Nalıncılık - Kaybolan Meslekler

Heulwen

Kayıtlı Üye
"Ayağına giymiş sedef nâlini
Guşanmış beline Acem şâlini
Aşka düştüm kimse bilmez hâlimi"



Ceviz, dut ve meşe gibi suya ve aşınmaya dayanıklı ağaçlardan yapılan ve ayakkabı niyetine giyilen veya hamam, banyo gibi ıslak zeminlerde giyilen üstü atkılı, yüksek tabanlı ayakkabılara nalın , takunya ; bunları yapan ustalara da, nalıncı ustası , habbapçı veya takunyacı denirdi.

" Takunyacı " deyimi bir aralar dinsel gericiliği ifade etmek, yermek için de kullanılmaktaydı.

Nalın, lastik ve plastiğin henüz üretime girmediği zamanlarda gözde giyeceklerdendi. Sedef kakmalısı ve gümüş işlemelisinin yanı sıra halhallı olanı da vardı. Bazılarının üzerine gül, çiçek ve sevimli hayvan motifleri de yapılırdı. Plastiğin üretim malzemesi olarak kullanılmaya başlanması, seri ve daha ucuz plastik terliklerin üretimi nalının " pabucunu dama attı ".

Nalıncı keseri, testere, törpü, nalıncı çivisi, makas, köşker bıçağı, kösele, deri, vernik ve ağaç boyası nalın yapımında kullanılan araç ve malzemelerdir.

Ergani'de nalıncı ustaları var mıydı? Ben, hatırlamıyorum. Kanımca, nalınlar daha çok Çermik ve Diyarbakır'dan getiriliyordu.

Amcam Yahya (Üzülmez), gençliğinde - kıtlık yıllarında - genelde Ergani'de yoksul bir yaşam olduğu için, doğru dürüst yiyecek ve giyecek bulamadıklarını, ayakkabı yerine nalın giydiğini, çoğu kez keserle nalınını kendisinin yaptığını ve nalınla dağlarda çobanlık dahi yaptığını halen zaman zaman anlatmaktadır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst