ReLax BaBy
Bayan Üye
Menopoz, şişmanlık ve şeker riskini artırıyor
Gürkaş, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık, şeker hastalığı ile böbrek iltihabının gut hastalığına yol açabildiğini, kadınlarda menopozdan sonra hastalığın görülme riskinin arttığını söyledi.
Diyarbakır Akdemir Baharat Kuruluşu Herbalisti Cahit Gürkaş, "Gut hastalığı eklemlerde ve bunların çevresinde ürat kristallerinin birikmesi sonucu gelişen ve kanda ürik asit fazlalığıyla seyreden tekrarlayıcı eklem iltihaplarına neden olan metabolizma bozukluğu hastalığıdır" dedi.
Gürkaş, konu ile ilgili yaptığı açıklamada," Kanda fazla miktarda bulunan ürik asit sodyumla birleşip ürat oluşturmaktadır. Buda kristaller biçiminde eklemlere, kemiklere, deri altına böbreklere ve eklem çevresindeki dokularda birikerek iltihabın oluşmasına neden olur. Gut hastalığına sebep olan faktörlerin başında sigara ve alkol kullanımı gelmektedir. Diğer etki eden faktörler ise şişmanlık ve şeker hastalığıdır. Ayrıca böbrek iltihabı olanlar ve kadınlarda menopoz sonrası bu hastalığın oluşma riski yüksektir" ifadelerini kullandı.
Hastalığın önlenmesinde beslenmenin önemine dikkat çeken Gürkaş, "Deniz ürünleri ve hayvansal gıda ve yağlardan uzak durmak, tansiyon ve kolesterolü normal sınırları içinde tutmak, ideal kiloda olmak ve diyet yapmak, günde 3 litre kadar su tüketmek gerekiyor. İçilen bol su idrar yapımını artırarak böbreklerin hasar görmesini engeller. Acılı, tuzlu, sirkeli ve şekerli yiyecekler terk edilmelidir. Dana, koyun ve kuzu eti yenmemeli, diğer etlerle yağlı ve nişastalı yiyecekler mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Şeker yerine bal kullanılabilir. Az patates, yağsız beyaz peynir, yağsız süt, yoğurt, enginar, havuç, kereviz, kiraz, lahana, fasulye, zeytin, maydanoz, armut, çilek, erik, kara turp, domates, ve pırasa yenilebilir. Ayrıca mümkün olduğu kadar çok limon suyu içilmelidir" şeklinde konuştu.
Gürkaş, gut hastalığının tedavisinde yardımcı olacak bitkilerin ise andız kökü, sarı yoğurt otu, kırmızı kantaron, çıban otu, lavanta çiçeği, ısırgan otu, civan perçemi ve hayıt tohumu, biberiye, peygamber çiçeği, şakayık kökü, havlıcan, papatya, geven otu olduğunu söyledi. "Bu bitkilerden bir veya birkaçını bir uzmana danışarak kullanmak mümkün olmakla beraber tedavide olumlu sonuç alınmaktadır" diyen Gürkaş, gut hastalığının tedavisinde etkili olan kürlerden birinin tarifini vererek şöyle konuştu:
"Koyun otu (1 yemek kaşığı), yapışkan otu (1 tatlı kaşığı) ve sarı yoğurt otu (1 tatlı kaşığı) 3 su bardağı kaynar suya ilave edilir. 1 kaynar getirildikten sonra ılımaya bırakılıp 1 tatlı kaşığı bal ile tatlandırılarak yemeklerden önce 1 bardak içilir. Bu uygulamaya 1 ay devam edilir. 1 hafta ara verilir. Sonra 1 ay daha devam edilir. Bu kür oldukça başarılı sonuç vermektedir."
:2:
Gürkaş, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık, şeker hastalığı ile böbrek iltihabının gut hastalığına yol açabildiğini, kadınlarda menopozdan sonra hastalığın görülme riskinin arttığını söyledi.
Diyarbakır Akdemir Baharat Kuruluşu Herbalisti Cahit Gürkaş, "Gut hastalığı eklemlerde ve bunların çevresinde ürat kristallerinin birikmesi sonucu gelişen ve kanda ürik asit fazlalığıyla seyreden tekrarlayıcı eklem iltihaplarına neden olan metabolizma bozukluğu hastalığıdır" dedi.
Gürkaş, konu ile ilgili yaptığı açıklamada," Kanda fazla miktarda bulunan ürik asit sodyumla birleşip ürat oluşturmaktadır. Buda kristaller biçiminde eklemlere, kemiklere, deri altına böbreklere ve eklem çevresindeki dokularda birikerek iltihabın oluşmasına neden olur. Gut hastalığına sebep olan faktörlerin başında sigara ve alkol kullanımı gelmektedir. Diğer etki eden faktörler ise şişmanlık ve şeker hastalığıdır. Ayrıca böbrek iltihabı olanlar ve kadınlarda menopoz sonrası bu hastalığın oluşma riski yüksektir" ifadelerini kullandı.
Hastalığın önlenmesinde beslenmenin önemine dikkat çeken Gürkaş, "Deniz ürünleri ve hayvansal gıda ve yağlardan uzak durmak, tansiyon ve kolesterolü normal sınırları içinde tutmak, ideal kiloda olmak ve diyet yapmak, günde 3 litre kadar su tüketmek gerekiyor. İçilen bol su idrar yapımını artırarak böbreklerin hasar görmesini engeller. Acılı, tuzlu, sirkeli ve şekerli yiyecekler terk edilmelidir. Dana, koyun ve kuzu eti yenmemeli, diğer etlerle yağlı ve nişastalı yiyecekler mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Şeker yerine bal kullanılabilir. Az patates, yağsız beyaz peynir, yağsız süt, yoğurt, enginar, havuç, kereviz, kiraz, lahana, fasulye, zeytin, maydanoz, armut, çilek, erik, kara turp, domates, ve pırasa yenilebilir. Ayrıca mümkün olduğu kadar çok limon suyu içilmelidir" şeklinde konuştu.
Gürkaş, gut hastalığının tedavisinde yardımcı olacak bitkilerin ise andız kökü, sarı yoğurt otu, kırmızı kantaron, çıban otu, lavanta çiçeği, ısırgan otu, civan perçemi ve hayıt tohumu, biberiye, peygamber çiçeği, şakayık kökü, havlıcan, papatya, geven otu olduğunu söyledi. "Bu bitkilerden bir veya birkaçını bir uzmana danışarak kullanmak mümkün olmakla beraber tedavide olumlu sonuç alınmaktadır" diyen Gürkaş, gut hastalığının tedavisinde etkili olan kürlerden birinin tarifini vererek şöyle konuştu:
"Koyun otu (1 yemek kaşığı), yapışkan otu (1 tatlı kaşığı) ve sarı yoğurt otu (1 tatlı kaşığı) 3 su bardağı kaynar suya ilave edilir. 1 kaynar getirildikten sonra ılımaya bırakılıp 1 tatlı kaşığı bal ile tatlandırılarak yemeklerden önce 1 bardak içilir. Bu uygulamaya 1 ay devam edilir. 1 hafta ara verilir. Sonra 1 ay daha devam edilir. Bu kür oldukça başarılı sonuç vermektedir."
:2: