Özbek Pilavı

İnci

1907
Prenses
2-3 kişilik

Malzemeler:
  • Yarım su bardağından biraz fazla sıvıyağ (ben çiçek yağı ile ördek yağını karıştırdım)
  • 1 soğan
    smiliv.gif
    yemeklik doğranmış
  • 300gr kırmızı veya beyaz et
    smiliv.gif
    küp küp doğranmış
  • 2 tane havuç
    smiliv.gif
    jülyen doğranmış
  • 2 su bardağı pirinç
    smiliv.gif
    ıslatılmış
  • tuz
  • karabiber
  • pulbiber
  • barbaris 1 tatlı kaşığı
  • zira 1 tatlı kaşığı
Photo%20001.jpg
Photo%20002.jpg
Photo%20006.jpg
Photo%20008.jpg
Photo%20011.jpg
Photo%20014.jpg
Photo%20016.jpg
Photo%20018.jpg

Img_6413.jpg

Pilavın Özbekistan'da bir çok yapım tekniği vardır. Bu teknikler yöreden yöreye değişmekle birlikte sade
smiliv.gif
bayram
smiliv.gif
düğün
smiliv.gif
yaz
smiliv.gif
kış pilavı olarak da ayrılır. Koyun eti dışında kazı (at eti sucuğu)
smiliv.gif
balık veya beyaz etlerle de yapılabilir. Hatta pirinc yerine diğer tahıl ürünleri de kullanılabilir.

Yapılışı:
Özbek pilavının yapımı 3 aşamadan oluşur: 1) Yağın ısıtılması 2) zirvağın hazırlanması
smiliv.gif
3) pirincin atılması ve pilavın pişirilmesi

1) Yağın ısıtılması
smiliv.gif
pilav pişireceğiniz tencereyi iyice ısıtın ve yağı ekleyin. Kısık ateşte yağdan hafif duman veya çatlama sesleri çıkana kadar ısıtın. Genelde malezemeye göre kazan dibinden 1 veya 3cm yüksekliğinde yağ eklenir. Yağ olarak sebze yağları ile katı hayvan yağları (tereyağ dışında) karıştırılarak kullanılabilir. Tereyağ ile eritilmiş tereyağ 1.işlemden geçmiyor.

2) Zirvağın hazırlanması
smiliv.gif
ısıtılmış yağa önce et
smiliv.gif
soğan ve havuç atılır. (Havuç her zaman pirincin yarısı kadar (ağırlık açısından) veya et kadar olmalı.) Önce harlı sonra orta ateşte malzemeler yarım saat kadar piştikten sonra da baharatlar konur ve en son tuz atılır. Çeyrek veya yarım bardak su konur.

3) Pirincin atılması
smiliv.gif
tencerenin altı iyice kısılır ve zirvak düzlendikten sonra pirinç atılır. Pirinç zirvakla kesinlikle karıştırılmamalı. Pirinç düzlendikten sonra üstüne tabak veya tencere kapağı kapatılır ve et suyu veya su düzlenmiş pirinç bozulmayacak şekilde dökülür. Su pirincin üzerini 1-1.5cm kadar kapatmalı. Pirinç sertse daha fazla su konulabilir.

Suyu çekilene kadar orta ateşte kapağı açık olarak pişirilir. Su buharlaştıktan sonra buhar çıkmayacak şekilde bir tabakla veya kapakla kapatılır ve kısık ateşte pirinçler tane tane olana kadar veya pirincin üzerine tahta kaşıkla vurulduğu zaman tok ses çıkana kadar pişirilir.
Piştikten sonra ateş kapatılır ve pilav bir kaç yerinden tahta kaşıkla delinir ve 15-20dk kadar ağzı kapalı olarak dinlendirilir. Zirvakla karıştırarak veya olduğu gibi (önce pirinç
smiliv.gif
havuç
smiliv.gif
soğan ve en üstte et olacak şekilde) büyük bir tabağa kazan çevrilerek boşaltılır ve sıcak olarak masaya konur.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst