Manda söğüt dalına nasıl yuva yapar?

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
5 SORUDA MANDA YUVA YAPMIŞ SÖĞÜT DALINA TÜRKÜSÜ

Kastamonu’da mandalar söğütlere tırmanır mı?

- Hayır Yöredeki mandaların yurdun diğer bölgelerindekilerden farkı yoktur Türkünün derlendiği Tosya, bilindiği gibi pirinci ile ünlüdür Çeltik tarlalarının sürülmesinde kullanılan manda, yaz sıcağında serinlemek için az kıllı olan derisini çamura bular Bunun için de göletlerin kenarlarında bulunan ve dalları da suyun içine kadar uzanan salkım söğütlerin gölgesine yatar İşte mandanın söğüt dalına yuva yapması budur

Yöredeki sinekler manda yavrusu kapacak kadar büyük mü?

-Kastamonu’da ne manda yavruları normalden küçük, ne de sinekler manda kapacak kadar büyüktür "Yavrusunu sinek kapması" yavrunun sinek tarafından ısırılmasıdır Çünkü yörede kapmak sözcüğü tıpkı "köpek kapar" der gibi, alıp götürmek değil, ısırmak anlamı taşıyor

Öküz nasıl torbadan düşüyor? Hatta oraya nasıl girmiş?

-Yörede ****ler bir yerden diğer yere götürülürken hayvan ekinlere zarar vermesin diye boynuna yem torbası takılır Böylece hayvan yolda yemlenirken zamandan da tasarruf edilmiş olur Öküzüm torbadan düştü, yem torbasının boynundan çıkması, yani hayvanın yemeden kesilmesi anlamına geliyor

Minareden uçan müezzinin Hezarfen’le bir ilgisi var mı?

-Bu deyiş halk kültürüyle ilgilenenlerin kolay tahmin edebileceği bir şey Müezzinin ezan okurken minareden uçması Hezarfen Çelebi gibi gökte süzülmesi değil; erenlere karışması, ermesi anlamına geliyor

Manda söğüt gölgesine yatmış, yavrusunu sinek ısırmış, ****ün iştahı yok, müezzin de ermiş E yani?

-Bu türkü ozanların bey aleyhine söz söylemelerinin yasaklandığı bir ortamda doğuyor Ozana bir eğlencede türkü söyleme emrivakisi yapılmış, önüne de kuru ekmeklerden oluşan yemek (tirit) konmuş Ozan yapılan haksızlığı, ince zekası ve hiciv yeteneğiyle dile getirmiş

TÜRKÜNÜN SÖZLERİ

Manda yuva yapmış söğüt dalına- Aman aman

Yavrusunu sinek kapmış gördün mü, amanin yandım

Amanin amanin amanin yandım

Tiridine tiridine tiridine bandım

Bedava mı sandın para verdim aldım

Sabahleyin erken çifte giderken - Aman aman

Öküzüm torbadan düştü gördün mü, amanin yandım

Amanin amanin amanin yandımTiridine tiridine tiridine bandım

Bedava mı sandın para verdim aldım

Sabah ezanını okurken - Aman aman

Müezzin minareden uçtu gördün mü, amanin yandım

Amanin amanin amanin yandım

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri