Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), hazırladığı taslak yönetmelikle Meslek ve Teknik Liseler ile İmam Hatip Liselerine itibarlarını iade etmeye hazırlanıyor. Sanayideki ara eleman istihdamının büyük çoğunluğunu karşılayan meslek liseleri yeni yönetmelikle tekrar canlandırılacak. Bu okullarda okuyan öğrencilere yurt dışında staj imkanı tanınırken, mezun olan öğrencilere okul müdürleri tarafından bağımsız İş Yeri Açma Belgesi verilecek.
Taslağa göre meslek ve teknik liselerde bölümler, bulundukları illerin sanayisinin ihtiyacına göre belirlenecek. 81 ilin İl Milli Eğitim Müdürleri sanayicilerle sürekli irtibat halinde olarak hangi alanda ne kadar ara elamana ihtiyaç duyulduğu konusundaki verileri toplayacak. Meslek okulları bölüm ve kontenjanları bu verilere göre belirlenecek. Meslek ve teknik okullar ilin organize sanayi bölgelerinin yakınlarında yapılacak. Devlet, meslek okulu kuran işadamını teşvik edecek. Bu işadamlarına öğrenci başına para verilecek. Eğitim maliyetinin bir bölümü de yine devlet tarafından üstlenilecek.
Teknik lise veya mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının dört yıllık programları ile meslek yüksekokullarının kanun kapsamındaki alanlarından mezun olanlardan isteyenlere, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, bağımsız İş Yeri Açma Belgesi verilecek. Ancak iş yeri açma izni özel kanunlarla düzenlenmiş olan meslekler için bu kapsamda belge düzenlenemeyecek. Bağımsız İşyeri Açma Belgesi öğrencinin mezun olduğu okul müdürlüğünce hazırlanacak. Doğrudan İşyeri Açma Belgesi alma hakkı veren diplomalar bu belge yerine de kullanılabilecek.