Mozole Mirach - Hiphoplife Konuğu..

RaPizM^^

Bayan Üye
Egolu Bir İnsan Değilim (Hiphoplife)

"Sert Ünsüzler EP" ile tanınan, ardından "Araf", "Sitemin Duan Olsun", "Mozzart Underground" ve Lendua ile ortak kaydettiği "Burda Herşey Yolunda" albümleri ile diskografisini genişleten Mozole Mirach, sevenlerine yakın zamanda solo bandrollü albümünün çalışmalarına başlayacağının müjdesini veriyor. Albümün en büyük özelliği ise belki de tamamen canlı enstrümanların eşliğinde kaydedilecek olması. Bu albüm öncesinde ilk albümlerine nazaran daha duygusal bir albüm hazırlayacağının haberini de aldığımız Mozole Mirach ile "Mozzart Underground" ve son EP'si "Burda Herşey Yolunda" nın perde ardını ve albümün detaylarını ön plana çıkardığımız bir röportaj gerçekleştirdik. Sizlere Mozole Mirach ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sunuyor, Hiphoplife olarak keyifli okumalar diliyoruz !

Lendua ile ortak albümün "Burda Herşey Yolunda EP" tamamlandı ve dinleyici ile buluştu. Albümün yapım sürecinden bahseder misin ?

Evet albümü biraz gecikmeli olarak dinleyicimizle buluşturduk. Albümün sözlerini ve kayıtlarını Lendua'nın 4-5 günlüğüne stüdyoma gelmesiyle hallettik. Mixlerin tamamını sonraya bırakmam biraz sıkıntı teşkil etti. Sonunda geçte olsa mixlere 4-5 günlüğüne kapandım, son gün de masteringi yaptım ve albümü internet üzerinden dinleyicilerime sundum.

Prodüksiyon olarak en beğenilen albümün bu albüm oldu. Albümün prodüksiyon süreci hakkında da bilgi verebilir misin ?

Çünkü zaman geçtikçe yeni şeyler öğreniyor ve yeni şeyler uyguluyorum. Örneğin ben ilk kez bu albümde vokalimi ve midi kayıtlarımı 24 bit aldım. Tüm parçaların altyapılarından vokallerine kadar tamamını ilk kez cubase'de mixledim. Mastering'i WaveLab'te yaptım. Daha doğrusu gerçek anlamda olmasada mastering yapmaya çalıştığım ilk albümüm bu albüm oldu. Yamaha N8 Mixing Studio konsolumu, referans monitörlerimi ilk kez bu albümde kullandım. Bu albüm bir çok kişinin anladığı gibi bir ses kartı albümü değil, bunu kulağı olan herkes fark eder zaten. Yaptığım tek bir hata oldu o da Mp3'leri 128 kbps vermemdi. Bu yüzden bazı insanların mix'i beğenmemesi gibi yorumları olmuş. Velhasıl Onlar mp3'ün kalitesizliğinden kaynaklanan bir sonuç. Yoksa bu albümün mixlerini beğenmeyen bir türkçe rap dinleyicisi lütfen underground rap dinlemesin : )

Neden ortak bir albüm hazırladınız ?

Benim "Muaf Teknik EP" adında bir projem vardı. Lendua'nın da üstünde çalıştığı bir ep olunca bunları birleştirme kararı aldık. İşin özünde beraber çalışmak istediğimiz bir proje vardı yıllardır. Zaten ufak yaşlardan beri dostuz. Ayrıca benim okul vesaire nedenlerden dolayı zaman problemim vardı. Ortak ep ikimiz içinde bir kolaylıktı. Öyle birden oluverdi : )
Albüm kapaklarının birinde sen ön planda net bir biçimdeyken Lendua'nın yüzü buğulanmış ve arka planda yer alıyor. Kapak bu yüzden tartışmaya konu oldu ve kendini ön plana çıkardığın söylendi. Bu konu hakkında ne söylemek istersin ?

Biz Melek Reyhan eşliğinde kapak fotoğrafları için çekime çıktığımızda Lendua zaten ben arkada bulanık çıkacağım kapakların birinde demişti. Pozu ayarlarken de bunu düşünerek arkaya kendisi geçti. Bu tamamen kendi tercihidir. Ayrıca bahsettiğim gibi biz çocukluk arkadaşıyız. Aramızda kesinlikle böyle şeylerin lafı olmaz. Ön kapakta yeterince ikimizde görünüyoruz öyle değil mi?

Albüme gelen tepkiler beklediğiniz gibi miydi, aslında foruma girip açıklama yazma ihtiyacı bile duydun ?

İnanınki biz albümü sadece kendi arzularımız doğrultusunda yaptık. Albümden hiçbir beklentimiz yoktu. Fakat albüm hiphoplife.com.tr'de beklentimin üstünde beğenildi. Sanırım sitenizde ortalama olarak en iyi yorumları aldığım albüm oldu. Dediğin gibi bazı konularda söyleyecek şeylerim olduğundan dolayı açıklama yapma gereği hissettim bir kaç konu hakkında. Ben egolu bir insan değilim herkese verecek bir cevabım vardır.

Lendua'nın performansı seninki kadar beğenilmedi. Sen Lendua'yı nasıl değerlendiriyorsun ?

Lendua zaten bunu kendisi de biliyor. Beraber diyaloglarımızda kendisi de bunu dile getiriyor. Zaten Lendua kendini daha çok beatmaker'lık yolunda geliştirmeye çalışan bir insan. Yani oturup "beni beğenmediler" diye üzülecek bir kişilik değil. Tanısanız siz de bunu çok iyi anlarsınız : ) Ki bence bir çok kişiden daha iyi bir MC. Kendine ait ve bir eşi daha olmayan bir tarzı olduğu da unutulmamalı.

"Burda Herşey Yolunda" parçasında "düşünüyorum öyleyse varım" felsefesinin zırvalık olduğunu söylüyorsun. Neden böyle düşünüyorsun ?

Orada ilk 4'lüğü bir bütün olarak incelemezsek gerçektende öyle anlaşılıyor. Fakat mısranın devamında "Varlık eğer yaşıyorsan insanca budur homie" diye devam ediyorum. Anlatmak istediğim şudur ki; Her düşünen şey insan değildir. Her var olan şey de insan değildir. Var olmak ancak gerçek anlamda insan olmaktan geçer. O halde "varlık eğer yaşıyorsan insanca budur kardeşim" diye düşünüyorum ben.

"Bir Savaş Bu Dünya" parçasının nakaratı albümde en dikkat çeken performans oldu. Nağmeli vokallerinin meyvalarını yavaş yavaş alıyor gibisin ?

Kendi sitemde yaptığım ankette ve genel duyumlara göre albümde en sevilen parça "Bir Savaş Bu Dünya" çalışması oldu. Okuduğum okulda aldığım Türk Müziği ve Batı Müziği derslerinin şüphesiz melodik vokallerimde etkili olduğunu düşünüyorum. Tonal anlamda; daha bütün işler çıkarmak, müzik psikolojisine göre daha fazla kulağa yatan daha armonik aralıklar oluşturmak, müziğin beğenisini şüphesiz arttırıyor. Bu parçada bunun açık bir örneği.

Albümde pesimist şarkılara dokundurduğunu görüyoruz ve albümün bir köşesinde "Mirach pesimist değildir asla" diyorsun ancak evvelki çalışmalarında senin de bu tarz kayıtların olduğunu biliyoruz. Fikrini değiştiren ne oldu ?

Ben gerek hayat felsefesi olarak, gerek ruhsal yapım olarak pesimist bir kişilik değilim. Aksine optimist ve şer'den hayır çıkarmaya çalışan bir kişiliğe sahibim. Sanırım ülkemizde şöyle bir sorun var. Duygu, hüzün ve efkar temaları oluşturulmuş, melodik gam olarak altyapısı türk motifleri veyahut minör gam unsurları taşıyan çalışmalar ne yazık ki pesimist rap olarak damgalanıyor. Pesimist kelimesi aşikar karamsarlık, kötümserlik demek. Ben asla böyle biri değilim. "Sitemin Duan Olsun" , "Mozzart Underground" gibi albümlerde optimist söylemler çoğunlukta. Çoğunluk Türk halkı gibi özümde bu topraklarla hasolmuş olan müzik yapısını dinlemek ve üretmek istiyorum hepsi bu. Parçada da beni pesimist zanneden insanlara pesimist olmadığımı açık açık vurguluyorum.

Bir önceki albümüne değinmek gerekirse, "Mozzart Underground" baştan aşağı tasavvuf öğeleri ile bezenmişti. Neden böyle bir albüm hazırlamıştın ?

Çok kez söylediğim gibi üreten insanlar ruh hali ve psikolojilerine göre müzik yapar, resim çizer, fotoğraf çeker, şiir yazar vs. vs. Ben de hissettiğimi üreten bir insanım. Her albümde özellikle konu bütünlüğü ve konsept işleyen bir müzisyenim. Bunun tek açıklaması öyle hissettim ve öyle yaptım olabilir. Bu albümde de böyle hissettim ve böyle yaptım. Asla müziğimi insanlara göre yapmıyorum. Kendi beğenime göre yapıyorum. Bu konuda indie bir kafaya sahibim. Açıkçası belli bir kitle tarafından sahiplenilmek istemediğim için ve reklam kampanyası olmak istemediğim için şu an tamamen tasavvuf konseptte bir albüm yapmıyorum.

Albümün adına baktığımızda nükteli bir şekilde "Mozzart Underground" diyerek camiada kendine ait bir saf oluşturduğunu görüyoruz. Albümün isminin bir hikayesi var mıydı ?

Az öncede söylediğim gibi o albümü insanlar dinleyecekmiş, efendim satılacakmış veyahut konserleri olacakmış vs. kafasında yapmadığım için gerçek anlamıyla Underground bir iş oldu. Mozz bildiğiniz gibi kısaltma olarak kullandığım isim "art" da İngilizce karşılığıyla sanat olduğundan; "Gerçek Yeraltı Mozz Sanatı" gibi bir anlam bütünlüğünü düşünerek koyduğum bir albüm ismi oldu. Ayrıca bilindiği gibi Mozart dünyanın en iyi bestecilerinden biri burada onu da bir şekilde anmış olduk : )

"Burda Herşey Yolunda" ve "Mozzart Underground" ın genelinde kullandığın nağmeler fazlasıyla ön plana çıkıyor fakat önceki çalışmalarında bu pek gördüğümüz bir teknik değildi. İki albümdür devam eden bu değişimi neye bağlıyorsun ?

Buna sanırım bir müziğe kayış diyebiliriz. Çünkü benim hayatım tam anlamıyla müzik oldu. Okulda müzik evde müzik her yerde müzik var hayatımda ve 7-8 senenin ardından artık çok az rap dinlemeye başladım. Türk müziği, orta doğu müzikleri, instrumental albümler, sololar derken kendimi iyice müziğin içinde buldum. Ne dinliyorsanız az çok bilinçaltından fışkırıyor. Sanırım melodik unsurlar taşımayan rap'i bundan sonra yapamayacağım. Artık ben dinleyeniyle dinlemeyeniyle, seveniyle sevmeyeniyle bu oldum diyebilirim.

"Mozzart Underground" hariç tüm albümlerini internet üzerinden yayınladın. O albümün özelliği neydi de satmaya karar verdin ?

Sadece bir denemeydi ve bundan sonra da düşünmüyorum. Kariyerimde denemeden geçmek istemediğim bir şeydi ve denedim iyi de oldu. Biraz para kazanıp stüdyomu kurdum. Ama bundan sonra o uğraşa büyük ihtimalle girmeyeceğim.

Özellikle "Mozzart Underground" ile stilinde büyük bir değişim olmaya başlamıştı ancak "Burda Herşey Yolunda" ile eski sound'unu tekrar dirilttiğini görüyoruz. Şimdi insanların kafasında iki farklı stilde Mozole var, bundan sonraki çalışmalarında hangi öğeler daha ağır basacak ?

Dinleyicilerim her albümde benden farklı bir şey bekleyebilirler doğrusu. Lakin ben bunu önceden belirtirim. Ama beni tek bir stile daha yakın görmek istiyorlarsa şahsen Türk topraklarında büyümüş biri olarak; bu kültürün melodik yapısını işleyen, lirikal anlamda duygu ve hüzün temalarını anlatan fakat asla pesimist olmayan biri olarak düşünebilirler.

Önümüzdeki günler için planladığın yeni projelerin var mı ?

Önümüzdeki günlerde Sitem Depresif ile ortak bir internet albümümüz daha olacak. Bu albümün adı "Geri Çekil" ve "Burda Herşey Yolunda" EP'sine nazaran daha duygusal bir efkar albümü olacak. Onu bitirdikten sonra zaten artık gereken solo bandrollü albümüm üzerinde çalışmalara başlayacağım. Solo bandrollü albümümün en büyük özelliği ise canlı instrumanlardan oluşacak bir albüm olması diyebilirim.

Eklemek istediğin bir şey var mı ?

Cevapladığım en güzel sorulardı. Bu röportaj için Hiphoplife ailesine teşekkür ediyorum. Kolay gelsin.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri