Mey...
Hiç düşündünüz mü
dünyada ismi içki ismi olan
bu tek çalgıya neden bu ismi yakıştırmışlardır ?
Açıkcası çok defa düşündüm.Neden bu böyledir;başka isim mi kalmamıştı;veyahut ismi zamanla değişime mi uğramıştı ?
Belki
dinleyicilerde şarap(Mey) içmişcesine bir sarhoşluk verdiğinden ; belki de isim benzeri olan Davudi Ney'e ses olarak benzediğinden;
veyahut çalındığında
şarap gibi bu dünyanın dertlerini unutturduğundandır...
Kimbilir...
Mey görünürde
ördek gagasına benzeyen kargıdan yapılmış bir başlık ve gövdesi olan bir tahta parçasından oluşmaktırdır.
Ancak bu kargı-tahta parçasının garip bir özelliği vardır.Hem erik ağacının yurdundan ayrı düşme hüznünü hem de kargının o
sulak topraklara hasretliğini anlatmaktadır.
Hepimizin bildiği üzere
Ney'in gerek edebiyat tarafından
gerekse felsefe tarafından bir ruhu
bir duygusu olduğu anlatılır.İşin aslı
aynı durum Mey için de geçerlidir.Ancak arada çok büyük bir fark vardır :
Ney ruhani dertleri hüznü anlatır ve bu duygular ile çağlar.Mey ise insani dertleri anlatır.
Kimi zaman aşkı anlatır
kimi zaman ölüm hüznünü
kimi zaman gurbet acısını.Kısacası insani dertleri ve duyguları anlatır.
Yukarıda anlattıklarımı lütfen
abartma-felsefe-edebiyat yapma olarak görmeyin.Bu bir gerçektir.Mey'in böyle bir özelliği vardır ki bu özelliğini Meyzenler iyi bilir.
Peki Meyzen'lik nedir ?
Meyzen'lik
Mey'e gönülden bağlanmaktır;onca ustalığına rağmen Mey'in sesini duyduğunda yüreğinin bam telinin titremesidir ; Meyzen'lik
Mey'in ruhundan anlamaktır.Meyzen'lik
Mey ile uzun havalar çalmak;bilinmeyen ezgiler oluşturmaktır.
Bu dediklerimi şu örnekle sizlere daha iyi anlatacağımı sanıyorum: İnat eden
çalışan herkes Ney üfler.Hatta çok iyi Ney üfleyicisi olur ama Neyzen olamaz...Neyzen olamadığı gibi Ney taksimi geçemez.
Özetle Mey ve Meyzen'lik gönülden gelen aşktır
dertleri derde katıp dertlenmedir
sevdadır.
Mey En Güzel Nerelerde İcra Edilir
Mey
en güzel Doğu ve Güneydoğu Anadolu türküleri
uzun Havalar
halaylar ve bar havalarında icra edilir.
Bundan başka türküler'de icra edilmez mi ? Elbetteki edilir ama o ruhu o türkülere tam anlamı ile katamaz.
Mey Çeşitleri
Bilindiği üzere Mey'in üç çeşidi vardır : Cura Mey
Orta Mey
Ana Mey.
Cura ve Orta Mey : En sık kullanılan Mey çeşitleridir.Cura Mey
semahlarda ve türkülerde
Orta Mey
türkülerde
halaylarda ve yer yer bar havalarında ustalıkla icra edilebilir.
Ana Mey : En az kullanılan Mey çeşididir.Daha çok uzun havalarda
bazı halaylar ve bar havalarında kullanılır.
Ancak tüm bu dediklerime rağmen her ustanın devamlı olarak kullandığı bir Mey çeşidi vardır.Örneğin Deniz Selman ustamız genellikle Orta Mey'i
Zafer Taşdan Ana Mey'i kullanır .
Mey'e Nasıl Üflenilir
Açıkcası bunu yazıyla tam olarak anlatamam.Lakin basit bir anlatım ile yavaş ama kuvvetli bir üfleme ister.
Mey'e başlayan herkesin ilk başta ana sorunu Mey'e üflemektir.Öyle ki
Mey'e başlayan birçok kişinin ilk zamanlar sık sık başı döner.
Mey üflemeyi kolaylaştırmak için iki çeşit idman vardır.(Bu idmanlar ile kişi nefesini nasıl kullanacağını öğrenir) :
1)Aşağıdaki fotoğraftada görüldüğü gibi pipet yardımı ile suya devamlı olarak üflemek.
2)Normal bir nefes ile en uzun süre balona üfürmek
şişirmek.
Ve şunu asla unutmayınız : Mey'e üflemeden önce damağınızdaki tüm tükürüğü yutmanız
damağınızı kupkuru bırakmanız gerekmektedir.
Yoksa
kamış tükürüklere boğulacağından güzel ses vermez.
Mey Kamışı Nasıl Açılır
Eğer tükürüğünüzle ıslatmayı bilmiyorsanız
fotoğrafta görüldüğü gibi Mey kamışını(kıskacı olmak şartı ile) bir bardak suda 1 falan dakika bekletmeniz yeterlidir.
Mey Nasıl Tutulur
Mey
fotoğraftada görüldüğü gibi 40-45 derecelik bir açıyla tutulur ve üflenir.
Mey Nasıl Akort Edilir
Mey
başındaki kıskaçın ileri geri oynatılması vasıtası ile akort edilir.Ancak kıskaçı milim milim oynatmanızda fayda vardır.
Çünkü
Mey akordunda ana prensip
fotoğraftada görüldüğü gibi Mey'in üstteki 5 deliğin kapalı halde verdiği sesin
bağlamanın re notasına uymasıdır.
(Açıkcası bu benim görüşüm.Bu akordu kendi kendime buldum.Sanırım doğru bir akort.Belki de doğru değildir ve değişik akort yöntemleri vardır)
Hiç düşündünüz mü
Açıkcası çok defa düşündüm.Neden bu böyledir;başka isim mi kalmamıştı;veyahut ismi zamanla değişime mi uğramıştı ?
Belki
veyahut çalındığında
Kimbilir...
Mey görünürde
Ancak bu kargı-tahta parçasının garip bir özelliği vardır.Hem erik ağacının yurdundan ayrı düşme hüznünü hem de kargının o
sulak topraklara hasretliğini anlatmaktadır.
Hepimizin bildiği üzere
Ney ruhani dertleri hüznü anlatır ve bu duygular ile çağlar.Mey ise insani dertleri anlatır.
Kimi zaman aşkı anlatır
Yukarıda anlattıklarımı lütfen
Peki Meyzen'lik nedir ?
Meyzen'lik
Bu dediklerimi şu örnekle sizlere daha iyi anlatacağımı sanıyorum: İnat eden
Özetle Mey ve Meyzen'lik gönülden gelen aşktır
Mey En Güzel Nerelerde İcra Edilir
Mey
Bundan başka türküler'de icra edilmez mi ? Elbetteki edilir ama o ruhu o türkülere tam anlamı ile katamaz.
Mey Çeşitleri
Bilindiği üzere Mey'in üç çeşidi vardır : Cura Mey
Cura ve Orta Mey : En sık kullanılan Mey çeşitleridir.Cura Mey
Ana Mey : En az kullanılan Mey çeşididir.Daha çok uzun havalarda
Ancak tüm bu dediklerime rağmen her ustanın devamlı olarak kullandığı bir Mey çeşidi vardır.Örneğin Deniz Selman ustamız genellikle Orta Mey'i
Mey'e Nasıl Üflenilir
Açıkcası bunu yazıyla tam olarak anlatamam.Lakin basit bir anlatım ile yavaş ama kuvvetli bir üfleme ister.
Mey'e başlayan herkesin ilk başta ana sorunu Mey'e üflemektir.Öyle ki
Mey üflemeyi kolaylaştırmak için iki çeşit idman vardır.(Bu idmanlar ile kişi nefesini nasıl kullanacağını öğrenir) :
1)Aşağıdaki fotoğraftada görüldüğü gibi pipet yardımı ile suya devamlı olarak üflemek.
2)Normal bir nefes ile en uzun süre balona üfürmek
Ve şunu asla unutmayınız : Mey'e üflemeden önce damağınızdaki tüm tükürüğü yutmanız
Yoksa
Mey Kamışı Nasıl Açılır
Eğer tükürüğünüzle ıslatmayı bilmiyorsanız
Mey Nasıl Tutulur
Mey
Mey Nasıl Akort Edilir
Mey
Çünkü
(Açıkcası bu benim görüşüm.Bu akordu kendi kendime buldum.Sanırım doğru bir akort.Belki de doğru değildir ve değişik akort yöntemleri vardır)