Marmara Ünİversİtesİ

-Ediz1912-

Türkiye'nin üç büyükleri; Mustafa,Kemal,ATATÜRK!
Webmaster
Marmara Üniversitesi
(İstanbul)

16.01.1883 ‘ de “Hamidiye Ticaret Mektebi Alisi“ ismi altında Ticaret ve Ziraat Orman ve Maadin nezaretine bağlı olarak Cağaloğlu ‘ nda İstanbul Kız Lisesi ‘ nin arkasında bir evde eğitime başlamış olan kurumumuz 1887‘de ilk mezunlarını (13 kişi) vermiştir . 21 Eylül 1889‘ da Maarif Nezaretine bağlanan okul , 1893 yılında ileride islahi ve tekrar açılışı düşünülmek üzere lagvedilmistir . 15 Ekim 1897 tarihinde yine Maarif Nezaretine bağlı olarak yeniden açılmış ve o günden bu güne kesintisiz olarak eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.1915 yılında yapılan değişiklikle okul iki kademeli (kısmi evvel , kısmi sanı) hale getirilmiştir .
Cumhuriyet döneminin başlamasıyla (1923 – 1924 ders yılı) okul üç kademeli hale getirilmekte (Orta Ticaret Mektebi – Yüksek Ticaret Mektebi ve İstanbul Ulumu Aliye-i Ticarriye Mektebi) ve İktisat vekaletine bağlanmaktadır . 1924 – 1925 ders yılından itibaren de muhtelif (kız – erkek – karma) eğitime başlamıştır . 15.02.1932 ‘ de belirtilen üç kademe küçük ticaret mektebi (1934 – 1935 yılından sonra adi Orta Ticaret Mektebi olmuştur) Ticaret Lisesi ve Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi seklinde yeniden düzenlenmiş ve Maarif Vekaletine yeniden bağlanmış bulunmaktadır.Kurumumuz 1959 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi haline dönüşmüş , 1982 yılında da Marmara Üniversitesi olarak Üniversiteler kurumları arasında yer almıştır.
marmara5marmaraarauun.jpg
Marmara Üniversitesi ‘ nin bugünkü temel karakteristiği 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası ‘ nda öngörülen amaç ve ana ilkelere uygun olarak Ulu Önder ‘ in öngördüğü , çağdaşlaşma öncüleri arasına katılmış, demokrat , eşitlikçi ve dinamik bir yükseköğretim kurumu düzeyine ulaşmasıdır . 20.07.1982 ‘ de 20 profesör , 31 doçent , 32 yardımcı doçent olmak üzere toplam 83 öğretim üyesi , 197 öğretim görevlisi ve yardımcısı , 280 öğretim elemanı ile ise başlanmış , 1.10.1998 ‘ de 369 profesör , 276 doçent , 397 yardımcı doçent olmak üzere 1042 öğretim üyesine ve 1497 ‘ si öğretim görevlisi ve yardımcısı olmak üzere 2539 öğretim elemanına çıkılmıştır . Artış on kattır . 1982 – 1983 yılında 12 bin olan öğrenci mevcudumuz bugün örgün , ikinci , önlisans , lisans ve lisansüstü olmak üzere 51024 ‘ tür . Bu gelişmeler sonucu , toplamda Marmara Üniversitesi öğrenci sayısında İstanbul ve Gazi ‘ den sonra üçüncü , öğretim elemanı sayısında da besinci sıradadır . 1998 – 1999 eğitim - öğretim yılında 8755 öğrenci kaydetmiş bulunuyoruz.Marmara Üniversitesi , 1982 - 1983 eğitim öğretim yılında dokuz fakülte , bir yüksekokul , bir enstitü ile eğitim ve öğretime baslamıştır . Bugün fakülte sayısı on dörde,yüksekokul sayısı dokuza,enstitü sayısı da on bire yükselmiştir. Önlisans , lisans program sayısı 136 ‘ dır.
Yerleske:

marmara3unii.jpg
Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası, Sultanahmet Meydanının Güney Batısında bulunmaktadır.
İktisadi ve İdari Bilimler, Dişhekimliği, İletişim Fakültesi ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü İstanbul’un Avrupa Yakasında; Atatürk Eğitim, Fen-Edebiyat, Eczacılık, Güzel Sanatlar, Hukuk, İlahiyat, Teknik Eğitim, Tıp ve Mühendislik Fakülteleri, Beden Eğitimi ve Spor, İlahiyat Meslek, Sağlık Hizmetleri, Haydarpaşa Sağlık Hizmetleri, Teknik Bilimler Meslek, Hemşirelik ve Zeynep Kamil Sağlık, Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulları; Fen Bilimleri, Avrupa Topluluğu, Bankacılık ve Sigortacılık, Sağlık Bilimleri, Türkiyat Araştırma, Gastroenteroloji, Nörolojik Bilimler, Güzel Sanatlar, Eğitim Bilimleri ve Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Enstitüleri de Anadolu yakasında bulunmaktadır.
Üniversitemizin yukarıda sayılan Yükseköğretim Kurumları ve diğer bağlı birimleri ile İstanbul’un iki yakasında 13 yerleşim alanına fiziki dağılımı bulunmaktadır. Bu dağılımın Anadolu yakasında Fikirtepe, Haydarpaşa, Anadoluhisarı üçgeninde bütünleştirilmesi çalışmalarına devam edilmektedir.
Adres:Marmara Üniversitesi, Göztepe Kampüsü 34722 Göztepe / İSTANBUL
Telefon:0 216 338 25 37 -0 216 338 02 27 -0 216 336 57 95

______________________________FAKÜLTELER_________________________________

Atatürk Eğitim Fakültesi:

41 sayılı K.H.K. ile Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Atatürk Yüksek Öğretmen Okulu,Anadoluhisarı Gençlik ve Spor Akademisi ve İstanbul Yabancı Diller Yüksekokulu’nu birleştirerek, fakülteye dönüştürülmesiyle kurulmuş,Üniversitemize bağlanmıştır.Kökü 1848’lere kadar uzanan Fakültemiz, bugünkü yapısı ile 20 Temmuz 1992’de kuruldu.
Fakülte, başlangıçta bünyesindeki Eğitim Yüksek Okulu ve 8 bölümü ile hizmete başladı. Eğitim Yüksek Okulu, 03.07.1982 tarih ve 3837 Sayılı kanunla Okul Öncesi Eğitimi ve Sınıf Öğretmenliği bölümleri haline getirildi. 1982 yılından önce Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Anadolu Hisarı Gençlik ve Spor Akademisi iken fakültemizin Beden eğitimi ve Spor Bölümü haline getirilen birim, 1993 yılında Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu adıyla doğrudan rektörlüğe bağlandı.
İlköğretim,Türkçe Eğitimi,Yabancı Diller(İngiliz dili,alman dili,Fransız dili) eğitimi,Güzel Sanatlar Eğitimi,Bilgisayar ve Öğr. Tek. Eğitimi,Eğitim Bilimleri,Orta Öğr. Fen ve mat. Al. Eğitimi,Orta Öğr. Sos.al eğitimi,Özel Eğitim bölümleri bulunmaktadır.
Posta adresi: Göztepe Kampüsü 81040 Kadıköy / İSTANBUL
TEL: 0 216 345 90 90 -91-92
FAX: 0 216 338 80 60 -0 216 338 67 55

Dişhekimliği Fakültesi:

marmara2universiitteasa.jpg
Fakültenin çekirdeğini İstanbul Özel Dişhekimliği Yüksek Okulu teşkil eder. Prof.Dr.Kazım İsmail Gürkan’ın müdür olarak görev alması ile l963 Kasım ayında Şişli’deki binasında eğitim-öğretime başlayan bu Yüksekokul’un 1969 yılında öğretim süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarıldı.
1971 yılında özel okulların devletleştirilmesi ile okul İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlandı ve adı Dişhekimliği Yüksek Okulu olarak değişitirildi.1 Mart 1979 tarihinde Fakülte haline dönüştü ve Dekanlığına Prof.Dr.İlhan Çuhadaroğlu seçildi.
Fakülte 20 Temmuz 1982 tarihli 41 Sayılı Kanun Hükmende Kararname ile Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlandı.
Temel Bilimler,Oral Diagnoz ,A.D.Ç. Hast. ve Cerrahi,Protetik Diş Tedavisi,Ortodonti, Periodontoloji,Pedodonti,Diş Hast. ve Tedavisi anabilim dallarını bünyesinde bulundurmaktadır.

Adres:Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Büyük Çiftlik Sok. No:6 Nişantaşı / İstanbul
Telefon: 0212 231 9120 (pbx)
Faks: 0212 246 5247

Eczacılık Fakültesi:

Fakültemizin ilk çekirdeğini Özel İstanbul Eczacılık Yüksekokulu oluşturur. Bu yüksekokulun açılışı Milli Eğitim Bakanlığına yapılan başvuru sonucu 09.11.1963 tarihinde gerçekleşmiştir. Eğitime ilk olarak Şişli’de bir binada Diş Hekimliği Yüksekokulu ile birlikte başlanmıştır. Yüksekokul, 1965 yılında Nişantaşı Büyük Çiftlik sokaktaki binamıza taşınarak eğitim - öğretim faaliyetlerine burada devam edilmiş ve ilk mezunlar 1966 yılında verilmiştir.
Türkiye’de özel yüksek öğretim döneminin sona ermesinden sonra, 09.07.1971 tarihinde çıkan bir kararla İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne (İİTİA) bağlı Eczacılık Yüksekokulu kurulmuştur. İİTİA içinde 1979 yılı başlarında fakülteler şeklinde yeniden yapılanmaya gidilerek bir Eczacılık Bilimleri Fakültesi oluşturulmuştur. Son olarak 20.07.1982 tarihinde 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulan Marmara Üniversitesi’ne bağlanan İİTİA Eczacılık Yüksekokulu, bu tarihten sonra Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi adını almıştır. Nişantaşındaki binamızda 1992 yılına kadar hizmet veren Fakültemiz, pek çok hatırayı burada bırakarak Üniversitemizin Haydarpaşa Yerleşkesindeki tarihi binaya taşınmıştır.

Fakültemiz İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan Haydarpaşa semtinde hizmet vermektedir. Avrupa yakasından şehir hatları vapurları veya deniz otobüsleri kullanılarak, Kadıköy ve Üsküdar’dan İ.E.T.T. otobüsleri ve semt dolmuşları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Adres:Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Tıbbiye Cad. No : 49 Haydarpaşa 34668 İstanbul
Tel: 0216 414 29 62-63-65
Fax: 0216 414 29 52

Fen-Edebiyat Fakültesi:

marmara-bedenresim02.jpg
Fen-Edebiyat Fakültesi 20 Temmuz 1982 tahinde 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile Marmara Üniversitesine bağlı olarak kuruldu. Fakültede eğitim-öğretime Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı ve Tarih bölümlerine öğrenci alınarak 8 Kasım 1982 tarihinde başlandı. Sonraki eğitim ve öğretim yıllarında sırasıyla Kimya, Arşivcilik, Fizik, Alman Dili ve Edebiyatı, Biyoloji bölümleri ile son olarak 2001-2002 eğitim öğretim yılında Sosyoloji Bölümü öğretime açıldı. Fakültenin öğretim süresi 4 yıldır.
Fakültemizde 233 Akademik ve 25 İdari Personel çalışmaktadır. Mevcut öğrenci sayısı 1860’dır. Ayırca Atatürk Eğitim Fakültesi’nin 1006 öğrencisinin alan dersleri de yine Fakültemiz tarafından verilmektedir. Bunlarla beraber toplam öğrenci sayısı 2866’ya ulaşmaktadır.

Posta Adresi: Göztepe Kampüsü 81040 Kadıköy- İSTANBUL
Tel: 0 216 345 11 86-0 216 346 45 53 -0 216 347 96 41
Fax: 0 216 347 87 83

Güzel Sanatlar Fakültesi:

Kurum 1957 yılında, Bauhaus ekolünü izleyerek “Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu” adıyla kurulmuştur. Önde gelen amaç, işlevsel sanat yapıtları da üretebilecek çok yönlü sanatçılar, tasarımcılar yetiştirmektir. Okul; Dekoratif Resim. Grafik Sanatları, Seramik Sanatları, Tekstil Sanatları, Mobilya ve İç Mimarlık adlı beş bölümle öğretime başlamıştır. Bauhaus Okulu ilkeleri doğrultusunda hazırlanmış olan programlar zaman içinde bu ilkeleri koruyarak, gelişen koşullara uymayı başarmıştır. Almanya ve Türkiye’ den seçilen öğretim elemanlarıyla kuruluştaki çekirdek kadrosunu oluşturmuş olan Okul, 1960-61 döneminde ilk mezunlarını vermiştir.
1966 yılına kadar 2+2 yıl olarak biçimlenmiş olan eğitim bu yıldan itibaren dört yıllık yüksek öğretim programına dönüşmüştür.Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, 20 Temmuz 1982 tarihli 41. Sayılı Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmündeki Kararname’nin 14. Maddesi uyarınca , Güzel Sanatlar Fakültesi adı ile Marmara Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 1986 yılından itibaren Fakülte’de Sinema–TV , Endüstri Ürünleri Tasarımı, Heykel, Geleneksel Türk El Sanatları, Fotoğraf ve Temel Eğitim Bölümleri açılmıştır. Bu bölümler dışında 1988 yılında “Geleneksel Türk El Sanatları ve Tasarım Araştırma Geliştirme Merkezi”, 1993 yılında “Grafoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi” kurulmuştur.
2001-2002 öğretim yılında İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfının açıldığı Kurumda aynı yıl Kredili sisteme geçilmiş ve 2002-2003 öğretim yılında yürürlüğe girecek olan ECTS sistemi çalışmaları tamamlanmıştır. Çift ana dal ve ana dal yan dal programları da aynı yıl başlayacaktır.
Kurum, kuruluş aşamasından günümüze taşıdığı özgün yapısı ve birikimleri ile Türkiye’deki güzel sanatlar eğitiminde önemli bir merkez olma özelliğini sürdürmektedir.

Resim,Grafik Sanatlar,Reklam Sanat,Yayın Grafiği Sanat,İçmimarlık,İçmimarlık Çevre Tasarımı ,Sanat Dalı İçmimarlık Mobilya Tasarımı Sanat Dalı ,Endüstri Ürünleri Tasarımı,Seramik-Cam ,Seramik Anasanat Dalı Cam Anasanat Dalı ,Tekstil Sanatları,Dokuma Sanat Dalı,Baskı Sanat Dalı,Giyim Sanat Dalı,Geleneksel Türk El Sanatları,Halı Kilim Eski Kumaş Desenleri Anasanat,Tezhip – Minyatür Anasanat Dalı ,Sinema – TV ,Heykel,Fotoğraf Temel Eğitim Bölümleriyle eğitimini sürdürmektedir.
Posta Adresi: Küçük Çamlıca Acıbadem 81018 Kadıköy-İSTANBUL
E-mail: [email protected]
Tel: 0 216 326 26 67
Fax: 0 216 339 18 83

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi:

Okulumuzun ilk temelini teşkil eden girişim zamanın Ticaret Nazırı "Suphi Paşa" tarafından yapılmış, 16 Ocak 1883’de "Hamidiye Ticaret Mekteb-i Alisi" adı altında Maarif Nazırı Tahir Paşa tarafından öğretime açılmıştır. 1893 yılında bilinmeyen sebeplerden kapatılan Okul, duyulan ihtiyaç üzerine yeniden 1894 yılında Beyazıt’ta öğrenimine başlamıştır. O zaman hem teorik, hem de tatbik bilgiler verilmeye başlanmış, bu da Okulumuzun değerini bir kat daha arttırmış ve 1915 yılında ilk defa ihtisas bölümleri kurulmuştur.1923 - 1924 öğretim ve eğitim yılında "İktisat Vekaleti"ne bağlanarak öğrenime devam etmiş, bu dönemden itibaren Türkiye’de ilk olarak kız ve erkek öğrencilerin beraberce öğretim ve eğitim gördükleri ilk kuruluş olmuştur.
1924 yılında "Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi" şekline getirilerek "Maarif Vekaleti"ne bağlanmıştır. Ticaret Lisesi mezunlarının devam edebildiği bir Yüksek okulken 1927"den itibaren lise mezunu olanları da sinesine toplamaya başlamıştır.

1959 yılında Akademiler kanunu ile "İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi" adını alarak ihtisas dalları; "Maliye-Muhasebe", "İktisadi İşletmecilik", "Dış Ticaret ve Turizm" şekline dönüştürülmüş ve öğrenim süresi üç yıldan dört yıla çıkarılmıştır.
1967 yılında, Akademilerarası Kurul Kararı ile, gece öğrenimine başlanmış ve programında değişiklikler yapılmıştır. İhtisas dalları daha sonra "İktisat-Maliye", "İşletme-Muhasebe" olarak ikiye ayrılmıştır.1969 yılında tüzel kişiliğe sahip katma bütçeli tam özerk bir kuruluş haline getirilen İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde, 1972-1974 öğretim ve eğitim dönemlerinde "Muhasebe Enstitüsü", "İşletme Bilimleri Enstitüsü" ve "Türkiye Ekonomisi Enstitüsü" adı altında üç enstitü faaliyete geçirilmiştir.
Adres:Ressam Namık İsmail sokak no. 1 Bahçelievler / İSTANBUL
Tel: 0212 507 99 25 (10 hat)
Fax: 0212 575 61 32

İlahiyat Fakültesi:

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ nün, 20 Temmuz 1982 tarihinde ,41 sayılı K.H.K. ile fakülteye dönüştürülerek, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlanması sonucu kurulmuştur. Ülkemizde daha nitelikli din görevlileri istihdam etmek ve halen görev yapmakta olanların bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla 1988’de İlahiyat Meslek Yüksekokulu kurularak, bu okul da İlahiyat Fakültesi’ne bağlanmıştır.

Temel İslam Bilimleri ,Felsefe ve Din Bilimleri,İslam Tarihi Sanatları bölümleri bulunmaktadır.
Posta Adresi: Mahir İz Caddesi Bağlarbaşı 34662 Üsküdar / İSTANBUL
Tel: 0216 651 43 75
Fax: 0216 651 43 83

İletişim Fakültesi:

1948’de Şehzadebaşı’nda Müderris Yahya Fehmi Tuna tarafından ilk gazetecilik okulu, "İstanbul Gazetecilik Okulu" adıyla orta dereceli bir eğitim kurumu olarak açılmıştır.
Yahya F. Tuna’nın kurduğu bu okul, 1966-1967 yılında Fındıkzade’deki binasına taşınarak bugünkü İletişim Fakültemizin nüvesini teşkil etmiştir.1966-1967 eğitim - öğretim yılında özel teşebbüs olarak kurulan "İstanbul Özel Gazetecilik Okulu" 1971 yılında devletleştirilerek İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne "İstanbul Gazetecilik Yüksekokulu" adıyla bağlandı. 1973 yılında öğretim süresi 4 yıla çıkarıldı.
20 Temmuz 1982 tarihinde yürürlüğe giren 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile "Basın - Yayın Yüksekokulu" olarak adı değiştirildi ve Marmara Üniversitesi’ne bağlandı.Fakültemiz, 11/07/1992 tarih ve 21281 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 03/07/1992 tarihli 3837 sayılı yasa ile Basın Yayın Yüksekokulu’ndan İletişim Fakültesi’ne dönüştürülmüştür.
Yükseköğretim Kurulunun 24/06/1993 tarihli toplantısında aldığı kararla Bölümler ve Ana Bilim Dalları şu andaki şekli ile teşekkül etmiştir.

Posta Adresi: Büyükçiftlik Sokak no:6 Nişantaşı Kampüsü 80200 / İSTANBUL
Tel: 0212 233 04 47 -0212 225 44 63 -0212 248 88 28
Fax: 0212 246 74 28

Mühendislik Fakültesi:

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 1987 yılında kuruldu. Lisans düzeyinde eğitime 1990 yılında başlandı. 1994 yılında ilk mezunlarını verdi.

Mühendislik Fakültesi bünyesinde; Bilgisayar Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Makina Mühendisliği,Malzeme Mühendisliği ve Kimya Mühendisliği bölümlerinde eğitim verilmektedir. Elektronik Mühendisliği bölümü kurluma evresini tamamladığında öğrenci kabul etmeye başlayacaktır.

Teknik Eğitim Fakültesi:

marmararesim04.jpg
Fakülte akademik olarak 8 bölüm ve bu bölümlere bağlı olarak 29 anabilim dalından oluşmaktadır. Halen Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bölümünde İngilizce eğitim devam etmektedir.Lisans eğitimi yanında yüksek lisans ve doktora eğitimi fakültemiz öğretim elemanları tarafından verilmektedir.
27 Kasım 1992 tarih ve 214118 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yüksek Öğretim Kurumlarında ikili öğretim yapılması, 2547 sayılı yükseköğretim kanununun bazı maddelerinin değiştirilmesi ve bu kanuna bir ek madde eklenmesi hakkında 3843 sayılı kanun ile yürürlüğe giren ikili öğretim programı 1992-1993 öğretim yılında Fakültemizde mezun veren ;
Elektrik Eğitimi, Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi, Makine Eğitimi, Matbaa Eğitimi, Mekatronik Eğitimi, Metal Eğitimi, Tekstil Eğitimi,Bölümlerinin yanında bu bölümlere pedagojik formasyon desteği veren Eğitim Bölümü de bulunmaktadır.
Mezunlar orta dereceli mesleki teknik öğretim kurumlarında teknik öğretmen olarak istihdam edilirken aynı zamanda sanayide üretim,teknik eğitim, kalite, ve ar-ge çalışmalarında görev almaktadırlar. Kendi işini kuran mezunlarımızda bulunmaktadır.Örgün ve ikinci öğretimde görev yapan 200 akademisyen bulunurken yaklaşık 5000 öğrenci öğrenim görmektedir.Fakültenin nüvesini İstanbul Yüksek Teknik Öğretmen Okulu teşkil eder. İstanbul Yüksek Teknik Öğretmen Okulu, 27 Ağustos 1976 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak Haydarpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin bulunduğu tesislerde faaliyete başladı. 20 Temmuz 1982 tarihinde 41 sayılı kararname ile Marmara Üniversitesi’ ne bağlandı

Elektrik Eğitimi,Elektronik - Bilgisayar Eğitimi,Makine Eğitimi,Matbaa Eğitimi,Mekatronik Eğitimi,Metal Eğitimi,Tekstil Eğitimi bölümleri bulunmaktadır.
Posta Adresi: Göztepe Kampüsü 81 040 / İSTANBUL
Tel: 0216 336 57 70 -0216 336 20 28 -0216 349 41 73
Fax: 0216 337 89 87

Tıp Fakültesi:

Marmara Tıp Fakültesi Üniversitemizin 120. kuruluş yıldönümünü büyük bir coşku ile kutluyor. Bu coşkumuz aynı zamanda geleceğe yönelik projelerin ve yeni adımların heyecanını ve enerjisini oluşturmakta. Heyecanımız ayrıca Marmara Tıp Fakültesi’nin Cumhuriyet’ in ilk yıllarından hatta Kurtuluş Savaşı’ndan gelen “Tıbbiyeli Ruhu” ile aydınlığa ve çağdaşlığa açılmış bir pencere olduğuna inanmamızdan kaynaklanıyor.
Günümüzde eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti açısından ülkemizin en önde gelen tıp fakülteleri arasında yer alan Marmara Tıp Fakültesi 1983 yılında kuruldu. Kuruluşundan itibaren klinik öncesi eğitim Haydarpaşa Kampusu’nda verilmekte; klinik eğitim ise Altunizade’deki üniversite hastanesinde gerçekleştirilmektedir. Fakültedeki çağdaş eğitim ve bilimsel ortamın yanı sıra klinik öncesi eğitimin verilmekte olduğu Haydarpaşa Kampusu ülkemiz tıp tarihi açısından da ayrı bir öneme taşımaktadır.
Posta Adresi: Tıbbiye Cad. No.49, 81326 Haydarpaşa / İSTANBUL
Tel: 0216 336 02 12 -0216 336 32 05
Fax: 0216 414 47 31

Sağlık Eğitimi Fakültesi

marmararesim05.jpg
Sağlık Eğitim Fakültesi, Bakanlar Kurulu’nun 3 Kasym 1994 gün ve 22100 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan kararı ile kurulmuştur. Fakülteye Kurucu Dekan ataması 1995 yılında yapılmış ve aynı yıl geçici Fakülte Sekreterinin atanması ve Fakülte Yönetim Kurulunun oluşturulması ile Fakültenin temel organları yönünden kuruluşu gerçekleştirilmiştir.
Sağlık Bakanlığı ile Marmara Üniversitesi arasında yapylan 10.10.1995 tarihli Protokol gereği, Hacy Ömer Sabancı Vakfı (VAKSA) tarafından yaptırılıp "Özcan Sabancy Sağlık Eğitim Enstitüsü" adı verilerek Sağlık Bakanlığına bağışlanan bina Sağlık Eğitim Fakültesi için Marmara Üniversitesine devredilmiştir. İstanbul’un Anadolu yakasında, Kartal semtinde E-5 karayolu üzerinde yer alan bina 1000m2 üzerinde dört katlı bir bina olup yemekhanesi, konferans salonu, kütüphanesi, derslik ve laboratuarları, idari ofisleri ve geniş otoparkı ile oldukça yeterli bir altyapıya sahiptir. Fakülte Kurulunca hazırlanan, YÖK ve Üniversitenin ilgili kurullarınca onaylanan kuruluş şemasına göre Fakültede üç Bölüm ile iki Anabilim Dalı bulunmaktadır
Posta Adresi: 81420 Cevizli / İSTANBUL
Tel: 0216 399 93 84
Fax: 0216 399 62 42 -0216 383 88 31

_______________________________ENSTİTÜLER_________________________________

Fen Bilimleri Enstitüsü:

Fen Bilimleri Enstitüsü 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ’ne bağlı olarak 10 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Marmara Üniversitesi’nin Mühendislik Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Fen- Edebiyat Fakültesi ve Atatürk Eğitim Fakültesi’nin Fen Bilimleri ve Müzik Eğitimi ile ilgili Anabilim Dallarında Yüksek Lisans ve Doktora Düzeyinde Eğitim - Öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama yapılması amaçlanan çalışmalarına Mart 1983 tarihinde başlandı. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Reşat OTMAN’ın yaş haddinden emekli olması sebebi ile 3 Ocak 1984 tarihinden itibaren Müdür Vekili olarak Doç. Dr. Erol YARIZ görev yaptı. 31 Aralık 1984 tarihinde Enstitü Müdürü olarak atanan Prof. Dr. Cemil ŞENVAR iki dönem bu görevi yürüttü ve emekli oldu. Prof. Dr. Eralp ÖZİL 11 Temmuz 1990 tarihinde Enstitü Müdürü olarak atandı, iki dönem bu görevi yürüttükten sonra 30 Eylül 1996 tarihinde emekli oldu. Prof. Dr. A. Alp SAYAR 1 Ekim 1996 tarihinde Enstitü Müdürü oldu ve dört yıl bu görevi sürdürdükten sonra yerine 31 Ekim 2000 tarihinde Prof.Dr. Adnan AYDIN Enstitü Müdürü olarak atandı.

Adres:Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusu 34722 Kuyubaşı / İSTANBUL
e-mail: [email protected]

Avrupa Topluluğu Enstitüsü:

Avrupa Topluluğu Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti’nin 14 Nisan 1987 tarihinde Avrupa Topluluğu’na tam üyelik başvurusunu yapmasından hemen sonra 18 Nisan 1987 tarih ve 3389 sayılı kanun ile Üniversitemiz Rektörlüğü’ne bağlı olarak kurulmuştur. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi vermek suretiyle kamu ve özel sektörün AB konularında ihtiyaç duyduğu nitelikli uzman yetiştirmek, Türk sanayi ve is dünyasının ihtiyaç duyduğu alanlara araştırmaları katalize etmek suretiyle azami yarar temin etmek Enstitümüzün temel amaçlarındandır. 1999 yılında AB konularına ilginin artmasına paralel olarak tezsiz yüksek lisans (gece eğitimi) programları başlatılmıştır.Marmara Üniversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Orhan Oğuz’un değerli katkılarıyla kurulan Avrupa Topluluğu Enstitüsünün ilk müdürlüğünü Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu yapmıştır. Daha sonra Prof. Dr. Aslan Gündüz tarafından ifa edilen bu görev şu anda Prof. Dr. Muzaffer Dartan tarafından yürütülmektedir.
Marmara Üniversitesi Göztepe kampusundaki Jean Monnet binasında etkinliklerini sürdüren Enstitümüzün yakın gelecekte yeni bir binaya geçmesi planlanmaktadır.Enstitümüz, AB konularında Türkiye’de eğitim veren diğer kurumlardan farklı olarak, yüksek lisans, doktora ve tezsiz yüksek lisans eğitimi sağlayan ve bu eğitimi üç anabilim dalı (Hukuk, Uluslararası İlişkiler ve İktisat) halinde sunan yegane kurumdur. Türkiye’de belli üniversite ve devlet kurumlarının faydalandığı Jean Monnet bursundan Enstitü öğrencilerimiz de yararlanmaktadır. Bu burs kapsamında öğrencilerimiz en çok bir yıl süre ile Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yüksek lisans yapabilmekte ve araştırma faaliyetlerinde bulunabilmektedirler. Enstitümüz ayrıca, bünyesinde bulunan Avrupa Dokümantasyon Merkezi ile de öğrencilerine ve ziyaretçilere en iyi şekilde hizmet vermektedir.
Helsinki zirvesinden sonra ülkemizin aday üye statüsü kazanmasıyla birlikte daha da önemli hale gelen Enstitümüze talep ve mezunlarımızın is bulma olanakları her geçen gün artmaktadır. Enstitümüz mezunları kamu kesiminde ve özel sektörde çok iyi koşullarda is bulma imkanına sahiptirler. Su anda 20 civarında mezunumuz Dışişleri Bakanlığı’nın çeşitli kademelerinde görev yapmaktadırlar. Bankalar, finans kuruluşları, hukuk büroları, danışmanlık şirketleri, meslek kuruluşları, medya kuruluşları, holdingler ve üniversitelerde çalışan pek çok mezunumuz bulunmaktadır.
marmararesim03.jpg
Kurulusundan bu yana Enstitümüzde 50’den fazla yabancı öğretim üyesi ders vermiş ye da seminerlere katılmıştır. Bu öğretim üyeleri arasında Avrupa Hukukunun kurucularından sayılan Prof. Dominik Lasok, Avrupa Toplulukları Komisyonu eski onursal genel sekreteri ve Floransa Avrupa Üniversitesi Enstitüsü eski rektörü Emile Noel, Avrupa Parlamentosu Basın Sözcüsü Dr. Guy Vanhaeverbeke gibi ünlü isimler de bulunmaktadır. Enstitümüz Brüksel’de bulunan TEPSA (Trans European Policy Studies Association) ile yakın işbirliği halindedir.Enstitümüze pek çok Türk üniversitesinden başvurular olduğu gibi, Libya, Yunanistan, Avusturya, İran, Endonezya, Polonya, İngiltere gibi ülkelerden de yabancı öğrenciler Enstitümüzde öğrenim görmüşlerdir.
Birçok proje ve yayına imza atmış olan Enstitümüz, halihazırda çeşitli projelerin yürütücülüğünü yapmaktadır. ayrıca, Enstitümüz tarafından 20’ye yakın kitap çıkarılmıştır. Sahasındaki tek düzenli yayın olan Avrupa araştırmaları Dergisi Enstitümüz tarafından yayınlanmaktadır.
Merkezi Brüksel’de bulunan uluslararası Avrupa Topluluğu Çalışmaları Derneği ECSA’nin Türkiye ayağı Avrupa Topluluğu araştırmaları Türk Üniversite Birliği TUNAECS’in faaliyetleri Enstitümüzce yürütülmekte, bu çerçevede Brüksel ECSA merkezi ile Türkiye üniversiteleri arasında iletişim ve Türkiye üniversiteleri arasında eşgüdüm sağlanmaya çalışılmaktadır. Yine ayni bağlamda, ECSA’nin yayınladığı Avrupa Topluluğu Çalışmalarında Kim Kimdir isimli yayının Türk akademisyenlere ilişkin kısmi TUNAECS tarafından hazırlanmıştır. Düzenli olarak çıkarılan TUNAECS Bülteninin hazırlanmasında Enstitümüz öğretim görevlileri etkin olarak yer almaktadırlar.
AB Hukuku,AB İktisadı,AB Siyaset Bilimi ve Uluslar Arası İlişkiler bölümlerinden olusmaktadır.
Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü 34722 Kadıköy - İstanbul - TR
Telefon : +90 216 336 33 35
Faks : +90 216 347 45 43
E-posta : [email protected]

Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü:

27 Haziran 1987 tarih ve 3389 sayılı kanun ile Rektörlüğe bağlı olarak kurulmuştur. Enstitümüz, 15 yılık eğitim deneyimiyle Bankacılık Sermaye Piyasası ve Borsa Sigortacılık olmak üzere üç bölümde yüksek lisans ve Bankacılık bölümünde doktora eğitimi vermektedir.
ADRES:Göztepe Kampüsü, Kayışdağı Cd. Kuyubaşı, Kadıköy 81040 İSTANBUL
Telefon: (216)418 20 88 Fax: (216) 347 69 51

Gastroenteroloji Enstitüsü:

Gastroenteroloji Enstitüsü 3837 sayılı kanun ile 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuştur. Enstitü ülkemizde sindirim sistemi hastalıklarına yönelik lisansüstü eğitim, araştırma ve uygulama çalışmaları yapan ilk enstitüdür. Başlıca kuruluş amacı; sindirim sistemi ile ilgili deneysel ve klinik araştırmaların yürütüleceği aktif, dinamik ve multidisipliner bir çalışma ortamı oluşturarak gastroenteroloji alanına ivme kazandıracak her türlü araştırmayı organize ve koordine etmek, bu alanda uluslararası düzeyde bilim adamı yetiştirmek, tüm dünyada hızla gelişen tanı ve tedavi yöntemlerinin ülkemizde de uygulanmasını sağlamak ve gastroenterolojinin çeşitli konularında yüksek lisans ve doktora eğitimi vermektir.

Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü:

03.07.1992 Yılında 3837 Sayılı Kanun ile kurulan Enstitümüz 1994 yılında öğrenci almaya, 1997 yılından itibaren mezun vermeye başlamıştır.Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’nın 6 kasım 1997 tarih ve 22449 sayılı yazısı ile yeniden yapılanma sürecinde, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerince yürütülmekte olan bazı programların Enstitümüze devredilmesiyle şuan yürütmekte olduğumuz program sayısı 50’nin üzerindedir.
Enstitümüz, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının 07.06.2000 tarih ve 6961 sayılı yazısı gereğince Üniversitemiz bünyesindeki tüm Enstitülerin doktora öğrencilerine “Gelişim ve Öğrenme” ile “Öğretimde Planlama ve Değerlendirme” derslerini vermekte olup, ayrıca 2000-2001 eğitim öğretim yılından itibaren “Orta Öğretim Alan Öğretmenliği” Tezsiz Yüksek Lisans programlarını başlatmıştır. Enstitümüz temel olarak eğitim öğretim ile birlikte çeşitli kültürel faaliyetleri de sürdürmektedir.
Adres: M.Ü. Eğitim Bilimleri Enstitüsü Göztepe Kampüsü, 81040 Kadıköy, İstanbul
Telefon: (0216) 347 33 66 - 449 23 42
Fax:(0216) 347 33 66 Dahili:13
E-Posta: [email protected]

Güzel Sanatlar Enstitüsü:

Resim,EndüstriÜrünleri,Grafik,Tekstil ,Heykel,İçmimarlık,Seramik Cam,TV-Radyo
Fotoğraf,Geleneksel Türk Elsanatları bölümleriyle eğitimini sürdürmektedir.
Adres : Acıbadem Cad. No: 117 81020 Kadıköy /İstanbul
Telefon : (0216) 326 52 87 Fax : (0216) 326 52 87
e-posta : [email protected]

Nörolojik bilimler Enstitüsü:

Telefon: 0 216 399 53 26
Telefon: 0 216 305 76 91

Sağlık Bilimleri Enstitüsü:

Sağlık Bilimleri Enstitüsü, lisansüstü düzeyde eğitim öğretim yapılması amacıyla 20 Temmuz 1982 tarihinde 41 sayılı Kanun hükmünde kararname ile kurulmuş olup, Enstitü Müdür Vekili görevine vekaleten merhum Prof. Dr. İbrahim Gökaslan atanmıştır.
Lisans mezuniyeti sonrası çalışmaların organizasyonu, koordinasyonu, nezareti ve ilgili bilimsel araştırmaların yönetilmesi amacıyla kurulan Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü 1982 - 1983 Eğitim - Öğretim Dönemi Bahar yarılında Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültelerinin Anabilim Dallarında Eğitim - Öğretime başlamıştır. Üniversitemizin Tıp Fakültesinin kurulmasıyla bu fakültemizin Anabilim Dalları ve daha sonrada Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu, Hemşirelik Yüksekokulu, Gastroentroloji Enstitüsü ve Nörolojik Bilimler Enstitüsü Anabilim Dalları Enstitümüzün Eğitim - Öğretime katılmıştır. Şu anada Üniversitemizin üç fakültesi, iki yüksekokulu, iki enstitüsüne bağlı 50 Anabilim Dalında toplam 90 programla Lisansüstü çalışmaları sürdürülmektedir. Eğitim - Öğretim Eczacılık, Diş Hekimliği, Tıp Fakültelerinde, Hemşirelik Yüksekokulunda, Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulunda, Gastroenteroloji ve Nörolojik Bilimler Enstitüsünde Türkçe Ortodonti, Periodontoloji ve Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dallarında ayrıca İngilizce olarak yürütülmektedir. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora programları verilmekte olup, kuruluşunda 23 yüksek lisans, 11 doktora öğrencisiyle eğitim - öğretime başlamış olan Enstitümüzden bu güne kadar 512 yüksek lisans, 328 (2001 dönemi dahil) doktora öğrencisi mezun olmuştur.
Adres:
Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü Kadıköy/İstanbul
Telefonlar : 0 216 414 44 23 - 0 216 337 99 89 (Fax)

Sosyal Bilimler Enstitüsü:

Enstitümüz 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve bu Kararnamenin değiştirilerek kabulüne dair 2809 sayılı Kanunla Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak kurulmustur.Enstitümüzde; İktisat, İngilizce İktisat, Maliye, İşletme, İngilizce İşletme, Almanca İşletme, Almanca Enformatik, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Ekonometri, Tarih, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Hukuk, Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri, Türk İslam Sanatları ve Tarihi, Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo-TV ve Sinema Anabilim Dalları bünyesinde yer alan bilim dallarında yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulamalar yapılmaktadır.

Adres:M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Ressam Namık İsmail Sk. No.1 34180 Bahçelievler, İstanbul
Telefon: (0212) 506 47 24 - 506 47 12 - 506 47 13
Faks: (0212) 506 88 61
E-posta: [email protected]

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü:

Enstitümüzün temeli M.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi yönetim kurulunun 15 Ekim 1985 tarihli toplantısında "Türklük Araştırma Birimi" olarak atılmıştır. Daha sonra birimin "Türklük Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi" adıyla bir merkez haline getirilmesi üniversite senatosunun 13 Mayıs 1986 tarihli toplantısında kabul edilmiştir. Ancak YÖK, 21 Kasım 1986’da Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulacak merkezin adını "Türkiyat Araştırma ve Uygulama Merkezi" olarak değiştirmiş ve bunu 28 Kasım 1986 tarih ve EÖ/07.04.004.457321746 sayılı yazısı ile belirtmiş ve yönetmeliği 10 Ekim 1987 tarih ve 19600 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmıştır.
Adres : Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Göztepe Kampüsü 81040 Fikirtepe/İstanbul
Tel : 0 (216) 345 60 69 /0 (216) 346 65 82
Faks : 0 (216) 336 95 91
E-posta : [email protected]

Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü:

Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulmuş olan enstitümüz Ortadoğu ile ilgili lisansüstü Eğitim-Öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama yapan bir yükseköğretim kurumudur.
Adres : Marmara Üniversitesi Ziverbey Kampüsü 81040 Göztepe-Istanbul/Türkiye
Tel : 0 216 347 71 30 - 347 62 71
Fax : 0 216 347 39 41

_____________________________YÜKSEKOKULLAR______________________________

Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu:

4 Temmuz 1995 tarihinde, Marmara Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Okulumuz, Türkiye’de Finans alanında eğitim veren ilk ve tek 4 yıllık okuldur. İlk öğrencilerini 1996 ÖYS sınavı ile alan Yüksekokul, 1998 yılından bu yana öğrenci kabulünü gene ÖYS sınavı ile ancak bölüm bazında yapmaktadır. İlk mezunlarını 2000 yılında veren Okulumuz, her yıl bölüm bazında, ortalama 50 öğrenci almaktadır.Bankacılık ve Sigortacılık Yüksek Okulu (BSY), Bankacılık, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, ve Aktüerya olmak üzere 4 bölümde öğretim veren Yüksekokul, sektöre teorik ve uygulamaya dönük bilgilere sahip nitelikli uzmanlar ve yönetici adayları yetiştirmektedir. Bölümlerde genel olarak ilk iki yıl temel dersler (ekonomi, maliye, işletme, matematik ve hukuk gibi), son iki yıl ise bu derslere ilaveten sektörel uzmanlık dersleri verilmektedir. Bu nedenle de, dersler alanlarında söz sahibi seçkin bir akademik kadronun yanısıra, finans sektörünün deneyimli uzmanlar tarafından da verilmektedir.
Temel görevi bilim üretmek ve eğitim yapmak olan Yüksekokulda, verimliliğin ve rekabetin temeli olan takım çalışması ruhu ve bilincini yerleştirebilmek için 6.sömestrde proje ödevi ve araştırma tekniklerine uygun, bilgi tarayarak, derleyerek bilimsel araştırma yapma ve yazma teknik ve alışkanlığını kazandırabilmek için ise 7. ve 8.sömestrde bitirme ödevi hazırlanmaktadır. Ayrıca, mezun olmadan önce sektörü tanımaları, sahip oldukları bilgilerini sektörde kullanarak eksiklerini tespit etmeleri ve sektörle ilişkilerini geliştirebilmeleri için, öğrencilerin 8 hafta staj yapma zorunlulukları vardır.
Finans sektöründeki artan rekabet iyi seviyede bir yabancı dil bilmeyi zorunlu hale getirmiştir. Kurulduğundan bugüne İngilizce eğitimine büyük önem veren Yüksekokulda, 2001 yılından itibaren, 1 yıllık İngilizce hazırlık sınıfı bulunmaktadır. Bu uygulama ile Yüksekokulumuzda öğretim 4 yıldan 5 yıla çıkmıştır.
Adres:Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sgortacılık Yüksekokulu Göztepe Kampüsü, Kayışdağı Cd. Kuyubaşı, Kadıköy 81040 / İSTANBUL
Tel: 0 (216) 349 39 76 // Fax: 0 (216) 347 50 86

Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu:

Yüksekokulumuzun geçmisi Milli Egitim Bakanligi’na bagli spor yüksek ögrenimi veren Istanbul Atatürk Yüksek Ögretmen Okulu Beden Egitimi bölümü ile Gençlik ve Spor Bakanligi’na bagli Anadoluhisari Gençlik ve Spor Akademisi olmak üzere iki kuruma dayanmaktadir.
Bu kurumlar 1982 yilinda Yüksek Ögrenim Kanunu ile kurulan Marmara Üniversitesi’nin Atatürk Egitim Fakültesi’ne Beden Egitimi ve Spor Bölümü olarak baglanmis ve Anadoluhisari kampüsünde yer almistir.On yil süre ile Beden Egitimi Ögretmenligi programi adi altinda Beden Egitimi Ögretmeni yetistiren bu bölüm, 1992 yilinda Rektörlüge bagli olarak kurulan Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu ile birlestirilerek fakülte yetkilerine sahip, lisans düzeyinde ögrenim veren spor yüksekokulu haline gelmistir.
Yüksekokulumuz ; I.Egitiminde 1409 ve II.Egitiminde 430 olmak üzere toplam 1839 ögrencisi ile beden egitimi ve spor ögretmeni yetistiren "Beden Egitimi ve Spor Ögretmenligi", antrenör yetistiren "Antrenörlük Egitimi" ve spor yöneticisi yetistiren "Spor Yöneticiligi" bölümlerinden olusmaktadir.
Adres:Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Anadoluhisari Kampüsü Cuma Yolu cad. 81610 Anadoluhisari-Beykoz-İstanbul
Telefon: 0216 332 16 24 / 308 56 61-62-63
Fax : 0216 332 16 20

Hemşirelik Yüksekokulu:

1993-1994 Öğretim Yılında eğitime başlayan Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Marmara Üniversitesinin genç ve dinamik Yüksekokullarından biridir. Yüksekokulumuz ilk mezunlarını 19 kişi olarak 1997 yılında vermiştir. Bugün öğrenci sayımız 320 ye ulaşmıştır.
Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü üst katında yeralan Yüksekokulumuz tarihi dokusu ve Marmara Denizi manzarası ile hoş bir görüntü içinde bulunmaktadır.

Yüksekokulumuzda çeşitli bilim dalların da yetişmiş 57 Öğretim kadrosu (6 Profesör, 6 Doçent, 10 Yardımcı Doçent, 14 Öğretim Görevlisi, 21 Araştırma Görevlisi, ) ile alanında ilk 3 Yüksekokul arasında bulunmaktadır.Eğitim dili Türkçe, İngilizce Hazırlık Sınıfı olan Yüksekokulumuz 4 yıl süreli 8 dönemden oluşmaktadır.
Adres: Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Tıbbiye Caddesi No : 40 81326 Haydarpaşa / İSTANBUL
Telefon : 0 216 418 16 06 -0 216 418 16 07 -0 216 330 20 70
Faks : 0 216 418 37 73
E-Mail : [email protected]

İstanbul Zeynep Kamil Sağlık Yüksekokulu:

zeynep-kamil1.jpg
Sağlık bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında 10.09.1992 yılında imzalanan protokol gereği 01.02.1993 tarihinde M.Ü. Rektörlüğü’ne bağlı 2 yıllıktan lisans düzeyine ebe yetiştirmek amacıyla M.Ü. Zeynep Kamil Sağlık Yüksekokulu olarak kurulmuştur.1997-1998 eğitim-öğretim yılında ise M.Ü. İstanbul Zeynep Kamil Sağlık Yüksek Okuluna dönüştürülerek ebelik (4 yıllık) eğitimine başlamıştır.
M.Ü. İstanbul Zeynep Kamil Sağlık Yüksekokulu’nun Ebelik Lisans Eğitimi’nin temel felsefesi, öğrenciyi Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda, ülkesine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getiren çağdaş,hür ve bilimsel düşünme gücüne geniş dünya görüşüne sahip insan haklarına saygılı, topluma kapsamlı ebelik hizmeti verecek bilgi,beceri ve tuıtum sahibi olarak yetiştirmektir.
Marmara üniversitesi Zeynep Kamil Sağlık Yüksekokulu bünyesinde sadece ebelik bölümün olup ,1999-2000 öğretim yılı itibariyle toplam 112 öğrenci mevcuttur.

Adres : Nuh Kuyusu Cad.No:45 Üsküdar/iSTANBUL
Telefon: 0 216 391 58 25 -333 02 46 -333 71 70 -343 90 14
Fax: 0 216 342 69 18

___________________________MESLEK YÜKSEKOKULLARI_________________________

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu:

İki yıllık önlisans eğitimi veren Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 19.04.1990 tarihinde kurularak, Müdürlüğüne Prof. Dr. Yavuz Taga atanmıştır. 1984-1985 Eğitim- Öğretim yılında kurulmuş olan ve Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Diş Protez ve Hemşirelik Bölümleri, 1990-1991 Eğitim-Öğretim yılında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna devredilmiştir.1990-1991Eğitim- Öğretim yılında Tıbbi Laboratuvar ve Radyoloji Bölümleri, 1991-1992 Eğitim-Öğretim yılında da Patoloji Laboratuvar Bölümü kurulmuştur.
1996-1997 Eğitim-Öğretim yılında Hemşirelik Bölümü, Yükseköğretim Kurulu tarafından kapatılmıştır. Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun 1997-1998 Eğitim-Öğretim yılında kapatılması ile, bünyesindeki Anestezi ve Radyoloji Bölümleri Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna devredilmiştir. 2000-2001 Eğitim- Öğretim yılında Acil Bakım ve Ambulans Teknikerliği Bölümünü açılmıştır.
342 öğrencinin bulunduğu Yüksekokulumuzda, Eğitim-Öğretim faaliyetleri, kendi kadromuzdaki 23 öğretim elemanı ve 13 idari personel ve diğer Fakütelerden görevlendirilen 50 öğretim elemanı ile Haydarpaşa, Kartal ve Nişantaşı Kampüslerinde; 6 derslik, 5 Uygulama ve 1 Bilgisayar Laboratuvarında sürdürülmektedir.

Anestezi,Diş Protez,Patoloji,Radyoloji,Tıbbi Labaratuar alanlarında eğitim vermektedir.
Adres: Tıbbiye Cad. No:49 81326 Haydarpaşa İSTANBUL
Tel: +90216 338 2798
Fax: +90216 336 4766

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu:

Yüksekokulumuz İktisadi ve İdari Programlar Bölümüne bağlı ; Muhasebe-Satış Yönetimi-Büro Yön.ve Sekreterlik-Dış Ticaret-Bankacılık-Emtia Borsası Programları Beyazıt Soğanağa’daki binasında eğitim-öğretim vermektedir. Mahalli İdareler Programı Rumeli Hisarüstü binasında, Turizm ve Otelcilik-Turizm Rehberliği-Seyahat İşletmeciliği Programları Göztepe Kampüsünde eğitim vermektedir.
Yüksekokulumuzda kadrolu olarak l profesör,8 doçent,7 yardımcı doçent, 15 öğretim görevlisi, 9 araştırma görevlisi görev yapmakta, 2547 sayılı kanunun 40/a ve 3l. maddeleri uyarınca da öğretim elemanı çalıştırılmaktadır.
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu,İlahiyat Meslek Yüksekokullarıyla eğitim ve öğretimine devam etmektedir.

Fakülteler/Bölümleri
  • Atatürk Eğitim Fakültesi(İstanbul - Kadıköy)
  • Diş Hekimliği Fakültesi(İstanbul - Kadıköy)
  • Eczacılık Fakültesi(İstanbul - Kadıköy)
  • Fen-Edebiyat Fakültesi(İstanbul - Kadıköy)
  • Güzel Sanatlar Fakültesi(İstanbul - Kadıköy)
  • Hukuk Fakültesi(İstanbul - Kadıköy)
  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi(İstanbul - Bahçelievler)
  • İlahiyat Fakültesi(İstanbul - Üsküdar)
  • İletişim Fakültesi(İstanbul - )
  • Mühendislik Fakültesi(İstanbul - Kadıköy)
  • Teknik Eğitim Fakültesi(İstanbul - Kadıköy)
  • Tıp Fakültesi(İstanbul - Kadıköy)
  • Sağlık Eğitimi Fakültesi(İstanbul - )

Moderatör tarafında düzenlendi:
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri