Nobel'li Pamuk kuraya giremedi

ParadokS

Kayıtlı Üye
Bundan sonra İstanbul’da her ilçede ilköğretim ve lise öğrencilerinin “kendi yazarları” olacak. Öğrenciler ilçe yazarlarının kitaplarını okuyacak sonra onlarla tanışıp, edebiyat ve kitaplar üzerine sohbet edecek. Aralarında Ahmet Ümit, Ayşe Kulin, Selim İleri, Gülten Dayıoğlu, İnci Aral gibi isimlerin yer aldığı 78 kişilik yazar listesinden kimin hangi ilçenin yazarı olacağı ise “kurayla” belirlenecek.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge biriminin ürettiği “Yazarlar Okullarda” adını taşıyan projenin tanıtımı 30 Kasım Çarşamba günü 48 yazarın katılımıyla yapılacak. Projeye göre biri ilköğretim, diğeri de liseler için her ilçenin iki yazarı seçilecek. Hedef, öğrencilere okuma alışkanlığı ve eleştirel bakış açısı kazandırmak.

PAMUK VE KEMAL YOK
Ar-Ge bölümünden Yusuf Çopur, 8 kişilik ekibin 100’ün üzerinde yazarın ismini belirlediklerini söylüyor: “Ancak listemizde Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal yok. Pamuk’a ulaşmayı başaramadık. Yaşar Kemal’in ise sağlık sorunları var. Bazı yazarlarımız da İstanbul’da yaşamadıkları için katılamadılar. Bu projede yer alan yazarlarımız yılda en az 4 kez yazarı oldukları ilçelerindeki öğrencilerle buluşacak. Gönüllülük işi. Kabul edenlerle yapıyoruz. Ancak Pamuk ve Yaşar Kemal’in kitapları okullarda okutulacak.”

KURA ÇEKECEKLER
Hangi ilçenin yazarının kim olacağını nasıl belirleyeceklerine gelince; Çopur, şöyle konuşuyor: “Kura çekilecek. Tanıtım toplantısına gelecek 48 yazar ilçelerini kurayla belirleyecek. Hangi ilçenin ismini çekerlerse o ilçenin yazarı olacaklar. Listemizdeki diğer 30 yazar için de ilçe milli eğitim müdürlerimiz onlar adına kura çekecek. Her ilçenin ilköğretim öğrencileri için ayrı lise öğrencileri için ayrı bir yazarı olacak. Daha sonra bu yazarlar eşleşip, birbirlerinin ilçelerini ziyaret edecek.”

Çopur bu projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, her ayın ilk iki haftası öğrencilerin bir Türk ya da dünya klasiğini sonraki haftalarda da çağdaş bir yazarın eserini okuyacaklarını belirtiyor. Öğrencilerin “ilçelerinin yazarının” eserini okuduktan sonra da onlarla bu eserler hakkında konuşacaklarını belirterek, “Aslında ilk kez bir il tüm okullarıyla ve yüze yakın yazarla okuma seferberliğine başlıyor” diyor. Projenin hedefi ilk yılda her ilçede bin 500’ü ilköğretim olmak üzere 3 bin öğrenciye ve il genelinde 117 bin yani yaklaşık 120 bin öğrenciye ulaşmak.

İŞTE TANITIM TOPLANTISINA KATILACAK YAZARLAR

Ali Ural: Şair ve yazar. Zaman Gazetesi yazarı. “Fener Bekçisi’nin Rüyaları”, “Posta Kutusundaki Mızıka” kitaplarından bazıları.

Adnan Binyazar: Öğretmen, yazar. “Ölümün Gölgesi Yok” öykü kitabı Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı.

Adnan Özer: Şair. “Zaman Haritası” şiir kitabı Cemal Süreya Şiir Ödülü’nü kazandı.

Ahmet Büke: Öykü yazarı. Oğuz Atay Öykü ve Sait Faik Hikâye ödüllerini kazandı.

Ahmet Turan Alkan: Yazar, öğretmen ve Zaman Gazetesi ile Aksiyon Dergisi yazarı. “Hac Günlüğü”, “Altıncı Şehir” kitaplarından bazıları

Ahmet Ümit: Polisiye yazarı. “Bab-ı Esrar”, “İstanbul Rapsodisi” kitaplarından ikisi.

Ali Ayçil: Şair. Eski Vakit Gazetesi ve Dergah Dergisi yazarı. Kitaplarından bazılarının isimleri “Arastanın Son Çırağı”, “Naz Bitti”

Ali Çolak: Öğretmen ve yazar. “Mavisini Yitirmiş Yaşamak” kitaplarından biri. Zaman Gazetesi yazarı.

