ashli
Bayan Üye
Etrafınızda 'gökkuşağını yiyin’ diyen birilerini duyduysanız, bunun iyi bir tavsiye olduğundan emin olun. Renkli yiyecekler önemli antioksidanlar ve besin maddeleriyle doludur. Güç deposu mor yiyeceklerden nasıl faydalanabileceğinizi keşfedin. Mor yiyecekler, hücreleri korumaya ve vücudunuzu iyileştirmeye yardımcı olan antosiyanin kimyasallar içerir.
Araştırmalara göre antosiyaninler göz ve kalp sağlığını desteklemede, kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltmada ve daha birçok şeyde aktif rol oynuyor. Antosiyaninler çay, bal, şarap, meyve ve sebzeler, kuruyemişler, zeytinyağı, kakao ve tahıllarda bol miktarda bulunmaktadır. Maksimum derecede faydalanabilmek için aşağıdaki mor meyve ve sebzeleri koyu yeşil, turuncu ve sarı renkteki yiyeceklerle birlikte haftada en az 4-5 kere tüketin.
Mor patates
Asil rengi ve geçmişine bakacak olursak mor patates tarih boyunca Tanrıların yiyeceği olarak kabul edilmiştir. 7.000 yıl önce Güney Amerika’daki İnka Krallarına mahsus olan mor patates günümüzde bazı ülkelerde yetiştiriliyor. ‘Mor Majeste’ diye adlandırılan yeni tür patates çok koyu renkli ve beyaz patateslere kıyasla on kat daha fazla antioksidan ve antosiyanin içeriyor. ABD Tarım Bakanlığı’na göre en koyu renkli patatesler diğer patateslere oranla 4 kat daha fazla antioksidan potansiyeline sahip. Antioksidan gücüne bakıldığında da Brüksel lahanası, kıvırcık lahana ve ıspanakla aynı sırayı paylaşıyor. Mor patates aynı zamanda iyi bir kompleks karbonhidrat, potasyum, C vitamini, folik asit ve demir kaynağı olarak biliniyor.
Mürdüm eriği ve kuru erik
Mürdüm eriği, vücudun demir emilimine yardımcı olan C vitamini açısından zengindir ve iyi bir A vitamini, B2 vitamini ve potasyum kaynağıdır. Mürdüm eriği aynı zamanda iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Yapılan son bir araştırma, düzenli kuru erik tüketiminin tansiyonu ve kötü kolesterolü (LDL) düşürebileceğini buldu. Ayrıca, hem mürdüm eriği, hem kuru erik bol miktarda fenol (koruyucu özellikleri olan ve bitkilerde bulunan doğal bileşik) içeriyor.
Mor havuç
Mor havuç ilk olarak Orta ve Uzakdoğu’da, beyaz, kırmızı, sarı, yeşil ve siyah türleriyle birlikte yetiştirildi. Güçlü antioksidanlar olan antosiyanin ve provitamin A karotenoidleri açısından oldukça zengindir. Kilo kontrolü ve glukoz kontrolüne yardımcı olabileceği gibi, bir araştırmaya göre yüksek karotenoid seviyesine sahip olanlar diyabet riskini yarı yarıya düşürüyor.
Mor karnabahar
Mor karnabahar, aslında bir brokoli çeşididir ve pişirildiğinde rengi yeşile döner. Turpgiller familyasındaki sebzeler kanserle savaşıcı özellikleriyle bilinir. Karnabaharda vücudumuzun, hücrelere zarar verebilecek ve kanser riskini artırabilecek toksinlerden kurtulmasına yardımcı olan antioksidan ve sülfür bileşikleri bulunur.