Noel, hazret-i İsanın doğum günü olduğu iddia edilerek 25 Aralıkta kutlanan Hıristiyan yortusudur. Latincede doğumla ilgili olan anlamına gelen bu yortuyu, bir kısım Hıristiyanlar 6 Ocakta kutlamaktadır. Hazret-i İsanın doğumundan çok önce güneşe tapan putperestler, tanrı saydıkları Güneşin her gün biraz daha erken kendilerini terk etmesine üzülürlerdi. 25 Aralıkta günler tekrar uzamaya başlayınca, Güneşin kendileriyle kalmaya razı olduğuna sevinerek kutlamalar yaparlardı. Bu kutlamalar sırasında dans, içki, ışıklandırma, yaparlardı. Ayrıca hindi kesme, domuz başı, kaz kızartması yemeyi de gelenek haline getirmişlerdi. Bir de aralarında çeşitli hediyeler verirlerdi. Ayrıca güneşe tapan ve kurtarıcı tanrılarının kış başlangıcında doğduğuna inanan diğer putperest milletler de vardı. Bunlar da Julian takvimine göre kış başlangıcı olarak kabul edilen 25 Aralıkta özel kutlama törenleri yaparlardı.
Hazret-i İsanın doğum günü kesin olarak bilinmediği için ilk Hıristiyanların hazret-i İsanın doğumu için kutladıkları özel bir gün yoktu. Bu sırada Roma İmparatorluğunun her yerinde güneşe ve putlara tapılıyordu. Roma İmparatoru Büyük Konstantin, putperestken miladın 313. senesinde Hıristiyanlığı kabul etti. Putperestlikten birçok şeyleri de Hıristiyanlığa soktu. Güneş tanrısının doğum günü kabul edilen 25 Aralığı yılbaşı kabul etti. İsanın kurtarıcı tanrı olduğuna inanan Hıristiyanlar da, onun 25 Aralıkta doğduğunu kabul ettiler. Sonunda bu geceyi Milad ve Noel olarak her sene kutlamaya başladılar.
Noel yortusu daha ziyade miladi senenin Aralık ayının 24. gününün gecesi kabul edilmiştir. Bununla beraber 24 Aralık ile 6 Ocak arasında olduğunu kabul eden Hıristiyanlar da vardır. Ermeni kiliseleri hiçbir zaman Noeli kabul etmeyip, hazret-i İsanın doğumunu hep 6 Ocakta kutlamayı sürdürdüler.
Efsanevi inanış doğrultusunda Noel yortusunu kutlayan Hıristiyanlar bu kutlamalar sırasında, ışık ve çeşitli maddelerle yaprak dökmeyen ağaçları süslerler. Bu da umûmiyetle çam ağacıydı. Bu adet, eski Mısırlıların, Çinlilerin, Yahudilerin ve putperest milletlerin yaprak dökmeyen ağaçları ölümsüzlük simgesi saymalarından kaynaklanmaktadır. Günümüzdeki Noel gelenekleri arasındaki ağaç
süslemesinin Almanyanın batı tarafında ortaçağda hüküm sürmüş olan eski putperestlikten alındığı rivayeti hakimdir.
Bugün Çinde, Hollandada ve İngilterede Noel Baba ile kutlamalar ve reklamlar yasaklanmıştır (1993). New York Üniversitesinde tarih profesörü olan Waelangi Ferguson diyor ki: Hıristiyanların yortuları putperest yortularıyla aynı tarihlere rastlar Mesela Noel tarihi İran ve Romada güneş tanrısı Mitharasın doğum tarihiydi. Ayrıca bu tarih çok eskiden beri putperest dünyasında önemli bir yortu günüydü.