meridyen2
Kayıtlı Üye
Özel Sistemlere Sahip Olağanüstü Böcekler
Bu küçük canlıların, doğadaki ekolojik dengenin en önemli mimarlarından olduklarını biliyor musunuz?
Böceklerin bilim adamları tarafından her geçen gün yenileri keşfedilen olağanüstü özellikleri, tüm böcek türlerinin başlı başına birer yaratılış harikası olduğunu gösterir. Bu canlıların her birinin yaratılışında öyle hassas dengeler söz konusudur ki, bu son derece kusursuz ve detaylı sistem karşısında Yüce Allah'ın kadri, kuvveti, yaratışındaki incelikler, çeşitlilik ve üstün akıl bir kez daha kavranır. Yüce Allah her şeyi olduğu gibi böcekleri de üstün bir ilimle ve bir hikmetle yaratmıştır. Bu bir Kuran ayetinde şöyle bildirilmiştir:
“Şüphesiz Allah, bir sivrisineği de, ondan üstün olanı da örnek vermekten çekinmez. Böylece iman edenler, kuşkusuz bunun Rablerinden gelen bir gerçek olduğunu bilirler; inkar edenler ise, "Allah, bu örnekle neyi amaçlamış?" derler. Bununla birçoğunu saptırır, birçoğunu da hidayete erdirir. Ancak O, fasıklardan başkasını saptırmaz.” (Bakara Suresi, 26)
Şimdi evrendeki canlı-cansız her varlık gibi Rabbimiz’in ayetlerinin tecellileri olan bu küçük hayvanların olağanüstü özelliklerini inceleyelim.
Özel Sistemlere Sahip Olağanüstü Böcekler:
Bazı böcek türleri özel vücut şekilleriyle veya tehlikeli diğer türlere benzeyen görüntüleri ile Yüce Allah’ın üstün aklının tecellileri olarak kendilerini koruyan savunma mekanizmalarına sahiptirler.
En Küçük Böcek:
Isırgan sineği en küçük böcek türlerinden biri olarak kabul edilir. O kadar küçüktür ki sineklerden korunmak için kapı veya pencerelere monte edilen sinekliklerin tellerinden bile geçebilir.
En İlginç Şekle Sahip Böcek:
Vücudunun arka kısmı olta ucuna veya dikene benzeyen diken böceği (Membracidae –Homoptera) Yüce Allah’ın yarattığı tam bir kamuflaj ustasıdır. Böcek yanındaki dikene o kadar benzer ki, düşmanları onu bulmakta zorluk çeker.
Taklitçi Viceroy Kelebeği:
Monark kelebeklerinin (Danaus plexippus) larvaları ipek otunu yedikleri için vücutları bu bitkinin zehirli toksinlerini emer, bu nedenle Monark kelebekleri zehirlidirler. Viceroy Kelebeği (Limenitis archippus) de zehirli Monark kelebeğine benzeyen görüntüsü ile düşmanlarından korunmuş olur.
En Tehlikeli Böcekler:
Yüce Allah bazı böcek türlerini küçük boyutlarına rağmen son derece tehlikeli özelliklere sahip olarak yaratmıştır. Şüphesiz bu canlıların kendilerini savunmaları için yaratılmış bu sistemler insanlara da büyük zararlar verebilir. Kuşkusuz insan Yüce Allah’ın verdiği bu örnekle aczini kavrayabilir. Çünkü küçücük bir böcek insanın ölümüne yol açabilmekte veya aylarca uğraşarak elde ettiği mahsulü bir anda yok edebilmektedir. Yüce Allah bir ayette bu gerçeği şöyle haber verir:
“Ey insanlar, (size) bir örnek verildi; şimdi onu dinleyin. Sizin, Allah'ın dışında tapmakta olduklarınız -hepsi bunun için biraraya gelseler dahi- gerçekten bir sinek bile yaratamazlar. Eğer sinek onlardan bir şey kapacak olsa, bunu da ondan geri alamazlar. İsteyen de güçsüz, istenen de. (Hac Suresi, 73)
En Tehlikeli Karınca:
Avustralya’nın siyah Bulldog karıncası, aynı anda hem sokup hem ısırarak insanlarda ölüme sebep olur.
En Öldürücü Örümcekler:
35.000 örümcek türünden 27’si insanlarda ölüme sebep olur. Amerika’da Loxosceles Reclusa, karadul örümceği (Latrodectus hesperus) ve Phoneutria Nigriventer türü örümcekler çok güçlü zehirlere sahiptirler. Bunlardan karadul örümceğinin tek bir ısırığı bilinen yılan zehirlerinden 15 kat daha öldürücüdür. Phoneutria Nigriventer türü örümceğin ise zehirinin sadece 0.006 miligramı bir fareyi öldürecek kadar kuvvetlidir.
En Tahrip Edici Böcek:
Çöl çekirgeleri kilometre kareye 80 milyon tane düşecek şekilde milyarlarca çekirgeden oluşan sürüler halinde Afrika’dan Hindistan’a doğru göç ederken, her gün 20.000 ton besin tüketerek tarım alanlarına büyük zarar verirler.
Olağanüstü Sesliböcekler:
En yüksek sesli böcekler arasında yer alan Homoptera Order türü ağustos böceklerinin erkeklerinin sesi dört futbol sahası ileriden duyulabilecek kadar güçlüdür.
Afrika ateş böceği 107 desibele kadar ses çıkarabilir, bu bir yol matkabının sesine oldukça yakındır.
Bu seslerin her türde farklılık göstermesi ve bunun da sadece aynı türe ait bireylerin birbirlerini bulmalarını sağlaması Yüce Allah’ın üstün aklının ve yaratış çeşitliliğinin delillerindendir.
Uzak Mesafe Ustasi Şampiyon Böcekler:
En Hızlı Uçan Böcek:
Yusufçuklar saatte 56 km, Hawk Moth türü kelebekler ise 54 km hıza ulaşabilen en hızlı böceklerdir. Oysaki bir insan normal olarak saatte 5 km hızla yürüyebilir. Buna göre insanla bu böcekler yarış yapsalar insan 5 km’lik mesafe aldığında onlar 50 km ileriye çoktan ulaşmış olurlar. Boyutu insanın %1’inden daha küçük olan bu böceklerin insandan 10 kat daha hızlı olması elbette oldukça şaşırtıcı ve mucizevidir.
En Uzak Mesafeye Göç Eden Böcekler:
Afrika’dan İngiltere’ye göç eden Painted Lady kelebekleri (Vanessa Cardui) her yıl 4.800 km;
Çöl çekirgeleri (Schistocerca gregaria) ise her yıl 4.500 km yol kat ederler.
En Hızlı Kanat Çırpan Böcekler:
En hızlı kanat çırpan böcekler No-see-ums’lardır, tüylü kanatlarını saniyede 1.046, dakikada 62.000 kez çırpabilirler.
Monark kelebekleri (Danaus plexippus) de hiç durmadan 1000 km uçabilirler. Monark kelebeklerinin gittikleri bu mesafe bir insanın yürüyerek hiç durmadan Ankara’dan İstanbul’a iki buçuk kere gidip-gelmesine eşittir.
Böcekler En Uzak Ne kadar Zıplar?
Vücutlarının 200 katı kadar uzunluğundaki bir mesafeye zıplayabilen pirelerin bu zıplama özelliği insanın 70 katlı bir binaya zıplamasına eş değerdir.
Vücutlarının 80 katı kadar uzağa zıplayabilen çekirgelerin ulaştıkları mesafeye bir insanın erişebilmesi için bir buçuk futbol sahası uzunluğunda bir alan üzerinden zıplayabilmesi gerekir.
Taklaböceği zıplayarak kendini yaklaşık 30 cm ileri fırlatabilir.
En Hızlı Koşucu Böcekler:
Hamamböcekleri vücutlarının 50 katı uzunluğundaki bir mesafeyi birkaç saniyede kat edebilirler. Saniyede yaklaşık 30 cm ilerleyebilme kapasiteleri, bir koşucunun yaklaşık 91 metreyi 1 saniyede koşmasına eşittir. Bu değer elbette bir insan için imkansızdır.
En hızlı tırtıl olan sedef güvesi (Pleurotya ruralisat) ise saniyede yaklaşık 38 cm gibi çok yüksek hıza ulaşabilen bir savunma refleksine sahiptir.
Vücut Yapilari İle Olağanüstü Böcekler:
En Uzun Böcekler:
33 cm’lik bir uzunluğa sahip Giant Walking Sticks adlı böceğin bacakları açıldığında uzunluğu 50 cm’ye ulaşır.
Batı Malezya’da ve Singapur’da yaşayan Batı Malezya Pharnacia Serratipes’i 56 cm’lik şaşırtıcı bir uzunluğa sahiptir.
En Ağır Böcek:
Afrika’daki Calut böceği (Goliath Beetle) 12,7 cm’lik boyu ile oldukça uzun bir böcektir ancak bu böceğin asıl ilginç özelliği ağırlığıdır. Çünkü 100 gram ile dünyanın en ağır böceğidir. Bu böceğin diğer muhteşem bir özelliği de atıkları yok ederek doğanın temizlenmesine katkıda bulunmasıdır.
Güney Amerika’da yaşayan bir su böceği ise 62 gram ağırlığındadır.
En Çok Kasa Sahip Böcekler:
Bilimsel çalışmalar insanların 792 kasa, çekirgelerin 900, tırtılların ise 4.000 ayrı kasa sahip olduğunu göstermiştir.
Dünyanın En Büyük Kelebekleri:
Papua Yeni Gine’nin yağmur ormanlarında yaşayan Ornithoptera alexandrae türü dev zehirli kelebek, 28 cm’lik kanatlara sahiptir.
Dünyanın en büyük ikinci kelebeği ise Endonezya yağmur ormanlarında yaşar ve 28 cm’lik kanatlara sahip Goliath Birdwing’dir.
En Güzel Böcek:
Madagaskar’da yaşayan Gün Batımı kelebeği en güzel böcek olarak kabul edilir. Gökkuşağı renklerine sahip bu kelebek sadece bir gün yaşar.
En Kuvvetli Böcekler:
Bir insan kendi ağırlığının 0.86 katını kaldırabilirken atlar ise yalnızca kendi ağırlıklarının yarısı kadarını kaldırabilirler. Ancak Leaf Beetle (Donacia) adlı böcek kendi ağırlığının 42.7 katı kadarını kaldırabilir. Karıncalar ise kendi ağırlıklarının 52 katını kaldırabilir. Bu bir insanın 4.500 kg’lık (4,5 tonluk) bir ağırlığı kaldırmasına denktir.
En Fazla Ayağa Sahip Böcek:
375 çift ayağa sahip olan kırkayaklar canlılar arasında en fazla ayağa sahip türdür. Yüce Allah kırkayakları sert bir iskelet ve buna bağlı ayaklar ile birlikte yaratmıştır. Üstelik böceğin muhteşem özellikleri, sadece ayak sayısı ile de sınırlı değildir. Bu 375 çift ayak birbiri ile son derece uyumlu bir şekilde hareket ederek böceğin oldukça hızlı yürümesini sağlar.
Kuvvetli Ağlar, Muhteşem Yuvalar:
En Büyük Yuvaya Sahip Böcek:
Termitler en büyük yuvalara sahip böceklerdir. Avustralya’da bulunan 6.1 m’lik taban genişliğine sahip termit tepeciği en geniş, Afrika’da bulunan, taban genişliği 3 m’yi, boyu ise 12.8 m’yi bulan termit yuvası ise en yüksek yuvadır. Termitlerin sahip oldukları bu yuvalar 4–5 katlı binaların boyutuna denktir. Eğer bu yuvaların yüksekliğini termitin birkaç cm’lik boyutu ile karşılaştırırsak, insanların şu anda yaptığı en yüksek gökdelenlerden bile yüksek oldukları ortaya çıkar.
En Kuvvetli İplik:
Örümcek ipliği çelikten 5 kat ve kevlardan (çelikten dört kat daha dayanıklı tel) 2 kat daha güçlüdür. Bu mucize iplik aynı zamanda kopmadan mevcut uzunluğunun %30’una kadar gerilebilir.
En Büyük Örümcek Ağı:
Tropikal dokumacı örümcekleri, küçük kuşları ve yarasaları tuzağa düşürebilen 5.5 m’den daha fazla gerilebilen oldukça büyük ağlar yaparlar.
Kompleks Duyu Organlarina Sahip Böcekler:
En Fazla Merceğe Sahip Gözler:
Yusufçukların gözünde 30.000 tane
Karasineğin (Musca domestica) gözünde ise 4.000’den daha fazla mercek vardır.
En İyi Tat Duyusuna Sahip Böcekler:
Kırmızı Amiral kelebeği (Vanessa atalanta Linnaeus) ve Amerikalı Painted Lady kelebeği (Vanessa cardui Linnaeus) insan dilinden 200 kat daha fazla tat ayırt edebilir.
Doğadaki Mucize Canlıların Önemi
Kuran'da Yüce Allah insanları, doğayı incelemeye ve buradaki "ayetleri" görmeye çağırır. Çünkü evrendeki canlı-cansız tüm varlıklar, "yaratılmış" olduklarını gösteren işaretlerle doludur ve kendilerini Yaratan’ın güç, bilgi ve sanatını göstermek için vardırlar. İnsan, aklını kullanarak bu işaretleri görmek ve Allah'ı tanımakla sorumludur. Tüm kainat gibi böcekler de, Rabbimiz’in ayetlerini taşıyan, bu nedenle dikkat edilmesi, incelenmesi ve üzerinde düşünülmesi gereken canlılardır. Konuyla ilgili bir Kuran ayeti şöyledir:
“Şüphesiz, mü'minler için göklerde ve yerde ayetler vardır. Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır.” (Casiye Suresi, 3-4)
(makale harun yahya)
Kaynaklar:
Special Report on Mysteries of the Deep Sea
The Most Incredible Insects
Bu küçük canlıların, doğadaki ekolojik dengenin en önemli mimarlarından olduklarını biliyor musunuz?
Böceklerin bilim adamları tarafından her geçen gün yenileri keşfedilen olağanüstü özellikleri, tüm böcek türlerinin başlı başına birer yaratılış harikası olduğunu gösterir. Bu canlıların her birinin yaratılışında öyle hassas dengeler söz konusudur ki, bu son derece kusursuz ve detaylı sistem karşısında Yüce Allah'ın kadri, kuvveti, yaratışındaki incelikler, çeşitlilik ve üstün akıl bir kez daha kavranır. Yüce Allah her şeyi olduğu gibi böcekleri de üstün bir ilimle ve bir hikmetle yaratmıştır. Bu bir Kuran ayetinde şöyle bildirilmiştir:
“Şüphesiz Allah, bir sivrisineği de, ondan üstün olanı da örnek vermekten çekinmez. Böylece iman edenler, kuşkusuz bunun Rablerinden gelen bir gerçek olduğunu bilirler; inkar edenler ise, "Allah, bu örnekle neyi amaçlamış?" derler. Bununla birçoğunu saptırır, birçoğunu da hidayete erdirir. Ancak O, fasıklardan başkasını saptırmaz.” (Bakara Suresi, 26)
Şimdi evrendeki canlı-cansız her varlık gibi Rabbimiz’in ayetlerinin tecellileri olan bu küçük hayvanların olağanüstü özelliklerini inceleyelim.
Özel Sistemlere Sahip Olağanüstü Böcekler:
Bazı böcek türleri özel vücut şekilleriyle veya tehlikeli diğer türlere benzeyen görüntüleri ile Yüce Allah’ın üstün aklının tecellileri olarak kendilerini koruyan savunma mekanizmalarına sahiptirler.
En Küçük Böcek:
Isırgan sineği en küçük böcek türlerinden biri olarak kabul edilir. O kadar küçüktür ki sineklerden korunmak için kapı veya pencerelere monte edilen sinekliklerin tellerinden bile geçebilir.
En İlginç Şekle Sahip Böcek:
Vücudunun arka kısmı olta ucuna veya dikene benzeyen diken böceği (Membracidae –Homoptera) Yüce Allah’ın yarattığı tam bir kamuflaj ustasıdır. Böcek yanındaki dikene o kadar benzer ki, düşmanları onu bulmakta zorluk çeker.
Taklitçi Viceroy Kelebeği:
Monark kelebeklerinin (Danaus plexippus) larvaları ipek otunu yedikleri için vücutları bu bitkinin zehirli toksinlerini emer, bu nedenle Monark kelebekleri zehirlidirler. Viceroy Kelebeği (Limenitis archippus) de zehirli Monark kelebeğine benzeyen görüntüsü ile düşmanlarından korunmuş olur.
En Tehlikeli Böcekler:
Yüce Allah bazı böcek türlerini küçük boyutlarına rağmen son derece tehlikeli özelliklere sahip olarak yaratmıştır. Şüphesiz bu canlıların kendilerini savunmaları için yaratılmış bu sistemler insanlara da büyük zararlar verebilir. Kuşkusuz insan Yüce Allah’ın verdiği bu örnekle aczini kavrayabilir. Çünkü küçücük bir böcek insanın ölümüne yol açabilmekte veya aylarca uğraşarak elde ettiği mahsulü bir anda yok edebilmektedir. Yüce Allah bir ayette bu gerçeği şöyle haber verir:
“Ey insanlar, (size) bir örnek verildi; şimdi onu dinleyin. Sizin, Allah'ın dışında tapmakta olduklarınız -hepsi bunun için biraraya gelseler dahi- gerçekten bir sinek bile yaratamazlar. Eğer sinek onlardan bir şey kapacak olsa, bunu da ondan geri alamazlar. İsteyen de güçsüz, istenen de. (Hac Suresi, 73)
En Tehlikeli Karınca:
Avustralya’nın siyah Bulldog karıncası, aynı anda hem sokup hem ısırarak insanlarda ölüme sebep olur.
En Öldürücü Örümcekler:
35.000 örümcek türünden 27’si insanlarda ölüme sebep olur. Amerika’da Loxosceles Reclusa, karadul örümceği (Latrodectus hesperus) ve Phoneutria Nigriventer türü örümcekler çok güçlü zehirlere sahiptirler. Bunlardan karadul örümceğinin tek bir ısırığı bilinen yılan zehirlerinden 15 kat daha öldürücüdür. Phoneutria Nigriventer türü örümceğin ise zehirinin sadece 0.006 miligramı bir fareyi öldürecek kadar kuvvetlidir.
En Tahrip Edici Böcek:
Çöl çekirgeleri kilometre kareye 80 milyon tane düşecek şekilde milyarlarca çekirgeden oluşan sürüler halinde Afrika’dan Hindistan’a doğru göç ederken, her gün 20.000 ton besin tüketerek tarım alanlarına büyük zarar verirler.
Olağanüstü Sesliböcekler:
En yüksek sesli böcekler arasında yer alan Homoptera Order türü ağustos böceklerinin erkeklerinin sesi dört futbol sahası ileriden duyulabilecek kadar güçlüdür.
Afrika ateş böceği 107 desibele kadar ses çıkarabilir, bu bir yol matkabının sesine oldukça yakındır.
Bu seslerin her türde farklılık göstermesi ve bunun da sadece aynı türe ait bireylerin birbirlerini bulmalarını sağlaması Yüce Allah’ın üstün aklının ve yaratış çeşitliliğinin delillerindendir.
Uzak Mesafe Ustasi Şampiyon Böcekler:
En Hızlı Uçan Böcek:
Yusufçuklar saatte 56 km, Hawk Moth türü kelebekler ise 54 km hıza ulaşabilen en hızlı böceklerdir. Oysaki bir insan normal olarak saatte 5 km hızla yürüyebilir. Buna göre insanla bu böcekler yarış yapsalar insan 5 km’lik mesafe aldığında onlar 50 km ileriye çoktan ulaşmış olurlar. Boyutu insanın %1’inden daha küçük olan bu böceklerin insandan 10 kat daha hızlı olması elbette oldukça şaşırtıcı ve mucizevidir.
En Uzak Mesafeye Göç Eden Böcekler:
Afrika’dan İngiltere’ye göç eden Painted Lady kelebekleri (Vanessa Cardui) her yıl 4.800 km;
Çöl çekirgeleri (Schistocerca gregaria) ise her yıl 4.500 km yol kat ederler.
En Hızlı Kanat Çırpan Böcekler:
En hızlı kanat çırpan böcekler No-see-ums’lardır, tüylü kanatlarını saniyede 1.046, dakikada 62.000 kez çırpabilirler.
Monark kelebekleri (Danaus plexippus) de hiç durmadan 1000 km uçabilirler. Monark kelebeklerinin gittikleri bu mesafe bir insanın yürüyerek hiç durmadan Ankara’dan İstanbul’a iki buçuk kere gidip-gelmesine eşittir.
Böcekler En Uzak Ne kadar Zıplar?
Vücutlarının 200 katı kadar uzunluğundaki bir mesafeye zıplayabilen pirelerin bu zıplama özelliği insanın 70 katlı bir binaya zıplamasına eş değerdir.
Vücutlarının 80 katı kadar uzağa zıplayabilen çekirgelerin ulaştıkları mesafeye bir insanın erişebilmesi için bir buçuk futbol sahası uzunluğunda bir alan üzerinden zıplayabilmesi gerekir.
Taklaböceği zıplayarak kendini yaklaşık 30 cm ileri fırlatabilir.
En Hızlı Koşucu Böcekler:
Hamamböcekleri vücutlarının 50 katı uzunluğundaki bir mesafeyi birkaç saniyede kat edebilirler. Saniyede yaklaşık 30 cm ilerleyebilme kapasiteleri, bir koşucunun yaklaşık 91 metreyi 1 saniyede koşmasına eşittir. Bu değer elbette bir insan için imkansızdır.
En hızlı tırtıl olan sedef güvesi (Pleurotya ruralisat) ise saniyede yaklaşık 38 cm gibi çok yüksek hıza ulaşabilen bir savunma refleksine sahiptir.
Vücut Yapilari İle Olağanüstü Böcekler:
En Uzun Böcekler:
33 cm’lik bir uzunluğa sahip Giant Walking Sticks adlı böceğin bacakları açıldığında uzunluğu 50 cm’ye ulaşır.
Batı Malezya’da ve Singapur’da yaşayan Batı Malezya Pharnacia Serratipes’i 56 cm’lik şaşırtıcı bir uzunluğa sahiptir.
En Ağır Böcek:
Afrika’daki Calut böceği (Goliath Beetle) 12,7 cm’lik boyu ile oldukça uzun bir böcektir ancak bu böceğin asıl ilginç özelliği ağırlığıdır. Çünkü 100 gram ile dünyanın en ağır böceğidir. Bu böceğin diğer muhteşem bir özelliği de atıkları yok ederek doğanın temizlenmesine katkıda bulunmasıdır.
Güney Amerika’da yaşayan bir su böceği ise 62 gram ağırlığındadır.
En Çok Kasa Sahip Böcekler:
Bilimsel çalışmalar insanların 792 kasa, çekirgelerin 900, tırtılların ise 4.000 ayrı kasa sahip olduğunu göstermiştir.
Dünyanın En Büyük Kelebekleri:
Papua Yeni Gine’nin yağmur ormanlarında yaşayan Ornithoptera alexandrae türü dev zehirli kelebek, 28 cm’lik kanatlara sahiptir.
Dünyanın en büyük ikinci kelebeği ise Endonezya yağmur ormanlarında yaşar ve 28 cm’lik kanatlara sahip Goliath Birdwing’dir.
En Güzel Böcek:
Madagaskar’da yaşayan Gün Batımı kelebeği en güzel böcek olarak kabul edilir. Gökkuşağı renklerine sahip bu kelebek sadece bir gün yaşar.
En Kuvvetli Böcekler:
Bir insan kendi ağırlığının 0.86 katını kaldırabilirken atlar ise yalnızca kendi ağırlıklarının yarısı kadarını kaldırabilirler. Ancak Leaf Beetle (Donacia) adlı böcek kendi ağırlığının 42.7 katı kadarını kaldırabilir. Karıncalar ise kendi ağırlıklarının 52 katını kaldırabilir. Bu bir insanın 4.500 kg’lık (4,5 tonluk) bir ağırlığı kaldırmasına denktir.
En Fazla Ayağa Sahip Böcek:
375 çift ayağa sahip olan kırkayaklar canlılar arasında en fazla ayağa sahip türdür. Yüce Allah kırkayakları sert bir iskelet ve buna bağlı ayaklar ile birlikte yaratmıştır. Üstelik böceğin muhteşem özellikleri, sadece ayak sayısı ile de sınırlı değildir. Bu 375 çift ayak birbiri ile son derece uyumlu bir şekilde hareket ederek böceğin oldukça hızlı yürümesini sağlar.
Kuvvetli Ağlar, Muhteşem Yuvalar:
En Büyük Yuvaya Sahip Böcek:
Termitler en büyük yuvalara sahip böceklerdir. Avustralya’da bulunan 6.1 m’lik taban genişliğine sahip termit tepeciği en geniş, Afrika’da bulunan, taban genişliği 3 m’yi, boyu ise 12.8 m’yi bulan termit yuvası ise en yüksek yuvadır. Termitlerin sahip oldukları bu yuvalar 4–5 katlı binaların boyutuna denktir. Eğer bu yuvaların yüksekliğini termitin birkaç cm’lik boyutu ile karşılaştırırsak, insanların şu anda yaptığı en yüksek gökdelenlerden bile yüksek oldukları ortaya çıkar.
En Kuvvetli İplik:
Örümcek ipliği çelikten 5 kat ve kevlardan (çelikten dört kat daha dayanıklı tel) 2 kat daha güçlüdür. Bu mucize iplik aynı zamanda kopmadan mevcut uzunluğunun %30’una kadar gerilebilir.
En Büyük Örümcek Ağı:
Tropikal dokumacı örümcekleri, küçük kuşları ve yarasaları tuzağa düşürebilen 5.5 m’den daha fazla gerilebilen oldukça büyük ağlar yaparlar.
Kompleks Duyu Organlarina Sahip Böcekler:
En Fazla Merceğe Sahip Gözler:
Yusufçukların gözünde 30.000 tane
Karasineğin (Musca domestica) gözünde ise 4.000’den daha fazla mercek vardır.
En İyi Tat Duyusuna Sahip Böcekler:
Kırmızı Amiral kelebeği (Vanessa atalanta Linnaeus) ve Amerikalı Painted Lady kelebeği (Vanessa cardui Linnaeus) insan dilinden 200 kat daha fazla tat ayırt edebilir.
Doğadaki Mucize Canlıların Önemi
Kuran'da Yüce Allah insanları, doğayı incelemeye ve buradaki "ayetleri" görmeye çağırır. Çünkü evrendeki canlı-cansız tüm varlıklar, "yaratılmış" olduklarını gösteren işaretlerle doludur ve kendilerini Yaratan’ın güç, bilgi ve sanatını göstermek için vardırlar. İnsan, aklını kullanarak bu işaretleri görmek ve Allah'ı tanımakla sorumludur. Tüm kainat gibi böcekler de, Rabbimiz’in ayetlerini taşıyan, bu nedenle dikkat edilmesi, incelenmesi ve üzerinde düşünülmesi gereken canlılardır. Konuyla ilgili bir Kuran ayeti şöyledir:
“Şüphesiz, mü'minler için göklerde ve yerde ayetler vardır. Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır.” (Casiye Suresi, 3-4)
(makale harun yahya)
Kaynaklar:
Special Report on Mysteries of the Deep Sea
The Most Incredible Insects