Aslı Tohumcu: Öykü ve roman yazarı. Son romanı “Taş Uykusu”. Radikal Kitap’ta çocuk edebiyatı üzerine yazıyor.

Ayşe Kulin: Yazar ve gazeteci. “Nefes Nefese”, “Sevdalinka” romanları yazarı.

Ayşe Sarısayın: Yazar. Yunus Nadi Öykü Ödülü ile Sait Faik Hikaye Armağanı aldı.

Aytül Akal: Çocuk kitapları yazarı, Çocuk Müzeleri Araştırma ve Kültür Derneği’nin kurucularından.

Baki Ayhan T: Şair ve öğretim görevlisi. “Hileli Anılar Terazisi”, “Uzak Zamana Övgü” ve “Kopuk” bazı şiir kitaplarından.

Behçet Çelik: Öykü ve roman yazarı. “Sait Faik Hikâye Ödüllü.

Beşir Ayvazoğlu: Şair ve yazar. Eski Aksiyon yazarı. Zaman’da yazıyor. “İslam Estetiği ve İnsan” kitabı yazarı.

Burhan Eren: Yazar, şair ve gazeteci. Eski Zaman gazetesi yazarı. “Çocuk ve Ramazan” kitabı yazarı.

Cahit Koytak: Şair. “Gazze Risalesi” kitaplarından biri.

Cemal Şakar: Öykü yazarı. Öykü ve denemeleri Aylık Dergi, Yönelişler, Kur’ani Hayat dergileriyle Yeni Şafak Kitap’ta yer aldı.

Cemil Kavukçu: Hikâye yazarı. Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü’nü ve Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı.

Çiğdem Güneş: Çocuk kitapları yazarı.

Ayla Çınaroğlu: Çocuk kitapları ve oyun yazarı.

Nilay Yılmaz: Çocuk kitapları ve öykü yazarı.

Seza Kutlar Aksoy: Çocuk ve gençlik kitapları yazarı.

Nur İçözü: Çocuk kitapları yazarı.

Fadime Uslu: Çocuk kitapları ve öykü yazarı.

Fatma Barbarosoğlu: Yeni Şafak’ta yazıyor. “İmaj ve Takva”, “Ramazanname” kitaplarının yazarı.

Faruk Duman: Çocuk kitapları, öykü ve roman yazarı. Orhan Kemal Ödülü ve Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı.

Fatih Erdoğan: Çocuk kitapları yazarı

Feyza Hepçilingirler: Öykü, oyun ve Cumhuriyet’te köşe yazarı, öğretmen.

Gonca Özmen: Şair, yazar.

Gülten Dayıoğlu: Çocuk ve gençlik edebiyatı yazarı.

Salih Zengin: Yazar. Eski Zaman Gazetesi Turkuaz eki editörü. “İstanbul’un En Güzel Alkolsüz Lokantaları”nı yazdı.

Haydar Ergülen: Şair. Eski Star Gazetesi köşe yazarı.

İnci Aral: Öykü ve roman yazarı.

Kadri Öztopçu: Şair, yazar.

Leyla İpekçi: Gazeteci ve yazar.

Mehmet Niyazi: Yazar, Zaman Gazetesi ve yanı sıra “Millet ve Türk Milliyetçiliği” kitabının da yazarı.

Metin Celal: Roman, öykü ve deneme yazarı, şair. Eserlerinden bazıları; “Ne Güzel Çocuklardık Biz”, “Yeni Türk Şiiri”.

Mevlana İdris Zengin: Çocuk edebiyatı ve öykü yazarı, şair.

Mustafa Ulusoy: Zaman Gazetesi’nin ve “Eka Ülkesine, Yusuf Rabbi’ne Döndü” adlı kitabın yazarı.

Nalan Barbarosoğlu: Öykü yazarı. Eşik Cini isimli öykü dergisinin genel yayın yönetmeni. Kitaplarından bazıları; “Ayçiçekleri”, “Her Ses Bir Ezgi”.

Nedim Hazar: Yazar. “Bizi Helak Eder Misin Allahım!” adlı kitabın yazarı. Zaman Gazetesi yazarı.

Nilüfer Kuyaş: Yazar. Taraf Gazetesi yazarı.

Ömer Erdem: Yazar. Eski Radikal yazarı.

Sadık Yalsızuçanlar: Roman ve öykü yazarı.

Selim İleri: Yazar. Zaman Gazetesi’nde İstanbul’la igili yazılar yazıyor.

Semih Gümüş: Yazar. Notos Öykü Dergisi’nin genel yayın yönetmeni.

Sevinç Çokum: Hikâye ve roman yazarı.​

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri