi terk ettiği İrlandanın felaket dönemine adını verdi. Avrupada patatesin herkes tarafından yenilir bir yiyecek olması 18. hatta 19. yüzyılı buldu.
Patates önce hayvan yemeği olarak yetiştirildi; 1781de Elbe bölgesinde, Patates yemektense ağamı değiştiririm, sözü yaygınlaşmıştı. Fakat Veraset Savaşları, Yedi Yıl Savaşları gibi uzun süreli ve çok taraflı savaşlar patatesin benimsenmesini hızlandırdı, patates yerin altında yetiştiğinden, orduların geçiş ve çatışmalarından zarar görmüyordu. Sonuçta Bavyera Veraset Savaşlarına (1778-79), iki tarafın birbirinin iaşesine el koyma çabasına dönüştüğünden Patates Savaşları denildi.
Kıtlık dönemleri ve yeni üründen alınacak vergilerin tartışmalı olması da benimsenme sürecini hızlandırdı. Patates tek ürün haline geldiği ve yaşanan kıtlık yıllarında nüfusun yarısının öldüğü ya da ülkeyi terk ettiği İrlandanın felaket dönemine adını verdi. Avrupada patatesin herkes tarafından yenilir bir yiyecek olması 18. hatta 19. yüzyılı buldu.