KoJiRo
Kayıtlı Üye
Havaların ısınmasıyla birlikte mangal sezonu da başladı.
Özellikle hafta sonlarını fırsat bilen vatandaşlar, soluğu mesire alanlarında mangal başında alıyor. Peki, vatandaşın mangal keyfi, zamlarla bozulacak mı? Bu soruya cevap veren Türkiye Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı Şahin Aydemir, "Firmalar ürünlerini en uygun fiyatla piyasaya sunma gayretinde. Önümüzdeki günlerde ciddi bir artış beklentisi içerisinde değilim." dedi.
Mangal sezonunun başlamasıyla birlikte tavuk tüketimi artar' algısının yanlış olduğunu vurgulayan KTG Başkanı ve Has Tavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, Türkiye'de yıllık 1 milyon 920 bin ton tavuk eti üretimi olduğunu, tüketimin bilinenin aksine yaz aylarında artmadığına dikkat çekti. Aydemir, şunları kaydetti: "Üreticiler olarak 12 ay periyodik olarak standart üretim yapıyoruz. 12 ay halkımız tavuk etini tüketiyor, yaz aylarında biraz daha açık havada tüketmeye, biraz mangal yakmayı seviyoruz. Kış ile yaza baktığınızda genel olarak tüketim artışından söz etmek doğru değil. Tüm aylarda tüketim var. Aylar bazında bazı ürünler çok tercih ediliyor. Ramazan ayında but ve baget ürünler tercih edilirken yaz aylarında mangal üzerine konulacak ürünlere talep artar. Yıllık 1 milyon 920 bin ton üretimimiz var. 400 bin tonu kadar ihracat edildi, geri kalanı yurt içinde tüketildi. Yaz kış aylarında büyük fark yok."
CİDDİ ARTIŞ OLMAZ, ÇÜNKÜ REKABET VAR
Cihan Haber Ajansı muhabirinin, "Yaz aylarında, mangal sezonunda fiyatlar artacak mı?" sorusunu cevaplandıran Aydemir, tavukçuluk sektöründe firmalar arasında ciddi bir rekabetin söz konusu olduğunu söyledi. Aydemir, şöyle devam etti: "Herkes, son tüketicisine en sağlıklı, en uygun fiyatla en kaliteli ürünü malı sunmaya çalışır. Bu anlamda arz ve talebin buluştuğu noktada fiyat oluşur. Bazı yıllarda yaz aylarında ramazan ayında bile fiyatın düştüğünü görmek makuldür. Arz ve talep doğru noktada buluştuğu zaman fiyat oluşuyor, sektörümüz tamamen serbest piyasa koşullarından oluşan bir pazardır. Önümüzdeki günlerde ciddi bir artış beklentisi içerisinde değilim. Halkımızın sağlıklı beyaz ete ulaşması için çok sağlıklı üretim yapılmaktadır. Tavuk fiyatları, son tüketiciye firmalara göre 6-7 lira arasında bütün piliçler değişmektedir. Türev ürünlere, soslu ürünler veya ambalajlı ürünler veya tabak gamlarını değiştirdiğiniz zaman fiyatlar değişebilir. Yine bu seviyelerden halkımıza en ucuz, en sağlıklı beyaz etin ulaşacağını düşünüyorum. Halkımız Türkiye'deki en ucuz hayvansal protein kaynağının tavuk olduğunu görecektir."
MARKALI ÜRÜNLERİ ALSINLAR
Vatandaşın iç rahatlığıyla tavuk eti tüketmeye devam edebileceğini vurgulayan Şahin Aydemir, "Gerekli altyapımızı hazırladık. Onların ihtiyacını, onların cebini yakmadan, onların en sağlıklı hayvansal protein kaynağına ulaşmasını sağlayacağız. Tavuk eti alırken bilinçli hareket etmeli. Özellikle ambalajlı, barkodu olan, takip edilebilen ürünleri alsınlar. Belirli raf ömür vardır. Barkotta çok açık olarak görülmektedir. Dökme' diye tabir ettiğimiz serbest tavukları aldığınızda raf ömrünün ne kadar olduğunu, ne kadar süredir rafta durduğunu bilemeyebilirsiniz. Öncelikle üretim yeri belirli olan, markası belirli olan, barkoduyla geriye dönük zinciri takip edilebilen ürünleri tercih etsinler. Mangala gittiklerinde sıcak ortamlardan ziyade serin ortamda muhafaza etmelerini tavsiye ederim. Tavuk eti taze olarak satılır. Marketlerde de beklediği ortamlardan alıp buzdolabına gönderdiğinizde soğuk ortamda dinlendirirsiniz. Piknik alanında 20-25 derece ısıda ne kadar az tutarsanız o kadar sağlıklı olur. Sıcak ortamlarda ne kadar tutarsanız etin bozulma şartlarını o kadar artırmış olursunuz." diye konuştu.
Kaynak: CİHAN