Makineli Tüfeği kim buldu

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
Makineli tüfek, tetiğe basıldığı müddetçe büyük bir ateş sıhhatiyle hızlı ve sürekli olarak atış yapan otomatik silah türüfür. Bulunduğu günden bu zamana orduda en çok kullanılan silah oldu makineli tüfekler. Bu silah sistemi, geri tepme düzeni ve gaz basıncı ile çalışır. Hava veya su ile soğur. Cephane, bez veya metal şerit ve mayonlarla silaha verilir veya şarjör kullanılır. Daha ziyade makinalı tüfek mermisi ile adi tüfek mermisi aynı olduğundan, ikmali kolay olur. Makinalı tüfekler, değişik yerlerde değişik maksatlarla kullanılabilir.
Makineli tüfeği kim icat etti

Barutun savaşta kullanılmaya başlanıldığı zaman (14. yy başlarında) çok namlulu volley tüfekleri ortaya çıktı. Yaylım ateşi açabilen bu tüfekler çok sayıda namludan meydana geliyor, bu namlular ise birbirlerine paralel oluyordu. On altıncı yüzyılda yaygın olarak kullanılan bu tüfekler hantaldı ve zor dolduruluyordu.

Makineli tüfeğin patenti 1718 yılında Londralı avukat James Puckle tarafından alındı. 1722 yılının Mart ayında yapılan bir gösteri sırasında. 7 dakikada 63 atış yaptı. Üç ayaklı bir desteğin üzerine yerleştirildikten sonra üzerindeki 9 mermilik şarjörün elle namlu ağzına getirilmesiyle peşpeşe ateş edebiliyordu.

Metal kovanların yapılması ve seri üretime geçilmesi, üzerine, 1862 yılında, Amerikalı Dr. Richard J. Gatling, dakikada 700 atış yapabilen bir makineli tüfek geliştirdi. Gatling tüfeği 1890’larda geliştirilerek dakikada 3.000 adet mermiyi 10 adet namludan atar hale geldi. Tüfek, elektrik motoruyla çalışıyordu. Tabi ki, ister kolu çevirerek, isterse elektrik motoruyla çalışsın böyle tüfeklere tam manasıyla makinalı tüfek demek zordu.

İlk gerçek makinalı tüfek, geri tepme sistemiyle çalışan, Maksim makinalı tüfeğiydi. Bu tüfek 1885’te Hıram Sterens Maksim tarafından icat edilmiştir. Bu yıldan 1911’e kadar makinalı tüfeklerin geliştirilmesi için çalışmalar devam etti. 1911’de Lewis makinalı tüfek yapıldı. İsaac Newton Lewis’in geliştirdiği bu model, ilk hafif otomatik makinalı tüfek oldu. Esasen uçak personeli için yapılmış olmasına rağmen Birinci Dünya Harbinde piyadeler tarafından geniş çapta kullanıldı.

İkinci Dünya Harbi ve Kore Harbinde, müttefikler tarafından en çok kullanılan silah, Browning makinalı tüfek ve otomatik tüfekleri idi. Almanlar Mg-34 ve Mg-42 hafif makinalı tüfeklerini yaptılar. Dakikadaki atış adedi 1500’e varan bu etkili silahlar, aynı zamanda basit ve seri üretime uygun silahlardı.

Günümüzde silahlı kuvvetlerin çeşitli sınıflarında kullanılan değişik tip ve çapta makinalı tüfekler vardır. Bunlar orta, hafif, ağır makinalı tüfekler olarak sınıflandırılır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst