Maymunlar Cehennemi Dosyası

ashli

Bayan Üye
Maymunlar Cehennemi

Orjinal serinin ilki ve en iyisi, hatta belki de sinema tarihinin en iyi 10 bilim-kurgu filminden biri. Albay George Taylor’un (Karizmasını konuşturan Charlton Heston) başını çektiği bir astronot ekibi, donmuş halde yüz yıllarca uzayda sürüldükten sonra esrarengiz bir gezegene çakılırlar. İlk başta ıssız görünen gezegen, aslında konuşan akıllı maymunların dilsiz hayvanımsı insanları kontrol ettiği bir kabustur. Maymunlar tarafından yakalanan George’un tek amacı Dünya’ya dönmenin bir yolunu bulmaktır.

Filmin zamanında görülmemiş, şimdi ise halen etkileyici olan maymun makyajları, usta yönetmen Franklin J. Schaffner’ın hikayenin gizemlerini fazla aceleye gelmeden önümüze serdiği muazzam temposu ve kendimizi üstün bir yaşam türü ilan edip doğaya ve hayvanlara yaptığımız zulmü, fablımsı bir alegori ile inceleyen temaları ile hakiki bir bilim-kurgu klasiği olarak yerini hak ettiği kesin.

Öte yandan filmin finali Alacakaranlık Kuşağı'na (The Twilight Zone)’na taş çıkaracak cinsten. Kimbilir belki de bunda Alacakaranlık Kuşağı yaratıcısı Rod Serling’in, Maymunlar Cehennemi'nin senaristlerinden biri olmasınının da etkisi olmuş olabilir...

Maymunlar Cehenneminin Altında

19787914.jpg


Orjinal beşlinin ilk devam filmi olan , serinin senaryo ve kalite bakımından en büyük geri adımlarından biri. Maymunlar Cehennemi (Planet of the Apes)’in kocaman başarısından sonra devam filminde oynamaya zorlandırılan Charlton Heston, yapımcıları Taylor karakterinin filmde çok kısa görünmesine ve hazin bir sona erişmesine zorlamış.

Bu yüzden film, daha bir B-karakteri izlenimi veren astronot John Brent’in (James Franciscus) Maymunlar Gezegeni’ni yeniden keşfetmesi ve üstüne üstlük yer altında gizlenen radyoaktif telepatik insanlarla karşılaşması etrafında kurulu. Kel radyoaktif insanlar, serinin en 'istenmeden gülünesi' sahnelerini yaratıyor. Film, her ne kadar bu garip topluluğun bir nükleer rokete tapmaları ile zamanın soğuk savaş korkularını incelemeye çalışsa da, tembel senaryosu ve seriye ismini veren maymunlarla pek de alakası olmaması yüzünden bayat bir tat yaratıyor seyircide.

Maymunlar Cehenneminden Kaçış

19787925.jpg


[Maymunlar Cehenneminden Kaçış (Escape from The Planet of The Apes)]

Üçüncü bölüm ile serinin ünlü zaman yolcuğu temaları ve doğruyu söylemek gerekirse karmaşıklıkları başlıyor. İkinci bölümün sonunda gezegenlerinin yokolmasından son anda kaçan akıllı konuşan maymunlar Cornelius (Roddy McDowall) ve Zira (Kim Hunter) kendilerini günümüz dünyasında (filmin yapım tarihine göre 1971 yılı) bulurlar.

Cornelius ve Zira, başlangıçta asrın buluşu olarak, insanlar tarafından büyük ilgi görür ve lüks bir hayat ile karşılanır. Fakat politikacılar, insanlığın olası geleceğini temsil eden bu canayakın ve bir o kadar da dahi olan şempanzeleri, bir tehdit olarak görmeye başlayarak, onları yok etmeye karar verirler.

(Escape from the Planet of the Apes) ile Maymunlar Cehennemi (Planet of the Apes) serisi, post-apokaliptik gelecek ve nükleer korkunun yanında arketip bilim-kurgu temalarına zaman yolculuğu paradokslarını ekliyor ve mekan ile senaryo bakımından daha değişik, daha ferah bir hikaye sunuyor.

Cornelius ve Zira zamanda geri gelerek Maymunlar Gezegeni’nin geleceğini değiştirmişlermidir, yoksa tam tersi Maymunlar Cehennemi’ni yaratmışlarmıdır? Filmin final karesi seyirciyi bu konuda oldukça düşündürtüyor...

Maymunlar Cehenneminde İsyan

19787964.jpg


Maymunlar Cehenneminde İsyan (Conquest of the Planet of the Apes)

Orjinal serinin dördüncü bölümü, Yıldız Savaşları (Star Wars) sagası ile popülerleşen 'prequel' yaklaşımını deneyen aklıma gelen ilk filmlerden biri. Serinin en başarılı devam filmi olduğunu düşündüğüm Maymunlar Cehenneminde İsyan (Conquest of the Planet of the Apes), Cornelius ve Zira’nın oğlu şempanze Ceaser’ın (Maymunlar Cehennemi’nin vazgeçilmez maymunu Roddy McDowall) insanların evcil hayvanları ve köleleri olarak zulmü altında yaşayan maymunların liderine dönüşmesini anlatıyor.

Ceaser’ın liderliğinde oluşan devrim, hem Maymunlar Cehennemi’nin başlangıcını gösteriyor, hem de çaktırmadan filmin vizyona girdiği tarihe oranla yakın zamanda oluşmuş, Amerika’nın eşit hak savaşları dönemine göndermede bulunuyor.

Filmin ırkçılık üzerine getirdiği paralel, Ceaser’ın kendisini kurtarmakta olan siyahi bir karakter ile Afrika-Amerikalı’ların tarihi ve Maymunların zulmünü bağdaştırdığı diyalogda yaşam buluyor.

Maymunlar Cehennemi İçin Savaş

19788004.jpg


Maymunlar Cehennemi İçin Savaş (Battle for the Planet of the Apes)

Orjinal beşlinin son filmi olan aynı zamanda kanımca serinin en başarısız ve gereksiz bölümü. Maymunların dünyayı ele geçirmesi ile biten Maymunlar Cehenneminde İsyan (Conquest of the Planet of the Apes), Maymunlar Cehennemi (Planet of the Apes) çemberini muazzam bir biçimde bitirip seyirciyi ilk filmin dünyası ile bağdaştırıyordu.

Dördüncü bölümden on yıl sonra geçen Maymunlar Cehennemi İçin Savaş’ta maymunların başı Ceaser, köle insanlar ve maymunların daha eşit yaşamalarını ister, fakat bu konuda ciddi mücadelelerle karşılaşır.

Ağır temposu ve yalapşap senaryosu ile tekleyen film, ayrıca serinin en bayat elementi olan radyoaktif telepatik insanları ikinci bölümden beri ilk defa geri getirerek büyük hata yapıyor. Bir de insanlar ve maymunların barış içinde yaşadığı alternatif bir gerçeklik yaratması da serinin bütünlülüğünü bozuyor.

Maymunlar Cehennemi (2001)

19788010.jpg


Tim Burton yönetimindeki bu yüksek bütçeli blockbuster yeniden çekimi, her ne kadar ilk klasiği çekimi çekimine tekrarlamaktansa kendini orjinal filmden olabildiğince uzaklaştırmaya uğraşıp, kendi ayaklarında durmaya çalışsa da yavan bir özel efekt egzersizi olmaktan ileriye gidemiyor.

Pierre Boulle’nin romanına daha yakın bir adaptasyon oluşturan bu yeniden çekimde Maymunların Gezegeni bu sefer gerçekten dünya yerine başka bir gezegende oluşuyor. Tabi bu durum, senaryonun sırf ilk filmi taklit etmek amacıyla finale yalapşap bir sürpriz son sıkıştırmayacağı anlamına gelmiyor.

Burton’un yeniden çekiminin bir diğer problemi Charlton Heston rolünün robotik bir performans sergileyen Mark Wahlberg’e verilmesi. Wahlberg, sanki silah zoruyla bir aksiyon yıldızı olmuş gibi Maymunlar Cehennemi (Planet of the Apes)'nde.

Maymunlar Cehennemi: Başlangıç

Son zamanlarda, özellikle son Batman (Batman Begins) serisinin başarısı ile popüler olmuş, bilinen bir seriyi sil baştan yeniden yapılandıran “Reboot” furyası Maymunlar Cehennemi (Planet of the Apes)’i de sardı.

İlginçtir ki başarısız Tim Burton yeniden çekiminin aksine Maymunlar Cehennemi: Başlangıç (Rise of the Planet of the Apes), orjinal serinin ilk filmi yerine maymun ayaklanmasını anlatan dördüncü filmin bir çeşit yeniden çekimi. Maymunlar Cehennemi’nin ilk adımlarını anlatacak filmin yapımcıları Maymunlar Cehennemi: Başlangıç'ın yepyeni bir Maymunlar Cehennemi serisini başlatacağını umuyorlar.

Görünüşe göre seyirci olarak 43 yıl sonra bile, süper akıllı maymunlarla işimiz henüz bitmedi.

Televizyonda Maymunlar Cehennemi

Maymunlar Cehennemi (Planet of the Apes)

Maymunlar Cehennemi (Planet of The Apes) Televizyon Dizisi (1974):

Serinin başarısının ardından çekilen dizi, sadece bir sezon ekranlarda kalabilmiş. Charlton Heston’lu orjinal Maymunlar Cehennemi (Planet of the Apes) atmosferine geri dönen dizinin, filmler ile olan en büyük farkı bu sefer insanların da konuşabiliyor olması. Belki de Tim Burton’un yeniden çekimi buradan ilham aldı.

Return to The Planet of the Apes Çizgi Dizi (1975):

Gerçek oyunculu televizyon dizisi gibi bu çizgi dizi de, sadece bir sezon boyunca dayanabilmiş. Dizinin Maymunlar Cehennemi dünyasının geri kalanı ile olan en büyük farkı ise, maymunların Pierre Boulle’nin orjinal romanında olduğu gibi televizyon ve radyo benzeri teknolojik cihazlara sahip olması....

Kaynak: beyazperde.com

 
---> Maymunlar Cehennemi Dosyası

Maymunlar Cehennemi (2001),bence bu film harikaydı,gerek kostümler,gerek uyarlama...
 
---> Maymunlar Cehennemi Dosyası

Tekrar tekrar izlerim çok sevdiğim bir filmdi..
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst