Network Yönlendirme Algoritmaları

endLesS

Webmaster
Yönlendirme Algoritmaları
Protokol kümelerindeki network katmanının (OSI nin üç. katmanı) en esas işlevi yönlendirmedir. Yönlendirme, 1 düğümün, alıcı adresi içerisinde olan 1 IP paketi, alıcısına en elverişli yoldan ulaşması sebebiyle, komşu düğüme geçirme mekanizmasıdır.

Bağlantılı düzende (connection oriented) çalışan 1 ağda bu mekanizma, imaj devre kurulurken en elverişli komşuyu belirler ve bilgi paketleri hep eşdeğer yörüngeden ilerlerler. Bağlantısız düzenli ağlarda bu mekanizma, bütün gelen pakette tekrardan karar verir.

Algoritmalar, yönlendirme tablolarının güncellenmesi açısından sabit ve dinamik, gerçekleştirilmesi açısından mesafe vektörü (DVA) ve irtibat durumu algoritması (LSA) bi şekilde sınıflanmıştır:

Tablo Güncellenmesi:

·Statik

·Dinamik

Gerçekleştirilmesi:

·Uzaklık Vektörü Algoritması (Distance Vector Algortihm)

·Bağlantı Durumu Algoritması (Link State Algorithm)


Statik Algoritmalar

Ağ işletime alınmadan önce, yönlendirme bilgisi aygıtlar üzerindeki yönlendirme tablolarına girilir ve değiştirilmediği sürece statik kalır. mesela, eğ iyi yönlendirme kriteri için minimum iletim süresi göz önüne alınacaksa, ağın işletiminden önce bütün 1 yöndeki iletim süresi hesaplanmalı ve yönlendirme algoritması 2 uç arasında en dar sürede iletimi gerçekleştiren yolları belirlemelidir.

Örneğin şekil-5.3.de görülen misal ağda düğümler arasında birden epey alternatif yol bulunur ve 2 düğüm arasındaki yol iletim süreleri (veya maliyetleri) kirişlerin ortalarında verilmiştir. Buna göre düğümler arasında en hesaplı yol maliyetleri hesaplanabilir. mesela A düğümü için en elverişli yol aşağıdaki gibi hesaplanabilir:

·A ® B: 1

·A ® C: 2

·A® D: (A®C®D güzergâhından): 3

·A® E: (A®C®D®E güzergâhından): 4

·A® F: (A®C®D®E®F güzergâhından): 6

Şekil-5.3. Yönlendirme için maliyetler

Bu hesaba göre A düğümünün yönlendirme tablosu aşağıdaki gibi olur:
A düğümü Yönlendirme Tablosu

Alıcı Düğüm

Yönlendirilecek Yol

B B C C D C E C F B

Adaptif Algoritmalar

Düğümler eğ topolojisindeki değişiklikleri ve trafik yoğunluğunu izleyerek ağın o anki durumuna göre karar verirler. Bu yapıda düğümler periyodik bi şekilde kendi durumlarını belirten durum paketleri komşularına geçirirler ve kendi yönlendirme tablolarını belirli aralıklarla güncellerler.

Adaptif yönlendirme kullanılmasının en müspet yanı, geçici tıkanma sorunlarını kendiliğinden çözebilmesidir; aktarım için tek 1 yol varsa ve yol kopmuşsa iletim elbette gerçekleşmez, yalnız birden çok yol varsa, hemen ikinci en elverişli yol kullanılır.

Adaptif yönlendirme algoritmaları merkezi ve dağılmış denetimli bi şekilde 2 sınıfa yarılır. Yönlendirme algoritması, merkezi denetimli 1 ağda, tek 1 network kontrol düğümünde koşar. Bu düğüm, durum paketleriyle gelen bilgiyi kullanarak yönlendirme algoritmasını koşturur ve bütün 1 düğüme yönlendirme tablolarında yapması gereken güncellemeleri haber verir.

Uzaklık Vektörü Algoritması (Distance Vector Algortihm- DVA)

DVA algoritması, yönlendiriciler arasında mesafe bilgisinin (veya atlama sayısının) metrik kıymet bi şekilde kullanılmasına dayanır. bütün yönlendiricide paketlerin gönderilebileceği diğer komşu yönlendiriciler için mesafe vektör tablosu oluşturulur; en elverişli yola bu vektöre dayanılarak karar verilir.

Uzaklık vektörü, komşu olan yönlendiricilere göre hesaplanır. Yönlendiriciler, kendi taraflarındaki yönlendirme tablosu bilgilerini, diğer bütün komşu yönlendiricilere yayma yoluyla bildirir ve bütün yönlendirici kendisine gelen yepyeni durumları tuttuğu tabloya yansıtır. Yansıtma işi hayli süratli yapılmalıdır.

Eğer bu algoritma merkez yönlendiricilerde kullanılıyorsa ve yansıtma yavaş olursa, merkez yönlendiriciler için süratli uyarlama gereksinimi sağlanmamış olunur ve yönlendirmede meseleler çıkabilir. Normalde olmayan yere yönlendirme yapılabilir ya da olan 1 bağlantıya, henüz güncelleme yapılmadığı sebebiyle, yokmuş gibi görünerek yönlendirme yapılmayabilir. Bu algoritmada atlama sayısına dayanılarak en dar yol kullanılır ve yönlendirme tablosunun güncellenmesi için yönlendiriciler arasındaki trafiğin 1 miktar artmasına niçin olur. Bu algoritmada güncelleme bilgisi sadece komşu yönlendiricilere yapılır; yalnız gönderilen veri, genelde bütün yönlendirme tablosunun aktarılması şeklinde olur.

Bağlantı durumu algoritması (Link State Algorithm- LSA)

LSA algoritması, en elverişli yolun belirlenmesi için kullanılan metrik değeri, mesafe bilgisinin yanı dizi yönlendiricilere yapılmış olan bağlantıları da göz önüne alarak hesaplanır. Bu algoritmada, network içindeki 1 yönlendirici ağın bütün topolojisi hakkında veri sahibidir. Herhangi 1 yönlendirici, kendisine olan bağlantıda 1 değişiklik olduğunu algıladığı vakit, bu değişikliği bütün ağa yayma yoluyla bildirir. yalnız bu yayma işlemi bütün yönlendirme tablosunun gönderilmesi şeklinde olmayıp sadece algılanan değişikliğin bildirilmesi şeklindedir. mesafe vektörü algoritmasında (DVA da) ise komşu düğümlere gönderilen yönlendirme tablosu bilgileri daha fazladır; genelde, yönlendirme tablosunun hepsi ya da büyük 1 kısmı gönderilir. Bu durum, mesafe vektörü algoritmasının ağı daha çok yüklemesi anlamına gelir; yalnız gönderme işlemi sadece komşu düğümlere yapılır

Bağlantı durumu algoritmasında, algılanan değişiklik ağdaki, yine bu algoritmayı koşturan bütün yönlendiricilere bildirilir; yalnız değişikliği kapsayan paketin dar olması ve algoritmanın mesafe vektörü algoritmasına göre daha gerçekçi yönlendirme yapması nedeniyle daha epey merkez yönlendiricilerde kullanılmaktadır. Bu algoritma daha çok işlem gücü gerektirdiğinden buna sahip yönlendiriciler daha kuvvetli donanıma sahip olmalıdır. Çünkü metrik değerin hesaplanması için daha epey parametre göz önüne alınmaktadır.

RIP, OSPF, IGP gibi birçok yönlendirme protokolü bu 2 algoritmadan birine dayanır. mesela IP ağlarda hayli çok kullanılan RIP, mesafe vektörü algoritmasına; OSPF ise, irtibat durumu algoritmasına dayanır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst