Oscar’ın Hikmetinden Sual Olunmaz!

Silencio

Kayıtlı Üye
The-Gladiator-1-3I9JUDR6YB-1024x768-horz-vert.jpg


Her yıl düzenlenen Oscar ödül töreninin şüphesiz en prestijli dalı “En İyi Film”. Ödülü alan filmler açıklanır açıklanmaz, o güne kadar belki de adını dahi duymadığınız filmleri izleme ihtiyacı hissediyorsunuz. Sonuçta koskoca Oscar ödülünü almış bir film…

Tarihte En İyi Film dalında Oscar ödülü alan filmlerden bazılarını incelediğimizde aslında benzer konulara sahip başka filmlerin de olduğunu görebiliyoruz; ama bunlardan bazılarının değil En İyi Film dalında aday olmak, Oscar’ın kapısından girmişliği yok. Peki, ama Oscar’ın belli kriterleri varsa ve bu kriterlere göre film seçimlerini yapıyorsa, diğerleri neden bu kategoride değerlendirilmiyor, ödül alamıyor? İşte bunun cevabı az sonra okuyacağınız yazıda gizli…

Akıl Oyunları (A Beautiful Mind) vs. Makinist (The Machinist)

el_maquinista_2004_4.jpg


İkisi de şizofreni üzerine yazılmış ve beyazperdeye aktarılmış bana göre en iyi filmlerdendir. Russell Crowe ve Christian Bale’in muhteşem oyunculukları da tadından yenmez. Tüm bunlara rağmen, aynı formülü kullanan bu iki film arasında en büyük fark Oscar heykelciği. Akıl oyunları 2002 yılındaki ödül töreninde En İyi Film dahil olmak üzere 4 ödül kazanırken, 2004 yapımı Makinist filmi Oscar’a aday bile gösterilmemiştir.

Yağmur Adam (The Rain Man) vs. Benim Adım Sam (I Am Sam)

i-am-sam.jpg


Engelli bir adamın günlük hayata uyum sağlama çabasını konu alan bu iki film de efsanevi iki usta oyuncuyla sinema tarihindeki unutulmazlar arasında yerlerini almıştır. Sam’in mahkemede Lucy’i geri almak için çabaları ve Raymond’ın Charlie’yle kurmaya çabaladığı bağ bu iki filmde de izleyicilerin yüreklerine kazınmış anlardandır. Sean Penn ve Dustin Hoffman’ın kariyerlerindeki bana göre en başarılı performanslarını gösterdikleri filmlerin arasındaki fark yine bir heykelcikle açıklanabilir. Yağmur Adam 1989 ödül töreninde 4 Oscar ödülü kazanırken, Benim Adım Sam 2002 ödüllerinde Sean Penn’le sadece “En İyi Erkek Oyuncu” dalında aday olmuştur.

Gandhi vs. Malcolm X

Malcolm-x.jpg


Hindistan’ın efsanevi lideri Mahatma Gandhi’nin Ben Kingsley tarafından canlandırıldığı ve Gandhi’nin hayatını anlatan biyografik film 8 dalda ödül kazanırken, benzer şekilde siyahi ulusalcı lider Malcolm X’in hayatını anlatan film Oscar’da adaylıklarla yetinmek durumunda kalmıştır.

Guguk Kuşu (One Flew Over Cuckoo’s Nest) vs. Zindan Adası (Shutter Island)

Shutter.jpg


Akıl hastanesi ve suç ögelerini bir araya getirmesi bakımından son derece benzer bu ikili, oyunculuk ve yönetmenliklerden yana oldukça sağlamdır. Jack Nicholson’ın oynayıp, Milos Forman’ın yönettiği Guguk Kuşu En İyi Film dahil 5 dalda Oscar’ı kucaklamıştır. Zindan Adası’na bakarsak Jack Nicholson’a kıyasla daha deneyimsiz sayılabilecek ama son dönemde yıldızı parlayan isimler Leonardo Di Caprio ve Mark Ruffalo rol alıyor. Yönetmenliğini ise Martin Scorsese’nin yaptığını özellikle belirtmek isterim. Buna rağmen, Zindan Adası’nın Akademi’nin değerlendirmeleri dışında kalarak, hiçbir dalda aday bile olmaması son derece dikkat çeken bir durumdur.

Ölümcül Tuzak (The Hurt Locker) vs. Krallık (The Kingdom)

The-Kingdom.jpg


Amerikan askerleri, patlayan bombalar, kaos ortamı… Hollywood sineması denilince bu sahneler çok da yabancı değil. Yıl içerisinde vizyona giren Amerikan filmlerinden muhakkak bir tanesi bu aksiyonu barındırmazsa orada bir sıkıntı vardır, bir şeyler ters gidiyor demektir. 2008 yılında Kathryn Bigelow’un yönettiği Ölümcül Tuzak 6 dalda Oscar kazanırken, bir önceki yıl vizyona giren benzer konusuyla Krallık filmi adaylıklarda dahi yer bulamamıştır.

Gladyatör (The Gladiator) vs. Robin Hood

Robin-Hood1.jpg


Her ikisinin de başrol oyuncusu Russell Crowe, her ikisinin de yönetmeni Ridley Scott, her ikisi de destansı kahramanlar… Peki, birinde tutan ama öbüründe fos çıkan formülde eksik, hata nerede yapıldı? Gladyatör 5 farklı dalda ödül alırken, Robin Hood Oscar’ın kapısından giremedi. Buna yapabileceğim tek yorum: papaz her gün pilav yemez…

Yazının başında cevabı bu yazıda gizli dedim ve bu karşılaştırmalar sayesinde Oscar’ın hikmetini çözebileceğimi sandım. Ama görüyorum ki, Akademi’nin tarzı belli olsa da aday gösterdiği filmlerde aradığı kriterleri çözebilmek, kesin olarak şunlardır demek pek mümkün değil.

Ne dersiniz, bu yazıdan sonra bu yılın Oscar’larını kimlerin alacağını tahmin etmek zor mu olacak yoksa aksine daha mı kolaylaşacak? Cevabı size kalmış.

Tahminlerinizde şimdiden bol şanslar…​
 
---> Oscar’ın Hikmetinden Sual Olunmaz!

the rain man
prep class the final project
ödev için izlemiştim :) çokk güzel bir flimdiii .
 
---> Oscar’ın Hikmetinden Sual Olunmaz!

Akıl Oyunları ile Makinist aynı mı? Makinistin oscarlık bir yanı yok.
 
---> Oscar’ın Hikmetinden Sual Olunmaz!

The Hurt Locker da oscarlık değil. Ama oscarın hikmetinden sual olunmaz. :D
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst