Legend of Grimrock - İnceleme

Wu-Tang

Kayıtlı Üye
Şu sıralar herkesin dilinde Diablo 3 var, neredeyse herkes Skyrim’i çok az da olsa oynadı, Baldur’s Gate’in geri dönüş haberi pek çoğunu heyecanlandırdı ve WoW’un hala milyonlarca kullanıcısı var. Ancak bütün bunların öncesinde henüz dinozorlar teknik servislikten kovulmamışken oynana RPG oyunları mevcuttu. Misal Eye of the Beholder, misal Dungeon Master veya Might and Magic III: Isles of Terra.

Bu oyunlar 1990’lar veya öncesinde yapılmış ve şimdilerde “Old School” dediğimiz türde oyunlar. Eğer bunlardan en az bir tanesini oynayan hatta adını duyanınız varsa o zaman size kötü haber, çok yaşlanmışsınız.

1.jpg

İşte Almost Human’ın da bu derece yaşlı insanlardan oluştuğunu fark ediyoruz yeni oyunları Legend of Grimrock’ta. Nitekim bu tarz bir oyunu yapmak için ya çok tembel olup fazla detaya girmemeniz gerekir ya da eskiye bu derece bağlı kalmanız.

Dolayısı ile baştan söyleyeyim, yeni çıkan AAA oyunlar için grafik ve oynanış yorumu yapan okurlar bu oyun kesinlikle size göre değil.

Neredeydik, nereye geri döndük
Legen of Grimrock (LoG) demin de bahsettiğim gibi Almost Human’ın geliştirdiği eki tarz bir RPG oyunu. Oyunumuzun hikayesi vatana ihanetten yargılanan ve suçlu bulunan dört mahkum, herkesin uzak durmak istediği Grimrock Dağı'nın zirvesine ****rülmesi ve buradan mağaranın içine atılması ile başlıyor.

Aslında bu size verilen ölüm cezası ancak vatana ihanet gibi bir suç işlediğiniz için klasik idam yöntemleri yerine bu derece korkutucu bir ceza veriyorlar, ya da onlar öyle sanıyor. Nitekim amacımız bize verilen bu ölümcül fırsatı değerlendirerek özgürlüğümüze kavuşmak. Elbette bu o kadar da kolay değil.

Pekala, diyelim ki yeni neslin üyesisiniz. O kadar ki Diablo I bile sizin için çok eski bir oyun ve LoG’u kurup denemek istediniz ve “New Game” seçeneğine tıkladınız. Öncelikle karşınıza zindan ve zorluk seçimleri geliyor. Şu an için oyunda sadece Grimrock zindanı mevcut lakin yakında çıkacak olan ek paket ve kullanıcıların yapacağı haritalarla bu veri tabanı genişleyecekmiş. Zorluk kısmında ise klasik 3 zorluk seçeneği bulunurken bu seçeneklerin değerleri alıştığınız değerlerde değil açıkçası.

2.jpg

İşte oyunun ilk kötü noktası da burası. LoG çizgisel bir oynanışa sahip olduğu için oyunda size sunulanlarla yetiniyorsunuz. Yani ilk 10 dakika boyunca size sadece bir hançer verildiyse o 10 dakikayı o hançerle geçmek zorundasınız, lakin bu süre zarfında karşınıza çıkan yaratıklar maalesef uygun seviyede kalmıyorlar. Ben oyunu normal zorluk seviyesinde oynadım ancak daha başlarından itibaren oldukça zorlandığımı söyleyebilirim.

Şimdi zorluk seviyesini bir kenara bırakıp ekrandaki son iki seçeneğe gelecek olursak, bu iki seçenek oyununuzun oynanışını tamamen değiştirebilecek türden seçenekler. Üstte bulunan “Create Characters” seçeneği adından da anlaşılacağı gibi kontrol edeceğiniz dört karakteri de sizin yaratmanıza olanak veriyor.

İkinci seçenek olan “Old School Mode” ise işleri biraz daha alevli hale getiriyor. LoG tamamen zindan üzerine kurulmuş bir oyun olduğundan burada en önemli unsur da yolunuzu kaybetmemeniz, ilk başlarda belki bu konuda fazla sıkıntı çekmeyeceksiniz ancak ilerleyen bölümlerde “Nereden gelmiştim ben yahu?” sorusunu sık sık soracağınız kesin. İşte bu mod size bu soruyu kendinize sorup sormama seçeneğini sunuyor. Eğer “Old School Mode” seçeneği kapalı olursa oyunda haritasız ilerlemek zorunda kalacaksınız.

Bir dört ahbap çavuşuz
Her RPG oyununun kalbi olan karakter ekranına baktığımızda ise bizi yeni nesil oyunlarda artık görmediğimiz bir ekran karşılıyor.

Oyunda dört farklı ırk mevcut; insan, minotaur, lizardman ve insectoid. Bu ırklar arasındaki farklar tahmin edebileceğiniz gibi özelliklere ve yetenek puanlarına yansıyor. İnsanlar RPG oyunlarının genelinde olduğu gibi nötr pozisyonda iken minotaur’lar STR +5 bonus ve DEX -4 penaltı veya lizardman’ler DEX +2 bonus, Willpower’a -1 penaltı alıyorlar. Siz de size verine 10 puanlık stat bonusunuzu buna göre dağıtıyorsunuz.

Elbette olay bununla da bitmiyor. Oyunda seçebileceğimiz klasik üç sınıf mevcut; savaşçı, büyücü ve hırsız. Yine seçeceğiniz sınıflar ve ırklar yetenekleriniz üzerinde etki ediyor. Irka göre sınıf seçimi yapabileceğiniz gibi minotaur bir büyücü de yapabiliyorsunuz.

Karakterinizin güç, çeviklik, irade gücü ve yaşama gücü olmak üzere dört stat’ı mevcutken, seçeceğiniz sınıfa göre değişen 6 yeteneğiniz ve 2 adet de kendinizin belirleyeceği ve stat ile skilerinize artı puan katacak Trait’leriniz mevcut.




Bu oyun nasıl oynanır bilmiyorsunuz?
Buraya kadar anlattığım her şeyin çoğunuz için zaten çoktan bilinen şeyler ancak bundan sonrası biraz farklı. LoG’un dört karakterle oynadığınız bir oyun olduğunu belirtmiştik lakin burada karakterlerinizin sadece portrelerini ekran üzerinde görebiliyorsunuz. Bir adet FPS ekranı mevcut ve bu ekran dört karakter için de aynı.

Sağ alt köşede bulunan karakterleriniz kare halinde bulunuyor ve gerçek dünyada da o şekilde ilerliyorlar. Yani önde iki savaşçı arkada sağda büyücü solda hırsız bulunuyorsa zindanda da önce iki savaşçı arkada büyücü ve hırsız şeklinde ilerliyorlar. Peki böyle olunca ne oluyor? Arkadaki karakterler yakın dövüşe giremiyorlar.

Evet, oyunda bu tarz bir oynanış mekaniği mevcut. Grubunuzun ön sırasında bulunan iki karakter yakın dövüşe (balta kılıç, tokat, vs.) girebilirken arka tarafta bulunan ki karakter ise sadece menzilli saldırı (ok, fırlatma bıçağı, büyü, taş, vs.) yapabiliyor. Eğer arkadaki karakterleri yakın dövüş adamı yapmak isterseniz de üzerine sol tıklayıp kendisini grupta ön pozisyona alabiliyorsunuz. Lakin grubun formasyonunu değiştirme gibi bir seçeneğiniz yok. Yani dört karakter de yan yana dursun gibi bir durum söz konusu değil. Mutlaka iki önce iki arkada olmak zorunda.

Saldırıları el işaretlerinin olduğu yere sağ tıkla***** yapıyorsunuz. Her karakterin saldırıdan sonra birkaç saniyelik cooldown süresi mevcut. Buna ek olarak büyücüler manaları bittikten sonra büyü yapamıyorlar.

Büyücünün büyü yapması için sağ ya da sol eline sağ tıkla***** büyük listesin açmalı ve oradan bir büyü ya da bir büyü kombinasyonu seçip yandaki mavi-kırmızı büyü işaretine basmalısınız. Yapabileceğiniz büyüler veya kombinasyonlar büyücünüzün yeteneklerine bağlı.

Lakin burada en can sıkıcı durum her büyü yapışınızda aynı adımları tekrar etmek zorunda kalmanız. Yani yeniden ele sağ tıkla büyü seç yandaki büyü atma tuşuna bas mecburiyeti bir zaman sonra yormaya başlıyor. Keşke sıkça kullandığımız büyü için bir kısa yol yağılmış olsaydı.

3.jpg

Zindan zindan dolaşmak
Legend of Grimrock’ta kontroller de biraz farklı, burada farklıdan kasıt daha odunsu manasına geliyor. Her ne kadar fare ve klavye kombinasyonu mevcut olsa da hareket etmek için sadece klavyeyi kullanıyorsunuz. Sağa sola farenin sağ tuşuna basılı tutarak bakabilseniz de çoğunlukla fareyi etkileşim amacı ile kullanıyorsunuz. Nitekim oyunda W,S ileri geri, A,D sola sağa kayma (slide) ve Q,E de sola sağa dönmenizi sağlıyor. Yürüyüş mekaniği de tıpkı eski tarzda hazırlanmış. Aslında W’ya bastığınızda karakterler sürekli olarak yürüyor lakin adım adım ilerleme etkisini de hissettirmeden geçmiyor.

Oyunun teknik kısmına gelecek olursak LoG görsel açıdan muazzam olmasa da oldukça kaliteli bir görsele sahip. Işıklandırmada daha doğrusu gölge ve karanlıklarda biraz problem yaşansa da o kadar şikayet edilecek bir durum değil. Fakat maalesef ses kısmında o kadar da iyi olduğu söylenemez. Kayıtlar güzel olsa da sürekli olarak aynı şeylerin tekrarlaması en büyük dert. Bilmiyorum belki o da eski tarz bir hava yaşatsın yapılmıştır ancak sesler genel olarak çok tok ve tiz. Oyunda hiç konuşma da olmadığını düşündüğünüzde saatlerce tak, tuk, vıck gibi sesleri duymak işkenceye dönüşebiliyor.

Yaşlı kurt, genç oyun
Başından beridir söylediğim gibi Legend of Grimrock tamamen eski tarz RPG oyunlarını özleyenlerin bir oyunu olarak hazırlanmış. Yeni neslin bu oyunu pek tutacağını düşünmüyorum ki haksız da değiller açıkçası. Şu sıralar oyunların sunduğu özelliklere ve onların bu özelliklerle büyüdüğünü düşünürseniz LoG tarzında bir oyundan çabucak sıkılacaklardır. Açıkçası siz de 60 yaşınızda da olsanız video oyununa bu oyunla başlarsanız LoG’u sevebileceğinizi söyleyemem.

90’lardan beridir hatta daha öncesinden gerek masaüstünde gerekse sanal ortamda FRP oynamış olanların sevebileceği bir oyun Legend of Grimrock. Eğer eski günlere özlem duyuyorsanız bu oyun tam size göre aksi halde uzak durmanızı tavsiye ederim.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst