AySe^^
Bayan Üye
LÜBNAN mutfağından
Tıpkı tarihi gibi, lezzetlerinde de türlü medeniyetlerden nasibini almış, köklü bir geçmişe sahip olan Lübnan mutfağındayız... Birbirinden lezzetli Lübnan yemeklerini Holiday Inn Otel’in Executive Chef’i Mehmet Siriş hazırladı.
MEZE TABAĞI
Humus avarma
60 gr nohut
10 ml tahin
50 gr kuzu eti
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tuz, toz biber
60 gr nohut
10 ml tahin
50 gr kuzu eti
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tuz, toz biber
*Nohutların yumuşaması için bir gün önceden suda bekletin. *Nohutları üzerini örtecek kadar su ile kaynatın. Haşlanmış nohutları mutfak robotu ile püre haline getirin. Tahin, limon, tuz ve biberi ilave edip karıştırın. Servis tabağına alın. *Orta boy bir tencerede kuşbaşı doğradığınız eti pişirin. Suyunu çekince bir tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edip kavurun. Pürenin içini hafif açarak kavurmayı yerleştirin. Ilık servis yapın.
Tabbule
1 demet maydanoz
Yarım demet taze nane
Yarım domates
1 tatlı kaşığı esmer bulgur
2 yaprak marul
Yarım limonun suyu
Yarım çay bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
1 demet maydanoz
Yarım demet taze nane
Yarım domates
1 tatlı kaşığı esmer bulgur
2 yaprak marul
Yarım limonun suyu
Yarım çay bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
*Maydanozu ince kıyın, domatesi soyup küp şeklinde doğrayın. *Derin bir kaba aldığınız bulgurun üzerini örtecek kadar sıcak su dökün. Suyu çeken bulgura limon, zeytinyağı, domates, maydanoz ve tuzu ilave edip karıştırın. Ilık servis yapın.
Fattush
Yarım marul
Yarım pita ekmeği
Yarım domates
Yarım salatalık
5 kiraz
1 turp
1 taze soğan
5 dal nane
1 çay kaşığı sumak
Yarım limonun suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Ekmeği kızartacak kadar ayçiçeği yağı
Tuz
Yarım marul
Yarım pita ekmeği
Yarım domates
Yarım salatalık
5 kiraz
1 turp
1 taze soğan
5 dal nane
1 çay kaşığı sumak
Yarım limonun suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Ekmeği kızartacak kadar ayçiçeği yağı
Tuz
*Marul, salatalık, kiraz, turp, nane ve taze soğanı ince kıyın. Domatesleri küp şeklinde doğrayın. Tüm malzemeyi tuz ve sumak ilave edip karıştırın. Zeytinyağı ve limon suyunu karışıma ekleyin. *Küp şeklinde doğradığınız ve ayçiçeğiyağında kızarttığınız pita ekmeğini üzerine serperek servis yapın.
Kibbe
100 gr esmer bulgur
50 gr kıyma
Yarım soğan
15 gr dolmalık fıstık
1 çay kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı kimyon
20 gr yoğurt
1 su bardağı ayçiçeği yağı
Tuz, pulbiber
100 gr esmer bulgur
50 gr kıyma
Yarım soğan
15 gr dolmalık fıstık
1 çay kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı kimyon
20 gr yoğurt
1 su bardağı ayçiçeği yağı
Tuz, pulbiber
*Soğanları ince doğrayıp bir tencerede kıyma ile birlikte kavurun. Dolmalık fıstık, tuz ve pulbiberi ilave edip karıştırın. *Ayrı bir kaba bulguru alın. Üzerine sıcak su döküp haşlayıp mutfak robotunda macun kıvamına gelene kadar çırpın. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. İçlerini kıyma ile doldurup elinizle şekil verin. *Fritözde rengi esmerleşene kadar kızartın. Üzerine yoğurt ilave edip servis yapın.
Fatayer
100 gr un
Yarım yumurta
15 gr ayçiçeğiyağı
Az miktarda yaş maya
25 gr süt
150 gr ıspanak
Yarım limon
15 gr dolmalık fıstık
Kızartmak için
Ayçiçeği yağı
100 gr un
Yarım yumurta
15 gr ayçiçeğiyağı
Az miktarda yaş maya
25 gr süt
150 gr ıspanak
Yarım limon
15 gr dolmalık fıstık
Kızartmak için
Ayçiçeği yağı
*Un, yumurta, süt ve mayayı karıştırıp hamur haline getirin *Bir tencerede ıspanakları ayçiçeği yağı ile soteleyin. *Hamuru merdane ile açın. Papatya çember ile yuvarlak parçalar kesin. İçlerini ıspanak harcı ile doldurup üçgen şekilde kapatın. Kızgın yağda kızartıp servis yapın.
Zahter salatası
2 demet zahter otu
Yarım domates
Yarım soğan
Yarım limon
1 çorbakaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
2 demet zahter otu
Yarım domates
Yarım soğan
Yarım limon
1 çorbakaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
*Zahtare otunun körpe tarafını ayıklayıp ince doğrayın. Domatesi soyup küp şeklinde doğrayın. Soğanı ince kıyıp ekleyin. Zeytinyağı, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın. Servis yapın.
Köri samossa
1 yufka
100 gr kıyma
1 çay kaşığı köri
Yarım soğan
1 diş sarımsak
15 gr bezelye
1 yumurta
Kızartmak için
ayçiçeği yağı
Tuz, karabiber
1 yufka
100 gr kıyma
1 çay kaşığı köri
Yarım soğan
1 diş sarımsak
15 gr bezelye
1 yumurta
Kızartmak için
ayçiçeği yağı
Tuz, karabiber
*Soğan ve sarımsağı ince doğrayıp kıyma ile birlikte soteleyin. Bezelye, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. *Yufkayı 5 cm uzunluğunda kesin. İçlerini hazırladığınız harç ile doldurup, üçgen muska şeklinde sarın. Kızgın yağda kızartıp servis yapın.
Labneh
150 gr süzme yoğurt
10 gr krema
1 dal taze nane
Yarım limon
1 dal zahtar otu
Yarım diş sarımsak
Tuz, karabiber
150 gr süzme yoğurt
10 gr krema
1 dal taze nane
Yarım limon
1 dal zahtar otu
Yarım diş sarımsak
Tuz, karabiber
*Zahtar otu ve taze naneyi ince kıyın. Sarımsağı ezip ilave edin. *Krema ve yoğurtla birlikte tüm malzemeyi karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp servis yapın.
Muttable
1 bostan patlıcanı
15 ml tahin
Yarım limon
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım ayıklanmış nar
Kızartmak için
500 gr ayçiçeğiyağı
Tuz, karabiber
1 bostan patlıcanı
15 ml tahin
Yarım limon
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım ayıklanmış nar
Kızartmak için
500 gr ayçiçeğiyağı
Tuz, karabiber
*Tavada yağı iyice ısıtıp patlıcanı kızartın. Kabuğunu soyup içini alın. Soğuyunca sıkıp suyunu süzdürüp ince doğrayın. *Tahin, limon, zeytinyağı, tuz ve karabiberi patlıcana ekleyip karıştırın. *Üzerini nar taneleriyle süsleyerek servis yapın.
Babagannuş
1 bostan patlıcanı
1 domates
Yarım kırmızı soğan
1 dal taze kişniş
1 çay kaşığı sumak
Yarım limon
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Kızartmak için
250 gr ayçiçeği yağı
Tuz, karabiber
1 bostan patlıcanı
1 domates
Yarım kırmızı soğan
1 dal taze kişniş
1 çay kaşığı sumak
Yarım limon
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Kızartmak için
250 gr ayçiçeği yağı
Tuz, karabiber
*Tavada patlıcanı kızartın. Ilınınca kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın. *Soğanı ince kıyın. Domatesin kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın. Tüm malzemeyi karıştırın. *Sumak, limon ve zeytinyağını ekleyin. Tuz ve karabiber ile tatlandırarak servis yapın.
LÜBNAN SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZ MEZESİ BABAGANNUŞ’UN TAHİNLİ VE YOĞURTLUSUNU DA YAPABİLİRSİNİZ.