Makarnayı kim buldu

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
Makarna deyince akla İtalyanlar gelir. Dünya üzerinde en fazla makarna çeşidi İtalyanlarda bulunmaktadır. Hatta bu çok çeşitlilik İtalya’daki makarna türlerini hangi şehrin bulduğu kavgasına bile neden olur…

Makarnanın Marco Polo tara-fından Çin’den 13. yüzyılda italya’ya getirildiği söylenmektedir ama ünlü seyahatnamede yalnızca Çin’deki ekmek ağacının şaşırtıcılığından söz edilmektedir; yoksa ağacın unundan “pasta” yapılmasında ve Marco Polo’nun Çin’de şehriye ve benzerlerini yemesinde şaşırtıcı bir yön yoktur.

“Pasta” İtalyancada ekmek veya kuru pasta, un çorbası veya lapası için hazırlanmış hamur demektir, zaten bu yüzyılda makarna, spagetti veya “vermicelli” yoktur. “Espresso” (bastırılmış), “canelloni” (büyük boru), “ravioli” (kü-çük şalgam), “spaghetti” (küçük iplik), “tutti frutti” (bütün meyve-ler), “vermicelli” (küçük solucan), “lasagna” (tava), “parmesan” (Parmalı), “minestrone” (çukur) İtalyanların dünya lokantalarına kendi adlarıyla tanıttıkları makarna çeşitleri…

Türkiye’de erişte (Farsça “rişta”), tarhana (Farsça “terhuvâne”), şehriye (Arapça “şa’r”) ve göçebe kültürüne çok uygun mantı (Çince “mantu”) yemekleri geçmişe doğru gidildikçe İtalyan makarnalarıyla ve birçok ülkenin hamur, hatta buğday yerine pirinç, fasulye, soya unu kullanılan yemekleriyle benzeşir.

Makarnanın Commedia dell’Arte kahramanı Mascherone’nin adından, Imparator III. Frederick’in (1515-1576) bir şölende kendisine sunulan makarnayı beğenip Yunanca “makarios” (hoşnut) demesinden ve-ya Napolili bir prensin “si buoni ma caroni” (İtalyanca bozuk olmakla birlikte, “güzel ama pahalı”) demesinden geldiği gibi birçok öneri vardır.

İtalyan şehirleri arasında makarna kavgası 17. yüzyıla uzanmaktadır. 14. yüzyılda makarna çeşitleri yapılmaya başlanmıştır, fakat örneğin 1481’de ravioli makarnadan çok mantıyı hatırlatmaktadır. Et, peynir, yumurta ve ot doldurulan hamurlu yemek, daha çok bugünkü “canneloni” gibidir. Spagettinin Napoli’de kitlesel üretime geçilip ahşap çerçeveler içinde güneşte kurutulması ise 1800’leri bulmuştur. 1830’lara kadar hamur elle yoğrulurken karıştırma makinesinin geliştirilmesi makarna üretimini artırmıştır. İtalyan asıllı New Yorklu Hector Boiardi şişede spagetti, teneke kutuda ravioli satışına başlayarak 1920’lerde makarnayı gıda sektörünün ürünü haline getirdi ve kurduğu zincirle büyük bakkallara dağıtmaya başladı. 1940’larda İtalyan makarnası restoranlara, makarna fabrikaları kurulunca da evlere girdi.

Türkiye de makarna biçimine göre düdük, fiyonk, çubuk, şehriye veya içindekilere göre domatesli, yumurta”, baharatlı olarak isimlendirilir. Yurt çapında ün yapan ilk makarna fabrikaları Piyale (1942), Ece (1954), Ruh’un Ankara Makarnası (1959), Ulukartardır (1961). Zayıflama diyetlerinin her gün basında yer aldığı bir dönem, makarna şişmanlatması nedeniyle kara listeye alınmış, üreticilerini karşı kampanya düzenlemeye mecbur etmişti ama, makarnanın mutfaktaki yeri çok sağlamdır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst