AySe^^
Bayan Üye
Pasta Pandispanya ve Kek Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
pandispanya keki - pandispanya kekinin püf noktaları - güzel bir pasta için ne yapmalı - kekin kabarması için - kekin sönmemesi için ne yapmalı
* Çırpma yaparken önce yavaş konum sonra hızlı konum kullanılmalıdır. Yumurta ve şeker beyazlaşana dek çırpma işlemi sürdürülür. Eğer sıvı malzemeler kullanılacaksa en son ilave edilmelidir.
* Un elenerek koyulmalıdır. Un koyulduktan sonra fazla çırpılmamalıdır aksi takdirde hamur sulanır ve fazla kabarmaz.
* Pastakek ve pandispanyalarda kabartma tozu yerine karbonat kullanılmamalıdır.
* Kekin piştikten sonra kalıptan kolay çıkarılabilmesi için kalıp önceden margarinle yağlanmalı ve tabanına un serpilmelidir.
* Sağlık açısından çırpma kabı mutlaka cam veya porselen olmalıdır.
* Kalıp fırına koyulduktan sonra ilk 15 dk fırının kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Aksi takdirde kekin çökmesine yol açar.
* Hamurun pişip pişmediği kontrol edilmeden fırından alınmamalıdır.
* Hamurun piştiğinin anlaşılabilmesi için içine kürdan batırılmalıdır. Eğer kürdan nemli çıkarsa hamur pişmemiştir kuru çıkarsa pişmiştir.
* Hamur hazırlandıktan sonra bekletilmeden fırına konulmalıdır. Kekler ve pastalar için en ideal ısı 170 ve 180 derecedir.
* Kek fırından çıkarıldıktan sonra kalıbın içinde soğutulmal daha sonra ters çevrilip çıkarılmalıdır.
* İyi bir kek veya pasta sünger gibi olmalıdır.
* Yağlı keklerde çırpma işlemi daha az pandispanya veya yağsız keklerde ise şeker ve yumurta daha uzun çırpılmalıdır.
* Hamur kalıba boşaltıldıktan sonra kalıp sallanarak tüm yüzeye eşit şekilde yayılması sağlanmalıdır.
* Pasta yapılırken eğer kek ıslatılacaksa ortası daha azkenarları daha fazla ıslatılmalıdır. Alt parça azüst parça daha fazla ıslatılmalıdır.
* Pasta yapılırken krema kullanılacaksa kremanın ıslaklığı düşünülerek pasta hamuru çok fazla ıslatılmamalıdır.
* Kullanılacak yumurtalar bozdolabından çıkarılarak oda sıcaklığında bekletilirse daha iyi sonuç alınır.
* Hamura meyve parçaları cevizfındık gibi malzemeler eklenilecekse hamurun yarısı ayrılmalı diğer yarısına bu malzemeler karıştırılmalıdır. Böylece eklenilen malzemeler dibe çökmez.
* Kek veya pasta hamurunda kabartma tozununyağın ve şekerin fazla kullanılması hamurun pişerken çatlamasına neden olur.