Ölümün Şekli Zamanı Önemli mi?

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye
Her insan için bir ömür biçilmiştir. O an gelince ölüm olayı olur. Hiç bir ölüm ani olmaz veya vakitsiz öldü, daha gençti denmez. Ölüm ne zaman olursa olsun, ne şekilde olursa olsun, Azrail’in son gelişidir.

Ecel ne öne alınır nede geri bırakılır. Kimse kimseye ömürde veremez.

Kişinin ölüm zamanı da önemli değildir. Cuma günü öldü. Kadir gecesinde öldü. Ne mübarek insanmış. İyi de tanınmazdı ama Allah’ın sevgili kuluymuş denmez.

Ömür ne zaman biterse, insan o zaman emaneti teslim eder.

Ölümün zamanının şeklinin tartışılması yerine hayatı dolu dolu yaşamak, ahiret hazırlığı yapmaktır. Boşmu gitti, dolumu gitti, önemli olan budur. İmanlımı gitti imansız mı gitti mesele budur.

Birde cenaze merasiminin kalabalık olup olmaması, mezar toprağının artıp artmaması, insanları meşgul ediyor.

Falanın yanına yakınına gömüldü, konuşmaları oluyor.

Bu durumlara göre cennetlik, cehennemlik yorumları yapılıyor, Bunlar yanlış.

Ayrıca acı çekerek, sıkıntılı ölümü de kötüye yorumlamamak gerekir.

Abdul Kadir Geylani Hazretleri son anda biraz sıkıntı çeker. kötüye yorumlayanlar olur. Talebelerinden biride bu duruma çok üzülmüştür.

Bir gece hocasını rüyasında görür ve sorar:

– Hocam son andaki sıkıntın neydi? Hocası:

– Azıcık bir günahım varmış melekler: ‘‘Biraz sıkıntı verelim de ondan da kurtulsun’’ dediler. Cevabını verir.

Ömer bin Abdülaziz hocasını son anından yüzünü kıbleye çevirmek ister. Hocası ona:

– Ben hayatımda yüzümü kıbleye çevirmediysem ölürken veya mezarda yüzümü kıbleye çevirseniz bana ne faydası olur? der.

Ölüm istenir mi? Arzu edilir mi?

Ölüm arzulanmaz. Ne olursa olsun insan yaşamanın yollarını aramalıdır.

Bir kötülüğe bulaşmış ise düzelip tövbe etmek yoluna gitmelidir. Eğer iyi bir hayat yaşıyorsa iyiliklerini arttırmalıdır.

Hayatta her şey bir imtihandır. Hayatın acılarına katlanamayıp hayatına son veren, büyük suç işlemiş olur. Başkalarına da kötü örnek olmuş olur. Yani kötü çığır açmış olur.

Canı Allah verir Allah alır.

Adam canından bezmiş sırtındaki yükü indirip derki: ‘‘Ya Rabbi canımı al artık’’ Azrail’i karşısında görünce de: ‘‘Yükümü kaldırmada yardım et de gideyim’’ der.

Ölümü arzulamak İslam inancına göre suçtur. Cenab-ı Allah Kur’an’da: ‘‘Ölümü temenni etmeyeniz’’ buyurur.

Peygamber (as) da:

– ‘‘Sizden biriniz ölümü temenni etmesin zira ölünce ameli kesilir. Mü’minin yaşaması hayrını arttırır.’’ (R.Salihın:587)

– ‘‘Sizden biri hastalığından dolayı ölümü istemesin. Şöyle desin: ‘‘Allah’ım, yaşamam benim için hayırlı ise beni yaşat. Ölmek benim için hayırlı ise beni öldür.’’ (V.Zuhayli İslam Fıkhı Ans:3/13)

Ölüm istenmez. Allah’tan hayırlı ömür istenir. İnsan ölümü istese de vakti saati gelmediyse ölmez. (A’raf:34 + Münafıkın:11)

Önemli bir husus da ecel onun bunun elinde aranmamalıdır. Falan beni öldürecek’’ veya Falan beni ölümden kurtardı’’ demek yanlış olur.

Kur’an’da: ‘‘Hiç kimse yoktur ki; ölümü Allah’ın iznine bağlı olmasın. Ölüm belli bir süreye göre yazılmıştır.’’ (Al-i İmran:145) buyrulur.

‘‘Şöyle olsaydı, ölmezdi’’ demek doğru değildir. Birde birileri için ölünü göreyim, geber bedduası İslam inancıyla bağdaşmaz.

İnsan nasıl olsa eninde sonunda ölecek ölümü temenni değil, hayatı güzelleştirmek gaye olmalı.

Temelin arkadaşı ölecek biraz teselli et demişler.

– ‘‘Hiç üzülme nasıl olsa öleceksin’’ demiş.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri