Mali Analiz Ders Notları

Salvo

Kayıtlı Üye
MALİ ANALİZ


YAPAN KİŞİYE GÖRE

DIŞ ANALİZ: İŞLETME İLE İLGİLİ OLAN ÜÇÜNCÜ KİŞİLER (BANKALAR HİSSEDARLAR VE ALICILAR GİBİ) TARAFINDAN YAPILIR. BU ANALİZDE YALNIZCA İŞLETMENİN BASILI RAPORLARI VE İŞLETMEDEN ELDE EDİLEBİLEN BİLGİLER KULLANILABİLİR.

İÇ ANALİZ: İŞLETME İÇİNDEKİ KİŞİLERCE YAPILIR. BU ANALİZDE BASILI RAPORLAR İLE BİRLİKTE İŞLETMEDE BULUNAN TÜM DÖKÜMANLAR KULLANILIR.


YAPILIŞ BİÇİMİNE GÖRE

STATİK ANALİZ: İŞLETMENİN BİR DÖNEMİNE AİT MALİ TABLOLARINDA YER ALAN KALEMLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ İÇİN YAPILAN ANALİZDİR. ANALİZ TEKNİKLERİNDEN ORAN ANALİZİ VE YÜZDE YÖNTEMİ İLE ANALİZ STATİK ANALİZ İLE İLGİLİDİR.

DİNAMİK ANALİZ: İŞLETMENİN BİRBİRİNİ İZLEYEN DÖNEMLERİNE İLİŞKİN FİNANSAL TABLOLARININ İNCELENEREK GÖSTERMİŞ OLDUKLARI DEĞİŞİMİN SAPTANMASINA YÖNELİK ANALİZLERDİR. BULUNDUĞU DÖNEM İLE GEÇMİŞ DÖNEMLERİ KARŞILAŞTIRILIR. KARŞILAŞTIRMALI TABLOLAR ANALİZİ TEKNİĞİ İLE TREND ANALİZ TEKNİĞİ DİNAMİK ANALİZ İLE İLGİLİDİR.


AMACINA GÖRE

1. YÖNETİM ANALİZİ: İŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVİNİ YERİNE GETİREBİLMESİ İÇİN ALINACAK KARARLARA DAYANAK OLUŞTURMAK ÜZERE YÖNETCİLER İÇİN YAPILAN ANALİZLERDİR. YÖNETİCİLERİN VERECEKLERİ KARARLARA IŞIK TUTMAKTADIRLAR. AMAÇLAR AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.

ANALİZİN AMAÇLARI:
a. İŞLETME FAALİYETİNİN BAŞARI DERECESİ ÖLÇÜLÜR.
b. İŞLETMENİN HEDEFLERİNE ULAŞIP ULAŞMADIĞINI BELİRLER.
c. HEDEFLERE ULAŞILAMAMIŞ İSE NEDENLERİ ARAŞTIRILIR.
d. GELECEĞE DÖNÜK PLANLAR HAZIRLANIR.
e. ÜRETİLECEK MAL VE HİZMETLERİN TÜRLERİ MİKTARI ÜRETİM BİLEŞİMİ VE İZLENECEK FİYAT POLİTİKASI KONUSUNDA KARAR ALINIR.
f. FAALİYETLER DENETLENİR VE DEĞERLENİR.
g. UYGULAMANIN HER AŞAMASINDA DOĞRU VE DÜZELTİCİ KARARLAR ALINIR.

2. YATIRIM ANALİZİ: İŞLETMEYE YATIRIM YAPMAK İSTEYEN YÂDA DÜŞÜNEN KİŞİ VE KURUMLAR TARAFINDAN YATIRIMIN VERİMLİLİĞİ SÜREKLİLİĞİ VE KARLILIK KONUSUNDA YAPTIRILAN ANALİZLERDİR. İŞLETMEYE UZUN VADELİ KAYNAK SAĞLAYANLAR TARAFINDANDA BU ANALİZLER YAPTIRILIR.

3. KREDİ ANALİZLERİ: BİR İŞLETMEYE KREDİ SAĞLAYAN FİNANSMAN KURUMLARI İLE İŞLETME İLE TİCARİ İLİŞKİDE BULUNAN ÖZELLİKLE KREDİLİ MAL SATAN DİĞER İŞLETMELER ALACAKLI OLDUKLARI İŞLETMENİN MALİ DURUMU BORÇ ÖDEME GÜCÜ HAKKINDA BİLGİ VE GÖRÜŞ SAHİBİ OLABİLMELERİ BÜYÜK ÖLÇÜDE MALİ RAPORLAR VE BUNLARIN ANALİZİ İLE OLANAKLIDIR.

KREDİ ANALİZİNDE KULLANILAN TEKNİKLER:
1. KARŞILAŞTIRMALI RAPORLAR ANALİZİ
2. DİKEY ANALİZ (YÜZDE YÖNTEMİ İLE ANALİZ)
3. TREND YÜZDELERİ İLE ANALİZ (EĞİLİM YÜZDELERİ)
4. ORAN ANALİZLERİ
5. FON AKIM ANALİZLERİ

MALİ ANALİZ YAPILIRKEN İŞLETMELER BAZI STANDARTLARLA KARŞILAŞTIRILARAK ANALİZ EDİLİR.
1. SANAYİ STANDARTLARI: İŞLETMENİN İÇİNDE BULUNDUĞU SEKTÖRDEKİ İŞLETMELER İÇİN HESAPLANAN ORTALAMA STANDARTLARDIR.
2. TARİHİ STANDARTLAR: İŞLETMENİN GEÇMİŞ YILLARDAKİ UYGULAMALARINA AİT VERİLER ESAS ALINIR.
3. BÜTÇE STANDARTLARI: İLGİLİ İŞLETMENİN CARİ BÜTÇESİNDEKİ VERİLERE GÖRE HESAPLANIR.
4. İDEAL VEYA HEDEF STANDARTLAR: İŞLETMENİN İÇİNDE BULUNDUĞU SANAYİ KOLUNDAKİ EN BAŞARILI İŞLETMENİN VERİLERİNE DAYANILARAK TESPİT EDİLİR.

BİLÂNÇO:
1. BİLÂNÇO STATİK BİR TABLODUR.
2. BİLÂNÇODA VARLIKLAR LİKİDİTE (PARAYA DÖNÜŞÜM HIZINA GÖRE) KAYNAKLAR İSE VADELERİNE SINIFLANDIRILIRLAR.

FON AKIM TABLOSU: BİR DÖNEM İÇİNDE İŞLETMENİN SAĞLAMIŞ OLDUĞU TÜM MALİ KAYNAKLARI VE BUNLARIN KULLANIM YERLERİNİ GÖSTEREREK BİLÂNÇO VE GELİR TABLOSUNDA GÖRÜNMEYEN FON AKIMINI ORTAYA KOYMAK AMACIYLA HAZIRLANAN TABLODUR. FON AKIM TABLOSU FON KULLANIMLARI VE FON KAYNAKLARI OLARAK 2 YE AYRILIR.

FON KAYNAKLARI: HER TÜRLÜ VARLIK AZALIŞLARI VE HER TÜRLÜ KAYNAK ARTIŞLARI FON KAYNAĞIDIR.
FON KULLANIMI: HER TÜRLÜ VARLIK ARTIŞLARI VE KAYNAK AZALIŞLARI FON KULLANIMIDIR.




AŞAĞIDAKİ GELİRLER FON KAYNAĞI DEĞİLDİR.
• KONUSU KALMAYAN KARŞILIKLAR
• REESKONT FAİZ GELİRİ
• GELECEK AYLARA AİT GELİRLERİN DÖNEME İLİŞKİN KISIMLARI
• GELİR TAHAKKUKLARI HESABINDAKİ ARTIŞLAR

AŞAĞIDAKİ GİDERLER FON ÇIKIŞI DEĞİLDİR.
• AMORTİSMANLAR
• KARŞILIK GİDERLERİ
• REESKONT FAİZ GİDERLERİ
• GELECEK AYLARA AİT GİDERLERİN DÖNEME İLİŞKİN TUTARLARI
• GİDER TAHAKKUKLARI HESABINDAKİ ARTIŞLAR

FON AKIM TABLOSUNUN YORUMLANMASI:
FON KAYNAKLARI YORUMLANIRKEN İŞLETMENİN EN ÇOK NEREDEN FON SAĞLADIĞINA BAKILIR. FON KAYNAKLARINDAN EN İYİSİ İŞLETMENİN FAALİYETİ SONUCUNDA ELDE ETTİĞİ KAYNAKLARDIR. FAALİYET SONUCU YARATILAN KAYNAK NE KADAR FAZLA İSE İŞLETMENİN FON SAĞLAMA GÜCÜ O KADAR FAZLA DEMEKTİR. DURAN VARLIKLARIN FON KAYNAĞI OLMASI EN SON DÜŞÜNÜLMELİDİR. KISA VEDELİ BORÇLANILARAK ELDE EDİLEN FON KAYNAKLARI DÖNEN VARLIKLAR İÇİN KULLANILMALIDIR. DURAN VARLIKLAR UZUN VADELİ BORÇLANILARAK VE ÖZKAYNAKLAR İLE FİNANSE EDİLMELİDİR.

NET İŞLETME SERMAYESİNDEKİ DEĞİŞİM TABLOSU
İŞLETME FAALİYETLERİNDE KULLANILAN DÖNEN VARLIKLAR TOPLAMINA BRÜT İŞLETME SERMAYESİ ADI VERİLİR. NET İŞLETME SERMAYESİ İSE DÖNEN VARLIKLAR İLE KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR ARASINDAKİ OLUMLU FARKTIR.

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ:
A- KARŞILAŞTIRMALI TABLOLAR ANALİZİ: BİR İŞLETMENİN BİRBİRİNİ İZLEYEN EN AZ İKİ VEYA DAHA FAZLA FAALİYET DÖNEMİNE AİT. MALİ TABLOLARIN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DÜZENLENMESİ VE BU TABLOLARDA YER ALAN KALEMLERİN ZAMAN İÇİNDE GÖSTERMİŞ OLDUĞU GELİŞMELER VE DEĞİŞİKLİKLERİN TESPİT VE İNCELEMESİDİR. TABLOLARDA YER ALAN RAKAMLARIN KARŞILAŞTIRILABİLMESİ İÇİN RAKAMLARIN EŞDEĞER OLMASI VE AYNI MUHASEBE TEKNİĞİ İLE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ GEREKİR.

KARŞILAŞTIRMALI MALİ TABLOLAR ANALİZİN UNSURLARI:
1. KARŞILAŞTIRILMASI YAPILACAK MALİ TABLOLARIN AYNI ZAMAN DİLİMLERİNİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE HAZIRLANMASI GEREKİR.
2. CARİ DÖNEME AİT MALİ TABLOLAR DÖNEMİN BÜTÇE RAKAMLARI İLE KARŞILAŞTIRILABİLİR.
3. BİR İŞLETMENİN CARİ YILINA AİT DİĞER İŞLEMLERİN AYNI DÖNEMİNE AİT MALİ TABLOLAR İLE KARŞILAŞTIRILABİLİR.
4. TEMEL MALİ TABLOLAR YANINDA EK MALİ TABLOLARINDA KARŞILAŞTIRMA YOLUYLA ANALİZİ YAPILABİLİR.
5. KARŞILAŞTIRILACAK MALİ TABLOLAR ENFLASYONUN BOZUCU ETKİSİNDEN ARINDIRILMALIDIR.

B- EĞİLİM YÜZDELERİ ANALİZİ (TREND ANALİZİ): BU YÖNTEMDE BİRBİRİNİ İZLEYEN DÖNEMLERE AİT MALİ TABLOLARDA YER ALAN KALEMLERİN TEMEL ALINAN MALİ TABLO KALEMLERİNE GÖRE GÖSTERDİĞİ ARTIŞ VEYA AZALIŞLAR YÜZDE OLARAK HESAPLANIR. TEMEL YIL OLARAK MALİ TABLO SERİSİNİN İLK YILI KABUL EDİLİR.

TREND ANALİZ FORMÜLÜ HESAPLANMASI = CARİ YIL RAKAMI / BAZ YIL * 100

C- DİKEY YÜZDE ANALİZİ: DİKEY YÜZDE ANALİZİ İLE MALİ TABLOLARDA BULUNAN BİR KALEMİN TOPLAM VEYA GRUP İÇİNDEKİ ORANSAL BÜYÜKLÜĞÜ İNCELENİR. BU YÖNTEMLE MALİ TABLO KALEMİNİN BULUNDUĞU GRUP TOPLAMI İÇİNDE YÜZDE PAYI İLE MALİ TABLO TOPLAMI İÇİNDE YÜZDE PAYI HESAPLANIR.


D- ORAN ANALİZLERİ: ORAN ANALİZİ İLE MALİ TABLOLARDA YER ALAN TUTARLARIN NİSPİ İLİŞKİLERİ İNCELENEREK İŞLETMENİN MALİ DURUMU KONUSUNDA BİLGİ EDİNİLİR. ORAN ANALİZİNDE YORUM YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR ŞUNLARDIR.
1. ANALİSTİN KENDİ ŞAHSİ TACRÜBE VE GÖZLEMLERİYLE OLUŞTURDUĞU YARGI YETENEĞİ
2. İŞLETMENİN GEÇMİŞ FAALİYET DÖNEMLERİYLE İLGİLİ OLARAK HESAPLANMIŞ ORANLAR
3. RAKİP VEYA BAŞARILI İŞLETMELERİN ORANLARI
4. BÜTÇELENMİŞ BİLGİLERE DAYANILARAK HESAPLANAN ORANLAR
5. İŞLETMENİN FAALİYETTE BULUNDUĞU SEKTÖRE AİT ORAN VEYA STANDARTLAR
6. GENEL STANDARTLAR

ORAN ANALİZİ UNSURLARI:
1. ORAN ANALİZİNDE ANLAMSIZ ORAN KULLANMAKTAN KAÇINILMALIDIR.
2. ORANLAR DOĞRU VE AMACA UYGUN BİR BİÇİMDE YORUMLANMALIDIR.
3. ORANLAR ÜZERİNDEKİ MEVSİMLİK VE KONJONTÜREL HAREKETLERİN ETKİLERİ YORUMDA DİKKATE ALINMALIDIR.
4. ORANLARDAKİ DEĞİŞİKLİKLERİN NEDENLERİ VE İŞLETME AÇISINDAN TAŞIDIĞI ÖNEM DOĞRU BELİRLENMELİDİR.
5. ORANLARDAKİ DEĞİŞİMLER EK BİLGİLERLE DESTEKLENEREK YORUMLANMALIDIR.
6. ORAN SONUÇLARI ORANDA YER ALAN DEĞERLERİN TUTARLARI DA DİKKATE ALINARAK YORUMLANMALIDIR.
7. ORANLAR DEĞERLENDİRİLİRKEN İŞLETMENİN KENDİ GEÇMİŞ YILLAR BİLGİLERİ YANINDA SEKTÖRÜN GENEL GİDİŞİDE DİKKATE ALINMALIDIR.
8. ORAN ANALİZİ İLE İŞLETMENİN GEÇMİŞ PERFORMANSI DEĞERLENDİRİLİRKEN GELECEKLE İLGİLİ İPUÇLARI YAKALAMAK BİR HEDEF OLMALIDIR.

ORANLARIN SINIFLANDIRILMASI
1. LİKİDİTE ORANLARI
2. MALİ YAPI ORANLARI
3. FAALİYET ORANLARI
4. KARLILIK ORANLARI


1. LİKİDİTE ORANLARI: KISA VADELİ BORÇ ÖDEME GÜCÜNÜ YANİ KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLARI ZAMANINDA ÖDEYİP ÖDEYEMEYECEĞİNİ TESPİTTE KULLANILIR. AYRICA NET İŞLETME SERMAYESİNİN YETERLİ OLUP OLMADIĞININ TESPİTİNDEDE KULLANILIR. ÇEŞİTLERİ
a. CARİ ORAN: İŞLETMENİN KISA VADELİ BORÇLARINI ÖDEME GÜCÜNÜ GÖSTERİR. BU ORANIN 2 OLMASI YETERLİ KABUL EDİLİR. FORMÜLÜ= DÖNEN VARLIKLAR/KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLARDIR.
b. LİKİDİTE ORANLARI ( ASİT TEST ORANI): CARİ ORANI TAMAMLAYAN VE CARİ ORANI DAHA ANLAMLI HALE GETİREN BİR ORANDIR. STOKLARI DÖNEN VARLIKLARDAN AYIRDIĞI İÇİN DAHA KESİN BİR ORANDIR. ORANIN 1 OLMASI YETERLİ KABUL EDİLİR. FORMÜLÜ: DÖNEN VARLIKLAR-STOKLAR/KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR.
c. NAKİT ORAN: MEVCUT HAZIR DEĞERLER İLE KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLARIN NE ÖLÇÜDE KARŞILANDIĞINI GÖSTEREN ORANDIR. STOKLARIN YANINDA ALACAKLARIDA DÖNEN VARLIKLARDAN AYIRDIĞI İÇİN LİKİDİTE ORANINDANDA KESKİN BİR SONUÇ VERİR. BU ORANIN %20 OLMASI YETERLİ GÖRÜLÜR. FORMÜLÜ: DÖNEN VARLIKLAR-STOKLAR-ALACAKLAR/KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR
d. STOK BAĞIMLILIK ORANI: CARİ LİKİDİTE VE NAKİT ORANA YARDIMCI BİR ORANDIR. STOK BAĞIMLILIK ORANI BÜYÜDÜKÇE KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLARI ÖDEMEDE BAŞVURULACAK STOK MİKTARIDA ARTAR. FORMÜL: KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR-(HAZIR DEĞERLER + MENKUL KIYMETLER + ALACAKLAR)/STOKLAR

LİKİDİTE ORANLARI:
1. CARİ ORAN
2. LİKİDİTE ORANI
3. NAKİT ORAN
4. STOK BAĞIMLILIK ORANI

2. MALİ YAPI ORANLARI ( FİNANSAL YAPI ORANLARI): BU GRUPTA İŞLETMENİN MALİ YAPISI VE UZUN VADEDE BORÇ ÖDEME GÜCÜNÜ GÖSTEREN ORANLAR YER ALIR. VARLIKLARIN NE KADARININ KISA VE UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLA NE KADARININ ÖZKAYNAKLARLA FİNANSE EDİLDİĞİNİ ÖZKAYNAKLARLA YABANCI KAYNAKLARIN ARASINDA UYGUN BİR DENGE BULUNUP BULUNMADIĞININ TESPİTİNDE KULLANILAN ORANLARDIR. ÖZKAYNAKLARIN TOPLAM KAYNAKLAR İÇİNDE YERİNİN ÇOK OLMASI KREDİ VERENLER AÇISINDAN RİSKİ AZALTIR.
1. YABANCI KAYNAK ORANI (KALDIRAÇ ORANI): BU ORAN İŞLETME AKTİFLERİNİN NE KADARLIK KISMININ YABANCI KAYNAKLARLA FİNANSE EDİLDİĞİNİ GÖSTERİR. BU ORANIN %50 CİVARINDA OLMASI ARZU EDİLİR. ORANIN YÜKSEK OLMASI İŞLETMENİN RİSKLİ BİR ŞEKİLDE FİNANSE EDİLDİĞİNİ GÖSTERİR. FORMÜL: TOPLAM YABANCI KAYNAKLAR/TOPLAM AKTİF (PASİF)
2. ÖZKAYNAK ORANI: BU ORAN İŞLETME VARLIKLARININ NE KADARININ ÖZKAYNAKLAR İLE FİNANSE EDİLDİĞİNİ GÖSTEREN ORANDIR. BU ORANIN %50 OLMASI TERCİH EDİLİR. BU ORANIN YÜKSEK OLMASI İŞLETMENİN UZUN VADELİ BORÇ VE FAİZLERİ ÖDEMEDE GÜÇLÜK ÇEKMEYECEĞİ ŞEKLİNDE YORUMLANIR. FORMÜL: ÖZKAYNAKLAR/PASİF TOPLAMI
3. YABANCI KAYNAKLARIN ÖZKAYNAKLARA ORANI: İŞLETMENİN ÖZKAYNAKLARI İLE YABANCI KAYNAKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİYİ GÖSTERİR. ORANIN 1 OLMASI ÖZKAYNAK DENGESİ AÇISINDAN YETERLİ GÖRÜLÜR. 1 DEN KÜÇÜK OLMASI DURUMUNDA VARLIKLARIN BÜYÜK KISMININ ÖZKAYNAKLARLA FİNANSE EDİLDİĞİ ANLAMINA GELİR. FORMÜL: TOPLAM YABANCI KAYNAKLAR/ÖZKAYNAKLAR
4. KISA VADELİ YABANCI KAYNAK ORANI: İKTİSADİ KIYMETLERİN NE KADARLIK KISMININ KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLARLA FİNANSE EDİLDİĞİNİ GÖSTEREN ORANLARDIR. ORANIN 1/3 OLMASI YETERLİ KABUL EDİLİR. FORMÜL: KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR/TOPLAM PASİF (AKTİF)
5. UZUN VADELİ YABANCI KAYNAK ORANI: İKTİSADİ KIYMETLERİN NE KADARLIK KISMININ UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLARLA FİNANSE EDİLDİĞİNİ GÖSTEREN ORANLARDIR. ORANIN 1/6 OLMASI YETERLİ KABUL EDİLİR. FORMÜL: TOPLAM UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLAR/TOPLAM AKTİF (PASİF)
6. YABANCI KAYNAKLAR VADE YAPISI ORANI: KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLARIN TOPLAM YABANCI KAYNAKLAR İÇİNDEKİ PAYINI GÖSTEREN ORANDIR. ORANIN 2/3 OLMASI KABUL EDİLİR. FORMÜL: KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR/TOPLAM YABANCI KAYNAKLAR.
7. DİĞER MALİ YAPI ORANLARI:
3. VARLIK KULLANIM ORANLARI (FAALİYET ORANLARI):
a. ALACAK DEVİR HIZI: ALACAKLARIN YILDA KAÇ DEFA TAHSİL EDİLDİĞİNİ GÖSTERİR. ALACAK DEVİR HIZI ARTTIKÇA ALACAKLARIN LİKİDİTE DEĞERİ ARTAR. FORMÜL: NET SATIŞLAR / ORTALAMA TİCARİ ALACAKLAR ALACAKLARIN ORTALAMA TAHSİL SÜRESİNİ BULMAK İÇİN 365/ALACAK DEVİR HIZI FORMÜLÜ KULLANILIR.
b. STOK DEVİR HIZI: STOKLARIN YILDA KAÇ KEZ SATILDIĞINI GÖSTERİR. FORMÜL: SATIŞLARIN MALİYETİ / ORTALAMA SATIŞLAR VEYA NET SATIŞLAR / ORTALAMA STOKLAR STOK DEVİR SÜRESİ STOKLARIN KAÇ GÜNDE BİR SATILDIĞINI GÖSTERİR. 365/STOK DEVİR HIZIDIR.
c. TİCARİ BORÇ DEVİR HIZI: TİCARİ BORÇLARIN YILDA KAÇ DEFA ÖDENDİĞİNİ GÖSTERİR. FORMÜL: NET ALIŞLAR / ORTALAMA TİCARİ BORÇLAR YADA NET SATIŞLAR / ORTALAMA BORÇLAR TİCARİ BORÇLARIN ORTALAMA ÖDENME SÜRELERİ 365 / TİCARİ BORÇ DEVİR HIZI
d. AKTİF DEVİR HIZI: NET SATIŞLAR/AKTİF TOPLAMI
e. BÜRÜT İŞLETME SERMAYESİ DEVİR HIZI:NET SATIŞLAR/ORT.BÜRÜT İŞLETME SERMAYESİ
f. NET İŞLETME SERMAYESİ DEVİR HIZI: NET SATIŞLAR/ORT.NET İŞLETME SERMAYESİ
g. ÖZKAYNAK DEVİR HIZI: NET SATIŞLAR/ORT.ÖZKAYNAKLAR
h. DURAN VARLIK DEVİR HIZI: NET SATIŞLAR/ORT.DURAN VARLIKLAR
4. KARLILIK ORANLARI: KARLILIK ORANLARI İŞLETMENİN NE ÖLÇÜDE ETKİN YÖNETİLDİĞİ KONUSUNDA NİHAİ BİLGİLER VERİR. 3 AYRILIR
• ÖZKAYNAKLAR ÜZERİNDE KARLILIK ORANLARI
• SATIŞLAR ÜZERİNDEKİ KARLILIK ORANLARI
• VARLIKLAR ÜZERİNDEKİ KARLILIK ORANLARI

1. ÖZKAYNAKLAR ÜZERİNDEKİ KARLILIK ORANLARI: DÖNEM NET KARI /ÖZKAYNAKLAR VEYA DÖNEM KARI /ÖZKAYNAKLAR
2. SATIŞLAR ÜZERİNDEN KARLILIK ORANLARI:
a. BRÜT SATIŞ KARI: BRÜT SATIŞ KARI/NET SATIŞLAR
b. FAALİYET KARI: FAALİYET KARI/NET SATIŞLAR
c. OLAĞAN KAR ORANI: OLAĞAN KAR/NET SATIŞLAR
d. DÖNEM NET KARI ORANI: DÖNEM NET KARI/NET SATIŞLAR
NOT: SATIŞLAR ÜZERİNDEN KARLILIK ORANLARI HESAPLANIRKEN PAYDA YANİ BÖLÜNEN HEP NET SATIŞLAR DIR.
3. VARLIKLAR ÜZERİNDEN KARLILIK ORANLARI:
AKTİF VARLIK ORANI: DÖNEM NET KARI/AKTİF TOPLAMI
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers
vozol puff
antalya havalimanı transfer
Geri
Üst