Meme Kanseri Adayı Mısınız ? (ÖNEMLİ)

Bayan Taruz

Bayan Üye
Dünyada her sekiz kadından birinin sorunu meme kanseri. Tablo ürkütücü gibi görünse de meme kanseri erken teşhis ve tedavi sayesinde iyileşebilen bir kanser türü. Meme kanserine aday olup olmadığınızı öğrenmeniz için Formsante dergisinin hazırladığı testi mutlaka çözmenizi öneriyoruz.
Meme kanseri pek çok ülkede kadınların en çok korktuğu sağlık sorunlarından. Dünyada her 8 kadından biri yaşamlarının herhangi bir döneminde meme kanserine yakalanıyor. Her 3 dakikada 1 kadına meme kanseri tanısı konuyor. Her 11 dakikada 1 kadın ise meme kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Türkiye’de güvenilir bir istatistik henüz bulunmasa da her yıl 30 bin kadının meme kanserine yakalandığı düşünülüyor. Dünyada meme kanserine yakalanan kadınların sayısı da gün geçtikçe artıyor.

Ancaaak... Erken tanı ve tıp dünyasındaki gelişmeler sayesinde meme kanserinin oluşturduğu sorunlar günümüzde büyük oranda çözülebiliyor. Bu sayede ölüm oranı azalıyor hastanın yaşam süresi ve kalitesi önemli ölçüde artırılabiliyor. Erken teşhis için bilinen en etkili çözüm risk durumunuza göre belirlenen muayene ve tetkik protokollerine özen göstermeniz. İşte bu noktada meme kanserine yakalanma riskinizin ne olduğunu bilmeniz çok önemli. Meme kanserine yakalanma riskinizin ne olduğu konusunda fikir sahibi misiniz? Yanıtınız ‘Hayır’ ise teste buyrun...

Meme muayenesi nasıl yapılıyor

Muayene için en rahat ortam yatak. Bunun için sırtüstü uzanın. Muayene edeceğiniz bölgedeki omuz altına küçük bir yastık veya katlanmış bir havlu yerleştirin. Aynı tarafta yer alan kolunuzu başınızın üstüne koyun.

Diğer elinizin 3 orta parmağının yastık bölümleriyle memenizde dairesel hareketler çizerek muayeneye başlayın. Şimdi kolunuzu yana yerleştirin diğer elinizle koltukaltı bölgenizi muayene edin. Son olarak diğer elinizin baş ve işaret parmakları arasında meme başını sıkarak akıntı olup olmadığını kontrol edin.

Aynı işlemi diğer memenizde tekrarlayın. Muayene ettiğiniz bölgelerde dolgunluk kitle veya meme başında akıntı gibi değişiklikler fark ettiğinizde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurun.



1. İlk adetinizi kaç yaşında gördünüz?

a- 7-11 yaş arası

b- 12-13 yaş arası

c- 13 yaşından sonra

2. İlk doğumunuzu kaç yaşında yaptınız?

a- Hiç doğum yapmadım.

b- 30 yaşından sonra yaptım.

c- 30 yaşından önce yaptım.

3. Kendi kendine meme muayenesinden haberiniz var mı?

a- Hayır o da ne?

b- Evet var ama ben yıllık meme muayenesini yeterli buluyorum.

c- Şikayetim olmasa da her ay kendi kendime meme muayenesi yapar yıllık düzenli olarak meme muayenesinden geçerim.

4. Ailenizde meme kanseri öyküsü var mı?

a- Evet yumurtalık ve/veya kalın bağırsak ve/veya meme kanseri olan birden fazla birinci derece akrabam var.

b- Evet ancak birinci derece akraba değiller daha uzaklar.

c- Bu üç kanser türünden hiçbiri ailemde yok.

5. Herhangi bir nedenle meme biyopsisi yapıldı mı?

a- Evet biyopside ileride kansere yol açabilecek lezyon saptandı.

b- Evet ancak biyopsiden sonra yalnızca ‘daha düzenli’ kontrol edilmem gerektiği söylendi.

c- Hayır hiç yapılma gereği duyulmadı.

6. Doğum kontrol hapı kullandınız mı?

a- Evet 10 seneden daha uzun süre kullandım.

b- 5-10 sene arası kullandım.

c- 5 seneden az kullandım / hiç kullanmadım.

7. Alkol tüketiyor musunuz?

a- Evet haftada iki kereden fazla alkol alıyorum.

b- Ender olarak kullanırım.

c- Hiç içmem.

8. Egzersizle aranız nasıl?

a- Hayatımda egzersizin hiç yeri yok.

b- Fırsat buldukça yaparım.

c- Düzenli egzersiz yaparım.

9. Sık sık radyasyona maruz kalıyor musunuz?

a- Evet işim gereği oldukça sık.

b- Zaman zaman radyasyona maruz kalıyorum.

c- Bu konuda çok hassasım radyasyondan mümkün olduğunca kaçınıyorum.

SONUÇLAR

A’lar çoğunluktaysa

Yüksek riskli gruptasınız: Yüksek riskli grupta yer alan biri olarak yaşam alışkanlıklarınızı bir an önce gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Hiçbir yakınmanız olmasa bile her ay kendi kendinize meme kontrolünü de yapın. Meme muayenesi için en uygun dönem adet kanamasının bitiminden sonraki 5 -7. günler. Bunun nedeni ise diğer dönemlerde hormonların etkisiyle meme dokusunun yoğunluğunun artması nedeniyle yanıltıcı sonuçların ortaya çıkabilmesi.

B’ler çoğunluktaysa

Orta riskli gruptasınız: Dikkatli olun çünkü orta riskli gruptasınız. Yaşam alışkanlıklarınızı değiştirerek bu riski minimum seviyeye indirebilirsiniz. Yapmanız gereken ilk şey ideal kilonuzu korumak olmalı. Çünkü kilo alımı meme kanseri riskini artıran önemli bir faktör. Günde en az 3 öğün yemek yiyin ve en az 5 porsiyon sebze ile meyve tüketin. Hamur işleri tatlılar ve kızartmalardan uzak durun yemeklerinizde sıvı yağ kullanın. Düzenli olarak spor yapmaya da özen gösterin. Spor kilo kontrolünü sağlıyor bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor ve hücrelerinin kontrolsüzce çoğalmasından sorumlu olan östrojen düzeyinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Östrojen düzeyinin yükselmesini sağlayan alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltın ve sağlığınızı olumsuz yönde etkileyen sigarayı da mutlaka bırakın. Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da aylık meme kontrolünüzü ihmal etmemek olmalı.

C’ler çoğunluktaysa

Düşük riskli gruptasınız: Sizi tebrik ediyoruz! Sağlıklı yaşam alışkanlıklarınız sayesinde meme kanserine yakalanma riskiniz oldukça düşük. Ancak kadın olmak ve ilerleyen yaş da başlı başına bir risk faktörü. Dolayısıyla risk düzeyiniz ne kadar düşük olursa olsun her ay meme kontrolünüzü yapmaya siz de özen gösterin.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst