Makarna Hakkında Pratik Bilgiler

AySe^^

Bayan Üye
Makarna haşlanırken yapılması gereken bilgiler - pratik bilgiler - lezzetli makarna nasıl yapılır
# Çubuk makarnanızı tencereye sığdırmak için ille de bölmeniz gerekmiyor. Bırakın, kaynar suda yarı boylarına kadar dursunlar. Uçları yumuşayınca, elinizle yukardan bastırarak hepsini boylu boyunca suyun içine sokabilirsiniz.
# Makarna haşlarken yaşanan önemli bir sıkıntı da haşlama suyunun taşmasıdır. Makarna haşlarken suyuna biraz tereyağı veya birkaç çay kaşığı bitkisel yağ katarsanız, tenceredeki suyun taşmasını önleyebilir ve makarnaların daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
# Makarnanın haşlama suyuna yarım çay bardağı süt koyup lezzetini artırabilirsiniz.
# Makarnanın tadını yoğunlaştırmak istiyorsanız; yağlı soslar yerine sebzeli, peynirli, zeytinli ve yoğurtlu sosları tercih edebilirsiniz.
# Sade makarna buzdolabında, saklama kabında ve ağzı kapalı olarak 2-3 gün bekletilebilir. Soslanmış makarnayı ise bu kadar süre saklamak mümkün değildir. Bu yüzden makarnaların tamamını soslamak yerine sofranıza yetecek kadarını kullanıp kalan sosu ve makarnayı ayrı ayrı saklayabilirsiniz.
# Hazırlayacağınız makarna soslarını makarna haşlanırken pişirip, makarna süzüldükten hemen sonra üzerine dökün ve karıştırın. Makarnayı ayrıca sosla birlikte tekrar pişirmeyin.
# Makarnanızın lezzetini artırmak istiyorsanız; haşlama suyuna bir iki baş soğan, havuç vb. sebzeler koyabilirsiniz. Eğer makarnada sebze lezzetinden hoşlanmıyorsanız; suyun içine bir miktar et suyu veya tablet bulyon da katabilirsiniz.
# Özene bezene hazırladığınız makarna sosunu ısıtırken zorlanabilirsiniz. Mesela tencerenin dibi tutabilir ya da alt tarafı ısınıp üst kısmı soğuk kalabilir. Oysaki makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içine koyup bir süre ocakta bekletirseniz, bu sorundan kurtulmuş olursunuz.
# Makarnayı daima içinde kaynar bol su bulunan büyük boy bir tencerede haşlayın. 1 paket, 500gr makarnayı 5lt suyla haşlayınız ve bu gramaja uygun büyüklükte tencere seçiniz.
# Makarnanın haşlama suyuna kaynamadan tuz atmayınız. Atarsanız kaynama süreci gecikecektir. Su fokurdamaya başladıktan sonra tuz atıp arkasından hemen makarnaları atabilirsiniz.
# Makarna haşlanırken tencerenin kapağını kapatmayınız. Bu durumda tencereniz taşma yapabilecektir.
# Makarna haşlanıp süzüldükten sonra vitamin ve lezzetinin kaybolmaması için soğuk sudan geçirmeyiniz. Ama belirli bir müddet soslanmadan bekleyecekse yapışmaması için sıvı yağla yağlayarak bekletebilirsiniz.
# Haşlama suyunuz kaynayıp makarnanızı attıktan sonra makarnaları tahta bir kaşıkla muhakkak 1 kez karıştırınız.
# Makarnanın ideal pişirme süresi paketlerin üzerinde yazmaktadır. Bu süre makarnanın şekline göre değişir. Kaynayan suya makarnayı kattıktan sonra suda belirli bir süre durulma olacaktır. Makarnanızın pişme süresi bu durulma geçip su tekrar kaynamaya başladıktan sonra başlar. Makarnanın pişip pişmediğini anlamanın en geçerli yolu ise tadına bakmaktır. Bu nedenle pişirme sırasında paket üzerinde yazan süreden 3, 2 ve 1 dakika önceden makarnanın tadına bakınız.
# Soslu bir makarna yapıyorsanız, kaynama süresini 1 dakika kısaltabilirsiniz. Çünkü sosun sıcaklığıyla makarna bir miktar daha pişecektir.
# Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız. Tuzun erimesine fırsat verdikten sonra makarnanın hepsini aynı anda atınız. Eğer tuz diyetiniz varsa tuz yerine limon sıkabilirsiniz.
# Makarnayı süzmek için küçük delikli ve ayaklı bir süzgeç daha iyi olur. İri delikli süzgeçler pişme suyunun bir anda boşalıp makarnaların birbirine yapışmasına neden olur. Halbuki makarnayı bir miktar nemli bırakmakta fayda vardır. Böylece makarnanın, sosunu iyice özümsemesini sağlamış olursunuz. Ayrıca makarna pişer pişmez süzülmelidir. Suyun içinde bıraktığınız her dakika, pişme süresine eklenecektir.
# Makarnayı süzmeden önce pişme suyundan bir bardak kenara ayırmak faydalıdır. Makarnanın veya sosunun kuru olması durumunda bu sudan eklenerek ayarlama yapılabilir. Pişirme suyuna makarnanın nişastası geçmiş olacağından bu suyla yapacağınız ilave, duru sudan daha lezzetli olacaktır.
# Makarnanız için kısa sürede pişmesi gereken bir sos yapmak isterseniz, geniş tabanlı açık bir tava veya küçük bir tencere; yavaş pişmesi gereken soslar içinse, kenarları daha yüksek ve altı kalın tava veya tencereler kullanılmalıdır. Yüksek kenar buharlaşmayı yavaşlatır, kalın alt ise uzun pişme süresinde sosun tabana yapışmasını engeller.
# Makarnayı süzdükten sonra, sosla iyice karıştırmak için büyükçe bir çukur servis tabağınız olmalıdır. Bu aşamada hız önemlidir. Makarna süzülür süzülmez sosla karıştırılmadır. Eğer makarnayı süzgeçte bekletirseniz makarnalar birbirine yapışır. Sos, her bir makarna tanesine iyice bulaşmalı ancak makarna sos içinde yüzmemelidir.
# Makarnanız haşlanmaya yaklaştığında; lavabonuzun içinde süzgeciniz hazır bulunsun. Süzerken, süzgecin etrafından sıcak su akıtmaya başlayın ki, süzgeç sıcak makarnaya hazır olacak derecede ısınsın. Süzgecin nemli kalması makarnanın kurumasını engellemeniz için önemlidir.
images.gif
 
takipçi satın al
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
vozol
antalya havalimanı transfer
Geri
Üst