Silencio
Kayıtlı Üye
Marvel Comics, ABD'li çizgi roman yayımcısı şirkettir. Yayınlamış olduğu çizgi romanlar arasında Fantastik Dörtlü, Örümcek Adam, Hulk, Demir Adam,Thor, Daredevil, Kaptan America, serileri vardır.
1960'lı yıllardan bu yana DC Comics'in yanında ABD'nin en büyük iki çizgiroman şirketinden biri olma özelliğini sürdürmüştür.
31 ağustos 2009 tarihinde The Walt Disney Company tarafından 4.000.000.000 $'a satın alındığı duyurulmuştur.
Tarihi
Timely Comics Dönemi
Aralık 1939da Timely Comics adı altında kuruldu. Şirketin kurucusu yayıncı Martin Goodman genel çizgiroman akımının aksine süper kahraman öyküleri yayınlamak istiyordu. Çizgiroman tarihinde altın çağ olarak adlandırılan dönem Supermanin evsahipliğini yaptığı Action Comics (Macera Çizgiromanı) dizisi ile başlar. Superman karakteri ile büyük başarı sağlayan National Comics isimli yayınevi (daha sonra adını DC Comics olarak değiştirecektir) başarısını 1939 yayına soktuğu bir diğer süper kahraman Batman ile devam ettirir. 1939 yılında Timely Comics ilk süper kahraman dizisi olan Namoru yayınlar. Namorun özelliği mitolojide sular altında kalan Atlantisten gelmesi ve insanlardan nefret etmesidir. Bir anlamda Namor çizgiroman tarihinin ilk anti-kahramanıdır. Namor ile başlayan atak Human-Torch (Alev Adam) ile devam eder. Bu iki kahraman ayrı öykülerde yer almasına rağmen aralarındaki sürtüşme ve kavgalar onlara belli bir popülerlik sağlar.
Amerikanın II. Dünya Savaşına girmesine Timely evreni de kayıtsız kalmaz. Namor ve Human Torch güçlerini Nazilere karşı kullanmaya başlar. Bunun yanında 30lu yılların çizgiroman anlayışı ile günümüz anlayışı arasında ki en temel fark öykülerde süper kötülere yer olmamasıdır. Kahramanlar ya çılgın bilim adamlarıyla ya da bilidiğimiz suçlular ile karşılaşır. Amerikanın savaşa girişinden altı ay sonra Joe Simon ve Jack Kirby Marvel evreninin en önemli karakterlerinden Kaptan Amerikayı yaratır.(Stan Leenin ilk Marvel macerası Kaptan Amerika için diyalog yazmak olmuştur.)
Savaşın ardında süper kahraman çizgi romanları ilgi çekmemeye başlamış, piyasanın merkezine western, melodram ve en çok korku öykülerine dayalı çizgiromanlar oturmuştu. Bu yıllarda Timely Comicsin yaptığı bir diğer yenilik de adını Atlas Comicse çevirmesidir. Kid Colt ve Two Gun Kid bu dönemin en önemli karakterlerindendir.(İlginç detaylardan bir tanesi zaman atlaması sonucu vahşi batıdan günümüze gelen Two-Gun Kidin İntikamcılara katılmasıdır)
Atlas Comics
Savaş sonrası Amerikan çizgi roman pazarı süper kahraman modasının düşmesini görüldü. Goodman'ın çizgi roman hattı daha büyük bir kısmı onları düştü ve hatta zamanında yayınlamıştı daha türlerinin daha geniş bir genişletilir, korku, Batılıların, mizah, komik hayvan, erkekler macera-dram, dev canavar, suç ve savaş çizgi roman sahip olan ve ormanda kitap, romantizm başlıkları, casusluk ve hatta ortaçağ macera, İncil'den hikayeler ve spor ekledi.
Goodman, Atlas Haberler Şirket, onun sahip kafe-dağıtım şirketinin dünya logosunu kullanmaya başladı, çizgi roman üzerine başka bir şirket, Kable Haberler, Ağustos 1952 konularda onun çizgi roman dağıtmaya devam etti rağmen Kasım 1951-tarihli kapsayacak. Bu dünyanın marka birleşik bir hat Zenith Yayınlara Animirth Comics, 59 kabuk şirketler aracılığıyla aynı yayınevi, personel ve serbest çalışanlar tarafından söndürüldü.
Yerine yenilik daha Atlas, bir süre televizyon ve film-Batılıların ve hakim savaş dramına popüler trendleri takip kanıtlanmış bir yol aldı, drive-in film canavarları başka bir zaman-ve özellikle hatta diğer çizgi roman, AK korku hattı. Atlas başarısız Human Torch (Syd Shores ve çeşitli şekillerde Dick Ayers, sanat), Sub-Mariner (çizilmiş ve en çok okunan haber Bill Everett tarafından yazılmış) ile, geç 1953 ortalarında 1954 süper kahramanları canlandırmaya çalıştı ve Captain America (yazar Stan Lee, sanatçı John Romita Sr).
Çizgi Romanda Gümüş Çağ
1956 yılında DC Comics şasırtıcı bir hamle ile Altın Çağ kahramanlarından Flashı Shadowcase isimli öykü içinde tekrar yayınlamaya başlar. Aynı formülü Hawkman ve Green Lantern için uygulayan ve sıradışı başarı sağlayan DC Comics çizgiromancılıkta gümüş çağı başlatır. Dikkat tekrar süper kahramanların üzerine çekilmiştir.Superman, Batman ,Harika Kadın, Hawkman, Flash, Martian Man ve Aquamani katılımı ile Amerika Adalet Birliği oluşur. Çizgiroman tarihinin ilk süper kahraman ekibini kuran DC 50li yıllara damgasını vurur.
1961 yılında yayınevi sahibi Martin Goodmanın talimatı ile Stan Lee ve Jack Kirby DC nin Adalet Birliğine rakip olacak bir süper kahraman takımı yaratmak için kolları sıvar. Ortaya çıkan eser Fantastik Dörtlüdür. Fantastik Dörtlünün sıradışı başarısı sayesinde Marvel Comics parasal darboğazı aşıp rahat bir nefes alır. Bünyesini Steve Ditko ve Don Heck gibi genç yazar çizerler ile güçlendiren Marvel iki yıl içinde müthiş bir atağa başlar:
Fantastik Dörtlü
Yeşil Dev Hulk, Şimsek tanrısı Thor, Örümcek Adam, İntikamcılar ve X-Men. Bu yayınların başarısı ile Marvel Pazar payını genişletir ve piyasada lider konumuna gelir. Yunan mitolojisinden Herkül de Thor'la beraber Marvel kahramanlarına katılan mitolojik karakterlerdendir.Korku edebiyatından Dracula ve Frankenstein canavarı da Marvel Comics'in serilerine katılmıştır.(Blade karakteri de ilk kez Dracula'nın serisinde görünmüştür.)
Stan Leenin hikâye yazarken izlediği ve daha sonra Marvel Metodu olarak isimlendirilen yolu şu şekildedir. Konuyu kabaca yazarlara özetler ve onlarının yaratıcı özgürlüklerini sergilemesini bekler, çizim ve renklendirme faslı bittikten sonra öykü ve diyaloglar son haline getirilir.Konuşma balonları bu işlemden sonra yazılır.Marvel Metoduna ve Steve Ditko, Jack Kirby gibi başarılı çizelerin varlığına rağmen Marvelın esas sırrı kahramanlarına kişilik ve karakter katmasıdır. Her Marvel kahramanı günlük hayatta rastlayabileceğimiz problemler ile boğuşur.Bu sayede okur eserdeki kahraman ile kendini rahatça özdeşleştirebilir.
Çizgi roman tarihinde Gümüş Çağ olarak adlandırılan dönem Jack Kirbynin Fantastik Dörtlünün 104. sayısının ardından ayrılıp DC Comicse geçmesi ile sona erer. DC için Yeni Tanrılar adı altında bir dizi hazırlayan Jack Kirby daha çok yaratıcı özgürlüğe sahip olmak ve Stan Leenin gölgesinden kurtulmak için bu yolu seçmiştir.Kirbynin ayrılışından kısa bir süre sonra Stan Lee yazarlığı bırakır ve editör koltuğuna oturur. O günden beri basılan her Marvel çizgiromanı "Stan Lee sunar" etiketi taşımaktadır.
1970'li Yıllar
1970li yıllarda özellikle X-Men yazarı Chris Claremont ve Daredevil yazarı Frank Millerın çalışmaları ile Marvel pazarda liderliğini sürdürür.Chric Claremont kapatılması gündemde olan X-Men serisini John Byrne ile beraber zirveye taşır. Yepyeni bir ekip ile okuyucunun karşısına çıkan Claremont daha yazdığı ilk öyküde ekipten bir karakteri öldürmekten çekinmez -hem de sonsuza kadar, bilirsiniz genelde çizgiromanda ölen karakter defalarca dirilir- diğer süper kahraman takımlarının aksine onun yazdığı öykülerde ekip içinde devamlı sürtüşme vardır. "Dark Phoneix Saga", "Days of Future Past" gibi yenilikçi ve en klasik X-men öyküleri hep Claremont zamanında yazılmıştır. Öyle ki kapatılması düşünülen X-Men serisi onlarca başka seriye ev sahipliği yapmıştır.(X-Factor, X-Force, Excalibur, Gen-X gibi ). Hatta son dönem Marvel editörlerinden Bob Harras: Yeni bir çizgiromanı yayına sokmanın en kolay yolu onu X-Men içinden başlatmak demiştir.
Şu an yönetmen koltuğunda oturduğu Sin-City ile kendinden bahsettiren Frank Miller ilk çıkışını Marvel için Daredevilı yazarken yapmıştır. Okuyucuyu ilk şok eden hareketi kör avukatın bir suikastçi Elektraya aşık olması ile başlar. Bir yanda kendi adalet yargıları, bir yanda ise suçlu sevgilisine aşkı arasında kalan Matt Murdock/Daredevilin alt üst olan psikolojisi hiçbir çizgiromanda olmadığı kadar derine inilerek ve de olabildiğince gerçekçi bir şekilde verilmiştir. Bunun yanında standart bir kötü karakter olan Kingpini adeta baştan yaratmıştır. Çizgiroman janrına aykırı olarak mafya ve suç dünyası ilk kez bu kadar gerçekçi olarak bir çizgiromanda yer alır.
1990'lı Yıllar
1960lı yıllarda Steve Ditko, John Buscema gibi dikkat çekici çizerleri bünyasinde toplayan Marvel aynı hamleyi 80lerin sonunda da başarı ile uygular. Jim Lee, Mark Silvestri, Erik Larse, Rob Liefeld ve Todd Mc Farlane çizim teknikleri ile çıtayı üst seviyeye taşırlar. Özellikle Mc Farlane tarafından yeniden düzenlene Örümcek Adam ve unutulmaz düşmanı Venomun maceraları Marvelı satışlarda zirveye fırlatır. Nitekim 90lı yılların başında Gümüş Çağı kapatan olay tekrar yaşanır. Yoğun editör baskısından bunalan bu ekip Marveldan ayrılıp Image Comicsi kurarlar ve sıradışı başarı kazanırlar.
1990lı yıllarda yeni nesil okuyucuların öykülere yabancı kalması ve takip etmekte zorlanmasını yüksek sesle dile getirmesinin ardından Marvel Ultimate serilerini yayına koyar. MTV gençliğine hitap eden-lakin yer yer çok sert politik mesajlar vermekten çekinmeyen- bilgisayar oyunu tadında ve akıcılığında bu seriler ile Marvel yeni nesli de yakalamış olur. Şu günlerde sinema uyarlamaları ile adından çokça bahsettiren şirket her şeye rağmen 60 yıldır yoluna devam ediyor.