ashli
Bayan Üye
Oscar olarak bilinen Akademi Ödülleri sinema alanında verilen dünyanın en prestijli ve en eski ödülleridir. Her yıl dağıtılan Oscarlar ilk kez 1927 yılında kurulan ve merkezi Beverly Hills, California da bulunan profesyonel bir organizasyon olan Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) tarafından 1929 yılının mayıs ayında dağıtıldı. Pricewaterhouse 1935 yılından itibaren Oscar ödüllerinin gizli oylama sürecini yönetiyor. Organizasyon 1941 yılından itibaren ise gizli zarf sistemiyle çalışmalarını sürdürüyor.
Oscarın dağıtıldığı ilk yıllarda bir filmin ödüle aday olabilmesi için ödülün verileceği yıldan bir önceki yılın temmuz ayının 31ine kadar Los Angelesda vizyona girmesi gerekiyordu. Fakat daha sonra bir yılın 12 ayını da kullanmak adına 1932/1933 Oscar ödüllerine aday olan filmlere 17 aylık bir adaylık süresi tanındı. 1934 yılından itibaren ödüllerin verildiği senenin bir yıl öncesindeki süre içinde gösterime giren filmler Oscara aday olma hakkını kazandı.
Oscar ödül töreni 1954 yılına kadar çoğunlukla Perşembe geceleri gerçekleşiyordu. 1955-1958 yılları arasındaki ödül törenleri Çarşamba günleri sahiplerini bulurken 1959&dan 1999 yılına kadar kadar ,birkaç istisna haricinde, ödüller pazartesi geceleri dağıtıldı. Oscar ödüllerinin dağıtımı 1999 yılından günümüze Pazar geceleri yapılıyor.
Stüdyolara ya da oyunculara prestij kazandırdığı düşünülürse Akademinin ve bu organizasyonun ödül sisteminin dünyadaki film endüstrisini derinden etkilediği söylenebilir. Film stüdyoları genelde çektikleri filmlere oy toplamak için bir çok pahalı pazarlama ve reklam kampanyası yapma yolunu seçiyor. Akademi her ne kadar stüdyolar tarafından yapılan reklam ve promosyon kampanyalarının ve uygulanan pazarlama taktiklerinin önünü kesmeye çalışsa da bu tarz aktiviteler oylama sonuçlarını etkiliyor. Özellikle 80li yıllardan itibaren sadece maddi çıkarlar düşünülerek çekilen filmlerin kitleleri etkilemeyi başarsa da gerekli derinliğe sahip olmadıklarını düşünen eleştirmenlerden olumlu puan alamadığı görüldü.
Akademi'nin Tarihçesi
Orijinal adı 'The Academy of Motion Picture Arts and Sciences' olan Akademi 6000 oyuncu ve sinema emekçisinden oluşan bir organizasyon. Her yıl dağıttığı ödüllerle tanınsa da Akademi'nin genel hedefi sinema sanatının gelişimine katkı sağlamak. Akademi ayrıca sinema sektörü içindeki profesyonellerle halkın birlikte gerçekleştirebileceği eğitsel aktiviteler düzenliyor.
Akademi 1927 yılının Mayıs ayında prodüksiyon yöneticileri ile sinema dünyasının tanınmış isimlerinden oluşan 36 kişilik bir grupla çalışmalarına başladı. Ünlü organizasyonun ilk başkanı Douglas Fairbanks idi. Fairbanks'den sonra Frank Capra, Bette Davis, Jean Hersholt, George Stevens, Robert E. Wise, Karl Malden, Arthur Hiller and Robert Rehme gibi isimler başkanlık koltuğuna oturdu. Akademinin şimdiki başkanı Frank Pierson ise koltuğu 2001 yılında devraldı.
Oscar
Ona 'Akademi Heykelciği' diyen de var, 'Altın Ödül' ya da 'Üstün Başarı Heykeli' de. 'Weekly Variety' dergisinin 'Demir Adam' olarak nitelendirdiği ödüle biz daha çok 'Oscar' diyoruz.
1928 yılında doğan Oscar heykelciğinin üzerinde film makarasının üzerinde elinde haçlı askerlerinin kullandığı bir kılıç taşıyan bir şövalye bulunuyor. Şovalyenin üzerinde durduğu makaranın beş tekerlek parmağı aktörler, yazarlar, yönetmenler, yapımcılar ve teknik ekip olmak üzere Akademinin orjinal kollarını temsil ediyor.
3,8 kg ağırlığındaki heykelcik MGMnin baş sanat direktörü Cedric Gibbons tarafından tasarlandı. Gibbons'ın asistanı Frederic Hope orijinal siyah mermer zemini yaratırken heykeltraş George Stanley tasarımı bir heykel çizgilerine dönüştürdü. California Bronz döküm enstitüsü ise ilk Oscar heykelciğini 24 karat altınla kapladı.
"Oscar" ismi nereden geliyor?
Dünyanın sinema alanında en prestijli ödülü sayılan heykelciğin ismi nereden geliyor? Akademide bir süre kütüphane görevlisi olarak çalıştıktan sonra yapımcılığa başlayan Margaret Herrick'in heykelciğin üzerindeki adam figürünü amcası Oscara benzettiğini söylemesi üzerine heykelciğe Oscar; ismi verildiği söyleniyor. 1934 yılındaki altıncı ödül töreninin ardından Hollywoodun ünlü köşe yazarı Sidney Skolsky yazısında o yıl En İyi Kadın Oyuncu dalında ödüle layık görülen Katharine Hepburnün aldığı ödülü Oscar olarak nitelendirerek heykelciği ilk kez bu isimle tanımlamış oldu. Akademi Oscar ismini 1939 yılına kadar resmi olarak kullanmadı.
Oscar bazı durumlarda farklı şekillerde sahiplerine sunuldu. Örneğin 1930lu yıllarla 1950li yıllar arasında ödüle layık görülen çocuk oyunculara heykelciğin minyatür replikaları verilirken vantrilok Edgar Bergene ağız kısmı hareket edebilen ahşap bir Oscar heykelciği sunuldu. Ayrıca Walt Disneye, ödül kazandığı yapıtı Snow White and the Seven Dwarfs için biri standart boyutta olmak üzere yedi minyatür heykelcik takdim edildi. 1942-1944 yılları arasında 2. Dünya Savaşı sırasında ekonomiye katkı sağlamak açısından Oscar'ın yapımında altın yerine plaster kullanıldı. 1945 yılında heykelciğin mermer tabanı metale dönüştürülürken 1949 yılında heykelcik 501 den başlayarak numaralandırılmaya başlandı.
Sinema dünyasının en kapsamlı organizasyonu olan Oscar ödülleri Töreni, böylesi yarışmaları onaylayanlar kadar onaylamayanların da, dikkatlerini -en azından o özel gece için- Los Angeles’a yönelttikleri büyülü bir seremonidir. Sinema, film üstüne saptanmış görüntülerin ya da çizilmiş desenlerin ışıkla bir perdeye art arda düşürülerek hareketli görüntüler elde edilmesi temeline dayanan sanat dalı. Sinema, herhangi bir hareketi düzenli aralıklarla parçalara bölerek bunların resimlerini belirleme ve sonra bunları gösterici yardımıyla karanlık bir yerde, bir perde üzerinde yansıtarak hareketi yeniden oluşturma işidir.
Oscar Ödülleri ilk verilmeye başlandığında, doğal olarak oldukça primitifti. O gün gösterilen ilgiyle -adaylıklarla başlayıp, gizli oylamalarla devam eden, tören gecesine katılan şöhretlerin Kırmızı Halı geçişleriyle heyecanın sürekli yükseltildiği ve ödüllerin açıklanmasıyla zirveye ulaşıldığı- bugünkü törenlere gösterilen ilgi arasında dağlar kadar fark var. Bir örnek vermek gerekirse, Oscar ödüllerinin verildiği ilk gösteride 250 izleyici vardı ve giriş ücreti 10 dolardı. Medya ilk yıl gösteriye ilgi göstermedi. Ödül töreni ise beş dakika sürdü.
Oscar alan bir sanatçıya ödenen ücretler astronomik biçimde artarken, geleceği de çok büyük ölçüde garanti altına alınmış oluyor.
En Çok Oscar’ı Walt Disney Aldı!
En fazla Oscar kazanan kişi, Walt Disney Oldu. Tam 26 kez bu ödülü aldı. Walt Disney, aynı zamanda bir seferde en fazla Oscar alan kişi rekorunu da elinde tutuyor. 1953 yılında 4 dalda Oscar daldı.
Oscar İçin En Uzun Bekleyen Chaplin’in Filmi
Çekildikten sonra Oscar almak için bekleyen en uzun Film Chaplin’in ‘Limelight’ filmi oldu. 1952 yılında çekilen film, ancak 1973 yılında Oscar alabildi.
Hiç Oscar Kazanamayan Büyük Adaylar
1997 yılında ‘The Turning Point’ ve 1985 yılında ‘The Color Purple’ filmleri 9 dalda Oscar’a aday gösterildiler, ama bir tane bile kazanamadılar.
En Fazla Oscar Kazanan 2 Film
76 yıllık Oscar ödülleri tarihinde en fazla Oscar alan 2 film oldu. 1959 yılında ‘Ben Hur’ ve 1997 yılında ‘Titanic’ tam 11 dalda Oscar aldılar.
Spielberg Oscar’a Yıllar Sonra Kavuşabildi
Oscar’a kavuşmak için çok çabalayıp bolca hüsrana uğrayan yönetmenlerin başında Steven Spielberg geliyor. Spielberg 9 dalda ödüle aday gösterilen The Purple Rain filmi ile Oscar kazanacağına kesin gözüyle bakarken bir tane bile alamamıştı. Ancak Yahudi soykırımı üzerine olan filmi “Schindler’s List” ile şeytanın bacağını kırabildi. Spielberg, Bette Davis ve Clark Bable’in kazandığı Oscarları onların ölümünden sonra mirasçılarından 1 milyon dolar ödeyerek alıp Akademi’ye 1 dolar karşılığında geri veren kişi olarak da tanınıyor.
Tören üç kez ertelendi
Oscar töreni tarihi boyunca sadece üç kez ertelendi. 1938 yılında Los Angeles’daki sel dolayısıyla tören bir hafta geç yapıldı. 1968 yılında ise Martin Luther King’e saygı dolayısıyla, 1981’de Ronald Reagan’a suikast girişimi nedeniyle 24 saat ertelendi.
Yıl 1953: Televizyon devrede
Oscar ödül töreni, ilk olarak 1953 yılında televizyonda yayınlandı ve sunucusu Bob Hope’tu. Ödüller, 1966 yılında ilk olarak televizyondan renkli olarak yayınlandı.
Kırmızı Halı: O bir efsane!
Her yıl 6 kişinin yan yana dizilerek açıp serdiği, sonra da rulo yapıp kaldırdığı, Akademinin malı olan halı 75.5 metre uzunluğunda.
30 saniye yeter de artar
Aralıksız 4 saat süren Oscar töreninde, ödül kazananların konuşma süresi sadece 30 saniye.