Salvo
Kayıtlı Üye
Sağlığımıza pek önemli etkileri bulunduğu ve leziz bir kış sebzesi olduğu halde belki de sindirimin güçlüğü nedeniyle sofralarımızda hak ettiği yeri alamayan Lahana' yi veren bitkisi
Turpgiller'dendir.
Anayurdu bilinmeyen
yabani örneklerine Güney Avrupa'da rastlanan ve ülkemizin hemen her bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen lahana
iki-yıllık otsu bir bitkidir. Birinci yılında yenilen kısımlarını
ikinci yılında çiçek ve tohumlarını oluşturur. Kabarık
içe doğru bükülme özelliği taşıyan damarları (bitkinin
bu damar özelliğiyle yaprakları içe doğru bükülüp baş bağlar) olan
kırışık ve dalgalı yüzeyli
kalın
iri yaprakları vardır.
En önemli ve konumuzu ilgilendiren türü
ağırlığı 5-6 kg'a kadar çıkan baş ya da beyaz lahanadır (B. oleraceae Var. Alba). Lah



n yapraklarındaki antosiyanın oranı artırılarak kırmızı lahana (B. oleraceae rubra) ve yaprak tomurcukları başçıklar şeklinde geliştirilerek Brüksel lahanası (B. oleraceae gemmifera) melezleme yoluyla ve insan eliyle elde edilip üretilmiştir.
Bir başka önemli lahana türü de özellikle Karadeniz bölgemizde çok yetiştirilen karalahanadır (B. oleraceae acephala). Baş lahana taze olarak salatalara katıldığı gibi kapuska adlı yemeği
dolması ve turşusu yapılarak da tüketilir. Kırmızı lahana salatalara katılır. Karalah



n da çeşitli yemekleri yapılmaktadır.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze sebze lah



n içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 26 kalori; 1
3 gr. protein; 4
4 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0
2 gr. yağ; 0
8 gr. lif: 29 mgr. fosfor; 52 mgr. kalsiyum; 0
4 mgr. demir; 20 mgr. sodyum; 270 mgr. potasyum: 13 mgr. magnezyum; 130 IU A vitamini; 0
05 mgr. B1 vitamini; 0
05 mgr. B2 vitamini; 0.3 mgr. B3 vitamini; 0
16 mgr. B6 vitamini; 75 mcgr. folik asit: 50 mgr. C vitamini ve 0
2 mgr. E vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra;
o Lahana
içerdiği antioksidan ve diğer bazı maddeleriyle bedenin hastalıklara karsı direncini artırır: Yapılan araştırmalar
lahanayı sık yiyen kişilerde özellikle mide
kalınbağırsak
akciğer ve deri kanserlerine pek seyrek rastlandığı sonucunu ortaya koymuştur.
o Lahana ayrıca içerdiği antioksidan maddeleriyle kalp hastalıklarına yakalanma
felç geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikolarını azaltmaktadır.
o Lah



n sıkılmasıyla elde edilen suyu
Batı ülkelerinde mide ülserleri için geleneksel bir tedavi yöntemi olmuştur: Yapılan deneyler
lahana suyunun mide ülserlerini önlediğini ve iyileştirdiğini ortaya koymaktadır.
o Lahana
bedenin bağışıklık sistemini uyarmakta
bazı bakteri ve virüs türlerini yok etmektedir.
o Bedenin gelişme etkinliğini uyarıp destekleyen lahana
içerdiği zengin folik asitle kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir.
o Mayalandırılmış lahana hazımsızlığa ve gut hastalığına iyi gelir.
Bütün bu önemli etkilerinden yararlanmak için lah



n diyetimize katılması ve daha sık yenilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir.
Dikkat: Lahana tüm Turpgiller gibi bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 kezden çok lahana yiyen kişiler
iyotlu besin ya da iyotlu tuz almayı ihmal etmemelidir
özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde durum böyledir.
BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ
Lahana bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Soğuk yastıklara ekilen tohumlarından çimlenen fideler
5-7 hafta içinde ve 4-5 yapraklı olduklarında asıl yataklarına şaşırtılmaya hazır hale gelirler. Şaşırtma işlemi yapılırken lahana
ilkyastığındaki toprağından kökleriyle birlikte olabildiğince toprağı dökülmeden çıkarılmalı ve bitkinin yeni yerine fideler bu toprakla birlikte
50 cm. aralıklarla dikilmelidir.
BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ
İklim isteği: Lahana bitkisi
daha çok serin ve nemli yerlerde iyi sonuç verir. Bu nedenle kışları soğuk olmayan yerlerde sonbahar ile ilkbahar mevsimleri arasında yetiştirilir. Yapılan araştırmalara göre
lahana bitkisi için en uygun hava sıcaklıkları 15
5-21
5 dereceler arasıdır. Bu derecelerin altındaki ve üstündeki sıcaklıklarda
lahanalarda gelişme yavaşlamaktadır. Tohumların en yüksek oranda çimlenmesi ise
12-15 derecelerde olmaktadır.
Toprak isteği: Lahana bitkisi
iyi gelişmek üzere organik madde yönünden zengin toprakları yeğler. Bitki için en uygun toprak pH'ı 6
5-7
5'tur. Lahana bitkisinden iyi sonuç almak için
fideleri aynı toprağa üç yıldan daha sık dikilmemelidir.
Toprak işleme: Fidelerin asıl yataklarına şaşırtılmasından 1-3 hafta sonra ilk çapala-ma
3-4 hafta daha sonra da ikinci çapalama yapılır. İkinci çapalamadan l ay kadar sonra
gerekiyorsa bir çapalama daha yapılabilir. Lah



n toprağı olabildiğince yüzeysel işlenmeli
bitkinin toprağının sertlik ve bütünlüğü de olabildiğince bozulmamalıdır.
Sulama: Fidelerin asıl yataklarına şaşırtılmasıyla birlikte tutma oranlarını artırmak için sık sık ve bol bol sulama yapılmalıdır. Toprak ve hava koşullarına göre
çapalama işlemlerinden sonra sulama aksatılmadan sürdürülür.
Gübreleme: Lahana bitkisinden iyi sonuç alınması için toprağına
iyi yanmış çiftlik gübresi ile azot
fosfat ve potaslı kompoze fenni gübre verilmelidir.
Hasat (Derim): Lahana bitkisi
fidelerinin yataklarına dikiminden 25-35 hafta kadar sonra
iyice dolgunlaşıp sıkılaşmış olan başlarının keskin bıçakla kesilmesiyle hasat edilir.
Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Lahanalar
özellikle baş bağladıktan sonra
yaprak bitlerinin hücumuna uğrar. Bunlarla ve diğer hastalık ve zararlılarıyla mücadele edilmezse lahana sofra değerini yitirir. Bu nedenle lahanalara dadanan zararlı ve hastalıklarla
hiç zaman geçirilmeden
uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak zamanında
eksiksiz ve aksatılmadan ciddi bir mücadele sürdürülmelidir.

Anayurdu bilinmeyen








En önemli ve konumuzu ilgilendiren türü

Bir başka önemli lahana türü de özellikle Karadeniz bölgemizde çok yetiştirilen karalahanadır (B. oleraceae acephala). Baş lahana taze olarak salatalara katıldığı gibi kapuska adlı yemeği

BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze sebze lah









SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra;
o Lahana




o Lahana ayrıca içerdiği antioksidan maddeleriyle kalp hastalıklarına yakalanma

o Lah


o Lahana


o Bedenin gelişme etkinliğini uyarıp destekleyen lahana

o Mayalandırılmış lahana hazımsızlığa ve gut hastalığına iyi gelir.
Bütün bu önemli etkilerinden yararlanmak için lah
Dikkat: Lahana tüm Turpgiller gibi bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 kezden çok lahana yiyen kişiler


BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ
Lahana bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Soğuk yastıklara ekilen tohumlarından çimlenen fideler



BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ
İklim isteği: Lahana bitkisi






Toprak isteği: Lahana bitkisi




Toprak işleme: Fidelerin asıl yataklarına şaşırtılmasından 1-3 hafta sonra ilk çapala-ma



Sulama: Fidelerin asıl yataklarına şaşırtılmasıyla birlikte tutma oranlarını artırmak için sık sık ve bol bol sulama yapılmalıdır. Toprak ve hava koşullarına göre

Gübreleme: Lahana bitkisinden iyi sonuç alınması için toprağına


Hasat (Derim): Lahana bitkisi


Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Lahanalar




