Heulwen
Kayıtlı Üye
Magnezyum Hidroksit
Magnezyum hidroksit (Mg(OH)2); magnezyum elementinin elde edilmesinde kullanılan bir cevherdir. toprak alkali metallerinden (2A) magnezyum ile hidroksit (OH) iyonunun sentez reaksiyonu ile oluşur. Oldukça kuvvetli bir baz olup kimyagerler tarafından sıkça kullanılan başlıca kuvvetli bazlardan biridir.
Suda %100 çözünürken, iyonlaşma oranı %99,87'dir. Titrasyonlarda ve iyonlaşmalarda 2 değerliklidir. Sentez reaksiyonları dışında magnezyum metalinin hidritasyon yoluyla yükseltgenmesi sonucu da elde edilebilir. Ancak bu reaksiyonda tepkime veriminin düşük olması ve reaksiyon sonunda şiddetli hidrojen gazı çıkması nedeniyle bilimadamları magnezyum hidroksiti sentez reaksiyonuyla elde etmeyi tercih etmektedir.
Suda magnezya sütü olarak bilinen bir süspansiyon oluşturur. Bu süspansiyon bir antiasit ve müshil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca güçlü alkali, asitlik düzenleyici olarak kullanılır. Peynirde rennet arttırıcı ve konserveleme süresince sebzelerin rengini korumada stabilizör olarak kullanılır.
Yüksek konsantrasyonlu çözeltisinin deriyle teması halinde yanma, kızarılık ve kaşıntı oluşur. Bu durumlarda acil önlem alınması gerekir. Ayrıca yanlışlıkla yutulması da çok büyük yan etkilere sebep olur. Seyreltik çözeltisinin sindirim sisteminde, midede, yemek borusunda kanamalara yol açtığı, derişik çözeltisinin ise kusma, mide kanaması, şiddetli kramp, karın ağrısı ve ses tellerinde hasara yol açtığı bilinmektedir. Hemen müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabilir.
Magnezyum hidroksit (Mg(OH)2); magnezyum elementinin elde edilmesinde kullanılan bir cevherdir. toprak alkali metallerinden (2A) magnezyum ile hidroksit (OH) iyonunun sentez reaksiyonu ile oluşur. Oldukça kuvvetli bir baz olup kimyagerler tarafından sıkça kullanılan başlıca kuvvetli bazlardan biridir.
Suda %100 çözünürken, iyonlaşma oranı %99,87'dir. Titrasyonlarda ve iyonlaşmalarda 2 değerliklidir. Sentez reaksiyonları dışında magnezyum metalinin hidritasyon yoluyla yükseltgenmesi sonucu da elde edilebilir. Ancak bu reaksiyonda tepkime veriminin düşük olması ve reaksiyon sonunda şiddetli hidrojen gazı çıkması nedeniyle bilimadamları magnezyum hidroksiti sentez reaksiyonuyla elde etmeyi tercih etmektedir.
Suda magnezya sütü olarak bilinen bir süspansiyon oluşturur. Bu süspansiyon bir antiasit ve müshil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca güçlü alkali, asitlik düzenleyici olarak kullanılır. Peynirde rennet arttırıcı ve konserveleme süresince sebzelerin rengini korumada stabilizör olarak kullanılır.
Yüksek konsantrasyonlu çözeltisinin deriyle teması halinde yanma, kızarılık ve kaşıntı oluşur. Bu durumlarda acil önlem alınması gerekir. Ayrıca yanlışlıkla yutulması da çok büyük yan etkilere sebep olur. Seyreltik çözeltisinin sindirim sisteminde, midede, yemek borusunda kanamalara yol açtığı, derişik çözeltisinin ise kusma, mide kanaması, şiddetli kramp, karın ağrısı ve ses tellerinde hasara yol açtığı bilinmektedir. Hemen müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabilir.