Oscar Ödülleri’nde Hat-Trick Yapan Yönetmenler

Silencio

Kayıtlı Üye
Önümüzdeki mart ayında düzenlenecek 86. Oscar Ödülleri’nde bazı yönetmenler için önemli bir mevzu söz konusu. Eğer American Hustle, Inside Llewyn Davis ve Nebraska en iyi film kategorisinde aday gösterilirse David O. Russell, Coen Kardeşler ve Alexander Payne birbirinden özel 11 yönetmenin yer aldığı önemli bir listeye girmiş olacaklar. Bu liste ne mi? En basit tabirle art arda üç filmini en iyi film kategorisinde Oscar yarışına sokan yönetmenlerin listesi. Gelecek sene içinse benzer bir ihtimal Bennett Millet için söz konusu -tabii Foxcatcher’ın ivme kaybetmeden ilgiyi üzerine çekmesi şartı sağlanmalı.

En iyi film kategorisinde aday olan film sayısı birkaç senedir eskiden olduğu gibi 5 ile sınırlı olmadığından bu gibi istatistiklerin doğruluğu konusunda soru işaretlerinin oluşması hayli olağan. Yani 5 adayın olduğu dönemlerde aday olamayan filmlerin yönetmenleri eğer en fazla 10 aday kuralı geçerli olsaydı muhtemelen bu listede yer alabileceklerdi. Fakat var olan ortadadır. Öyle ki Steven Spielberg ve Clint Eastwood gibi yönetmenler bile henüz üç filmini art arda aday göstermeyi başarabilmiş değil.

Şimdi gelin söz konusu 11 efsane yönetmene ve filmlerine kısaca göz atalım:


1 - Victor Fleming

Victor-Fleming_gallery_primary-579x400.jpg


Listedeki en yaşlı isimlerden olan Victor Fleming, Hollywood tarihinin en ünlü klasiklerinden ikisini çekmesiyle ünlü desek yanlış olmaz. Bu iki film de en iyi film kategorisinde aday olmayı başarmış, üstelik biri de ödülü kucaklamıştı. Bilmeyenler için yönetmenin Test Pilot isimli eski bir filminin de bu kategoride aday gösterildiğini eklemek gerekir.

“Test Pilot” (1938)
“The Wizard of Oz” (1939)
“Gone with the Wind” (1939)


2 - Frank Capra

Frank-Capra_gallery_primary-579x400.jpg


Aslına bakılırsa Frank Capra, art arda yönettiği dört filmi de en iyi film Oscar’ına aday olan ilk yönetmen ve bundan ötürü de listedeki diğer isimlere kıyasla daha özel bir noktada kendine yer ediniyor. İşin kötü yanı eğer 1934 tarihli Broadway Bill de aday olabilseydi kendisi 7 (evet, yedi) filmini art arda Oscar adayı yaparak kırılması zor bir rekora imza atacaktı.

“Mr. Deeds Goes to Town” (1936)
“Lost Horizon” (1937)
“You Can’t Take It With You” (1938)
“Mr. Smith Goes to Washington” (1939)


3 - Sam Wood

Sam-Wood_gallery_primary-579x400.jpg


Belki de bu listede zihinleri en çok zorlayacak isim Sam Wood’dur. 1940′ların ortalarında beysbol filmleriyle ünlenen yönetmenin Gary Cooper’la çektiği iki drama ve daha sonra ABD başkanı olan Ronald Reagan’ın başrolünde oynadığı bir diğer filmi de mevcut.

“Kings Row” (1941)
“The Pride of the Yankees” (1942)
“For Whom the Bell Tolls” (1943)

4 - George Stevens

George-Stevens_gallery_primary-579x400.jpg


Western türünün altın çağının son örneklerinden birini veren George Stevens’ın 1953 tarihli bu filmi, yönetmenin hat-trick serisini başlatmıştı. Her üç film de Stevens tarafından yönetilmekle kalmayıp aynı zamanda finanse edilmişti -ki bu durum onu listede yer alan ve kendi çektiği filmlerin yapımcılığını da üstlenmiş iki isimden biri yapıyor.

“Shane” (1953)
“Giant” (1956)
“The Diary of Anne Frank” (1959)

5 - David Lean

David-Lean_gallery_primary-579x400.jpg


Eğer 1970 tarihli Ryan’s Daughter filmi de Oscar’a aday gösterilseydi dört filmini birden listeye sokanlar kulübüne girmiş olacak David Lean, aslında biraz daha ileriye gidip 84 yapımı A Passage to India’yı da hesaba kattığımızda beş filmi art arda Oscar adayı yapmış olacaktı.

“The Bridge on the River Kwai” (1957)
“Lawrence of Arabia” (1962)
“Doctor Zhivago” (1965)

6 - Bob Fosse

Bob-Fosse_gallery_primary-579x400.jpg


İlginç bir durum daha. Yönettiği toplam 5 filmin 3′ünü (haliyle art arda gelen üçünü) Oscar adayı yapan Fosse, üstelik bu filmlerin hepsini 70′li yıllarda çekip rekorunu biraz da güçlendirmiş oldu.

“Cabaret” (1972)
“Lenny” (1974)
“All That Jazz” (1979)

7 - Francis Ford Coppola

Francis-Ford-Coppola_gallery_primary-579x400.jpg


Art arda dört filmini Oscar adayı yapan diğer yönetmene merhaba deyin. F ve C harflerinin bir sihri olduğundan mıdır bilinmez, Frank Capra ile birlikte bu başarıya sahip olan tek yönetmen Coppola. Yakın gelecekte bu ikiliye katılacak birileri olur mu dersiniz?

“The Godfather” (1972)
“The Conversation” (1974)
“The Godfather Part II” (1974)
“Apocalypse Now” (1979)

8 - Peter Jackson

Peter-Jackson_gallery_primary-579x400.jpg


Listenin sekizinci sırası da diğerlerinden bazı özellikleri gereği ayrılıyor. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin aynı anda çekildiği düşünüldüğünde aslında tek bir film gibi değerlendirilmesi gerekirken hem yönetmen hem de yapımcı olan (Stevens ile birlikte listede bu özelliğe sahip diğer isim) Jackson, art arda üç sene üç filmi vizyona sokup her birini Oscar adayı yapmayı başardı.

“The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring” (2001)
“The Lord of the Rings: The Two Towers” (2002)
“The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003)

9 - Martin Scorsese

Martin-Scorsese_gallery_primary-579x400.jpg


Bilmem hatırlar mısınız ama bundan 10 yıl kadar önce Martin Scorsese, Harvey Weinstein’ın yardımıyla Oscar peşinde koşuyordu ya hani? Sonra ikili ayrıldı ve Scorsese The Departed’ı çekip Oscar’ı kucakladı filan? Weinstein demek her zaman Oscar demek değildir iddiasının en güçlü kanıtlarından olsa gerek.

“Gangs of New York” (2002)
“The Aviator” (2004)
“The Departed” (2006)

10 - Stephen Daldry

Stephen-Daldry_gallery_primary-579x400.jpg


Stephen Daldry bu listedeki en alakasız isim olabilir fakat 2000 tarihli Billy Elliot da adaylık elde etseydi Frank Capra ve Francis Ford Coppola’ya katılacaktı kendisi. Gerçi hala şansı var çünkü bir sonraki filmi Oscar adayı olursa kendisini efsanelerin yanında bulmuş olacak.

“The Hours” (2002)
“The Reader” (2008)
“Extremely Loud and Incredibly Close” (2011)

11 - William Wyler

William-Wyler_gallery_primary-579x400.jpg


Hollywood efsanesi William Wyler’ı sona saklamak en doğrusuydu çünkü kendisi bu listenin kralı. Çünkü malum başarıyı iki kez gösterdi. Üstelik ikinci serisi (belgesel olarak çektiği The Memphis Belle: A Story of a Flying Fortress’ı saymazsak) üçlü değil de art arda gelen beş filmden oluşan bir başarıyı işaret ediyor. Bu açıdan değerlendirdiğimizde eğer kendisinin 1940 tarihli The Westerner’ı da aday olmuş olsaydı, Wyler tamı tamına 9 (dokuz!) filmini art arda en iyi film Oscar adayı yapmış olacaktı. Yine de hala listenin en büyük ismi olduğu aşikar.

İlk hat-trick:

“Dead End” (1937)
“Jezebel” (1938)
“Wuthering Heights” (1939)

İkinci:

“The Letter” (1940)
“The Little Foxes” (1941)
“Mrs. Miniver” (1942)
“The Best Years of Our Lives” (1946)
“The Heiress” (1949)

...​
 
---> Oscar Ödülleri’nde Hat-Trick Yapan Yönetmenler

Listenin sekizinci sırası da diğerlerinden bazı özellikleri gereği ayrılıyor. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin aynı anda çekildiği düşünüldüğünde aslında tek bir film gibi değerlendirilmesi gerekirken hem yönetmen hem de yapımcı olan (Stevens ile birlikte listede bu özelliğe sahip diğer isim) Jackson art arda üç sene üç filmi vizyona sokup her birini Oscar adayı yapmayı başardı.

“The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring” (2001)
“The Lord of the Rings: The Two Towers” (2002)
“The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003)

Muhteşem 3 leme...
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst