Oscar'ın Tarihçesi ve Oscar'ı Kazananlar

ashli

Bayan Üye
92464007am6.jpg


Oscar olarak bilinen Akademi Ödülleri sinema alanında verilen dünyanın en prestijli ve en eski ödülleridir. Her yıl dağıtılan Oscarlar ilk kez 1927 yılında kurulan ve merkezi Beverly Hills, California da bulunan profesyonel bir organizasyon olan Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) tarafından 1929 yılının mayıs ayında dağıtıldı. Pricewaterhouse 1935 yılından itibaren Oscar ödüllerinin gizli oylama sürecini yönetiyor. Organizasyon 1941 yılından itibaren ise gizli zarf sistemiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Oscarın dağıtıldığı ilk yıllarda bir filmin ödüle aday olabilmesi için ödülün verileceği yıldan bir önceki yılın temmuz ayının 31ine kadar Los Angelesda vizyona girmesi gerekiyordu. Fakat daha sonra bir yılın 12 ayını da kullanmak adına 1932/1933 Oscar ödüllerine aday olan filmlere 17 aylık bir adaylık süresi tanındı. 1934 yılından itibaren ödüllerin verildiği senenin bir yıl öncesindeki süre içinde gösterime giren filmler Oscara aday olma hakkını kazandı.

Oscar ödül töreni 1954 yılına kadar çoğunlukla Perşembe geceleri gerçekleşiyordu. 1955-1958 yılları arasındaki ödül törenleri Çarşamba günleri sahiplerini bulurken 1959&dan 1999 yılına kadar kadar ,birkaç istisna haricinde, ödüller pazartesi geceleri dağıtıldı. Oscar ödüllerinin dağıtımı 1999 yılından günümüze Pazar geceleri yapılıyor.

Stüdyolara ya da oyunculara prestij kazandırdığı düşünülürse Akademinin ve bu organizasyonun ödül sisteminin dünyadaki film endüstrisini derinden etkilediği söylenebilir. Film stüdyoları genelde çektikleri filmlere oy toplamak için bir çok pahalı pazarlama ve reklam kampanyası yapma yolunu seçiyor. Akademi her ne kadar stüdyolar tarafından yapılan reklam ve promosyon kampanyalarının ve uygulanan pazarlama taktiklerinin önünü kesmeye çalışsa da bu tarz aktiviteler oylama sonuçlarını etkiliyor. Özellikle 80li yıllardan itibaren sadece maddi çıkarlar düşünülerek çekilen filmlerin kitleleri etkilemeyi başarsa da gerekli derinliğe sahip olmadıklarını düşünen eleştirmenlerden olumlu puan alamadığı görüldü.

Akademi'nin Tarihçesi

Orijinal adı 'The Academy of Motion Picture Arts and Sciences' olan Akademi 6000 oyuncu ve sinema emekçisinden oluşan bir organizasyon. Her yıl dağıttığı ödüllerle tanınsa da Akademi'nin genel hedefi sinema sanatının gelişimine katkı sağlamak. Akademi ayrıca sinema sektörü içindeki profesyonellerle halkın birlikte gerçekleştirebileceği eğitsel aktiviteler düzenliyor.

Akademi 1927 yılının Mayıs ayında prodüksiyon yöneticileri ile sinema dünyasının tanınmış isimlerinden oluşan 36 kişilik bir grupla çalışmalarına başladı. Ünlü organizasyonun ilk başkanı Douglas Fairbanks idi. Fairbanks'den sonra Frank Capra, Bette Davis, Jean Hersholt, George Stevens, Robert E. Wise, Karl Malden, Arthur Hiller and Robert Rehme gibi isimler başkanlık koltuğuna oturdu. Akademinin şimdiki başkanı Frank Pierson ise koltuğu 2001 yılında devraldı.

Oscar

Ona 'Akademi Heykelciği' diyen de var, 'Altın Ödül' ya da 'Üstün Başarı Heykeli' de. 'Weekly Variety' dergisinin 'Demir Adam' olarak nitelendirdiği ödüle biz daha çok 'Oscar' diyoruz.

1928 yılında doğan Oscar heykelciğinin üzerinde film makarasının üzerinde elinde haçlı askerlerinin kullandığı bir kılıç taşıyan bir şövalye bulunuyor. Şovalyenin üzerinde durduğu makaranın beş tekerlek parmağı aktörler, yazarlar, yönetmenler, yapımcılar ve teknik ekip olmak üzere Akademinin orjinal kollarını temsil ediyor.

3,8 kg ağırlığındaki heykelcik MGMnin baş sanat direktörü Cedric Gibbons tarafından tasarlandı. Gibbons'ın asistanı Frederic Hope orijinal siyah mermer zemini yaratırken heykeltraş George Stanley tasarımı bir heykel çizgilerine dönüştürdü. California Bronz döküm enstitüsü ise ilk Oscar heykelciğini 24 karat altınla kapladı.

"Oscar" ismi nereden geliyor?

Dünyanın sinema alanında en prestijli ödülü sayılan heykelciğin ismi nereden geliyor? Akademide bir süre kütüphane görevlisi olarak çalıştıktan sonra yapımcılığa başlayan Margaret Herrick'in heykelciğin üzerindeki adam figürünü amcası Oscara benzettiğini söylemesi üzerine heykelciğe Oscar; ismi verildiği söyleniyor. 1934 yılındaki altıncı ödül töreninin ardından Hollywoodun ünlü köşe yazarı Sidney Skolsky yazısında o yıl En İyi Kadın Oyuncu dalında ödüle layık görülen Katharine Hepburnün aldığı ödülü Oscar olarak nitelendirerek heykelciği ilk kez bu isimle tanımlamış oldu. Akademi Oscar ismini 1939 yılına kadar resmi olarak kullanmadı.

Oscar bazı durumlarda farklı şekillerde sahiplerine sunuldu. Örneğin 1930lu yıllarla 1950li yıllar arasında ödüle layık görülen çocuk oyunculara heykelciğin minyatür replikaları verilirken vantrilok Edgar Bergene ağız kısmı hareket edebilen ahşap bir Oscar heykelciği sunuldu. Ayrıca Walt Disneye, ödül kazandığı yapıtı Snow White and the Seven Dwarfs için biri standart boyutta olmak üzere yedi minyatür heykelcik takdim edildi. 1942-1944 yılları arasında 2. Dünya Savaşı sırasında ekonomiye katkı sağlamak açısından Oscar'ın yapımında altın yerine plaster kullanıldı. 1945 yılında heykelciğin mermer tabanı metale dönüştürülürken 1949 yılında heykelcik 501 den başlayarak numaralandırılmaya başlandı.

Sinema dünyasının en kapsamlı organizasyonu olan Oscar ödülleri Töreni, böylesi yarışmaları onaylayanlar kadar onaylamayanların da, dikkatlerini -en azından o özel gece için- Los Angeles’a yönelttikleri büyülü bir seremonidir. Sinema, film üstüne saptanmış görüntülerin ya da çizilmiş desenlerin ışıkla bir perdeye art arda düşürülerek hareketli görüntüler elde edilmesi temeline dayanan sanat dalı. Sinema, herhangi bir hareketi düzenli aralıklarla parçalara bölerek bunların resimlerini belirleme ve sonra bunları gösterici yardımıyla karanlık bir yerde, bir perde üzerinde yansıtarak hareketi yeniden oluşturma işidir.

Oscar Ödülleri ilk verilmeye başlandığında, doğal olarak oldukça primitifti. O gün gösterilen ilgiyle -adaylıklarla başlayıp, gizli oylamalarla devam eden, tören gecesine katılan şöhretlerin Kırmızı Halı geçişleriyle heyecanın sürekli yükseltildiği ve ödüllerin açıklanmasıyla zirveye ulaşıldığı- bugünkü törenlere gösterilen ilgi arasında dağlar kadar fark var. Bir örnek vermek gerekirse, Oscar ödüllerinin verildiği ilk gösteride 250 izleyici vardı ve giriş ücreti 10 dolardı. Medya ilk yıl gösteriye ilgi göstermedi. Ödül töreni ise beş dakika sürdü.

Oscar alan bir sanatçıya ödenen ücretler astronomik biçimde artarken, geleceği de çok büyük ölçüde garanti altına alınmış oluyor.

En Çok Oscar’ı Walt Disney Aldı!
En fazla Oscar kazanan kişi, Walt Disney Oldu. Tam 26 kez bu ödülü aldı. Walt Disney, aynı zamanda bir seferde en fazla Oscar alan kişi rekorunu da elinde tutuyor. 1953 yılında 4 dalda Oscar daldı.

Oscar İçin En Uzun Bekleyen Chaplin’in Filmi
Çekildikten sonra Oscar almak için bekleyen en uzun Film Chaplin’in ‘Limelight’ filmi oldu. 1952 yılında çekilen film, ancak 1973 yılında Oscar alabildi.

Hiç Oscar Kazanamayan Büyük Adaylar
1997 yılında ‘The Turning Point’ ve 1985 yılında ‘The Color Purple’ filmleri 9 dalda Oscar’a aday gösterildiler, ama bir tane bile kazanamadılar.

En Fazla Oscar Kazanan 2 Film
76 yıllık Oscar ödülleri tarihinde en fazla Oscar alan 2 film oldu. 1959 yılında ‘Ben Hur’ ve 1997 yılında ‘Titanic’ tam 11 dalda Oscar aldılar.

Spielberg Oscar’a Yıllar Sonra Kavuşabildi
Oscar’a kavuşmak için çok çabalayıp bolca hüsrana uğrayan yönetmenlerin başında Steven Spielberg geliyor. Spielberg 9 dalda ödüle aday gösterilen The Purple Rain filmi ile Oscar kazanacağına kesin gözüyle bakarken bir tane bile alamamıştı. Ancak Yahudi soykırımı üzerine olan filmi “Schindler’s List” ile şeytanın bacağını kırabildi. Spielberg, Bette Davis ve Clark Bable’in kazandığı Oscarları onların ölümünden sonra mirasçılarından 1 milyon dolar ödeyerek alıp Akademi’ye 1 dolar karşılığında geri veren kişi olarak da tanınıyor.

Tören üç kez ertelendi
Oscar töreni tarihi boyunca sadece üç kez ertelendi. 1938 yılında Los Angeles’daki sel dolayısıyla tören bir hafta geç yapıldı. 1968 yılında ise Martin Luther King’e saygı dolayısıyla, 1981’de Ronald Reagan’a suikast girişimi nedeniyle 24 saat ertelendi.

Yıl 1953: Televizyon devrede
Oscar ödül töreni, ilk olarak 1953 yılında televizyonda yayınlandı ve sunucusu Bob Hope’tu. Ödüller, 1966 yılında ilk olarak televizyondan renkli olarak yayınlandı.

Kırmızı Halı: O bir efsane!
Her yıl 6 kişinin yan yana dizilerek açıp serdiği, sonra da rulo yapıp kaldırdığı, Akademinin malı olan halı 75.5 metre uzunluğunda.

30 saniye yeter de artar
Aralıksız 4 saat süren Oscar töreninde, ödül kazananların konuşma süresi sadece 30 saniye.
 
---> Oscar'ın Tarihçesi ve Oscar'ı Kazananlar

En Fazla Oscar Alan Filmler

Sinema tarihinde en fazla Oscar alan filmler listesinin başında 11 oscarla eski bir klasik Ben-Hur, neden bu kadar çok oscar aldığı anlaşılamayan Titanic ve yüzyılın en iyi fantazi filmi Lord of the Rings: The Return of the King filmi yer alıyor.

En fazla Oscar alanlar listesi aynı zamanda tarihin en iyi filmleri listesini andırıyor.

11 OSCAR
- Ben-Hur (1959, 12 dalda aday)
- Titanic (1997, 14 dalda aday)
- Lord of the Rings: The Return of the King (2003, 11 dalda aday)

10 OSCAR
- West Side Story (1961, 11 dalda aday)

9 OSCAR
- Gigi (1958, 9 dalda aday)
- The Last Emperor (1987, 9 dalda aday)
- The English Patient (1997, 12 dalda aday)

8 OSCAR
- Gone With The Wind (1939, 13 dalda aday)
- From Here To Eternity (1953, 13 dalda aday)
- On The Waterfront (1954, 12 dalda aday)
- My Fair Lady (1964, 12 dalda aday)
- Cabaret (1972, 10 dalda aday)
- Gandhi (1983, 11 dalda aday)
- Amadeus (1984, 11 dalda aday)

7 OSCAR
- Going My Way (1944, 10 dalda aday)
- The Best Years Of Our Lives (1946, 8 dalda aday)
- The Bridge On The River Kwai (1957, 8 dalda aday)
- Lawrence Of Arabia (1962, 10 dalda aday)
- Patton (1970, 10 dalda aday)
- The Sting (1973, 10 dalda aday)
- Out Of Africa (1985, 11 dalda aday)
- Dances With Wolves (1990, 12 dalda aday)
- Schindler’s List (1993, 12 dalda aday)
- Shakespeare In Love (1998, 13 dalda aday)

6 OSCAR
- Mrs. Miniver (1942, 12 dalda aday)
- All About Eve, (1940, 14 dalda aday)
- An American In Paris (1951, 8 dalda aday)
- A Place In The Sun (1951, 9 dalda aday)
- A Man For All Seasons (1966, 8 dalda aday)
- The Godfather, Part II (1974, 11 dalda aday)
- Star Wars (1977, 10 dalda aday)
- Forrest Gump, (1994, 13 dalda aday)

5 OSCAR
- It Happened One Night (1934, 5 dalda aday)
- How Green Was My Valley (1941, 10 dalda aday)
- Wilson (1944, 10 dalda aday)
- The Bad And The Beautiful (1952, 6 dalda aday)
- Around The World In 80 Days (1956, 8 dalda aday)
- The King And I (1956, 9 dalda aday)
- The Apartment, (1960, 10 dalda aday)
- Mary Poppins (1964, 13 dalda aday)
- Doctor Zhivago (1965, 10 dalda aday)
- The Sound Of Music (1965, 10 dalda aday)
- Who’s Afraid Of Virginia Woolf? (1966, 13 dalda aday)
- In The Heat Of The Night (1967, 7 dalda aday)
- Oliver! (1968, 11 dalda aday)
- The French Connection (1971, 9 dalda aday)
- One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975, 9 dalda aday)
- The Deer Hunter (1978, 9 dalda aday)
- Kramer vs. Kramer (1979, 9 dalda aday)
- Terms Of Endearment (1983, 11 dalda aday)
- Silence Of The Lambs (1991, 7 dalda aday)
- Braveheart (1995, 10 dalda aday)
- Saving Private Ryan (1998, 11 dalda aday)
- American Beauty (1999, 8 dalda aday)
- Gladiator (2000, 12) Chicago (2002, 13 dalda aday)

Tarihçe

All About Eve - 1950
14 aday / 6 Oscar

Titanik - 1997
14 aday / 11 Oscar

Rüzgar Gibi Geçti - 1939
13 aday / 8 Oscar

İnsanlar Yaşadıkça - 1953
13 aday / 8 Oscar

Mary Poppins - 1964
13 aday / 5 Oscar

Kim Korkar Hain Kurttan - 1966
13 aday / 5 Oscar

Forrest Gump - 1994
13 aday / 6 Oscar

Aşık Shakespeare - 1998
13 aday / 7 Oscar

Chicago - 2002
13 aday / 6 Oscar
 
---> Oscar'ın Tarihçesi ve Oscar'ı Kazananlar

En Fazla Oscar Kazanan Filmler

Ben Hur - 1959 / 11
Titanik - 1997/ 11
Batı Yakası Hikayesi - 1961 / 10
Gigi - 1958 / 9
Son İmparator - 1987 / 9
İngiliz Hasta - 1996 / 9
Rüzgar Gibi Geçti - 1939 / 8
İnsanlar Yaşadıkça - 1953 / 8
Rıhtımlar Üstünde - 1954 / 8
My Fair Lady - 1964 / 8
Kabare - 1972 / 8
Gandhi - 1982 / 8
Amadeus - 1984 / 8

En fazla Oscar Kazanan Yönetmenler

John Ford - 4
Frank Capra - 3
William Wyler - 3

En Fazla Aday Gösterilen Erkekler

Jack Nicholson / 12
Laurence Olivier / 10
Spencer Tracy / 9

En Çok Oscar Kazanan Erkekler

Dustin Hoffman / 2
Gary Cooper / 2
Jack Nicholson / 3
Marlon Brando 2
Spencer Tracy / 2
Tom Hanks / 2

En Fazla Aday Gösterilen Kadınlar

Merly Streep 13
Katharine Hepburn / 12
Bette Davis 11

En Çok Oscar Kazanan Kadınlar

Katharine Hepburn / 4
Bette Davis / 2
Elizabeth Taylor / 2
Ingrid Bergman / 3
Jane Fonda / 2
Jodie Foster / 2
Luise Rainer / 2
Sally Field / 2
Vivien Leigh / 2
 
---> Oscar'ın Tarihçesi ve Oscar'ı Kazananlar

oscargx8.jpg


En İyi Yönetmen Oscar'ı Alanlar

2013 Ang Lee (Life of Pi)
2012 Michel Hazanavicius (The Artist)
2011 Tom Hooper (The King’s Speech)
2010 Kathryn Bigelow (The Hurt Locker)
2009 Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
2008 Coen Kardeşler (İhtiyarlara Yer Yok)

2007 Martin Scorsese (Departed)
2006 Ang Lee (Brokeback Mountain)
2005 Clint Eastwood (Million Dollar Baby)
2004 Peter Jackson (Lord of the Rings: The Return of the King)
2003 Roman Polanski (The Pianist)
2002 Ron Howard (A Beautiful Mind)
2001 Steven Soderbergh (Traffic)
2000 Sam Mendes (American Beauty)
1999 Steven Spielberg (Saving Private Ryan)
1998 James Cameron (Titanic)
1997 Anthony Minghella (The English Patient)
1996 Mel Gibson (Braveheart)
1995 Robert Zemeckis (Forrest Gump)
1994 Steven Spielberg (Schindler's List)
1993 Clint Eastwood (Unforgiven)
1992 Jonathan Demme (The Silence of the Lambs)
1991 Kevin Costner (Dances With Wolves: Special Edition)
1990 Oliver Stone (Born on the Fourth of July)
1989 Barry Levinson (Rain Man)
1988 Bernardo Bertolucci (The Last Emperor)
1987 Oliver Stone (Platoon)
1986 Sydney Pollack (Out of Africa)
1985 Milos Forman (Amadeus)
1984 James L. Brooks (Terms of Endearment)
1983 Richard Attenborough (Gandhi)
1982 Warren Beatty (Reds)
1981 Robert Redford (Ordinary People)
1980 Robert Benton (Kramer vs. Kramer)
1979 Michael Cimino (The Deer Hunter)
1978 Woody Allen (Annie Hall)
1977 John G. Avildsen (Rocky)
1976 Milos Forman (One Flew Over the Cuckoo's Nest)
1975 Francis Ford Coppola (The Godfather, Part II)
1974 George Roy Hill (The Sting)
1973 Bob Fosse (Cabaret)
1972 William Friedkin (The French Connection)
1971 Franklin J. Schaffner (Patton)
1970 John Schlesinger (Midnight Cowboy)
1969 Carol Reed (Oliver!)
1968 Mike Nichols (The Graduate)
1967 Fred Zinnemann (A Man for All Seasons)
1966 Robert Wise (The Sound of Music)
1965 George Cukor (My Fair Lady: Special Edition)
1964 Tony Richardson (Tom Jones)
1963 David Lean (Lawrence of Arabia)
1962 Robert Wise (West Side Story)
1961 Billy Wilder (The Apartment)
1960 William Wyler (Ben-Hur)
1959 Vincente Minnelli (Gigi)
1958 David Lean (The Bridge on the River Kwai)
1957 George Stevens (Giant)
1956 Delbert Mann (Marty)
1955 Elia Kazan (On the Waterfront)
1954 Fred Zinnemann (From Here to Eternity)
1953 John Ford (The Quiet Man)
1952 George Stevens (A Place in the Sun)
1951 Joseph L. Mankiewicz (All About Eve)
1950 Joseph L. Mankiewicz (A Letter to Three Wives)
1949 John Huston (The Treasure of the Sierra Madre)
1948 Elia Kazan (Gentleman's Agreement)
1947 William Wyler (The Best Years of Our Lives)
1946 Billy Wilder (The Lost Weekend)
1945 Leo McCarey (Going My Way / Holiday Inn)
1944 Michael Curtiz (Casablanca)
1943 William Wyler (Mrs. Miniver)
1942 John Ford (How Green Was My Valley)
1941 John Ford (The Grapes of Wrath)
1940 Victor Fleming (Gone with the Wind: Collector's Edition)
1939 Frank Capra (You Can't Take It With You)
1938 Leo McCarey (The Awful Truth)
1937 Frank Capra (Mr. Deeds Goes to Town)
1936 John Ford (The Informer)
1935 Frank Capra (It Happened One Night)
1934 Frank Lloyd (Cavalcade)
1933 Frank Borzage (Bad Girl)
1932 Norman Taurog (Skippy)
1931 Lewis Milestone (All Quiet on the Western Front)
1930 Frank Lloyd (The Divine Lady)
1929 Frank Borzage (Seventh Heaven)
1929 Lewis Milestone (Two Arabian Knights)
 
Son düzenleme:
---> Oscar'ın Tarihçesi ve Oscar'ı Kazananlar

1928 Yılından beri 'En İyi Film Oscar'ını' almış filmler

2013: Argo / Yönetmen: Ben Affleck
2012: The Artist / Yönetmen: Michel Hazanavicius
2011: The King’s Speech / Yönetmen: Tom Hooper
2010: The Hurt Locker / Yönetmen: Kathryn Bigelow
2009: Slumdog Millionaire / Yönetmen: Danny Boyle
2008: İhtiyarlara Yer Yok / No Country for Old Men Yönetmen: Coen Kardeşler
2007: The Departed / Martin Scorsese
2006: Köstebek / The Departed Yönetmen: Martin Scorsese
2005: Çarpışma / Crash Yönetmen: Paul Haggis
2004: Milyon Dolarlık Bebek / Million Dollar Baby Yönetmen: Clint Eastwood
2003: Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü / The Lord of the Rings: The Return of the King Yönetmen: Peter Jackson
2002: Chicago Yönetmen: Rob Marshall
2001: Akıl Oyunları / A Beautiful Mind Ron Howard
2000: Gladyatör / Gladiator Ridley Scott
1999: Amerikan Güzeli / American Beauty Yönetmen: Sam Mendes
1998: Aşık Shakespeare / Shakespeare in Love Yönetmen: John Madden
1997: Titanik / Titanic Yönetmen: James Cameron
1996: İngiliz Hasta / The English Patient Yönetmen: Anthony Minghella
1995: Cesur Yürek / Braveheart Yönetmen: Mel Gibson
1994: Forrest Gump / Forrest Gump Yönetmen: Robert Zemeckis
1993: Schindler'in Listesi / Schindler's List Yönetmen: Steven Spielberg
1992: Affedilmeyen / Unforgiven Yönetmen: Clint Eastwood
1991: Kuzuların Sessizliği / The Silence of the Lambs Yönetmen: Jonathan Demme
1990: Kurtlarla Dans / Dances with Wolves Yönetmen: Kevin Costner
1989: Bayan Daisy'nin Şoförü / Driving Miss Daisy Yönetmen: Bruce Beresford
1988: Yağmur Adam / Rain Man Yönetmen: Barry Levinson
1987: Son İmparator / The Last Emperor Yönetmen: Bernardo Bertolucci
1986: Müfreze / Platoon Yönetmen: Oliver Stone Arnold Kopelson
1985: Benim Afrikam / Out of Africa Yönmetmen: Sydney Pollack
1984: Amadeus Yönetmen: Miloš Forman
1983: Sevgi Sözcükleri / Terms of Endearment Yönetmen: James L. Brooks
1982: Gandhi / Gandhi Yönetmen: Richard Attenborough
1981: Ateş Arabaları / Chariots of Fire Hugh Hudson
1980: Sıradan İnsanlar / Ordinary People Yönetmen: Robert Redford
1979: Kramer Kramer'e Karşı / Kramer vs. Kramer Yönetmen: Robert Benton
1978: Avcı / The Deer Hunter Yönetmen: Michael Cimino
1977: Annie Hall Yönetmen: Woody Allen
1976: Rocky Yönetmen: John G. Avildsen
1975: Guguk Kuşu / One Flew Over the Cuckoo's Nest Yönetmen: Miloš Forman
1974: Baba II / The Godfather Part II Yönetmen: Francis Ford Coppola
1973: Üç Kağıtcılar / The Sting Yönetmen: George Roy Hill
1972: Baba / The Godfather Yönetmen: Francis Ford Coppola Quenten Beehn
1971: Kanunun Kuvveti / The French Connection William Yönetmen: Friedkin Philip D'Antoni
1970: General Patton / Patton Yönetmen: Franklin J. Schaffner
1969: Geceyarısı Kovboyu / Midnight Cowboy Yönetmen: John Schlesinger
1968: Oliver! / Oliver! Yönetmen: Carol Reed
1967: Gecenin Sıcağında / In the Heat of the Night Yönetmen: Norman Jewison
1966: Her Devrin Adamı / A Man for All Seasons Yönetmen: Fred Zinnemann
1965: Neşeil Günler / The Sound of Music Yönetmen: Robert Wise
1964: Benim Güzel Meleğim / My Fair Lady Yönetmen: George Cukor
1963: Tom Jones Yönetmen: Tony Richardson
1962: Arabistanlı Lawrence / Lawrence of Arabia Tönetmen: David Lean
1961: Batı Yakasının Hikayesi / West Side Story Yönetmen: Jerome Robbins ve Robert Wis
1960: Garsonyer / The Apartment Yönetmen: Billy Wilder
1959: Ben-Hur Yçnetmen: William Wyler
1958: Gigi Yönetmen: Vincente Minnelli
1957: Kwai Köprüsü / The Bridge on the River Kwai Yönetmen: David Lean
1956: Seksen Günde Devr-i Alem / Around the World in Eighty Days Yönetmen: Michael Anderson
1955: Marty Yönetmen: Delbert Mann
1954: Rıhtımlar Üzerinde / On the Waterfront Yönetmen: Elia Kazan
1953: İnsanlar Yaşadıkça / From Here to Eternity Yönetmen: Fred Zinnemann
1952: Harikalar Sirki / The Greatest Show on Earth Yönetmen: Cecil B. DeMille
1951: Paris'te Bir Amerikalı / An American in Paris Yönetmen: Vincente Minnelli
1950: Perde Açılıyor / All About Eve Yönetmen: Joseph L. Mankiewicz
1949: Kralın Bütün Adamları / All the King's Men Yönetmen: Robert Rossen
1948: Hamlet Yönetmen: Laurence Olivier
1947: Centilmenlik Anlaşması / Gentleman's Agreement Yönetmen: Elia Kazan
1946: Hayatımızın En Güzel Yılları / The Best Years of Our Lives Yönetmen: William Wyler
1945: The Lost Weekend Yönetmen: Billy Wilder
1944: Yolumda Giderken / Going My Way Yönetmen: Leo McCarey
1943: Kazablanka / Casablanca Yönetmen: Michael Curtiz
1942 Bayan Miniver / Mrs. Miniver Yönetmen: William Wyler
1941: Vadim O Kadar Yeşildi Ki / How Green Was My Valley Yönetmen: John Ford
1940: Rebecca. Yönetmen: Alfred Hitchcock
1939: Rüzgar Gibi Geçti / Gone with the Wind. Yönetmen: Victor Fleming
1938: Para Beraber Gitmez / You Can't Take It with You. Yönetmen: Frank Capra
1937 Emile Zola'nın Hayatı / The Life of Emile Zola. Yönetmen: William Dieterle
1936:Büyük Ziegfeld / The Great Ziegfeld. Yönetmen: Robert Z. Leonard
1935: Gemide İsyan / Mutiny on the Bounty. Yönetmen: Frank Lloyd
1934:Bir Gecede Oldu / It Happened One Night. Yönetmen: Frank Capra
1933: Cavalcade Frank Lloyd. Yönetmen: Frank Lloyd
1932: Büyük Otel / Grand Hotel. Yönetmen: Edmund Goulding
1931: Cimarron. Yönetmen: Wesley Ruggles
1930: Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok / All Quiet on the Western Front. Yönetmen: Lewis Milestone
1929: Broadway Melodi / The Broadway Melody. Yönetmen: Harry Beaumont
1928:Kanatlar. Yönetmen: William A. Wellman

 
Son düzenleme:
---> Oscar'ın Tarihçesi ve Oscar'ı Kazananlar

En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını Alanlar

2013 Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
2012 Meryl Streep (The Iron Lady)
2011 Natalie Portman (Black Swan)
2010 Sandra Bullock (The Blind Side)
2009 Kate Winslet (The Reader)
2008 Marion Cotillard in (La Vie en Rose)

2007 Helen Mirren(Quenn)
2006 Reese Witherspoon (Walk the Line)
2005 Hilary Swank (Million Dollar Baby)
2004 Charlize Theron (Monster)
2003 Nicole Kidman (The Hours)
2002 Halle Berry (Monster's Ball)
2001 Julia Roberts (Erin Brockovich)
2000 Hilary Swank (Boys Don't Cry)
1999 Gwyneth Paltrow (Shakespeare in Love)
1998 Helen Hunt (As Good as It Gets)
1997 Frances McDormand (Fargo)
1996 Susan Sarandon (Dead Man Walking)
1995 Jessica Lange (Blue Sky)
1994 Holly Hunter (The Piano)
1993 Emma Thompson (Howards End)
1992 Jodie Foster (The Silence of the Lambs)
1991 Kathy Bates (Misery)
1990 Jessica Tandy (Driving Miss Daisy)
1989 Jodie Foster (The Accused)
1988 Cher (Moonstruck)
1987 Marlee Matlin (Children of a Lesser God)
1986 Geraldine Page (The Trip to Bountiful)
1985 Sally Field (Places in the Heart)
1984 Shirley MacLaine (Terms of Endearment)
1983 Meryl Streep (Sophie's Choice)
1982 Katharine Hepburn (On Golden Pond)
1981 Sissy Spacek (Coal Miner's Daughter: Collector's Edition)
1980 Sally Field (Norma Rae)
1979 Jane Fonda (Coming Home)
1978 Diane Keaton (Annie Hall)
1977 Faye Dunaway (Network)
1976 Louise Fletcher (One Flew Over the Cuckoo's Nest)
1975 Ellen Burstyn (Alice Doesn't Live Here Anymore)
1974 Glenda Jackson (A Touch of Class)
1973 Liza Minnelli (Cabaret)
1972 Jane Fonda (Klute)
1971 Glenda Jackson (Women in Love)
1970 Maggie Smith (The Prime of Miss Jean Brodie)
1969 Katharine Hepburn (The Lion in Winter)
1969 Barbra Streisand (Funny Girl)
1968 Katharine Hepburn (Guess Who's Coming to Dinner)
1967 Elizabeth Taylor (Who's Afraid of Virginia Woolf?)
1966 Julie Christie (Darling)
1964 Patricia Neal (Hud)
1963 Anne Bancroft (The Miracle Worker)
1962 Sophia Loren (Two Women)
1961 Elizabeth Taylor (Butterfield
1960 Simone Signoret (Room at the Top)
1959 Susan Hayward (I Want To Live!)
1958 Joanne Woodward (The Three Faces of Eve)
1957 Ingrid Bergman (Anastasia)
1956 Anna Magnani (The Rose Tattoo)
1955 Grace Kelly (The Country Girl)
1954 Audrey Hepburn (Roman Holiday)
1953 Shirley Booth (Come Back, Little Sheba)
1952 Vivien Leigh (A Streetcar Named Desire)
1951 Judy Holliday (Born Yesterday)
1950 Olivia de Havilland (The Heiress)
1949 Jane Wyman (Johnny Belinda)
1948 Loretta Young (The Farmer's Daughter)
1947 Olivia de Havilland (To Each His Own)
1946 Joan Crawford (Mildred Pierce)
1945 Ingrid Bergman (Gaslight)
1944 Jennifer Jones (The Song of Bernadette)
1943 Greer Garson (Mrs. Miniver)
1942 Joan Fontaine (Suspicion)
1941 Ginger Rogers (Kitty Foyle)
1940 Vivien Leigh (Gone with the Wind: Collector's Edition)
1939 Bette Davis (Jezebel)
1938 Luise Rainer (The Good Earth)
1937 Luise Rainer (The Great Ziegfeld)
1936 Bette Davis (Dangerous)
1935 Claudette Colbert (It Happened One Night)
1934 Katharine Hepburn (Morning Glory)
1933 Helen Hayes (The Sin of Madelon Claudet)
1932 Marie Dressler (Min and Bill)
1931 Norma Shearer (The Divorcee)
1930 Mary Pickford (Coquette)
1929 Janet Gaynor (Sunrise)
1929 Janet Gaynor (Street Angel)
1929 Janet Gaynor (Seventh Heaven)
 
Son düzenleme:
---> Oscar'ın Tarihçesi ve Oscar'ı Kazananlar

En iyi Erkek Oyuncu Oscar'ı Alanlar

2013 Daniel Day-Lewis (Lincoln)
2012 Jean Dujardin (The Artist)
2011 Colin Firth (The King’s Speech)
2010 Jeff Bridges (Crazy Heart)
2009 Sean Penn (Milk)
2008 Daniel Day-Lewis in (There Will Be Blood)
2007 Forest Whitaker(The Last King of Scotland )

2006 Philip Seymour Hoffman (Capote)
2005 Jamie Foxx (Ray)
2004 Sean Penn (Mystic River)
2003 Adrien Brody (The Pianist)
2002 Denzel Washington (Training Day)
2001 Russell Crowe (Gladiator)
2000 Kevin Spacey (American Beauty)
1999 Roberto Benigni (Life Is Beautiful)
1998 Jack Nicholson (As Good as It Gets)
1997 Geoffrey Rush (Shine)
1996 Nicolas Cage (Leaving Las Vegas)
1995 Tom Hanks (Forrest Gump)
1994 Tom Hanks (Philadelphia)
1993 Al Pacino (Scent of a Woman)
1992 Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs)
1991 Jeremy Irons (Reversal of Fortune)
1990 Daniel Day-Lewis (My Left Foot)
1989 Dustin Hoffman (Rain Man)
1988 Michael Douglas (Wall Street)
1987 Paul Newman (The Color of Money)
1986 William Hurt (Kiss of the Spider Woman)
1985 F. Murray Abraham (Amadeus)
1984 Robert Duvall (Tender Mercies)
1983 Ben Kingsley (Gandhi)
1982 Henry Fonda (On Golden Pond)
1981 Robert De Niro (Raging Bull)
1980 Dustin Hoffman (Kramer vs. Kramer)
1979 Jon Voight (Coming Home)
1978 Richard Dreyfuss (The Goodbye Girl)
1977 Peter Finch (Network)
1976 Jack Nicholson (One Flew Over the Cuckoo's Nest)
1975 Art Carney (Harry and Tonto)
1974 Jack Lemmon (Save the Tiger)
1973 Marlon Brando (The Godfather)
1972 Gene Hackman (The French Connection)
1971 George C. Scott (Patton)
1970 John Wayne (True Grit)
1969 Cliff Robertson (Charly)
1968 Rod Steiger (In the Heat of the Night)
1967 Paul Scofield (A Man for All Seasons)
1966 Lee Marvin (Cat Ballou)
1965 Rex Harrison (My Fair Lady: Special Edition)
1964 Sidney Poitier (Lilies of the Field)
1963 Gregory Peck (To Kill a Mockingbird)
1962 Maximilian Schell (Judgement at Nuremberg)
1961 Burt Lancaster (Elmer Gantry)
1960 Charlton Heston (Ben-Hur)
1959 David Niven (Separate Tables)
1958 Alec Guinness (The Bridge on the River Kwai)
1957 Yul Brynner (The King and I)
1956 Ernest Borgnine (Marty)
1955 Marlon Brando (On the Waterfront)
1954 William Holden (Stalag 17)
1953 Gary Cooper (High Noon)
1952 Humphrey Bogart (The African Queen)
1951 Jose Ferrer (Cyrano de Bergerac)
1950 Broderick Crawford (All the King's Men)
1949 Laurence Olivier (Laurence Olivier's Hamlet)
1948 Ronald Colman (A Double Life)
1947 Fredric March (The Best Years of Our Lives)
1946 Ray Milland (The Lost Weekend)
1945 Bing Crosby (Going My Way / Holiday Inn)
1944 Paul Lukas (Watch on the Rhine)
1943 James Cagney (Yankee Doodle Dandy)
1942 Gary Cooper (Sergeant York)
1941 James Stewart (The Philadelphia Story)
1940 Robert Donat (Goodbye, Mr. Chips)
1939 Spencer Tracy (Boys Town)
1938 Spencer Tracy (Captains Courageous)
1937 Paul Muni (The Story of Louis Pasteur)
1936 Victor McLaglen (The Informer)
1935 Clark Gable (It Happened One Night)
1934 Charles Laughton (The Private Life of Henry VIII)
1932 Fredric March (Dr. Jekyll & Mr. Hyde: 1932 & 1941)
1932 Wallace Beery (The Champ)
1931 George Arliss (Disraeli)
1931 Lionel Barrymore (A Free Soul)
1929 Emil Jannings (The Way of All Flesh)
1929 Emil Jannings (The Last Command)
 
Son düzenleme:
---> Oscar'ın Tarihçesi ve Oscar'ı Kazananlar

En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını Alanlar



2008 (80.) - Marion Cotillard - La Môme - Edith Piaf

2009 (81.) - Kate Winslet – The Reader - Hanna Schmitz

2010 (82.) - Sandra Bullock - The Blind Side - Leigh Anne Tuohy

2011(83.) - Natalie Portman – Black Swan - Nina Sayers

2012 (84.) - Meryl Streep – The Iron Lady - Margaret Thatcher

2013(84.) - Jennifer Lawrence – Silver Linings Playbook - Tiffany​
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst