Mükemmel Değil,''Mutlu'' Anne-Baba Olun

Efsunkar

Bayan Üye
Aile, bir çocuğun sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli en önemli ortamdır. Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Eğitimi ve Gelişimi Uzmanı Pedagog Şebnem Çoban, aile içinde yaşanılan her şeyin çocuğun davranışlarını, duygularını ve tutumlarını belirlediğini belirterek, sağlıklı kişilik gelişimin sağlıklı aile içi etkileşim ve iletişime dayandığını vurguluyor.

Çocuğun sağlıklı kişilik gelişiminde en büyük rol anne ve babalara düşüyor. İşte anne ve babaların yapması gerekenler:

• Dikkatinizi Vererek Dinleyin

Pedagog Şebnem Çoban, dinlemenin kişiler arası ilişkinin, iletişimin başlaması ve sürdürülmesi için önemli bir unsur olduğunun altını çizerek şunları ifade etti: “ Elbette ki yarım yamalak dinleyen birine bir şeyler anlatmak çok zordur. Bunun yerine, bütün dikkatinizi vererek dinlemek gerekir. Bütün dikkatini vererek dinleyen bir anne babaya çocuğun derdini anlatması çok daha kolaydır. Çocuğunuzu bu şekilde dinlediğinizde eğer çözümlenmesi gereken bir sorun varsa, çoğu zaman sizin bir şey söylemenize gerek kalmaz. Çünkü çoğu zaman çocuğunuzun tek ihtiyacı, birilerinin susup onu anlayışlı bir şekilde dinlemesidir.”

• Nasihat Etmeyin

Çocuğun kendisine nasihat edilirken veya sorgulanırken, doğru ve yapıcı bir şekilde düşünmesinin çok zor olduğunu belirten Pedagog Şebnem Çoban, çocuklara dinlendiklerini belirten sözler söylemek gerektiğini vurguladı. Pedagog Şebnem Çoban: “Çocuğunuzu dinlerken yumuşak bir tutum sergilediğinizde, çocuğunuzu kendi düşünce ve duygularını araştırmaya yöneltirseniz büyük olasılıkla da çocuğunuz çözümü kendi kendine bulacaktır”dedi.

• Duygularını Yaşamasına İzin Verin

Pedagog Şebnem Çoban, yetişkinlere küçük ve önemsiz görünen çoğu olay veya durumun, çocuklar üzerinde farklı izler bırakildiğine de şöyle değindi: “Ne kadar tatlılıkla olursa olsun, çocuğunuzu olumsuz bir duygudan kendini kurtarmaya zorladığınızda, çocuğunuz kendini daha da kötü hissedecektir. Bunun yerine çocuğun yaşadığı duyguya bir isim vermek gerekmektedir”

• Ben Dilinizi Kullanın

Açıklayıcı bir ben mesajı ile çocuğun karşısındakini rahatlıkla anlayabileceğini vurgulayan Pedagog Şebnem Çoban, ben dilini şöyle açıkladı: “Ben dili, kişinin duygu ve ifadelerini içtenlikle belirtmesidir. Ben dilini kullanmak; duygu ve düşüncelerin anında iletildiği için kişiyi rahatlatır. Kızgınlık ve öfke duygularının birikmesini önler.” Pedagog Şebnem Çoban ben dili ile ilgili bazı örnekler de verdi:

• "Neden böyle davranıyorsun?" yerine "Bu davranışına çok üzüldüm"
• "Kardeşler kavga etmemelidir." Yerine "Kavga ettiğinizde üzülüyorum ve başım ağrıyor"

• Benliğini Geliştirecek İfadeler Kullanın

Çocukla olumsuz bir deneyim yaşandığında onun kişiliğini, benliğini zedeleyici sıfatlar kullanmanın sakıncalı olduğunu belirten Pedagog Şebnem Çoban, bunun yerine, çocuğun benliğini geliştirecek ifadeler kullanılması gerektiğini vurguladı. Çocukla iletişime geçildiğinde anahtar olabilecek bu iletişim yöntemlerini kullanmak, çocuk-anne baba ilişkilerinin düzenlenmesinde ve sağlıklı ilişkiler kurulmasında yardımcı oluyor.


Alıntı
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst