Organik Tüketilmesi Şart Olan 12 Gıda!

matrock_guzel

Bayan Üye
Kereviz, elma, et, süt, kahve, biber... ABD'li uzmanlar, organik olarak tüketilmesine özellikle dikkat edilmesi gereken 12 gıdayı belirledi.



Organik ürünler pahalı, hepimizin bütçesi de tüm gıda ürünlerini organik tüketmeye müsait değil. Peki ne yapmalıyız?

Diğerlerine oranla çok daha fazla miktarda zararlı katkı maddesi, kimyasallar ve hormonlar içeren besinler var. En azından bu besinlerin mümkün olduğunca organik olanlarını tüketmeye dikkat edin.

1-Et: Bitkisel gıdalara göre tarım ilacına maruz kalma oranı düşük olsa da hayvanların çabuk büyümesi amacıyla hormon, hastalıklara yakalanmasını önlemek için de antibiyotikler sıkça kullanılıyor. Tüm bunlardan kaçınmak için organik sertifikalı etleri tüketmek daha sağlıklı bir tercih.

2-Süt: Tarım ilaçlarına maruz kalmış otlarla beslenen hayvanların sütlerine de bu yapay maddeler geçiyor. Anne sütünde bile bu maddelere rastlanabiliyor, çünkü çoğunlukla tükettiğimiz besinler yüzde yüz organik değiller. Ancak yine de sütün de organik olanını bulmak mümkün. Organik sertifikası olan sütlerin üretiminde her türlü tarım ilacı, hormon ve antibiyotik kullanımı yasak.

3-Kahve: Kahve çekirdeklerinin yetiştirildiği ülkelerde çoğunlukla kimyasallar ve tarım ilaçlarının kullanımı serbest. Mümkün olduğunca üzerinde organik sertifikası olan kahveleri satın alın. Bu aynı zamanda, kontrollü bir üretim süreci olduğunun ve çiftçilerin de hak ettikleri parayı aldıklarını gösteriyor.

4-şeftali: Kabuğu şeftali gibi ince ve hassas olan meyvelerde çok fazla tarım ilacı kullanılıyor. Eğer şeftalinin organiğini bulamıyorsanız, karpuz, kavun ve turunçgiller gibi daha sert kabuklu meyveleri tercih edin.

5-Elma: Kabuğunu soymak elmayı kimyasal maddelerden tamamen arındırmaya yetmiyor. Bunun yanı sıra tüm vitamini de gidiyor. Organiğini bulamıyorsunuz, karpuz, muz ya da turunçgillere yönelmekte fayda var.

6-Biber: Çok ince kabuklu olduğu için tarım ilaçlarına karşı korunamıyor. Böceklerden korunmaları için genellikle yoğun bir şekilde spreyli ilaçlar kullanılıyor. Organiğini bulamıyorsanız, bezelye, brokoli ya da lahanayı deneyin.

7-Kereviz: Koruyucu bir kabuğu olmadığı için kerevizi yıkamak da çözüm olmuyor. Organiğini bulamıyorsanız, brokoli ya da soğan daha güvenli.

8-Çilek: Eğer sezon dışında çilek satın alıyorsanız büyük bir ihtimalle hormonludur. Uzak durun. Bunun yerine yaban mersini, kivi ya da ananas tüketin.

9-Marul: Marul gibi lifli yeşil gıdaların tarım ilaçlarına maruz kalmış olması daha yüksek bir ihtimal. Organiğini bulamıyorsanız, lahana, karnıbahar ya da brüksel lahanası deneyebilirsiniz.

10-Üzüm: Üzümün de ince bir kabuğu olduğu için tarım ilacına maruz kaldıysa, bu zararlı maddeden arındırılması zor. Yıkamayla da geçmiyor. Organiğini bulamıyorsanız, yaban mersini, kivi ve frambuaz daha güvenilir seçenekler.

11-Patates: Hem toprakla direk teması bulunduğu hem de ince kabuklu olduğu için topraktaki katkı maddeleri ve ilaçlar patatese de geçiyor. Organiğini bulamıyorsanız, patlıcan, lahana ve mantar daha güvenilir seçenekler.

12-Domates: Domatesin de ince kabuklu olması, kimyasalları çok rahat bünyesinde barındırmasına sebep oluyor. Organik domates bulamıyorsanız kuşkonmaz, bezelye ve brokoli alternatif olabilir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst