Özel Eğitim Öğretmenliği Nasıl Bir Bölüm?

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye

Yaşıtlarıyla aynı şartlarda eğitim alamayacak durumda olan çocukların eğitiminde görevli eğitmenlere özel eğitim öğretmeni adı verilir. Oldukça değerli olan bu meslek tek bir üniversitede eğitim verir. Bu üniversite Lefke Avrupa Üniversitesi’dir. Tam burslu, yarı burslu ya da %25 burslu seçenekleri vardır. Alınan eğitim, İşitme Engelliler Öğretmenliği ve Zihinsel Engelliler Öğretmenliği anabilim dallarına ayrılır.

Alınan Dersler

Dört yıllık lisans eğitiminden oluşan bölümde alınabilecek dersler:

Birinci yıl alınan dersler: Atatürk İlke ve İnkılapları tarihi, Türk dili, psikolojiye giriş, özel eğitim, eğitim bilimine giriş, İngilizce, dil gelişimi ve iletişim, zihinsel engelliler ve eğitimi, sağlık bilgisi ve ilk yardım, aile ve engelli birey, işitme engelliler ve eğitimi, engelliler ve toplum, eğitim psikolojisidir.

İkinci yıl alınan dersler: Öğretim ilke ve yöntemleri, bilimsel araştırma yöntemleri, çocuk ve ruh sağlığı, rehberlik, kaynaştırma destek özel eğitim hizmetleri, bireyselleştirilmiş öğretim planları, yaratıcı drama, bilgisayar, ölçme ve değerlendirme, erken çocuklukta özel eğitimdir. Anabilim dalı seçimine göre: işitmenin doğası, işitme engelliler ve dil, zihin engellilere matematik öğretimi, zihin engellilere beceri ve kavram öğretimi, işitme engellilerde iletişim becerileri, işitme engelliler erken çocukluk dönemi eğitimi, zihinsel engellilere günlük yaşam ve sosyal beceri eğitimi, zihin engellilere resim iş öğretimi, zihinsel engellilere iletişim becerileri kazandırılmasıdır.

Üçüncü yıl alınan dersler: Sınıf yönetimi, beden eğitimi ve oyun öğretimi, müzik öğretimi, çocuk edebiyatı, topluma hizmet ve uygulamaları, okul deneyimi ve kaynaştırma uygulamalarıdır. Anabilim dalına göre: zihinsel engellilere okuma yazma öğretimi, işitme engellilere okuma yazma eğitimi, zihinsel engellilere sosyal yaşam ve beceri eğitimi, işitme engellilere matematik öğretimi, zihinsel engellilere fen bilgisi öğretimi, işitme engellilere özel eğitim öğretimi, işitme cihazları, işitme engellilere Türkçe öğretimi, işitme engellilerde alternatif iletişim yöntemleri, zihinsel engellilere oyun ve şarkı öğretimidir.

Dördüncü yıl alınan dersler: Yasalar ve özel eğitim, Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi, özel eğitimde aile eğitimi ve rehberliği, özel eğitimde öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı, aileyle görüşme teknikleri, erken müdahale ve uygulamaları, özel eğitimde düşünme becerileri, akran öğretimi, yanlışsız öğretim yöntemleri, çoklu yetersizliği olan bireylerin eğitimidir. Anabilim dalına göre: işitme engelliler için teknoloji ve materyal tasarımı, Koklear implant ve dinleme eğitimi, işitme engelliler eğitimde ders planı geliştirme, zihin engelliler öğretmenlik uygulaması, zihin engellilerde iş ve meslek eğitimi, otistik çocukların eğitimi, zihin engellilerde iş ve meslek eğitimi, zihin engellilere Türkçe öğretimi, özel eğitimde uyarlanmış fiziksel eğitim, özel eğitimde teknoloji kullanımıdır.

Çalışma Alanları

Bölüm oldukça az mezun verdiği için, bireylerin iş bulma imkânları oldukça kuvvetlidir.

Devlette;

♥ İlköğretim okullarında,
♥ Rehberlik araştırma merkezlerinde,
♥ Üniversitelerde,

Özel sektörde

♥ Rehabilitasyon merkezlerinde,
♥ Danışmanlık merkezlerinde,
♥ Bireysel,

Aranan Nitelikler

Bu zorlu mesleği seçmek isteyen kişilerde bazı özellikler aranır.

♥ Kendini geliştirmeye açık bireyler olmalılar.
♥ Araştırmayı sevmeli ve yenilikleri takıp etmeliler.
♥ Oldukça sabırlı bir kişiliğe sahip olmalılar.
♥ Çocukları sevmeliler.
♥ Akademik yetenekleri yüksek olmalıdır.
♥ İyi bir gözlemci olmalılar ve gözlemlerini aldıkları eğitim doğrultusunda yorumlayabilmeliler.
♥ Ruhsal olarak oldukça güçlü bir yapıya sahip olmalılar.​
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst