Maskeni Kendin Hazırla - Saç Maskesi

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye

Evde yapılan maske ve şampuan adeta güzellik iksiri. Isırgan otu katılan şampuan saç dökülmesini durdururken elma ve adaçayından hazırlayacağınız maske de cildin gençleşmesini sağlıyor

Kadınların ortak hedeflerinden biri zamana karşı meydan okumak. Bu hedefe ulaşmak için cildi çok iyi korumak gerekiyor. Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Yıldırım, evde bitkilerle hazırlanan maskelerin yüzde nasıl etki gösterdiğini şöyle anlatıyor:
''Maskeler, cildi güçlendiriyor. İyileştirici ve güzelleştirici maddeleri cilt emiyor. Bunun doğal sonucu olarak cildin kendini yenilemesine yardımcı oluyor. Maskeler cildi yatıştırıyor, gerginleştiriyor ve kan dolaşımını uyarıyor.'' Dr. Ayşegül Yıldırım, maskelerin nasıl hazırlanması gerektiğini şöye anlatıyor:
Normal ve kuru cilt için elma maskesi: Kabuğu soyulan bir elma ince rendelenir ve 1 yemek kaşığı dolusu ghee (sade yağ) ile iyice karıştırılır. Pamuk yardımıyla yüze uygulandıktan sonra 10 dakika etkilemeye bırakılır.
Yağlı cilt için adaçayı maskesi: Bir yemek kaşığı adaçayı, bir kahve fincanı saf su, bir yemek kaşığı gülsuyu, bir kahve fincanı ılık süt mikserde iyice karıştırılır. Pamuk yardımı ile yüze uygulandıktan sonra 30 dakika etkilemeye bırakılır.
Yağlı cilt için zencefil kompresi: Bir yemek kaşığı dolusu öğütülmüş zencefil bir bardak yağla iyice karıştırılır ve 1-2 saat bekletilir. Bu karışımın emdirildiği temiz gazlı bez parçaları yüze uygulanır ve 20 dakika etkilemeye bırakılır.

Cildi dinlendirmek için limon suyu

Dr. Ayşegül Yıldırım, cildi tazelemek için 20 dakika uygulanmasını önerdiği maskelerin nasıl hazırlanacağını şöyle anlatıyor:
Bal, limon suyu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı iyice karıştırılır.
Limon suyu ve 1 yumurta sarısı iyice karıştırılır.
Sütte pişirilen 1 elma iyice ezilir ve ılıklaşması beklenir. Sonra cilde sürülür.

Kuru saçlara susam yağı
Saç dipleri kaşıntısına ısırgan otu: Bir litre elma sirkesinin dörtte biri kaynama derecesine kadar ısıtılır (Ama kaynatılmaz) ve içine bir avuç dolusu ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı eklenir ve soğuyana kadar demlendikten sonra süzülür. Saçlar durulanırken kafa derisine de masaj yapılır.
Kuru saçlar için şampuan: İki yemek kaşığı dolusu susam yağı, badem yağı veya naturel zeytinyağı yağının içine iki çorba kaşığı nohut unu katılarak hazırlanır. Saçlar yıkanmadan önce masaj yapılır. Sonra, artan yağ ile nohut unu, biraz da sıcak su eklenerek, akışkan bir lapa haline getirilir. Bu lapa ile saçlar iyice yıkanır ve sonunda durulanır. İsteğe göre ısırgan özlü bitkisel bir şampuan da bu karışımdan sonra kullanılabilir.
Tüm saç tipleri için lavanta şampuanı: 100 ml hazır bitkisel şampuana 4 damla lavanta ve 4 damla okaliptüs yağı eklenir ve çalkalanır.
Yağlı saçlar için limon şampuanı: 5 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı yarım litre soğuk suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır. 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu arada, 1 limonun suyu sıkılır. Ayrıca, 2 yumurta sarısı çırpılır. Limon suyu, yumurta sarısı, 5 damla limon yağı ve 1 tatlı kaşığı dolusu hazır bitkisel şampuan, ısırgan otu çayına eklenerek iyice çalkalanır. Saçlar bu şampuanla yıkanır ve iyice durulanır.

Saç dökülmesine ısırgan otu

Dr. Ayşegül Yıldırım, evde hazırlanacak karışımla saç dökülmesinin durdurulacağını belirtiyor: ''İlk haftada saç dökülmesi durur ve tedavinin sonuna doğru yeni saçlar çıkmaya başlar. Daha sonra bu tedavi 3-4 günde bir uygulanırsa saç dökülmesi uzun vadede önlenir. Saçlar esneklik ve parlaklık kazanır.'' Yıldırım, bu karışımın nasıl hazırlanacağını şöyle anlatıyor: ''3-4 hafta boyunca her gün, bir avuç dolusu ince kıyılmış ısırgan otu kökü 8-10 saat boyunca 1-2 litre soğuk suda bekletilir.
Sonra 3-4 avuç ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı eklenir. Kaynama derecesine kadar ısıtılır. 10 dakika boyunca demlenmeye bırakılır ve süzülür. Bu suyla kafa derisi ve saçlar beş dakika boyunca yıkanır ve kafa derisine masaj yapılır. Ama her yıkamadan önce, kafa derisine, İsveç Şurubu ve ısırgan otu tentürü dönüşümlü olarak uygulanır.''

Sivilceli ciltlere özel bakım

Dr. Ayşegül Yıldırım, sivilceli ve iltihaplı ciltler için nasıl losyon hazırlanacağını şöyle anlattı: Bir yemek kaşığı dolusu mayıs papatyası, bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış ayrıkotu kökü, bir yemek kaşığı dolusu öksürükotu yaprağı (veya ebegümeci yaprağı), bir tutam adaçayı, bir yemek kaşığı dolusu aynı safa çiçek yaprağı, bir su bardağı saf suyla birlikte bir cam kavanoza koyulur ve ağzı iyice kapatılır.
Arada bir çalkalanarak 3-4 gün bekletildikten sonra, dört kat tülbentten geçirilerek süzülür. Elde edilen losyon, koyu renkli temiz bir şişeye aktarılır. Her kullanımdan önce iyice çalkalanır. Günde iki kez cilt temizliği bu karışımla yapılır.

Ellere bitki banyosu

Tırnakların güçlenmesi ve ellerin bakımı için özel reçeteler:
Eterli yağ el banyosu: 3 damla lavanta yağı, 2 damla bergamot yağı, 10 damla bademyağı, 1 tatlı kaşığı dolusu gliserinle karıştırılır. Sıcak suya eklenerek tekrar iyice karıştırılır. Eller 20 dakika süreyle banyoda tutulur. Sonra eller dikkatlice ovuşturularak kalan yağ deriye yedirilir.
Zeytinyağı el banyosu: 1 su bardağı dolusu zeytinyağı, benmari yöntemiyle hafifçe ısıtılır ve içine 15-20 damla limon suyu eklenip iyice çalkalanır. Eller bu yağın içinde 5-10 dakika bekletilir.
Jojoba-pirinç unu kompresi: 1 yemek kaşığı dolusu pirinç unu biraz sütle bulamaç haline getirilir. 1 yemek kaşığı dolusu jojoba yağı (veya gliserin) elin üstüne yayılır ve üstüne pirinç bulamacı yatırılır. 10 dakika etkilemeye bırakıldıktan sonra eller ılık suyla yıkanır.
Rezene el banyosu: 8 yemek kaşığı dolusu rezene tohumu havanda hafifçe ezildikten sonra, 2 su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Her tür yıkamadan sonr, eller bu bitki çayının içinde 2-3 dakika bekletilir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst