Öğrenciler macera kitaplarını seviyor

уαяєη

ɘƨмɘя
Bayan Üye
Öğrenciler macera kitaplarını seviyor

Üniversitesi'nce (SÜ) 30 bin 250 ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisi üzerinde yapılan araştırma, öğrencilerin büyük bir bölümünün "macera'' konulu kitapları tercih ettiğini ortaya çıkardı. Araştırmada öğrenciler, kitap okumalarına engel olarak ilk sıralarda televizyon ile YGS ve SBS'yi gösterdi.

kitap.jpg

SÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Sünbül başkanlığında gerçekleştirilen araştırmaya, Yrd. Doç. Dr. Ercan Yılmaz, Dr. Dilek Ceran, Dr. Abdülkadir Işık, araştırma görevlileri Veysel Demirer, Derya Cintaş, Muhittin Çalışkan, Selahattin Alan katkıda bulundu. Araştırmanın raporu iki ayrı kitap halinde yayımlandı. Prof. Dr. Sünbül, "Bu çalışma, katılımcı sayısı bakımından şimdiye kadar ülkemizde yapılmış okuma alışkanlığı belirleme çalışmaları arasında en kapsamlısıdır." dedi. Çalışmanın sonuçlarına göre, ortaöğretim öğrencilerinin ise yüzde 64'ü bilgisayar, yüzde 48'i internet kullanıyor. Öğrencilerin ailelerinin üçte biri hiç kitap okumuyor, yüzde 50'si ise ara sıra okuyor. Öğrencilerin büyük çoğunluğu 1 yılda ders kitapları dışında 6 ile 20 saat arasında kitap okuyor. Bu bulguların kitap okuma konusunda 2004-2005 müfredatının başarısının bir göstergesi olduğu ifade edildi.
Öğrencilerin okudukları kitap türünde romanlar, konuda ise macera kitapları öne çıktı. İlköğretim öğrencilerinin yüzde 39,8'i, ortaöğretim öğrencilerinin yüzde 75,6'sı roman okuyor. Yüzde 27,30'u öykü kitaplarını tercih eden ilköğretim öğrencilerinin yüzde 12,98'i şiir, yüzde 10,23'ü çizgi roman okuyor. Ortaöğretim öğrencilerinin de yüzde 8,7'si şiir, yüzde 5,2'si öykü, yüzde 3,8'i ise çizgi roman türü kitapları tercih ediyor. Yine ilköğretim öğrencilerinin yüzde 65,20'si, ortaöğretim öğrencilerinin de yüzde 43,5'i macera konulu kitapları tercih ediyor. Öğrenciler macera kitapları dışında duygusal ile kahramanlık ve tarih konulu kitaplara ilgi gösteriyor. Çalışmada, kız öğrencilerin erkeklerden, özel okul öğrencilerinin devlet okullarında eğitim görenlerden, sosyal bilimler lisesi öğrencilerinin diğer liselerde okuyanlardan, eşit ağırlık alanında eğitim alanların diğer alanlardaki öğrencilerden daha fazla kitap okuduğu tespit edildi.
AA

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri