sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Nükleer enerji günümüzün en güçlü kaynaklarından birisidir. Nükleer enerjinin doğru şekillerde kullanılması amacıyla gereken insangücünü yetiştirmek için üniversitelerin Nükleer Enerji Mühendisliği bölümlerinde eğitimler verilir. Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünde verilen eğitimler nükleer kaynakların en verimli şekillerde kullanılmasına yöneliktir.
Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümünün Amaçları Nelerdir?
Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünün en temel amacı nükleer enerjinin tamamen barışçıl amaçlarla kullanılmasını sağlamaktır. Nükleer enerjinin bilimsel olarak kullanılması ve nükleer teknolojinin insanların yararına olacak şekilde uygulamalar yapması için mühendisleri yetiştirir. Nükleer enerjinin üretilmesi, geliştirilmesi ve kullanılması da bölümün amaçları arasındadır. Bu konuda eğitimler verip bir takım uygulamalar yapar.
Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümünde Okutulan Dersler Nelerdir?
Nükleer Enerji Mühendisliği bölümü normal olarak dört yıldır ve bu eğitim süresi boyunca bir takım derslerin eğitimi zorunlu olarak verilir. Çoğu üst düzey sayısal bilgi gerektiren bu derslerden bazıları Matematik, Fizik, Teknik Çizim, Bilgisayar Programlama, Termodinamik, Akışkanlar Mekaniği ve Isı Makineleri dersleridir. Bu dersler üst düzey analiz ve hesaplama gerektirdiği için eğitimin ilk üç yılında bu dersler verilir. Eğitimin son senesinde ise asıl dersler sayılabilecek derslerin eğitimi verilir. Bu dersler ise Reaktör Fiziği, Reaktör Mekaniği ve Reaktör Kontrolü dersleridir.
Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümünün Gerektirdiği Nitelikler Nelerdir?
Nükleer Enerji Mühendisliği üstün analiz ve hesaplama bilgisi gerektirdiği için bölümün eğitiminde bir takım yeteneklere sahip olmak gereklidir. Bu yetenekler arasında üstün bir akademik bilgiye sahip olmak, analitik düşünme gücüne sahip olmak, bilime karşı aşırı bir merak ve yaratıcılık bulunur.
Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümünün Çalışma Alanları Nerelerdir?
Nükleer Enerji Mühendisliğini bitirenlere Nükleer Enerji Mühendisi ünvanı verilir ve bu ünvan ile nükleer enerji ile ilgili kuruluşlarda görev yapabilirler. Çalışma yerleri arasında Türkiye Atom Enerjisi ve Endüstri Kurumu ve TUBİTAK bulunur. Ayrıca üniversitelerde de çalışabilirler. Ülkemizdeki nükleer enerjiye yönelik iş alanının kısıtlı olması sebebiyle pek fazla çalışma alanları yoktur. Çalıştıkları yerlerde ise santrallerin kontrolünü, bakımını ve tasarımını yaparlar.
Nükleer Enerji Mühendisliğinin Bulunduğu Üniversiteler Nelerdir?
Nükleer Enerji Mühendisliği bölümü ülkemizde henüz pek yaygın değildir. Sadece iki üniversitenin bünyesinde bulunur. Hacettepe ve Sinop Üniversiteleri'nde eğitim verir.