Mahalli çek

Lyd

Bayan Üye
Çek, keşideci (çeken) hesabına ve emrine, nezdinde (yanında) para bulunduran bir banka üzerine ve istenilen paranın kayıtsız ve şartsız ödenmesi için düzenlenen ticari bir senettir.

Çekler belirli bir şehir içinde çekilebileceği gibi, başka bir şehir üzerinde de çekilebilir. Örneğin, Ankara İş Bankası’nda hesabı bulunan bir kimse, gezi için İstanbul’a gitmiş ve orada paraya gereksinim duymuştur. Bu takdirde de, yine hesabının bulunduğu Ankara İş Bankası’na hitaben çekini düzenler ve İstanbul’daki İş Bankası şubelerinden biri aracılığı ile çekin bedelini tahsil edebilir.

Demek ki, tanzim yeri ile ödeme yeri aynı şehirde ya da aynı yerde bulunan çeklere “mahalli çek” veya “şehiriçi çek”, bir şehirde çekilip de başka bir yerde ödenecek çeke de “mahalli olmayan çek” ya da “şehirdışı çek” denilir.

Kanun, bir çekin muhataba ibrazını süre bakımından serbest bırakmamıştır. Bir çek, kanunen belirli bir süre içinde mutlaka muhataba ibraz edilmelidir. Bu süre, şehiriçi çeklerde 10 gün, şehirdışı çeklerde 1 aydır. Bu sürelere uymayan çek hamili, haklarını tehlikeye düşürmüş olur.







alıntı
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst