Mercek Altında:İnternet

meridyen2

Kayıtlı Üye
Mercek Altında: İlmi Mercek Sayı 42

İnternet

Bu ayki bölümümüzde kısa geçmişine rağmen çok büyük ve hızlı bir gelişme sağlayan ve günümüzde de her alanda kullandığımız internetin doğuşunu ve gelişimini mercek altına alacağız.


İnternet, birçok bilgisayarın ve bilgisayar sistemlerinin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.


“İnternet”in kökleri 1962 yılında J.C.R. Licklider isimli bir bilim adamının Amerika’nın en büyük üniversitelerinden biri olan Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) ortaya attığı bir tartışmaya dayanır. Bu tartışmalar “Galaktik ağ” kavramı üzerine yapılmıştır. Galaktik ağ; küresel olarak bağlanmış bir sistemde isteyen herkesin herhangi bir yerden veri ve programlara erişebilmesi anlamına geliyordu. Bu düşüncelerden yola çıkarak MIT’te araştırmacı olarak çalışan Lawrence Roberts ile Thomas Merrill, bilgisayarların birbirleriyle “konuşmasını” ilk kez 1965 yılında gerçekleştirdiler.


Bu araştırmacılardan Lawrence Roberts 1966 yılında “ARPANET” isimli bir proje hazırladı ve bu proje sayesinde internetin ilk şekli ortaya çıkmış oldu. Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen projenin amacı; bir felaket örneğin bir nükleer savaş sonrasında işlevine bozulmadan devam edecek bir bilgisayar ağı oluşturmaktı. Bilgisayar ağının bir bölümü arızalansa ve çalışmaz hale gelse bile sistemin diğer bölümlerinin işlevine devam etmesi bekleniyordu.


ARPANET'İ oluşturan ilk dört merkez University of California at Los Angeles (UCLA), Stanford Research Institute (SRI), University of Utah ve son olarak University of California at Santa Barbara (UCSB) idi. Çok kısa bir süre içinde birçok merkezdeki bilgisayarlar da ARPANET ağına bağlandı. ARPANET gelişerek bugünkü “İNTERNET” adını aldı.


Ülkemizde internet bağlantısı ilk kez 1993 yılının Nisan ayında gerçekleştirildi. İlk bağlantı Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’nde yapıldı. Bunun ardından 1997 yılında akademik kuruluşların internet bağlantısını sağlayan ULAKNET çalışmaya başladı ve üniversiteler de bu ağ içinde birbirlerine bağlandı.


Türkiye’de internetin önemi çok kısa bir süre içinde fark edildi ve bu teknolojiden pek çok alanda hızla yararlanılmaya başlandı. 2000 yılında internet kullanıcılarının sayısı 1.785.000 iken, 1 yıl içinde %100’den fazla bir yükseliş gözlemlenmiştir. 2005 yılından itibaren 12 milyondan fazla kullanıcı Türkiye'de internet kullanırken, 2007 yılı sonu itibariyle bu rakamın 16 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir.


The Roper Reports Worldwide adlı Amerikan strateji şirketinin 30 ülkede yaptığı araştırmada, Türkiye, internet kullanıcı sayısı son iki yılda en hızlı artan ülke olarak gösterilmiştir.


Türkiye de yaklaşık olarak 12 milyon web sitesi bulunmaktadır. Dünya genelinde ise web sitelerinin toplam sayısı tam olarak bilinememekle birlikte, on milyarlarla ifade edilmekte ve bu rakam her geçen gün hızla artmaktadır.


İnternet de, tüm diğer teknolojik gelişmeler gibi Yüce Allah’ın insanların hizmetine verdiği çok büyük bir nimettir. Pek çok farklı konuyla ilgili her türlü bilgiye ulaşma imkanı sağlayan internet, din ahlakının da en doğru biçimde anlatılması için son derece önemli bir araçtır. Bu sayede insanlar bir konuyu etraflıca araştırma, farklı kaynaklardan inceleme imkanına sahip olmaktadırlar. Bu da, evrim teorisi gibi akıl dışı teorilerin bir gerçek gibi okutulduğu kimi ülkelerde tek taraflı ve dayatmacı bir eğitim anlayışına karşı önemli bir koruma sağlamaktadır. Pek çok insan internette yer alan bilgiler sayesinde evrim teorisinin bir aldatmacadan ibaret olduğunu öğrenmekte ve Allah’ın üstün yaratılış sanatı hakkında detaylı bilgiler edinebilmektedir. Allah’ın izniyle internet, ahir zamanı yaşadığımız bu günlerde İslam ahlakının yayılarak kitlelere ulaşmasına vesile olacaktır.
(makale harun yahya)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst