Neyi Ne Zaman Yediğinize Dikkat Edin!

ashli

Bayan Üye
Gün içinde hangi tür yiyeceklerin, hangi saatlerde tüketildiği önemli bir konudur. Yediklerinizin yağ olarak depolanması yerine enerji olarak kullanılmasını istiyorsanız birkaç önemli ayrıntıya kulak vermekte fayda var.

Vücut sabah saatlerinde aldığı besinleri enerji olarak kullanırken, akşam saatlerinde ise besinler enerji olarak kullanılmak yerine yağ olarak depolanmaya daha müsaittir. Bu nedenle şeker ve yağ kullanımını öğlen ve akşam yemeklerinde mümkün mertebe kısıtlamak gerekir.

Vücut gün ışığına bağlı olarak gündüz daha aktif olmaya, gece ise organların onarımı için dinlenmeye uygun bir ritimle hareket eder. Gün içinde vücudumuzda değişik saatlerde farklı enzim ve hormonlar salgılanır. Bunlara bağlı olarak metabolizmamızın daha hızlı ve daha yavaş çalıştığı dönemleri olur. Biyolojik saat olarak isimlendirilen, vücudun doğal ritmine (sirkadiyen) uygun bir beslenme tarzı seçersek vücudumuzu zorlamamış oluruz.

METABOLİZMA VE ZAMAN İLİŞKİSİ
Sabah saatlerinde metabolizma oldukça hızlı çalışır. Kortizol hormonunun salgılanması ile birlikte organizmauyanır, adrenalin, tiroid hormonları sabah saatlerinde yükselir. Vücudun enerjiye ihtiyacı olduğu bu sabah saatlerinde, güne iyi bir kahvaltıyla başlamak önem kazanır. Tüm saydıklarımızı aynı öğünde yememek koşulu ile tam buğday unu ile yapılmış ekmek, az yağlı bir peynir dilimi, yumurta, biraz tereyağ , tadımlık bal, birkaç zeytin, salatalık, domates, maydanoz gibi yeşillikler, az yağlı süt ile hazırlanmış yulaf ezmesi, kuru meyveler ile zenginleştirilmiş müsli veya taze meyveler ile keten tohumu,ceviz, badem ilave edeceğiniz az yağlı yoğurt gibi değişik seçenekleri kombine ederek doyurucu bir kahvaltı ile güne “merhaba” diyebilirsiniz.

ÖĞLEN SAATLERİNDE PROTEİN
Öğlen saatlerinde ise, sindirimi için daha uzun süreye ihtiyaç olduğu için gündüz saatlerinde hazımsızlığa neden olmayacak, daha uzun süre tok tutan, proteinli besinleri tüketmek daha doğru olur. Proteinin yanında nişastalı bir besin grubunu ekleyebilirsiniz.(kabuklu pirinç, bulgur,kepekli makarna, glisemik indeksi düşürmekiçin haşlanmış, dolapta soğutulmuş,limon ve sirke gibi asitli bir sosla lezzetlendirilmiş patates salatası)

Bu saatlerde metabolizma hızlı çalışmaktadır. Yemek sonrasında ise vücutta hafif bir enerji düşmesi ve yeniden enerji kazanmak için azda olsa dinlenme ihtiyacı doğar. Midedeki asit miktarı artar. Kan, sindirim organları tarafından kullanıldığı için beyne giden kan akımı azalır. Saat 15.00’a doğru ise vücut yine sabah ki kadar olmasa da yüksek performansına ulaşır.

AKŞAM ÜZERİ KAN ŞEKERİNDE DÜŞÜŞ YAŞANIR
Akşam üstüne doğru, yani saat 16.00 sularında kan şekerinde hafif bir düşüş olur. Enerji toplamak için taze meyve ile sürme peynir veya kuru meyve (kayısı, kuru üzüm, kuru erik gibi) veya meyve suyu, süt ve fındık ile kombine edeceğiniz bir ara öğün için en uygun zamandır. Saat 17.00 ile 18.00 arası mutluluk saatleridir. Serotonin salgısı artar, vücut ısısının en fazla olduğu saatlerdir. Spor yapmak için bu saatleri seçebilirsiniz.

AKŞAM SAATLERİNDE METABOLİZMA YAVAŞLAR
Akşam saatlerinde ise, metabolizma yavaşlamaya başlar. 18.00 - 19.00 arası akşam yemeği için uygun bir saattir. Alkol bile bu saatte alınırsa daha iyi tolere edilebilir. Akşam yemeği için çorba, sebze yemekleri, salata yanında balık, tavuk gibi beyaz etler yemek daha doğru tercihlerdir. Vücut 21.00 den sonra dinlenmeye ve uykuya hazırlanır. Stres hormonlarının salgılanması sindirim sistemi yavaşlar, idrar atımı azalır. Tansiyon ve nabız değerleri, vücut ısısı düşme eğilimine girer. Rahat bir uyku ve melatonin salgılanması için karanlık, serin, sessiz ve sakin bir ortam gerekir, vücut artık uykuya hazırdır.

Melatonin hormonunun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamasıdır. Melatonin, kişiden kişiye değişsede yaklaşık olarak 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur. Işığa duyarlıdır, karanlıkta ise yoğun biçimde salgılandığı tespit edilmiştir. Gece ise, büyüme hormonu faaliyeti artmaya başlar. Büyüme hormonu hücrelerin kendini yenilemesi ,onarılması için önemlidir, ayrıca yağları eritip kasları gelişmesinde etkili olur.

Uykunun başlangıcında büyüme hormonu salgısı maksimum düzeye çıkar. Yaşın ilerlemesiyle büyüme hormonu salgısı azalır. Uykuda ise nabız, tansiyon ve vücut ısısı düşer. Vücut dinlenir, kendini onarır ve ertesi güne hazırlanır.

Şamdan Plus

 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst