Görünmezadam
Kayıtlı Üye
Yerel seçimlerin öne alınmasını öngören, Meclis'teki oylama sonucuna göre referandum aralığında kalan Anayasa Değişikliği teklifi, Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.
Yerel seçimlerin Mart 2014 yerine 27 Ekim 2013'e alınmasını öngören Anayasa Değişikliği teklifi, Genel Kurul'da 360 oyla kabul edilmişti.
Referandum aralığı olan 330-367 arasında kalan bu oy sayısı sebebiyle, gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün vereceği kararda.
Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün düzenlemeyi 15 gün inceleme yetkisi bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Gül, bu süre zarfında referandum sınırında kabul edilen düzenlemeyi ya Meclis'e iade edecek ya da referanduma gitmek üzere Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderecek.
Gül, kanunu bir kez daha görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderirse, anayasa değişikliği teklifi komisyonda yeniden ele alınacak ve daha sonra Meclis Genel Kurulu'na gelecek.
Cumhurbaşkanı Gül, referandum kararı verirse, bu defa Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun devreye girecek.
Referandum seçeneği devreye girerse, anayasa değişikliği kanununun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60'ıncı günden sonraki ilk pazar günü Türkiye referanduma gidecek.
kaynak byrda