Silencio
Kayıtlı Üye
2 Mart gecesi sahiplerini bulacak olan 86. Oscar ödülllerini incelemeye ana dallar içerisinde değerlendirilmeyen ve biraz gözardı edildiğini düşündüğüm En İyi Özgün Senaryo kategorisi ile başlıyoruz.
Bu yıl özgün senaryo kategorisinde yarışacak 5 film arasında; Spike Jonzeun En İyi Film dahil 5 dalda adaylık elde eden başyapıtı Her, Akademinin de sevdiği bağımsız ruhlu Alexander Paynein son çalışması Nebraska, anlamadığımız şekilde akademi üyelerinin kontenjanını açık tuttuğu David O. Russell ve 10 dalda yarışacak filmi American Hustle, Woody Allenın pek sevilen ama zayıf işlerinden biri olduğunu düşündüğüm Blue Jasmine filmi ve Jean-Marc Valleenin iz bırakacak Dallas Buyers Clubı yer alıyor.
Özgün senaryo için yarışacak 5 filmden Blue Jasmine dışındakiler En İyi Film kategorisinde de şansını deneyecek. Peki, son döneme baktığımızda En İyi Film kategorisinde ödülü kucaklayıp özgün senaryoda da adaylığı bulunan filmlerin bu ödüle uzanma olasılığı nedir? 2000li yıllarda bunu başarabilen 3 film çıktı: Crash (2005), The Hurt Locker (2009) ve The King Speech . Bu yıl iki kategoride yarışan 4 filmin de en iyi film için şansları düşük görünüyor. Dolayısıyla buradan baktığımızda bir sonuca varmak mümkün değil.
2005te Match Point ile adaylıkta kalan Woody Allen, son yıllarda çektiği en başarılı film olan Midnight in Paris ile özgün senaryo ödülünü kazanmıştı. Allenın yeni filmi Blue Jasmine ise hikayesiyle öne çıkabilecek bir film değil, iyi kaleme alınmış karakterleri ve dramatik yapısıyla ilgili detayların da bu kategori açısından düşündüğümüzde bağlayıcı unsurlar olmadığını kabul etmek gerekiyor. Sözün özü; yönetmenin aynı başarıyı Blue Jasmine ile tekrarlaması pek olası görünmüyor. En önemli sebebi ise çok güçlü rakiplerinin olması. Allenın karşısında Sideways ve The Descendants filmleriyle uyarlama senaryo Oscarını almayı başaran Alexander Payne ve bu yılın en orijinal senaryosunu kaleme alan Spike Jonze var. American Hustleın bu kategoride en zayıf halka olduğunu düşünüyorum. Dallas Buyers Club ise gerçek bir hikayeye dayanıp, özgün senaryoda yarışacak filmlerin iyi örneklerinden biri. Şansı olmakla birlikte ödül için yeterli oyu toplayabileceğine pek ihtimal vermiyorum.
Açıkçası özgün senaryo kategorisinde bu yıl bir sürpriz yaşanacağını sanmıyorum. Ancak, Akademi üyelerinin Payne filmlerini sevmesi Nebraska için bir şans olabilir ve bu kategori için akla gelebilecek tek sürpriz de bu gibi görünüyor. Amerikan Senaristler Birliği (WGA)nin Herü ödüle layık görmesi şüphesiz önemli bir veri ama akademinin Jonze ile aynı kafada diyebileceğimiz Charlie Kaufmanın elinden çıkan Eternal Sunshine of the Spotless Minda özgün senaryo Oscarını vermesi, tarz olarak da benzeri olan Herü ödülle taçlandıracağının en önemli göstergesi bana kalırsa.