Özel Harekat Dairesi Başkanlığı

İnci

1907
Prenses
Terör örgütlerinin meskun mahal veya kırsal alanlardaki silahlı eylemlerini engellemek, gerçekleştirilen eylemlerin faillerini etkisiz hale getirmek veya yakalamak, uçak, araç, bina gibi kapalı alanlarda rehin alınan kişi veya kişileri kurtarmak özel maharet gerektirdiğinden modern silah, mühimmat, araç ve gereçlerle donatılmış çağımızın çeşitli taktik ve tekniklerini kullanabilecek özel eğitim görmüş birime ihtiyaç duyulmuş ve 1983 yılında Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde merkezde "Özel Hareket Şube Müdürlüğü" ve Ankara, İstanbul, İzmir illerinde ise "Özel Harekat Grup Amirlikleri" şeklinde teşkilatlandırılmıştır.
Günün değişen ve gelişen şartları neticesinde 1987 yılında Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinden alınarak Terörle Mücadele ve Harekat Dairesi Başkanlığı bünyesinde "Özel Hareket Şube Müdürlüğü olarak 1993 yılına kadar faaliyet göstermiştir.
Özellikle bölücü terör olaylarının artması nedeniyle 1993 yılında "Özel Harekat Şube Müdürlüğü" Özel Harekat Dairesi Başkanlığı'na dönüştürülerek hizmete başlamıştır.
Özel Harekat Daire Başkanlığı merkezde Eğitim, Personel, Destek ve Operasyon Harekat Planlama ve Değerlendirme Şube Müdürlükleri şeklinde ve (48) ilde Özel Harekat Şube Müdürlüğü şeklinde teşkilatlanmıştır.
Özel Harekat Daire Başkanlığı merkezde Emniyet Genel Müdürüne, İl Özel Harekat Şube Müdürlükleri İl Emniyet Müdürüne doğrudan bağlı olarak görev yapar.
Özel Harekat birimine alınacak personel seçiminde; teşkilatımız gönüllü amir ve memurları arasından polislik mesleğine girişte aranan şartları haiz, spor ve bedeni geliştirme çalışmalarına yatkın fiziki güce sahip, soğukkanlı, disiplinli, atıcılıkta üstün başarı ve eğitimde başarılı olabileceği anlaşılan, azimli ve dayanıklı olanların seçimi yapılarak en az (3) ay süreli olmak üzere özel harekat eğitimine tabi tutulurlar.
Özel harekat eğitimine tabi tutulan personele özel harekat birimlerinde kullanılan her türlü silahlarla atış eğitimleri, keskin nişancılık, silah kullanma teknikleri, arazi ve dağcılık, kapalı alanlarda (bina, uçak, tren, otobüs) rehine kurtarma, spor ve yakın savunma, Atatürk İlke ve İnkılapları, insan hakları konularında eğitim verilir. Özel harekat temel eğitimini başarı ile bitirenler Özel Harekat Şube Müdürlüklerine atanırlar.
Kuruluştan günümüze kadar 29 dönem halinde özel harekat kursu açılmış ve bu kurslardan teşkilatımıza ait amir ve memur 8928 personel ile Özbekistan içgüvenlik birimlerinden (5), K.K.T.C. içgüvenlik birimlerinden (44) personel yetiştirilmiştir.
Teşkilatımızın diğer birimlerinin ve Türkmenistan, Filistin ve Makedonya içgüvenlik birimlerinin talepleri doğrultusunda uçak, bina, araç gibi kapalı alanlarda rehin alma olaylarına müdahale konularında kurslar düzenlenerek, diğer birimlerimizde çalışan polislerimizin yaptıkları operasyonlarda başarı oranının artması, dost ve kardeş ülke konumunda olan ülke polislerinin de modern uygulama biçimlerini kendi ülkelerinde uygulama imkanlarının yaratılması amaçlanmıştır.
Hizmetlerin olumlu yönde başarı ile yürütülmesi, verimliliğin artması amacıyla değişen ve gelişen taktik ve teknikler ile gelişme gösteren silah, mühimmat, araç-gereç, teknik malzeme yenilikleri takip edilmekte ve mali kaynakların imkanları ölçüsünde temin edilmektedir.
Hedefimiz; önümüzdeki yıllarda yeniden yapılanma düşünülerek modern silah, mühimmat, araç, gereç ve teknik malzemeler ile donatılmış, hareket kabiliyeti yüksek, az sayıda personel ile polis sorumluluk bölgesinde meydana gelebilecek rehin alma olaylarına etkili müdahale etmektir.

Hayat kurtaran birlik


Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı bünyesindeki operasyon timleri teröristlere gözaçtırmıyor. Birçok operasyonda görev alan bu timler Ankara’da kurtarma tatbikatları da yapıyor


Altı yıl önce kurulan ve yaptıkları ‘nokta’ operasyonlar ile adları ‘Hayalet Tim’lere çıkan Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) Tunceli ve Tokat’tan sonra Karadeniz Bölgesi’ne açılmaya çalışan PKK/KONGRA-GEL’li teröristlerin peşine düştü. Keskin nişancılardan oluşan Operasyon Taburu timleri, son bir yıl içinde Tunceli ve Tokat’ta düzenledikleri seri baskınlarda birçok terörist grubu etkisiz hale getirdi.

En seçkin birlik

Jandarma Genel Komutanlığı’nın en seçkin birliği sayılan JÖAK, uçak, tren, gemi otobüs kaçırma, rehine alma, bina işgali ve hücre evi baskını ile yaşanacak doğal afetlerde hayat kurtarmak amacıyla kuruldu. Özel birliği dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman kurdurttu. Yüzde 80’i subay, astsubay ve uzman çavuş gibi rütbeli personelden oluşan tim mensupları gerçekleştirdikleri ‘kusursuz’ operasyonlar ile tanınıyor.

Üç tabur, bir bölük var

Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) bünyesinde, Operasyon, Özel Harekat (JÖH), Arama ve Kurtarma Taburları ile Barışı Destekleme Bölüğü bulunuyor. Operasyon ve Özel Harekat Taburu’nda 124’er rütbeli personel görev yapıyor. Bünyesinde; Dağcılık, Su Altı ve Köpekli Arama-Kurtarma timleri bulunun Arama-Kurtarma Taburu’nun mevcudu 235 kişi. 3 Tabur ile 1 Bölük’ten oluşan JÖAK’ta 700’ü aşkın ‘Rambo’ yeralıyor. Sadece JÖH Taburu’nda özel eğitimli er ve erbaşlar bulunuyor.

Tim mensupları, olası bir terörist eyleme karşı heran hazır olmak amacıyla Esenboğa Havalimanı ve Behiçbey Tren İstasyonu’nda düzenli olarak eğitim tatbikatları gerçekleştiriyor.


24 saat eğitim

Havalimanı’ndaki tatbikatlar ayda iki kez gece ve gündüz saatlerinde yapılıyor. Terörist ya da hava korsanlarının yolcularıyla birlikte kaçırdığı uçağa baskın yapılıyor. Yolcu treni kaçırılmasına dönük eğitim çalışmaları da haftanın iki günü Behiçbey İstasyonu’nda düzenli biçimde yürütülüyor. Yolcu otobüsü, bina işgali ve rehine kurtarma tatbikatları ise birliğin Güvercinlik Kışlası’ndaki eğitim alanında icra ediliyor.

Her an tetikteler

Her türlü iklim ve doğa şartında görev kabiliyetine sahip olan tim elemanları, yaşanabilecek, uçak, tren, otobüs kaçırma, rehine kurtarma, hücre evi baskını ile doğal afetlerde vatandaşları kurtarmak için ‘tetikte’ bekliyor. Tim mensuplarının tatbikatlarında gerçek mermiler kullanıyor. Açık ve kapalı poligondaki atış talimleri ‘nokta’ baskınlarda önemli rol oynuyor. 12 kişiden oluşan timler, yolcularıyla birlikte kaçırılan uçak ya da trene ‘sessiz ve derinden’ ilerleyerek dalıyor. Terörist kılığındaki kişiler vurularak etkisiz hale getiriliyor ve rehineler sağ olarak kurtarılıyor.


PKK’nın izini sürüyorlar

Operasyon Taburu’nda 6’şar kişiden oluşan 4 ‘keskin nişancı timi’ bulunuyor. Bu timler, Özel Harekat (JÖH) Taburu’yla birlikte Tunceli ve Tokat’ta sürdürülen terör operasyonlara katılıyor. Üç ay boyunca Tunceli kırsalına yerleşen keskin nişancı timleri, bir yıl içinde çatışmaya girdikleri PKK/KONGRA-GEL ile MKP’ye mensup birçok teröristi ölü ele geçirdi. Tokat’ta da TKPML-TİKKO’ya dönük operasyonlar düzenleyen tim elemanları, şimdi de Karadeniz Bölgesi’ne açılmaya çalışan PKK’ya karşı bölgeye sevk edildi. Operasyon ve Özel Harekat Taburları’ndan 6 tim Karadeniz ormanlarına kaydırıldı. Karadeniz’in sık ormanlarında ‘pusuya’ yatan timler, iki grup halinde dolaşan PKK’lı teröristlerin izini sürüyor.

Adları hayalet tim

10 Eylül 2003 günü saat 04.15 sıralarında Samsun-İstanbul seferini yapan bir yolcu otobüsü silahlı muavini tarafından 46 yolcusuyla birlikte Bolu’da kaçırıldı. Olaydan üç saat sonra Güvercinlik Kışlası’ndan 2 Skorsky helikopterle Bolu’ya inen 24 kişilik iki operasyon timi, tarladan sürünerek silahlı muavin Necdet Tabak’ın iki kız kardeşi rehin tuttuğu yolcu otobüsüne ani baskın gerçekleştirdi. Kimsenin burnu bile kanamadan yapılan müthiş operasyonla silahlı muavin etkisiz hale getirildi ve rehin tutulan iki kız kardeş kurtarıldı. Bolu’daki bu operasyonla ilk kez kamuoyunun gündemine gelen JÖAK timlerinin adı ‘Hayalet Tim’lere çıktı. Dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, Kıdemli Albay Ömer Mimiroğlu komutasında kusursuz operasyon gerçekleştiren 24 kişilik tim personelini kutladı.

Afganistan’da görev aldı

JÖAK’ta Birleşmiş Milletler (BM) nezninde uluslararası barış güçlerinde görev yapmak üzere ‘Barışı Destekleme Bölüğü’ kuruldu. 200 rütbeliden oluşan bölüğün 74 personeli Tümgeneral Hilmi Akın Zorlu’nun komuta ettiği Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti’nde (İSAF) görev aldı. Şubat-Ağustos 2005 tarihlerinde Kabil’deki İSAF bünyesinde görev yapan 74 subay ve astsubay üstün başarı gösterdi.

Bosna’ya barış götürdüler

Avrupa Birliği’nin Bosna-Hersek’te başlattığı ‘ALTHEA’ Harekatı kampasında Barışı Destekleme Bölüğü’nden seçilen 21 personel Saraybosna’ya gönderildi. Özel eğitimli takım, BUTMİR-2 adıyla anılan Entegre Polis Birimi (IPU) Kışlasına konuşlandı. Jandarma takımı, Bosna-Hersek Cumhuriyeti sınırları içerisinde tüm bölgelerde üs emniyeti, yol kontrolleri, trafik hizmetleri, sınır devriyeleri, bilgi toplama ve benzeri görevleri üstlendi. Barış birliği, 8 aydır yürüttüğü görevdeki başarısıyla IPU Komutası’nın takdirini kazandı.

JÖAK’ta görevli keskin nişancı timi (sniper) dünyanın en etkili ve ekonomik keskin nişancı tüfeğinin ‘mucudi’ oldu. Sniper astsubaylar, üzerinde bir yıl çalışarak keskin nişancı tüfeğinin dizaynını gerçekleştirdi. ASELSAN’ın üzerine ‘gece görüş dürbünü’ monte ettiği tüfekler Jandarma Ordonat fabrikasında üretilmeye başlandı.

Kendi tüfeklerini

TSK’nın Amerika, İsrail ve İngiltere’den tanesini 15 milyara ‘ithal’ ettiği tüfekler, sadece 2 milyara mal edildi. ‘Made İn Jandarma’ olan tüfekler, ithal oranlarına oranla daha hafif ve etki tesiri daha yüksek. Portatif model, poligonlarda defalarca test edildi. Alınan mükemlel sonuçlardan sonra portatif model Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’e tanıtıldı. Özkök’ün tam not vermesi üzerine dünyanın en etkili ve ekonomik keskin nişancı tüfeğinde seri üretime geçildi. Keskin nişancı tüfekleri ilk aşamada TSK’nın ihtiyacını karşılayacak, önümüzdeki yıllarda ise dünyaya ihraç edilecek. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, projede görevli Sniper astsubayları takdirname ile ödüllendirdi. İthal tüfeklere oranla daha hafif ve ucuz olan tüfeklerin menzili de diğerlerinin iki katı. İthal tüfeklerin etki mesafesi bin metre iken, askerlerin geliştirdiği tüfeğin menzili tam 2 bin metre. Poligonda alınan sonuçlar bu tüfeklerin hedefe isabet oranının da ithallere oranla çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Belirlenen hedeflere yapılan atışlarda milimetrik isabet alındı. Tüfekler 7.623 mm çaplı mermi atıyor. Bu mermilerde MKE tarafından üretiliyor. JÖAK’ın keskin nişancı timinde görev yapan astsubaylar geliştirdikleri bu tüfek sayesinde TSK’ya ciddi oranda tasarruf sağlamış oldu.


Hayat kurtaran tabur


234 subay, astsubay ve uzman çavuştan oluşan Arama-Kurtarma Taburu ise Jandarma’nın ‘AKUT’u olarak adlandırılıyor. Taburda, Dağcılık, Su Altı ile Köpekli Arama-Kurtarma timleri görev yapıyor. Üstün birlik ödülü alan taburda görev yapan 234 personelin tamamı özel eğitimli. Taburun karnesi ise oldukça parlak.

Hertürlü deprem, sel baskını gibi doğal afetler ile dağ, orman ve mağaralarda mahsur kalan insanlar ile deniz, göl, gölet gibi sularda kaybolan vatandaşların imdadına yetişen tabur Jandarma’nın gözbebeği.

Yüksek teknoloji içeren teçhizatla donatılan tabur, turuncu renkli S.O.S. kıyafetleri giyiyor. Özel eğitimli köpekleri bünyesinde barındıran tabur özellikle Bingöl depremi ile Konya’daki bina enkazından kurtardığı hayatlar ile ön plana çıktı. Su Altı timleri de Ankara Gölbaşı’ndaki Eymür ve Mogan gölleri ile Bolu’daki Abant Gölü’nde özel botları ile sık sık eğitimler yaparak formlarını koruyor.





alıntıdır...
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst