Lenf Dolaşımı

Buğra1

Kayıtlı Üye
Lenf Dolaşımı
Dr Mutlu KAĞAN

Herhangi bir yerimizde bir yara ve­ya iltihabî bir hadise (çıban, böcek sok­ması, çivi batması gibi...) meydana geldi­ğinde o bölgeye en yakın lenf ukdeleri eli­mizin altında hissedilebilecek kadar irileştiği fark edilir. Bu yara veya iltihabî olaylar­dan birisi el ve kolumuzda husule gelirse, koltuk altında; ayaklarımızda, baldır, diz ve uyluğumuzda olursa, kası klanınızda; başı­mızda olursa, ensede; dişimizde ve boğa­zımızda husule gelirse, boynumuzun ön ta­rafı, kulak önü ve kulak arkasındaki lenf ukdeleri dediğimiz ileri karakollar alarma geçerek irileşip elle hissedilebilir hale ge­lirler.

Bunun niçin böyle olduğunu hiç dü­şündük mü acaba? Vücudun atardamar sis­teminden hücreler arası bölüme geçen mâyinin % 90’ı venöz dolaşıma geri emilir; % 10 kadarı ise lenf dolaşımı dediğimiz du­varları tek katlı yassı epitel (edotel) hücre­lerinden yapılmış İncecik damarlar vasıta­sıyla toplanıp dolaşıma katılırlar. Lenf do­laşımı sayesinde sıvı ile beraber, kılcal da­marlar tarafından emilemeyen, büyük mole­küllü proteinlerin de emilebilmesi temin edilmiş olur. Çünkü lenf damar duvarları­nın geçirgenliği daha fazladır. Bu incecik lenf damarları birleşe birleşe lenf damar­larına ulaşan büyük lenf damar duvarlarını yaparlar. Bunlarda lenf akımını temin ede­bilmek için kapakçıklar bulunur. Bu lenf yollan üzerinde aralıklı olarak di­zilmiş lenf ukdeleri dediğimiz karakollar bulunur. 1 mm3te 40.000 hücre ihtiva eden ve kesafeti 1.016-1.023 olan lenf mayii böyle bir ukdeden geçmeksizin kana erişemez. Lenf ukdelerinin vücudun mik­roplara, tümör hücrelerine ve zehirli madde­lere karşı müdafaasında çok ehemmiyetli süzgeç rolleri vardır. Lenf ukdelerinin ileri­sinde vücudun bağışıklık (muafiyet) siste­minde esaslı rol oynayan lenfositler dediği­miz tek hücreli teşekküller çok bol bulu­nurlar. Lenf akımı lenf ukdelerine birden fazla giriş yeri ile girerler ve fakat onları da­ima bir tek kanalla terkederler (Şekil). Hücrelerarası mayiye girmiş olan mikrop­lar kana geçmek için lenf yollarını takip ettiklerinde önüne gelen ilk lenf bezindeki karakol bekçileri olan akyuvarlar tarafın­dan tutulurlar ve yok edilirler. Bu duruma ait bir çalışma Drinker ve arkadaşları tara­fından yapılmıştır. Bu araştırıcılar köpek diz ve kasık lenf ukdelerine mil i metre küp­te 250 milyon mikrop (virulan steptokok-lar) ihtiva eden sıvıyı vermişler, bu bölge­den daha sonra gelen ana lenf yolundan aldıkları numunede hiçbir mikroba rastla-yamamışlardır. Lenf ukdesi bol olan müda­faa organları arasında bademcikler, boğaz adenoidleri, dalak, timus, apandiks zikredi­lebilir.

Atardamarların en uç noktalarına ulaşıldığında kılcal damar ağı ile karşıla­şılır. Bu kılcal damar ağından sonra ise top­lardamar sistemi başlamış olur. Buna göre kılcal damar ağının iki bölümünden söz edi­lebilir. Kılcal damarların uç atardamarlar (arterioller) ile irtibatlı bölümü ve kılcal da­marların uç toplardamarlar (venüller) ile ir­tibatlı bölümü... Dolaşım ile kılcal damarların (kapillerler) arteriol bölümüne gelen ve buradan damar dışına çıkan sıvı ve pro­teinler, kapillerlerin venöz tarafından tama­men geri emilemezler. Eğer bu arta kalan mayii lenf sistemi ile de emilemese idi hücreler arası mayiide protein miktarı artar ve buna bağlı olarak onkotik basınç yükselir­di ve sonucunda ise doku ve hücrelerin beslenmesi bozulurdu. Nitekim meme kanseri ameliyatı sonucu koltuk altı lenf ukdeleri çıkartılan kadınlarda lenf akımının inkitaa uğraması sebebiyle ödem dediğimiz hâl meydana gelir ve o taraf kol şişer.

Lenf ağının her organda buna benzer vazifeleri olduğu düşünülünce bu kılcal dolaşım sisteminin ehemmiyeti çok açık şekilde ortaya çıkar. Bunun yanında bu lenfatik sistemin bazı organlarda, o organın fonksiyonuna yardımcı faaliyetleri de var­dır. Meselâ: ince bağırsakların viltus denen mikroskobik çıkıntıları ki bu sayede ince barsak emme sathı 8-10 misli artaryağı ge­çirici olduklarından vücuda emilen yağın toplamının % 60’ı bu yolla kana karışır

Normalde lenf akımı devamlı ve ay m miktarda değildir. Bir saatteki vasati lenf akımının miktarı 1200 cc. kadardır

Lenf akımına tesir eden faktörleri özetleyecek olursan: a)Doku basıncının art­ması lenf akımını arttırır, b) Nefes alma ve nefes verme ile meydana gelen göğüs içi ba­sıncı da emme-basma tulumba gibi tesir ya­parak lenf akımına yardımcı olur, c) İs­kelet kası faaliyeti ile hem doku basıncı ar­tar, hem de lenf damarları üzerinde masaj etkisi görülür, lenf akımı bu gibi fiziki ek-sersizlerle 3-10 misli artar, d) Diyafragmanın kasılması da büyük karın lenf damarla­rını sıkıştırarak lenf akımını arttırır.

Büyük lenf damarlarının lenf sıvısı­nın tek yönlü akmasında yardımcı kapak­lara sahip olduğu da bilinmektedir. Bazı yerlerde ise bizzat lenf damarlarının bizzat kendileri çeperlerin deki düz adaleler yardı­mı ile ve onların kasılması ile lenf akımını arttırırlar.

Harika bir sanat eseri olan insan vücu­dunda o kadar mükemmel bir sistemle karşılaşıyoruz ki, her an alarma geçebiliyor, çeşitli karakollarla tehlikeleri engelleyebili­yor. Bu müthiş mekanizmanın işleyişi karşısında insanın hayret ve tebriklerini te­sadüflere vermesi veya bu müthiş oluş kar­şısında akılsız şuursuz maddi sebepleri sanatkâr kabul etmesi hiç mümkün olabilir mi?
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst