Müminin Şerefli Görevi: Hakkı Tavsiye Etmek

'hayaL

Bayan Üye
Hakkı tavsiye etmek ne demektir? Kuran ahlakında iyiliği emredip kötülükten sakındırmak neden önemlidir? Hakkı tavsiye etmenin ahiretteki karşılığı nedir? Tarih boyunca Allah’ın bu emrini en güzel şekilde yerine getiren peygamberlerimiz hakkı nasıl tavsiye etmişlerdir?

İyiliği emretmek Kuran ahlakına göre karşı tarafın herşeyden önce Allah'ı tanımasına O'nu çok sevmesine O'ndan sakınmasına ve kesin bir gerçek olan ahiret gününde hayatı boyunca sergileyeceği amellerinden sorguya çekileceğini kavramasına vesile olacak şekilde hakkı tavsiye etmektir. Bir mümin Allah’ın izniyle ancak bu şekilde iman etmeyen bir kişinin vicdanını harekete geçirmiş onu Kuran ahlakını yaşamaya teşvik etmiş ve bu üstün ahlakın yayılması için çaba harcamış olur. Gerçek iyilik budur. Çünkü bu karşı tarafın dünyada ve ahirette en güzel hayatı yaşamasını sağlayacak ve onun sonsuz bir azaptan kurtulmasına vesile olacaktır.

Kötülükten men etmek ise; kişinin şeytana uymasını engellemek nefsinin bencil tutkularından arınmasını sağlamak onu samimiyetsizlikten ikiyüzlülükten kibirden Allah'a karşı büyüklenmekten vicdansızlıktan arındırmak ve Allah'ın razı olmayacağı bir tavra girmesini engellemektir. Allah hakkı tavsiye eden müminlerin özelliklerini Kuran'da şöyle bildirmiştir:

“Bunlar Allah'a ve ahiret gününe iman eder maruf (iyi) olanı emreder münker (kötü) olandan sakındırır ve hayırlarda yarışırlar. İşte bunlar salih olanlardır.” (Al-i İmran Suresi 114)


 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst